Više nemaš onak jeftine zamjenske boje kak je to bilo prije (tipa ja sam za Canon plaćao oko 15kn crnu i 20kn onu patronu s 3 ostale boje).
Trenutno najpovoljnije zamjenske ima Epson (30kn) i ima 4 patrone, za svaku boju posebno. Dakle 120kn bi te ispalo punjenje sa sve 4 boje.
Ja imam SX125 od Epsona koji ima takav sistem i takve cijene tinte, a ima i scanner ugrađen. Oko 400kn plaćen.
Jedino ja sam totalno nezadovoljan tim printerom. Problem je što moraš stalno nešto printati, inače ti se začas sasuši glava printera i možeš ga bacit u smeće, pogotovo ak koristiš zamjenske boje.
Dakle svakih 4-5 dana bi trebao provući barem nešto šareno kroz njega, najbolje onaj graf za provjeravanje čistoće glave, jer on sadrži sve boje i neće potrošit puno tinte.
Također jako malo možeš isprintati s tim bojama, troši farbu kao blesav i mali su spremnici. I kad printaš crno, printer troši i ostale patrone, a ne samo crnu.
Dakle ispis je popriličo skup. Ako misliš printati fotografije na fotopapir onda ti zamjenske boje ne dolaze u obzir jer nećeš imati trajni otisak.
Pravilo ti je da ako je printer jeftin, da će ti ispis biti skup. Za skuplje printere sad imaš da možeš dolijevati boje i ispis je dosta jeftiniji, no takvi printeri se kreću od 1500kn nadalje.
Ako misliš printati crno bijelo onda ti je najbolje uzeti crno-bijeli laserski. Dosta su jeftini sad, a ispis im je također jeftin, i postoje zamjenski toneri koji ti daju također dobar ispis koji je još jeftiniji.
Tipa printer imaš Xerox za 430kn, u njemu imaš tonera za 500-700 stranica odmah u startu. Original toner ti je 250kn za 1200 stranica, a imaš i zamjenski 200kn za oko 2000str. Dakle poprilično isplativo čak i s original tonerom, a kamoli sa zamjenskim.