pa svaki torrent samim postavljanjem je kopiran
stvar je da ti ne przis i ne dilas dalje
neznam cemu tolika frka?
Nisi u pravu. Torrentiranje je distribucija. Kak ti od nekog skidaš, tako i ostali skidaju od tebe.
Bilo kakvo posjedovanje kopiranih filmova, glazbe, knjiga i korištenje nelicenciranih programa je kršenje autorskih prava (koja su stvarno previše i predugo regulirana po meni, ali tak je kak je)
Nije frka, samo ti kažem kako stvari stoje jer misliš da je drugačije. Stvar je u tome što je svaki korisnik Interneta u RH barem jednom tak nešto skinuo, pa kak ćeš onda to ić kažnjavat.
No eto krenulo se s borbom protiv toga (SAD, Kanada, Britanija, Francuska, N. Zeland imaju onaj sustav s 3 upozorenja), od nedavno ga je počeo implementirati Carnet za studente i učenike koji se spajaju na njihove servere, iako mi nije jasno zašto jer to kod nas nije još regulirano zakonom kao u ovim državama koje sam nabrojao.
No stvar je u tome što ograničavanjem piratstva kod nas mi gubimo puno više nego razvijene zemlje. Kod nas je software skuplji, a plaće puno manje. Također nemamo većinu servisa koje recimo imaju Ameri. Da imamo Netflix misliš da bi itko više skidao filmove kad za 30-40kn mjesečno imaš cijelu biblioteku starih i novih filmova/serija.
A najzanimljivija stvar je da ograničavanje piratstva ima negativan učinak. U Francuskoj je nakon donišenja tog zakona pala prodaja glazbe. U biti piratstvno služi kao nekakva reklama. Kome se svidi taj će možda i kupiti igru recimo/otići na koncert isl., a onaj koji ionako nije planirao kupiti stvar, taj neće kupiti sigurno mogao ili ne skinuti nešto besplatno.