Lipanj 25, 2025, 14:09:27 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: KOI 2013  (Posjeta: 3000 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koiman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
KOI 2013
« u: Rujan 01, 2013, 19:57:28 poslijepodne »
Dugo ništa nisam stavio na forum, pa evo dva videa. Usput više nema problema s končastim algama. Poče sam dodavati vodu iz bunara i alge su se povukle.

Offline lata258

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: KOI 2013
« Odgovori #1 u: Rujan 01, 2013, 20:53:55 poslijepodne »
Odlično izgleda, ima tu puno generacija :). Koliko su stari oni najveći?

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2013, 20:58:46 poslijepodne »
Prekrasni su!
Vršiš selekciju kakvu ili se držiš prirodne selekcije?

PS: kakva to ptica pjeva u pozadini? Tigrice? ili vrabac...

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2013, 22:37:44 poslijepodne »
Odlični su!
Ajd neka si riješio problem sa končastima. :)

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 02, 2013, 07:52:40 prijepodne »
Najstarije ribe imaju 7-8 godina nisam više 100% siguran.

Ne držim se prirodne selekcije, nego biram parove koje izdvojim za mrijest, a u pozadini se čuju tigrice. U dvorištu imam veliki kavez s tigricama.

Ove godine sam nabavio i par linjaka pa ću probati i njih mrijestiti. Još uvijek su stidljivi ali dolaze na površinu jesti. Ako netko ima kakvog iskustva s mrijestom ljinjaka neka se javi. :up:

Offline lata258

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 02, 2013, 09:17:32 prijepodne »
Čitao sam nešto o selekciji. Kao nije toliko važan raspored boja jer se one, kako riba odrasta malo izmjene, već se gleda oblik tjela i izgled ljusaka. Stvarno moraš biti majstor da vidiš nekakvu razliku u ljuskama. Po kojim ti kriterijima vršiš selekciju?

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 02, 2013, 10:18:24 prijepodne »
O nekoj pravoj selekciji se tu ne može niti govoriti. Za tako šta je potreban veliki izbor matičnih riba i praćenje razvoja podmlatka pojedinih parova. Ja trenutno imam tri ženke i dva mužjaka koja uparujem, pa i nemam neki izbor. Izdvojim par koji mi se u tom trenutki čini najbolji. Što se tiče podmlatka teško je reći da li je neki par dao bolje ili lošije mlade ribe, jer sam ograničen prostorom i uspijem uzgojiti možda 1-2% ukupnog broja izvaljenih ribica. Pošto najbolje ribice najsporije rastu (kohaku, sanke, showa) moguće da takve ribice u većem broju nastradaju od braće i sestara koje brže ratu i pojedu ih. Nekada sam pokušavao selektirati male ribice, ali ispalo je da sam napravio više štete nego koristi. Jednostavno za ozbiljniji uzgoji koia potrebno je imati bolje uvjete s puno većom vodenom površinom koje ja nemam. Uspijem godišnje uzgojiti 100-150 komada, a kakve boje će biti to je stvar sreće.

Offline lata258

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 02, 2013, 11:33:37 prijepodne »
Ovo nisam znao da bolje ribice rastu sporije, zato su valjda i tako cijenjene. :up:

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2013, 13:42:30 poslijepodne »
O nekoj pravoj selekciji se tu ne može niti govoriti. Za tako šta je potreban veliki izbor matičnih riba i praćenje razvoja podmlatka pojedinih parova. Ja trenutno imam tri ženke i dva mužjaka koja uparujem, pa i nemam neki izbor. Izdvojim par koji mi se u tom trenutki čini najbolji. Što se tiče podmlatka teško je reći da li je neki par dao bolje ili lošije mlade ribe, jer sam ograničen prostorom i uspijem uzgojiti možda 1-2% ukupnog broja izvaljenih ribica. Pošto najbolje ribice najsporije rastu (kohaku, sanke, showa) moguće da takve ribice u većem broju nastradaju od braće i sestara koje brže ratu i pojedu ih. Nekada sam pokušavao selektirati male ribice, ali ispalo je da sam napravio više štete nego koristi. Jednostavno za ozbiljniji uzgoji koia potrebno je imati bolje uvjete s puno većom vodenom površinom koje ja nemam. Uspijem godišnje uzgojiti 100-150 komada, a kakve boje će biti to je stvar sreće.

Mislim da šarani ne jedu jedni druge, ostalu ribu da, al svoju vrstu ne.
Istina da ljepše ribe sporije napreduju, al ako pogledamo japanske koiće onda vidimo da rastu brže nego naši, nemože se reći da je sporo ako riba u godinu dana naraste 30 i više cm..

Imao sam mrijest ove godine i križali su  se Shiro Utsuri (mužjak) i ženka običnog šarana, imam 15-ak sivih riba, 5-10 smeđih i 2 Shiro Utsuri koji su po izgledu savršeni, za sada.
Tako da nije loše dodati nove krvi radi poboljšanja kvalitete riba.

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 04, 2013, 07:50:44 prijepodne »
Mali koii jedu jedni druge jer sam puno puta vidio kako iz usta veće ribice viri rep manje. Jednom kad naviknu jesti manju braću i sestre poćinju sve brže rasti i postaju pravi problem, pa ih je najbolje izvaditi, što nije lako jer ti koići prestanu jesti hranu i jako ih je teško uhvatiti.
Svaka čast na dva utsuria. Probaj ih uslikati da ih vidimo, jer utsurii nisu baš česti. :up:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Rujan 05, 2013, 11:42:21 prijepodne »
bome - s guštom bih ti "ukrala" poneke....da imam jezerce ;)

šalim se - doista ima jako lijepih, čestitam ti!

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 05, 2013, 13:48:06 poslijepodne »
Zahvaljujem na čestitkama. :zagrljaj: