Kolovoz 05, 2025, 23:02:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Podloga  (Posjeta: 3820 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mrbeanzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Podloga
« u: Studeni 01, 2013, 11:42:31 prijepodne »
Zanima me nova podloga u akvariju pa sad istrazujem sta bi to tocno moglo biti najbolje.
Naišao sam na ovo pa me zanima tocno psotavljanje toga

http://www.aquashop.hr/Product-Oliver-Knott-NatureSoil-Black---Normal---3L_10000.aspx?gid=592

Da li je to klasicna podloga pa preko toga ide sljunak ili kako se s time radi. Da li je netko imao iskustva sa time

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
Odg: Podloga
« Odgovori #1 u: Studeni 01, 2013, 12:06:37 poslijepodne »

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 01, 2013, 12:09:42 poslijepodne »
Znam ali pitanje je da li ispod toga ide i nekakva podloga tipa zemlja ili je to cijeli komplet. izgleda mi efektno kao zavrsni sloj ali koliko sam citao jako je dobro za cijeli akvarij

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2013, 12:19:55 poslijepodne »
''Ako je potrebno možete ispod NatureSoil podloge staviti hranjivu podlogu. Imajte na umu da
NatureSoil već sadrži prirodne nutrijente koji su potrebni većini akvarijskog bilja.''
Znači ako je potrebno i ako gađaš neke zahtjevnije vrste može se bez problema staviti neka hranjva podloga.
Nadam se da sam pomogo  :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2013, 12:25:25 poslijepodne »
To je knottova verzija aquasoila tako da u principu ide sama, kao hranjiva i kao zavrsni sloj.

Naravno, ne moras se drzati toga.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg: Odg: Podloga
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2013, 12:40:46 poslijepodne »
Lijepo mi izgleda ova granulacija 2-3 a od biljaka bi tu isla cuba kao dio tepiha.a mozda malo ubacim proflore ispod.cuj cijena nije bas niska tako da cu se posteno raspitat prije podhvata

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #6 u: Studeni 01, 2013, 12:44:06 poslijepodne »
A jel netko isprobao tu podlogu?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Studeni 01, 2013, 12:58:50 poslijepodne »
Podloga koja se ne smije usisavati? Čini mi se da će se svejedno za kratko vrijeme pretvoriti u blato  -?  Koliko znam ni ostale gotove podloge nisu trajne, osim Seachem Flourita kojeg imam već 3 godine i preporučujem svakom. U toj podlozi sve manje više dobro raste, a tvrda je i trajna.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #8 u: Studeni 01, 2013, 13:45:24 poslijepodne »
Ali nije crne boje kao ova te nije u granulama od 2-3 mm?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Studeni 01, 2013, 14:43:54 poslijepodne »
flourite imas i crni, istina nije ovako u kuglicama ali i dalje izgleda jednako dobro.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 01, 2013, 14:44:07 poslijepodne »
Flourite black je crn, zapravo jako taman. Nisu granule nego nešto kao mljeveni ugljen - komadići su nepravilnog oblika. Za Flourite Sand ne bih znao na što je nalik.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #11 u: Studeni 01, 2013, 17:56:29 poslijepodne »
Ok.znaci vase preporuke su svakako flourite? Kako bi cuba na tome rasla?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 01, 2013, 18:13:53 poslijepodne »
meni je rasla dobro ali kako ju nisam šišao na koncu mi je isplivala. možda je bilo i premalo svjetla za cubu. dobro mi je rasla i utricularia ali mi se na koncu cijeli tepih odvojio od dna i isplivao, isto zato jer ju nisam redovito šišao. postoje lakše biljke za tepih  :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
Odg:
« Odgovori #13 u: Studeni 01, 2013, 21:24:57 poslijepodne »
Ok.znaci vase preporuke su svakako flourite? Kako bi cuba na tome rasla?

baci oko http://www.seachem.it/appro/acquavitroflouri/aquavitro-flourite.html

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 02, 2013, 08:36:37 prijepodne »
Ajde postala je onda i ta podloga opcija. Sad me zanima koliko bi toga trebalo za akvarij 62,5 x 34,5 x h 45,5 cm - 75 L

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #15 u: Studeni 02, 2013, 15:35:31 poslijepodne »
62,5 x 34,5 x kolko debelu podlogu hočeš, napr.naprijed 3 cm, odotraga 10cm, recimo prosječno 6 cm.To ti ispada 6,25x3,45x0,6=12,9375, znači nekih 13 litara otprilike. :)
Sad vidim da i na linku koji si dao imaš formulu za izračunavanje, treba samo sve čitati. ;)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #16 u: Studeni 02, 2013, 16:54:51 poslijepodne »
A mislio sam ispod postavit malo pijeska da dobijem uzvisine.a po njegovoj racunici na stranici kaze da bi mi onda zapravo bilo dosta tih 7L

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #17 u: Studeni 02, 2013, 17:32:36 poslijepodne »
Pa i bi, malo kamenja, koje drvo, pjesak kak veliš i bude dosta. :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
Odg:
« Odgovori #18 u: Studeni 02, 2013, 18:08:03 poslijepodne »
A mislio sam ispod postavit malo pijeska da dobijem uzvisine.a po njegovoj racunici na stranici kaze da bi mi onda zapravo bilo dosta tih 7L

gle, nemoj to raditi. Samo ces upropasttiti flourite jer ce ti se kad tad to izmjesati i onda mos baciti sve skupa. Kupi dvije vrece i miran si slijedecih 10+ godina kaj se tice podloge.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 02, 2013, 20:54:25 poslijepodne »
Dvije vrece po toj cijeni i evo 500 + samo za podlogu.ajde skupog sporta:D.a sta bi drugo bilo dobro ispod toga da se dobiju uzvisine.mozda kamen ispod?

