Srpanj 18, 2025, 10:24:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Objasnite neznalici  (Posjeta: 3447 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Suzana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Objasnite neznalici
« u: Rujan 26, 2013, 19:28:51 poslijepodne »
Dakle, zadnjih dana, mjeseci, gledam po forumu i vidim da sam totalno staromodna kaj se tiče led rasvjete. Skužila sam sve, troši manje struje,daje više svjetla  bla bla, samo mi jedna stvar nije jasna: Znači T5 rasvjeta kakvu sam ja imala se računa npr. ako imaš 1 W po litri to je dovoljno za držanje bilo kakvih koralja, a ovo sa led rasvjetom mi nije jasno. Koliko wata led rasvjete treba imati na koju litražu, a da svi organizmi budu sretni i zadovoljni  8)

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Odg: Objasnite neznalici
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2013, 20:55:56 poslijepodne »
neću ti moći odgovoriti direktno na pitanje , no negdje sam čitao na stranom forumu diskusiju o tome i nisu baš bili jako uvjerljivi o tome šta pišu. Budem pokušao pronači tu temu, no ja se držim one; ako nemožeš pobijediti ti se pridruži njima!  :D
Šalim se, no šta želim reći, na forumu je velika večina uključujući mene napravila copy-paste od onih koji su već napravili led rasvjetu i potvrdili da taj omjer ledica funkcionira. Na određenu dužinu i širinu rasporedi se taj omjer i to je to+ žličica vegete  :D
Moj slučaj da sam dodao par crvenih i zelenih pa kaj bude, ako bu loše lako ih odlemim i prebacim u budući ATS ako se odlučim na njega.
Grof je dao super opis svoje izrade led rasvjete, pa ...
Ledice kupuješ naravno od susjeda Kineza, drivere isto ili napajaš preko napajanja od PC .
Neka se jave ovi koji to bolje znaju od mene, ja imam nuklearku od drivera njih 11  :dead:
Rasvjeta koliko sad vidim bez akvarija prži ko luda pa ćemo uskoro vidjeti koliko ću morati odmicati od površine , ali koliko iskusniji govore podiže se onoliko koliko koralji govore

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2013, 23:21:56 poslijepodne »
Kud svi Turci, tu i ćelavi Mujo   :D :D :D

A niš, ne preostaje mi drugi nego proučit sve teme i biti Mujo  :D :D :D

Hvala Dubravko  :up:

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2013, 23:26:13 poslijepodne »
Evo i par riječi i od mene :)

Ja na akvariju od 780 litara imam 600W ledica i dvije T5 po 80W i sve raste ko ludo.Imam no-name ledice pa njih vjerojatno stavit više nego cree ledica samo što kineske sa lećama ispadnu 5 puta jeftinije.
Ako staviš no-name ledice one te izađu jeftinije od T5 rasvjete i T5 moraš mijenjati svaku godinu a ledice ne mijenjaš jer ne gube svoj spektar.
Meni osobno akvarij puno bolje izgleda pod ledicama nego pod T5 rasvjetom.

Evo ti neki omjer,razmak ledica u jednom redu staviš cca 5-6cm i razmak redova cca 10cm.Površina mog akvarija je 200x70cm a rasvjeta je 180x50cm i imam 6 redova po 33 ledice
Nadam se da sam bar malo pomogao i da nisam previše zakomplicirao :)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2013, 23:42:27 poslijepodne »

Ima dosta tekstova vezano za led rasvjetu a u ovom vodiču za, hm, obične smrtnike tip objašnjava osnove.

http://playsofrays.blogspot.in/2012/12/leds-made-easy.html

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2013, 23:59:16 poslijepodne »
Bilo bi super kad bi se moglo kratko odgovoriti,ali ne ide.Wat je jedinica za snagu struje,a ne za količinu svijetla.Wat se još i naziva VA voltamper što je kod ledica korisniji naziv,jer za razliku od neonke koju uštekaš na 220v i nemaš brige,ledica radi i na manjem naponu i na manjoj snazi od deklarirane(koju nije dobro ni koristiti), pa tako joj i mijenjaš vatažu.
Bolje se orijentirati prema lumenima.Ali onako ofrlje-na sto litara mora oko sto vati ledica,da sad još ne razvodnimo s reflektorima,lećama, dubini............

