Kolovoz 04, 2025, 10:50:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pocetnik treba pomoc  (Posjeta: 8775 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline T-boy144

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Pocetnik treba pomoc
« Odgovori #50 u: Studeni 23, 2013, 20:17:37 poslijepodne »
Pozdrav,

Hvala na opsirnom postu! Vidim da se razumijes i u ribe a ne samo mravce:)

Kupio sam EL profito,nitro i fosfo. Nisam nasao EL kalium ali pise na Nitrou da povisava i kalij. Dozirati cu onoliko koliko je potrebno da dodu do vrijednosti koje si napisao. Sta se tice doziranja,jeli bolje 1 tjedno ili vise puta po malo?

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #51 u: Studeni 23, 2013, 20:27:47 poslijepodne »
Više puta po malo

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #52 u: Studeni 23, 2013, 21:26:38 poslijepodne »
Pozz,

Da bolje je u vise puta, vecina ljudi to radi 1 dan Profito a drugi dan makro. Desava se to da zelezo iz profita reagira sa fosfatima pa je biljkama nedostupno zeljezo ...
Samo polako, sa slabijim svijetlom mozes proci i bez CO2 ali onda isto tako ce bilje sporije trositi gnojiva jer sporije ce rasti.

Da ima kalija u Nitru i za vecinu bilja je to dovoljno ali higrophila ti jako voli kalij, ako primjetis rupe na listovima onda fali kalija.
Probaj nabaviti kalij, znam da ti je drugi kraj grada ali ima ga u pet centru u Vrbanima ..ili nadji tu na forumu samo kalij pa smiksaj mislim da  ZGMarko prodaje pa mu posalji poruku
a i on ce ti udjeliti par savijeta pa poslusaj i njega kaj ti kaze.

Zaboravio sam ti reci da umjesto CO2 postoji i tekuci ugljik EL Carbo koji se mora dozirati svaki dan ujutro ali za tvoj akvarij brijem da bu preskupo a mozes i probati sa
kvascem i secerom sa par boca :D googlaj a ima i tu na forumu ..

btw. ostao sam samo na jednoj matici Messora kaj polu hibernira u mojoj sobi .... valjda bu malaca u proljece a i svidja mi se kaj su vegetarijanci :D

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Studeni 24, 2013, 15:18:24 poslijepodne »
Pozdrav,

napravio sam diy co2 sustav sa 3 boce pa cemo vidjeti koliko mjehurica daje. Koliko bi bilo optimalno mjehurica po sekundi za ove uvjete?
Sto se tice gnojenja nije mi sljedece jasno. Npr meni je razina fosfata 1(znam da nije ali za primjer ce posluziti),zelim da bude 2. Na pakiranju pise da npr 10ml povisuje razinu fosfata za 1. Ja to podijelim na 3 dana i svaki put stavim 3.33ml. I sada na kraju tjedna ja imam povisene fosfate koji se prepostavljam brzo trose. Nakon toga ponavljam postupak?

Npr
Pon makro 3.33ml
Uto mikro
Sri makro 3.33ml
Cet mikro
Pet makro 3.33ml
Sub mikro
Ned pauza

i tako ponavljam? Nadam se da ste razumjeli sto zelim reci,ako niste recite :D

Messori netrebaju hibernirati ili ih sam stavi na nekih 10tak stupnjeva na 2mj i miran si;D

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #54 u: Studeni 24, 2013, 16:02:39 poslijepodne »
optimalni broj mjehurića možeš ustanoviti samo s drop checkerom, kad postane zeleno žut, onda je ok. nitko sa strane ti ne može savjetovat jer svaki akvarij je poseban.