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #20 u: Studeni 02, 2013, 21:22:46 poslijepodne »
Mislim da prvo moraš razmisliti što želiš od akvarija i želiš li neko teže bilje uzgojiti ili nešto jednostavno?

Ako želiš jednostavno bilje i ako ti je problem sa lovom ideš na nešto jeftino u čemu će rasti dobar dio bilja, a može odlično izgledati, pogledaj malo u temama. Ako želiš nešto teže uzgajati i imati zahtjevnije bilje podloga je najmanji izdatak koji te čeka. Pošto ti treba i dobra tehnika (rasvjeta, CO2, filtracija i još drangulija) za zdravo i lijepo bilje te dosta vremena i oko održavanja. Imaš i jeftinije podloge koje su ok i možeš dosta toga odraditi sa njima, sve ovisi što želiš i koliko misliš odvojiti novaca i vremena za ovaj hobi.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 02, 2013, 22:01:12 poslijepodne »
Dvije vrece po toj cijeni i evo 500 + samo za podlogu.ajde skupog sporta:D.a sta bi drugo bilo dobro ispod toga da se dobiju uzvisine.mozda kamen ispod?

Bilje ti treba neku odredjenu debljinu podloge. Ako ti sa jednom vrecom dobijes 2.5cm, sto je malo, da stavis ne znam kaj ispod, dobit ces visinu ali podloga i dalje bude 2.5cm. Sto je i dalje malo.
gle, ako ides na bilo kaj od tih solo podloga (flourite, aquasoil, naturesoil) onda to ne zelis upropastiti sa necim trecim. S druge strane kanta neke hranjive podloge i sljunak ti bude 100-150 kn. Par puta nesto iscupas, par puta usisas i to vise nije to. Ja sam takve kombinacije mijenjao svake godine. A flourite je vjecan, mozes usisavati koliko god hoces, mozes ga prati i provjereno je odlicna podloga. Da kosta u startu, kosta. Ali kupis jednom i zaboravis na to.

Opcija 3 ti je JBL Manado. Jeftino da ne moze jeftinije. Ja ga imam u jednom 60x30 sad vec jedno 5 mjeseci i kao podloga je OK, ali je zeznut za odrzavanje jer je  :-X lagan i uz njega ne mozes imati neke divlje ribe jer ce ti to stalno letjeti okolo. Ja imam neonke i samo 3 corydorasa pa je s te strane OK ali imas i taj problem da je prakticki nemoguce zasaditi bilje sa skroz malim korijenjem jer nakraju uvijek ispliva van. Ja sam ga uzeo za probu da vidim jel mogu sa njime napraviti ovaj veci, no nece to bas ici. Kad se sakupi $ ide flourite u oba jer nemam vise zivaca, zelim uniformne podloge po kojima mogu kopati kako me volja. Sve ostale kombinacije sam vec probao. I to je kostalo podosta u ovih 10+ godina.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 02, 2013, 22:23:26 poslijepodne »
Cuj rasvjeta ce bit 3x10 w LED + 2x 15 w t8.filter je ehaim ecco pro 130.DIY co2 sa difuzorom od clana nepoznati_id koji funkcionira odlicno.mislim imat centralni postav sa panjem i mahovinom dok okolo namjeravam postavit hc kao tepih + jos neke crvene vislje biljke za kuteve.od ribica ce bit neonke,koridorasi,dva patuljasta ciklida(zena birala(preduvjet za akvarij:D)) ancistrus i kozice.kinggo imas pravo.kad vec toliko ulazem u akvarij onda moram stisnut zube i obavit to kako se spada

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 02, 2013, 22:27:21 poslijepodne »
naravno da možeš staviti kamenje tamo gdje nećeš saditi bilje ali to traži poznavanje bilja i dobro planiranje unaprijed. kasnije preinake znače raskopavanje cijelog akvarija. zemlja za cvijeće i šljunak preko je isto dobro rješenje za koju godinu, a nakon toga presložiti akvarij od 75l i staviti novu podlogu i ne bi trebao biti problem. pa sad biraj hočeš dobro skupo i kratkotrajno, dobro skupo i trajno, ili jeftino a dobro ali ne na dugi rok.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #24 u: Studeni 02, 2013, 22:49:22 poslijepodne »
Sad je u njemu 5 kg proflore i na tome sljunak.bilje je nezahtjevno shodno trenutnoj rasvjeti.hocu se maknut od te podloge primarno zbog presadivanja jer kod trenutne podloge je problem sto kad izvadis biljku cupas i hrpu te zemlje i onda opci kaos nakon izvadene dvije ili tri biljke