Srpanj 25, 2025, 21:24:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Hitna izmjena vode  (Posjeta: 2954 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Hitna izmjena vode
« u: Rujan 18, 2013, 09:01:18 prijepodne »
Nisam znao gdje bi stavio ovaj post pa neka bude ovdje...  :)
Dakle, zanima me situacija kad treba hitno zamijeniti 50% vode iz nekog razloga. Da li je to bolest, previše CO2 ili nešto treće, nije važno. Na svu sreću nisam imao još takvu situaciju, ali htio bi se unaprijed pripremiti ako se dogodi. Na koji način se tada radi izmjena vode? Očito je da se ne može ostaviti vodu da odstoji 24 sata jer izmjenu treba napraviti odmah. Kako u tom slučaju tretirati vodu? Da li je dovoljno staviti FFM ili neko drugo sredstvo za tretiranje pipovače? Da li treba još nešto napraviti?

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Hitna izmjena vode
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2013, 09:07:08 prijepodne »
ja nerjetko imam 30 litara odstajale vode koja čeka onu tjednu izmjenu vode.
znalo mi se desiti da nemam pripremljene a bila je potrebna baš ta hitna izmjena zbog trovanja sa co2.
ja zamjenim sa vodom iz pipe direkt i nakon izmjene stavim FFM, do sada nisam imao problema.

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2013, 09:09:33 prijepodne »
ja nerjetko imam 30 litara odstajale vode koja čeka onu tjednu izmjenu vode.
znalo mi se desiti da nemam pripremljene a bila je potrebna baš ta hitna izmjena zbog trovanja sa co2.
ja zamjenim sa vodom iz pipe direkt i nakon izmjene stavim FFM, do sada nisam imao problema.

Ja sam isto razmišljao o tome da ostavim barem 30% vode u kantama pa neka čeka izmjenu, ali negdje sam pročitao da nije dobro da voda stoji u kantama duže od 3-4 dana. Moguće da sam nešto pomiješao, ali čini mi se da sam tako pročitao.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2013, 18:22:14 poslijepodne »
klor ce ishlapiti za 24h u otvorenoj posudi, a u zatvorenoj i bez mjesanja, nisam siguran.. nije li lakse imati sredstvo za pripremu vode kod sebe nego skladistiti vodu? nisu toliko skupa a i nedjeluju samo na klor. a najbolje je vodu tretirati s nekim sredstvom u kanti, izmjesat i pustit da odstoji krace vrjeme, da sredstvo djeluje pa tek onda u akvarij. i zbog mjenjanja parametara nije najzdravije promjenit 50 ili vise % odjednom, ja bih radije manje kolicine pa na par puta kroz dan/koji sat. ali to ovisi i u situaciju u tanku koliko brzo nesto moramo napraviti..

Offline LekyLuu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: Re: Hitna izmjena vode
« Odgovori #4 u: Rujan 18, 2013, 19:29:46 poslijepodne »
Moze li se voda prokuhati? da li ce vrenjem klor izaci?

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2

Offline sasha

• Punopravni član
Odg: Odg: Odg: Hitna izmjena vode
« Odgovori #5 u: Rujan 18, 2013, 19:37:23 poslijepodne »
klor ce ishlapiti za 24h u otvorenoj posudi, a u zatvorenoj i bez mjesanja, nisam siguran.. nije li lakse imati sredstvo za pripremu vode kod sebe nego skladistiti vodu? nisu toliko skupa a i nedjeluju samo na klor. a najbolje je vodu tretirati s nekim sredstvom u kanti, izmjesat i pustit da odstoji krace vrjeme, da sredstvo djeluje pa tek onda u akvarij. i zbog mjenjanja parametara nije najzdravije promjenit 50 ili vise % odjednom, ja bih radije manje kolicine pa na par puta kroz dan/koji sat. ali to ovisi i u situaciju u tanku koliko brzo nesto moramo napraviti..

