Srpanj 22, 2025, 11:43:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc..  (Posjeta: 2239 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TinaVale

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoc..
« u: Rujan 12, 2013, 15:35:05 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Vec nekoliko mjeseci razmisljam o sastavljanju akvarija.. Dosta sam istrazivala i odluka je skoro gotovo sigurno pala, ali s obzirom da jos uvijek jako  malo znam treba mi vasa pomoc kako bi sprijecila pomor ribica! :D

Razmisljam o akvariju 100-120L za 13 ribica i to:
4 gruppyja
2 bette
6 tetri
1 sijamski algojed ili 2 puza cistaca.

Zanima me  je li bolje kupiti gotov akvarij (komplet) ili ga sastaviti sam? Cijena nije bitna.
Moze li navedenim ribicama smetati manjak dnevnog svijetla? (namjeravam instalirati posebno umjetno osvjetljenje za akvarij)
Koje su biljke kompatibilne s navedenim ribicama?
Je li potrebna određena temperatura vode i koja?
Kojom hranom hraniti ribice? Vidjela sam pakiranja hrane prema određenim vrstama pa ne znam koja hrana odgovara raznovrsnom jatu?
Je li nakon cikliranja vode bolje akvarij naseljavati jednom po jednom vrstom ribica ili jednom po jednom ribom..?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Pomoc..
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2013, 15:40:25 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Vec nekoliko mjeseci razmisljam o sastavljanju akvarija.. Dosta sam istrazivala i odluka je skoro gotovo sigurno pala, ali s obzirom da jos uvijek jako  malo znam treba mi vasa pomoc kako bi sprijecila pomor ribica! :D

Razmisljam o akvariju 100-120L za 13 ribica i to:
4 gruppyja
2 bette
6 tetri
1 sijamski algojed ili 2 puza cistaca.

Zanima me  je li bolje kupiti gotov akvarij (komplet) ili ga sastaviti sam? Cijena nije bitna.
Moze li navedenim ribicama smetati manjak dnevnog svijetla? (namjeravam instalirati posebno umjetno osvjetljenje za akvarij)
Koje su biljke kompatibilne s navedenim ribicama?
Je li potrebna određena temperatura vode i koja?
Kojom hranom hraniti ribice? Vidjela sam pakiranja hrane prema određenim vrstama pa ne znam koja hrana odgovara raznovrsnom jatu?
Je li nakon cikliranja vode bolje akvarij naseljavati jednom po jednom vrstom ribica ili jednom po jednom ribom..?

Izbaci bete i sve je super....
Ako novci nisu problem, kupis gotov akvarij i to je to.....
Ribice moraju obavezno imati svijetlo...a, o kolicini svijetla ovisi i koje bilje mozes staviti(neko zahtijeva vise, neko manje svijetla)
Za navedene ribice svaka je hrana vise manje dobra..i, nema problema
Nakon cikliranja, bolje je ne ubacivati odjednom puno ribica...vec, malo po malo...sto jos vise pospjesuje cikliranje...
Vidi ovdje..prirucnik za pocetnike:
http://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #2 u: Rujan 12, 2013, 16:53:07 poslijepodne »
Pozdrav!

4 guppya će jako brzo postati 40, pa 400 :)
2 Bette nisu baš poželjne u istom akvariju ... radije uzmi samo jednu.

Nedostatak dnevnog svijetla je dvosijekli mač... ribe i biljke bi bile možda malo sretnije da vide sunca, ali i kontrola algi u tom scenariju postane teža.
Konsenzus je da se akvarij drži di nema direktnog sunca, ali nije ni pogrešno učiniti suprotno.

Od 25 do 30 je temperatura koja paše ribama i večini biljki... dakle ako je akvarij u prostoriji di se boravi, može i bez grijača.
Riba koja bi mogla patiti ako temperatura padne ispod 25 je Betta... ostale koje su nabrojane mogu bez večih problema u rasponu od 20 - 33

akvarij se najviše isplati kupiti polovan.
ribe hrani sa onim što imaš

Sretno!

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Rujan 12, 2013, 20:28:41 poslijepodne »
Nisi rekla koje bete bi uzela? Ako je rijec o betta splendens onda nikako ni jeda beta sa gupijima, zenke bi mozda isle ali muski betan i muski gupi nikako skupa!
Zato ti preporucam gupije nisu zahtjevni i jako su lijepi i lako su dostupni mozes cak tu na forumu ih nac po smjesnoj cijeni, a neki ih dijele ko ja!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2013, 21:51:35 poslijepodne »
Zašto baš 13 riba? U taj akvarij stane puno više.Bilo bi dobro staviti jedno jato 7-8 komada Coridorasa da pretražuju dno a i jedno prostojno jato od 13-tak
komada nekih jatnih riba sredine terena.

Offline TinaVale

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 13, 2013, 00:08:40 prijepodne »
Nisi rekla koje bete bi uzela? Ako je rijec o betta splendens onda nikako ni jeda beta sa gupijima, zenke bi mozda isle ali muski betan i muski gupi nikako skupa!
Zato ti preporucam gupije nisu zahtjevni i jako su lijepi i lako su dostupni mozes cak tu na forumu ih nac po smjesnoj cijeni, a neki ih dijele ko ja!

Slozila sam ribice prema ponasanju i kompatibilnosti.. Krajnja odluka nije donesena pa prihvacam sve prijedloge i kritike..
13 riba prema principu njihove prosjecne velicine te 1cm ribe = 1L vode.. Za pocetak ne bi pretjerivala s brojem, bar dok se ne uhodam s hranjenjem i ciscenjem.

