Ovako imam malo crvenouhu kornjaču vec 3 godine i drzim je u plasticnoj posudi sa palmom na sredini i tek sada kada sam poceo istrazivati po netu vidio sam da je to mucnenje za njih.Uglavnom kornjaca je dugacka 6 cm a spol jos neznam.Zelio bi da joj napravim akvarij ne previse velik a ni mal onako srednje velicine i zelio bi da joj napravim mjesto za suncanje.Eh zanima me dali ce kornjaca se naviknuti i izlaziti dase sunca posto je vec 3 godine u toj plasticnoj posudi, i jos kakav silikon treba da uzmem kako bi ljepio staklo..Molim vas neke ideje kako da napravim mjesto za suncanje??
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Imas srece da ti je kornjaca uopce prezivjela tako dugo u losim uvjetima. Za pocetak bi trebao provjeriti da li je kornjaca zdrava.
Njezno provjeri da li na oklopu ima mekanih podrucja, cesto se manifestiraju kao bijele mekane fleke. Okop bi trebao biti u potpunosti cvrst.
Da li kornjaca cesto preko dana ima zatvorene oci?
Da li si ikada primijetio da kornjaca otvara usta kao da hvata zrak i pri tome ispusta piskutave zvukove?
Da li kornjaca normalno moze plivati ili pliva ukoseno na jednu stranu?
Ako zelis kornjaci popraviti uvjete nije toliko bitno da joj odmah ides raditi akvarij. Kornjacu mozes premjestiti u neku veliku jeftinu plasticnu posudu duljine 60-80 cm (npr. plasticna kutija za stvari, veci lavor, kadicu za kupanje male djece i sl.). Vaznije je da za pocetak ulozis novac u lampu za grijanje kopna, posebnu UVA-UVB rasvjetu za gmazove, te akvarijski grijac. Kornjaci nije bitno u cemu boravi sve dok ima dovoljno prostora i potrebne uvjete.
Tvoja kornjaca je zakrzljala, sada je vec trebala imati 15-ak cm, ali kada joj popravis uvjete ocekuj da ce polako poceti rasti. Sada dok ima 6 cm smjestaj dimenzija 80x40x40 cm joj moze posluziti sljedecih godinu-dvije zivota. Tada ce prerasti smjestaj te velicine i biti ce joj potreban veci. Za potpuno odraslu kornjacu 20-ak cm velicine ce biti potreban smjestaj 150 cm duzine.
Crvenouhe kornjace prakticki zive od sunca tako da je velika greska sto joj nisi osigurao kopno i mogucnost suncanja. Zbog toga bi mogla imati velikih problema s oklopom. Kornjaca ce se nedvojbeno naviknuti na kopno i izlaziti ce se suncati ako joj osiguras pravilne uvjete. Iznad kopna se treba nalaziti lampa za grijanje koja ce kopno grijati na 30-35 stupnjeva, te UVA-UVB rasvjeta. Kada joj osiguras kopno nemoj odmah ocekivati da ce kornjaca izlaziti van dok si prisutan, prva suncanja ce biti kada nikog nece biti u blizini. Trebati ce određeno vrijeme da se kornjaca navikne na novi smjestaj i pocne izlaziti van kada ima ljudi u blizini. Kao kopno ti za pocetak moze posluziti i obican veliki kamen na koji ce se kornjaca moci popeti i u potpunosti osusiti.
Ako nemas nikakvog iskustva nikako ne preporucam da sam ides ljepiti akvarij jer bi mogao imati poplavu i bespotreban trosak. Gotovi ljepljeni akvariji srednje velicine nisu toliko skupi da bi ti ga se isplatilo lijepiti sam. Ako se ipak odlucis na to trebas koristiti visokoelasticni staklarski silikon na acetatnoj osnovi, koji NE sadrzi fungicide. Najbolje je koristiti poseban silikon za lijepljenje akvarija poput Henkel Ceresit CS 23, Soudal Silirub AQ, Makroflex GA 103...
Uz gore navedene linkove bi jos dodao i ovaj:
Crvenouha, zutouha i trostova kornjacaCitaj sto vise i pitaj sve sto te zanima! Sretno u izradi novog smjestaja