Naravno da je bolje ostaviti vodu da odatoji neko vrijeme. Ali kad se dogodi trovanje riba sa CO2 onda treba odmah promijeniti puno vode. Moje pitanje je bilo sto u tom slucaju. ali ako zgmarkozg kaze da je bez posljedica napravio veliku izmjenu vode ravno iz pipe (uz tretiranje nekim sredstvom za pripremu), onda cu i ja talo napraviti ako mi se dogodi takav slucaj. Ali nadam se da ipak necu morati :)

Poslano sa mog GT-I9100 koristeći Tapatalk 4

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Rujan 18, 2013, 20:47:46 poslijepodne »
ako je totalna frka, onda je najmanja briga klor iz vode
uostalom pametno je uvijek imati neko sredstvo za pripremu vode koje će (donekle) neutralizirati taj klor
osim toga, kod takvog radikalnog mijenjanja vode je potrebno i vrijeme, a voda koja će biti dodana može prije samog pražnjenja i svega ostaloga odstajati neko vrijeme
naravno, svakako treba imati kod sebe i dobre bakterije jer takva radikalna izmjena vode debelo poremeti i mikrosvijet, pogotovo jer u tom slučaju sigurno treba
i filter temeljito čistiti...
dakle - biti spreman sa sredstvima koja i inače koristimo + dobre bakterije + ev. nešto vode

naime, lako je imati spremnu polovinu vode od 100-200 litraša (već manje) ali što je sa stvarno velikim akvarijima!?
e, u tom slučaju - kao što rekoh...

Online Rybak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Rujan 18, 2013, 21:27:25 poslijepodne »
ja napunim kanistere sa pipovacom, stavim ffma kolko treba i ostavim jedan dan da odstoji, s time da svakih par sati ih promuckam!!

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #8 u: Rujan 19, 2013, 09:00:26 prijepodne »
Ja nemam gdje skladistiti vodu u stanu. Ionako je vec puno svega i svacega vezanog za akvaristiku tako da kad bih dovukla jos i kanistar za 20 l vode mislim da bi me ukucani poceli iseljavati. :D

Uglavnom, mijenjam vodu tjedno i svaki puta tocim direktno iz pipe i neposredno prije ubacivanja vode u akvarij tretiram vodu ffm-om ili aquasafeom. Nikada nisam primjetila neki problem zbog toga. Ono sto sam negdje procitala je da je dobro da vodu tocim u kupaonici zbog toga jer je pristisak jaci i voda "sprica" dok ju ulijevam u kantu je istina. Naime ako tocim u kuhinji onda voda bude bijela od klora, iz kupaonice nista. Ne kazem da nije ostalo klora unutra ali sigurno puno manje.

Mislim da je jednostavno neizvedivo za nas koji zivimo u stanu a k tome moramo promijeniti po 40tak litara vode ili vise  na 200 litarski akvarij, jednostavno nemoguca misija....

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Rujan 20, 2013, 22:22:25 poslijepodne »
Kada se mijenja voda direktno iz pipe, najprije isključiti filter tj. pumpu, istočiti vodu, natočiti sviježu,dodati FFM ili neko drugo sredstvo za neutralizaciju klora,
pričekati do pola sata i tek tada ponovo uključiti pumpu.Na taj način kolrirana voda ne dospijeva u filter materijal,sviježa voda je tretirana i nema štete
za nitro bakterije koje se nalize u filteru.

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Odg:
« Odgovori #10 u: Rujan 21, 2013, 04:05:35 prijepodne »
Čiča, jako dobar savjet. Nisam nikada razmisljala o tome a apsolutno ima smisla. Puno hvala. Primjenjujem odmah. ;)

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #11 u: Rujan 21, 2013, 08:47:15 prijepodne »
Aquasafe neutralizira klor u 20 sekundi ...pa ono. Puknes u kantu promuckas i to je to.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #12 u: Rujan 21, 2013, 11:57:57 prijepodne »
Prije ohhoo godina dak nije bilo FFm , Aquasave i sličnih vrlo korisnih preparata na gore opisani način smo mijenjali vodu.
ako je išla direktno iz pipe.Dosta praktičan način.Hvala znanosti a prvenstveno kemičarima što to više na moramo
tako raditi.