Sto se tice grupija.. je li potrebno za njihove mlade imati poseban akvarij ili mogu koegzistirati  s drugim ribama?  Koliko im treba da dostugnu punu velicinu?

Offline zazui

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #6 u: Rujan 13, 2013, 06:42:43 prijepodne »
Pridružujem se ostalima što se tiče betta.
Što se tiče gupyja, ako ih želiš imati 400 vrlo brzo, onda možeš odvajati mlade, ako ne, onda ono kaj preživi, preživi, ostali budu pojedeni.

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2013, 20:41:45 poslijepodne »
Za male ne trebas imati poseban akvarij, osim ako ih ne mislis uzgajat! Ako ima dosta bilja malci ce se skrivat i neki ce prezivit bez problema!

Offline Howard

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2013, 08:26:22 prijepodne »
Slažem se sa već napisanim, sve osim beta i stvar je savršena. Računaj na brzu multiplikaciju ribica :-)
God loved the birds and invented trees. Man loved the birds and invented cages.

Offline iva

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • 18 mi je godina već ;)
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2013, 08:36:55 prijepodne »
Ja mislim da bi ti možda bilo bolje uzeti kojeg guramija ili takve neke vrste riba. Gupiji se prebrzo namnože i više ne znaš kud s njima, a i akvarij je onda prenapučen.

Offline TinaVale

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 14, 2013, 11:06:43 prijepodne »
Nakon jos malo razmisljanja stigao je i novi zakljucak.. Mozda cemo zbog topline tjekom zime u stanu morati preci na toplovodni akvarij.. (ljeti je temperatura ugodnih 22-25 c pa je lakse dogrijavati nego hladiti)
Imate li  u tom slucaju kakvu preporuku koje ribice uzeti a da nisu previse osjetljive?

Nazalost morati cu pricekati sezonu grijanja za postavljanje akvarija, vidjeti koja ce biti temperatura vode, pa sukladno tome naseliti akvarij..

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 14, 2013, 11:11:37 prijepodne »
A gle mislim da ne grijes zimi na 30c, mislim da ti je isto negdje 20-25 a kazes i ljeti je tako a gupijima je to sve ok! Namjesis grijac na 23 i to bi trebalo biti to!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #12 u: Rujan 14, 2013, 16:22:15 poslijepodne »

Slozila sam ribice prema ponasanju i kompatibilnosti.. Krajnja odluka nije donesena pa prihvacam sve prijedloge i kritike..
13 riba prema principu njihove prosjecne velicine te 1cm ribe = 1L vode.. Za pocetak ne bi pretjerivala s brojem, bar dok se ne uhodam s hranjenjem i ciscenjem.

Sto se tice grupija.. je li potrebno za njihove mlade imati poseban akvarij ili mogu koegzistirati  s drugim ribama?  Koliko im treba da dostugnu punu velicinu?

slobodno ti na 120lit stavi 30ak + riba, nece njima nista biti, lijepa je to litraza, nije ni malo, tako da bez problema mozes ici na veci broj nego si zamislila.. samo moras imati dobru filtraciju i nema problema..  ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Rujan 14, 2013, 20:45:20 poslijepodne »
Nakon jos malo razmisljanja stigao je i novi zakljucak.. Mozda cemo zbog topline tjekom zime u stanu morati preci na toplovodni akvarij.. (ljeti je temperatura ugodnih 22-25 c pa je lakse dogrijavati nego hladiti)
Imate li  u tom slucaju kakvu preporuku koje ribice uzeti a da nisu previse osjetljive?

Nazalost morati cu pricekati sezonu grijanja za postavljanje akvarija, vidjeti koja ce biti temperatura vode, pa sukladno tome naseliti akvarij..

Ne opterečuj se previše sa temperaturom u akvariju... ona če uvijek biti više manje između 20 i 30 C. što je sasvim ok ako ne ideš na neke zaguljene biljke.
Ribama su to dobri uvijeti, čak i bez grijača.

Naj veče probleme češ imati onih mjesec dva po ljeti kada temperatura pređe 33 C., pa tu montiraš kakav ventilator ili slično...

Sve tetre, guppy, barbusi, sijamci če se dobro osječati u tom temperaturnom rasponu.
Nemoj uzimati tropske vrste koje žive u malim barama i nečeš imati problema (recimo Bette žive u baricama i rižinim poljima koji se prilično zagriju, pa njima smetaju niže temperature) ...za te vrste moraš montirati grijač i postaviti na oko 26 C. ...ostalim riječnim vrstama grijač nije potreban ako je akvarij u prostoriji di boraviš.
Diskusi i par delikatnijih riba zahtjeva temperature od oko 30 C. , ali za njih nemaš dovoljno veliki akvarij, pa to otpada.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #14 u: Rujan 14, 2013, 21:26:55 poslijepodne »
sve stima sto su kolege rekli, no
zasto komplicirate sa grijacem i grijanjem?

Postavi grijac na 25 stupnjeva, bucni ga u vodu. kad bude trebalo grijati, grijat ce, kad nebude ugasit ce se... pa nebude cijeli stan grijala samo zbog akvarija, pogotovo zimi... ispast ce joj ko da ima dupli veci akvarij.

Jedino ako je grijanje ionako stalno ukljuceno... ali opet, grijac u vodu i briga rjesena....

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #15 u: Rujan 15, 2013, 20:54:39 poslijepodne »
Grijač stavi svakako.Namjesti ga na 25 stupnjeva i naka grije ako treba.Najgore za ribe su dnevno-noćne oscilacije u temperaturi.
Ovako si sigurna.