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2013, 00:42:55 prijepodne »
Bilo bi super kad bi se moglo kratko odgovoriti,ali ne ide.Wat je jedinica za snagu struje,a ne za količinu svijetla.Wat se još i naziva VA voltamper što je kod ledica korisniji naziv,jer za razliku od neonke koju uštekaš na 220v i nemaš brige,ledica radi i na manjem naponu i na manjoj snazi od deklarirane(koju nije dobro ni koristiti), pa tako joj i mijenjaš vatažu.
Bolje se orijentirati prema lumenima.Ali onako ofrlje-na sto litara mora oko sto vati ledica,da sad još ne razvodnimo s reflektorima,lećama, dubini............
Problem se orijentirat i na lumene pošto bijela ledica ima 220lm a plava 40lm,tako da opet nitko nemože točno reć stavi toliko lumena na 1 litru.
Netko stavlja pola plavih pola bijelih,netko 2 plave 1 bijelu a netko 3 plave 1 bijelu tako da je razlika u lumenima ogromna.

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 27, 2013, 09:34:48 prijepodne »
Da,slažem se.Lumeni su ono što naše oko vidi,a nevidi bog zna šta, pogotovo plavu boju.Proizvođač nedaje podatke osim vati i lumena,pa je jedino to za orijentaciju.
Imam jedno pitanje.
Kad stavljamo Metal-halidne lampe stavimo 14000K i dobro je,kad stavljamo neonke,najčešča kombinacija je 10000K+20000K da bi dobili 14000K (ne računajuči neke aktik).Kad su u pitanju LED-ice onda radimo svašta.Stavljamo 10000K+20000K, dodamo plavu 480nm,pa malo ljubičaste 460nm uz dodatak skoro pa UV 420nm,onda ni to nije dovoljno pa proširujemo spektar sa zelenim i crvenim.Zar nebi bilo dovoljno staviti samo ledice od 14000K i gotovo ?

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #8 u: Rujan 27, 2013, 10:00:00 prijepodne »
Da,slažem se.Lumeni su ono što naše oko vidi,a nevidi bog zna šta, pogotovo plavu boju.Proizvođač nedaje podatke osim vati i lumena,pa je jedino to za orijentaciju.
Imam jedno pitanje.
Kad stavljamo Metal-halidne lampe stavimo 14000K i dobro je,kad stavljamo neonke,najčešča kombinacija je 10000K+20000K da bi dobili 14000K (ne računajuči neke aktik).Kad su u pitanju LED-ice onda radimo svašta.Stavljamo 10000K+20000K, dodamo plavu 480nm,pa malo ljubičaste 460nm uz dodatak skoro pa UV 420nm,onda ni to nije dovoljno pa proširujemo spektar sa zelenim i crvenim.Zar nebi bilo dovoljno staviti samo ledice od 14000K i gotovo ?

Ledice imaju jako uski spektar pa je dobro miješati različite spektre dok T5 lampe imaju puno puno širi spektar
Evo graf od led royal blue i coralstar T5

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 27, 2013, 10:29:41 prijepodne »
Da,tako možeš prikazati graf koji zadovoljava odgovor.Prikaži graf 14000K.Pokriva cijeli spektar.

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #10 u: Rujan 27, 2013, 12:50:10 poslijepodne »
Evo i par riječi i od mene :)

Ja na akvariju od 780 litara imam 600W ledica i dvije T5 po 80W i sve raste ko ludo.Imam no-name ledice pa njih vjerojatno stavit više nego cree ledica samo što kineske sa lećama ispadnu 5 puta jeftinije.
Ako staviš no-name ledice one te izađu jeftinije od T5 rasvjete i T5 moraš mijenjati svaku godinu a ledice ne mijenjaš jer ne gube svoj spektar.
Meni osobno akvarij puno bolje izgleda pod ledicama nego pod T5 rasvjetom.