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #55 u: Studeni 24, 2013, 22:43:55 poslijepodne »
pozz,

Nisi napravio zadacu :D

Estimative index shema gnojenja npr. ... na kraju tjedna 50% izmjena vode :D super za male akvarije
Pa onda ispocetka drugi tjedan, na taj nacin ako ubacujes npr. 1ppm fosfata tjedno i napravis izmjenu vode 50% ostaje ti 0.5ppm fosfata.....
Na kraju cijele price kroz nekoliko tjedana zavrsices na 2ppm fosfata prije tjedne promjene vode, promijenis vodu i na 1ppm si pa do kraja tjedna opet dodjes do 2ppm pa promjena vode ... :D
Buduci ti je velik akvarij neznam bas kako bus to izvodio, mozda da sve to razvuces na mjesec dana pa izmjena vode ... ili sve to malo prilagodis

Baci oko na ovaj kalkulator http://rota.la/ei/ npr... pa si prouci to malo
Each dose of Stuff is: 1ppm
Dosing weekly
Each water change is 50%
What will happen the next year

pa si pogledaj situaciju :D
Sa Est. Index je najbolja fora kaj nemoras imati testove nikakve jer znas da nemres imati vise u vodi od max duplo kaj stavljas prije izmjene vode.

Ili probas sa PPS pro metodom .. proctiaj malo ..
Sve je to manje bitno glavno da si tu negdje i da nicega ne fali
Mikro elemente je bolje dozirati cesce jer zeljezo iz mikra dosta brzo reagira u vodi i bude nedostupno biljkama dok to nije slucaj sa makro gnojivima

Kaj se tice CO2 , izvadi casu vode iz akvarija i ostavi da odstoji 24h, nakon toga izmjeri PH.
Onda odes do akvarija i izmjeris PH.

Ako ti je u odlezanoj vodi npr PH 8 a u ovoj iz akvarija PH 7 , onda se moze cca reci da imas dovoljno CO2 u vodi, znaci ako je razlika u barem 1PH , nije to bas precizno ali onako odokativna metoda....

Isto tako ako imas zracni kamen sa pumpicom da ti radi mjehurice to nije pozeljno jer to izbije van sav CO2 ili ako se povrsina vode jako mreska.

Flase sa kvascem dobro zamraci, isto tako bolje ti je da stavis flase u razmaku od po par dana da sve to bude malo stabilnije.

Stavis ujutro i cijeli dan pratis ribe da ih ne podavis, ako pocnu ic na povrsinu po zrak ili se skrivaju ima prevec CO2 , onda ukljucis pumpicu za zrak brzo i maknes CO02 van ...

I jos jednom kad stavis CO2 cijeli dan pratis da ne ubijes sve ribe!

Messori su mi u sobi koju malo grijem pa malo ne, tak da neznam kak bu zavrsilo, u fridju bu joj prehladno kak sam Camponotuse hiberniro prosle godine...

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Prosinac 02, 2013, 20:29:19 poslijepodne »
Pozdrav,

Imam problem! Pukla su pojacanja,tj jedno je potrgano a drugo je puklo zbog sile vode. Sto napraviti? Probao sam silikonom ucvrstiti ali je popustilo.

Offline slaven_9

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #57 u: Prosinac 02, 2013, 22:07:42 poslijepodne »
odlijepili su se ili je bas puklo?

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Prosinac 11, 2013, 10:10:10 prijepodne »
Evo pojacanja popravljena i rasvjeta zamijenjena,imam t5 lampe sad pa imam pitanje. Kako mi je ostao stari dio poklopca(prigusnica ili tako nesto) sa lampana t8 mogu li ih kombinirati s t5? Onda bi imao oko 180w,nekih 0.5w/l?
Bilje i ribice super napreduju,malih gupija ima na bacanje:)

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Prosinac 28, 2013, 22:03:17 poslijepodne »
Pozdrav,imam par pitanja.

Imam sada t5 rasvjetu ali mi je ostao centralni dio poklopca sa t8 lampama,mogu li i to staviti na akvarij? Smije li se mijesati t5 i t8 lampe u smislu da istovremeno rade 4 lampe,2 su t5 a 2 t8...takoder sam mislio kupiti co2 bocu,pa me zanima koliko otprilike kosta komplet svega sto mi treba za co2?

akvarij je super,bilje lijepo raste a gupija ima stotine;)

Hvala unaprijed  :up:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #60 u: Prosinac 30, 2013, 18:22:39 poslijepodne »
Rasvjeta-mozes, ako ne mjesas lampe i prigusnice, npr da t5 lampu ides staviti na t8 prigusnicu

Co2- oko 700-1000kn (boca+reducir ventil, difuzor, elektromagnetni po zelji i sitnice tipa nepovratni i crijevo za zrak)