Srpanj 27, 2025, 20:12:51 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pojava više vrsta algi  (Posjeta: 2483 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zebo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Pojava više vrsta algi
« Odgovori #25 u: Listopad 30, 2013, 10:36:33 prijepodne »
Od ove cijevi za zrak imaš više štete nego koristi, jer obogaćivanjem kisikom izbacuješ CO2 što je od koristi za bilje.
To trebaš izbjegavati ako hoćeš biljni akvarij.
S druge pak strane imaš kombinaciju bilja koje traži puno svjetla (cuba) te onog što ima potrebu za malo svjetla ili pak sjenu (anubias).
Tako da se možda trebaš pozabaviti s time koje bilje zahtjeva slične uvjete te da ih ti možeš omogućiti.

Ne slažem se, ubacujem zrak, a ne kisik- to bi ih ubilo :)!  Dakle smjesu plinova koja ulazi i kroz površinu vode - dakle mjehurići samo povećavaju površinu doticaj sa zrakom i pospješuju gibanje vode..  akvarij je stabilan skoro 2 godine sa jako starom lampom sa samo jednom algom. Reko sam gdje mi cuba želi rasti - tu i raste. Akvarij je biologija, a ne fizika - nisam ja kriv što se cuba primila a valisnerija nije. Ali čini se da anubiasu paše jer na prvom desno je cvijet, a cuba mi se super širi - nisam ja kriv.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #26 u: Listopad 30, 2013, 11:23:37 prijepodne »
Od ove cijevi za zrak imaš više štete nego koristi, jer obogaćivanjem kisikom izbacuješ CO2 što je od koristi za bilje.
To trebaš izbjegavati ako hoćeš biljni akvarij.
S druge pak strane imaš kombinaciju bilja koje traži puno svjetla (cuba) te onog što ima potrebu za malo svjetla ili pak sjenu (anubias).
Tako da se možda trebaš pozabaviti s time koje bilje zahtjeva slične uvjete te da ih ti možeš omogućiti.

Ali čini se da anubiasu paše jer na prvom desno je cvijet, a cuba mi se super širi - nisam ja kriv.

Anubias ti cvjeta zbog 2 stvari
A) obično u ljetnim mjesecima zbog više temperature i povoljnih uvjeta , čisto prirodna reprodukcija ili
B) kada je pred raspadom sistema i raste u nepovoljnim uvijetima i na taj način kao zadnji pokušaj želi prenesti genetski materijal za bolja vremena - no to lako skuzis jer pocne truliti za vrijeme/odmah nakon cvijetanja i ode kvragu ili pol biljke ili cijela, što mi se na tvojoj slici definitivno ne čini kao opcija

Inace ja redovno odrežem cvijetove jer cvjetanje zna dosta iscrpit biljku, pa onda ne baca neko vrijeme listove.

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Listopad 30, 2013, 12:05:49 poslijepodne »
nikad mi anubias nije bacio list, ovaj cvijetajući je vrh a ostali su rizomi samo jednog komada kupljenog pred 2 godine u Viliju, nije mu to prvi cvijet ali istina je da je prvi procvijeto za vrijeme pasjih vrućina. A pošto raste ko manijak nemam potrebe rezati cvijetove.

Znam da nije reprezentativan akvarij, stavio sam fotku samo da čovjek vidi da i bez idealnih uvjeta akvarij može biti zabiljen sa više vrsta bilja i da ne odustaje, naravno ako ima više vremena ja se nadam da će njegov puno bolje zgledati :) bitno je samo ne odustati nakon prvih padova, svi smo ih imali i svi smo ih ili riješili ili im se prilagodili  :) @sinbad javi kako ide! ako nabavljaš bilje prvo su ti kripte, paprat i anubias. Sve ostalo probaj u stariji akvarij.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #28 u: Listopad 30, 2013, 12:26:25 poslijepodne »
Ako ćemo već cjepidlačiti fizika je širok pojam tako da je ima i u bioligiji, dok se ovdje više govori o kemijskim procesima koji su opet povezani s fizikom.
Naime da ne pametujem, sam si napisao da se povećava doticaj sa zrakom a samim time i izmjena plinova kojim se oslobađa CO2 potreban za rast bilja.
Pogledaj si neki pravi biljni akvarij pa ćeš vidjeti da nema tih zračnih crijeva, s tim da se i mreškanje vode izbjegava ukoliko se dodaje CO2.
A kao drugo imaš priručnik za početnike gdje ti pišu osnove biljnih akvarija

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Listopad 30, 2013, 15:20:19 poslijepodne »
ma prokleto mi zao novca a sve je k vragu otislo ono koje je zahtjevnije...bas sam narucio novo bilje koje je manje zahtjevno poput: microsorum Hydrocotyle leucocephalawendti-green, 3 anubiasa, tu neku amazonku, , microsorum pteropus,Cryptocoryne pontederiifolia,  mahovina i polysperma sunset, pa cemo vidjeti, sad to moram sve iznova poslagati, i naravno puzeve ubojice jedva cekam, proklet neka je dan kad sam donio barske puzeve, prava pošast u akvariju...ja sam pumpicu za zrak izbacio... a to kod tebe se dobr razraslo, vidim malo te crne alge, i kod mene tako ima na anubiasima(za sad jer sam ih cistio)...

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 30, 2013, 18:14:24 poslijepodne »
Opet trpaš akvarij svime na što ti ruka padne  -? ja u svoj to ne bih stavio odjednom. Sretno.

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #31 u: Studeni 27, 2013, 22:30:55 poslijepodne »
Odi negdje na neki izvor i uzmi vodu od tamo za akvarij po mogucnosti ulovi i malo kisnice i to zamjesaj pa promijeni vodu.

50% pa za dva dana opet 50%.

Onda nastavi tjedno sa bar 30%

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Studeni 28, 2013, 00:47:55 prijepodne »
cuj, jednom ja se pravio pametan i donio sa izvora vodu i svo mi bilje pomrlo  :rolleyes: a tu vodu piju svi u selu i ja ju godinama ali bilju nije godilo