Evo ti neki omjer,razmak ledica u jednom redu staviš cca 5-6cm i razmak redova cca 10cm.Površina mog akvarija je 200x70cm a rasvjeta je 180x50cm i imam 6 redova po 33 ledice
Nadam se da sam bar malo pomogao i da nisam previše zakomplicirao :)

Mene zanima kako si izračunao snagu svoje led rasvjete?  -?

Jer snaga ti je V puta A pa tribaš izmjerit struju kroz ledice i napon na njima, a ne samo zbrojit broj ledica i pomnožit s 3W jer obično driveri ne daju 1A struje...

Obično ti bude oko 1W po ledici ili malo više.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #11 u: Rujan 27, 2013, 13:14:20 poslijepodne »
Bura2 je slagao rasvjetu sa napajanjem od kompa ako se ne varam.

@Daimyo -imas raznih drivera na trzistu (i ebayu) 600mA, 700mA, 1A itd, tako da ovo sto si rekao nije svuda isto.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Rujan 27, 2013, 13:20:00 poslijepodne »
svatko "normalan" slaže LED rasvjetu sa napajanjem od compa...  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 27, 2013, 13:57:03 poslijepodne »
uf al se ovo zakompliciralo  :D :D :D
sad mi je još manje jasno  :D :D :D

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Rujan 27, 2013, 14:17:04 poslijepodne »
LEDice su toliko bolesno jednostavne da je to strašno, samo se od toga pravi tolika nauka da je to nevjerovatno

meni je na zadnjem karnisteru ledice spajao sin koji je u osnovnoj školi ... čisto da malo vježba lemljenje jer će to raditi u školi ove godine ... :D

Razlika između totalnog amatera i pravog profesionalca može biti samo u brzini posla i urednosti krajnjeg rezultata .... sve ostalo je u volji i želji...  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 27, 2013, 18:05:51 poslijepodne »
a dobro, imam jednog strujića koji mi to bude spojio, moje je samo da pribavim ledice  :)

Hvala vam svima na odgovorima  :up:

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #16 u: Rujan 27, 2013, 20:35:46 poslijepodne »

@Daimyo -imas raznih drivera na trzistu (i ebayu) 600mA, 700mA, 1A itd, tako da ovo sto si rekao nije svuda isto.

To šta na njima piše ne znači da i daju tu struju.

Jednostavno triba izmirit vrijednosti napona i struje i izračunat.  ;)

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #17 u: Rujan 27, 2013, 22:01:52 poslijepodne »

To šta na njima piše ne znači da i daju tu struju.

Jednostavno triba izmirit vrijednosti napona i struje i izračunat.  ;)

Ja imam sve spojeno na 3 napajanja od kompa.Imam mjerač potrošnje struje i na jednom napajanju sa 66 ledica  mi troši 187W.
Mjerio sam i 2 T5 po 80W i pokazuje potrošnju 154W tako da je točan kolko tolko.

Najlakše je nekome objasnit treba ti toliko ledica za tvoj akvarij a ne ga još mučit sa lumenima,amperima,naponima i neznam čime.
Ja iz svog iskustva sam napisao da imam 200 ledica po 3W na 780lit akvarij i da koralji rastu ko ludi(80% tvrdih) i onda si Suzana lako izračuna koliko njoj treba za njezinu litražu..

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 27, 2013, 22:05:43 poslijepodne »
Bura, ti si moj dio morskog tima na Akteru, pa ćeš mi sve lijepo objasnit  :D

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #19 u: Rujan 27, 2013, 22:11:43 poslijepodne »
Bura, ti si moj dio morskog tima na Akteru, pa ćeš mi sve lijepo objasnit  :D
:up:
Tak je,ali se vidimo tek u nedjelju jer sutra imam nekog posla pa ne mogu doći.

Offline Suzana

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 27, 2013, 22:12:43 poslijepodne »
kad god došao, dobro si došao  :klap: