Kolovoz 28, 2025, 09:44:23 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Pravljenje akvarija  (Posjeta: 5367 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vucko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zavidovici
Pravljenje akvarija
« u: Kolovoz 24, 2013, 22:06:47 poslijepodne »
Ovako imam malo crvenouhu kornjaču vec 3 godine i drzim je u plasticnoj posudi sa palmom na sredini i tek sada kada sam poceo istrazivati po netu vidio sam da je to mucnenje za njih.Uglavnom kornjaca je dugacka 6 cm a spol jos neznam.Zelio bi da joj napravim akvarij ne previse velik a ni mal onako srednje velicine i zelio bi da joj napravim mjesto za suncanje.Eh zanima me dali ce kornjaca se naviknuti i izlaziti dase sunca posto je vec 3 godine u toj plasticnoj posudi, i jos kakav silikon treba da uzmem kako bi ljepio staklo..Molim vas neke ideje kako da napravim mjesto za suncanje??

Offline Kruno

• Punopravni član
Odg: Pravljenje akvarija
« Odgovori #1 u: Kolovoz 24, 2013, 22:41:55 poslijepodne »
Ovako imam malo crvenouhu kornjaču vec 3 godine i drzim je u plasticnoj posudi sa palmom na sredini i tek sada kada sam poceo istrazivati po netu vidio sam da je to mucnenje za njih.Uglavnom kornjaca je dugacka 6 cm a spol jos neznam.Zelio bi da joj napravim akvarij ne previse velik a ni mal onako srednje velicine i zelio bi da joj napravim mjesto za suncanje.Eh zanima me dali ce kornjaca se naviknuti i izlaziti dase sunca posto je vec 3 godine u toj plasticnoj posudi, i jos kakav silikon treba da uzmem kako bi ljepio staklo..Molim vas neke ideje kako da napravim mjesto za suncanje??

Pozdrav,

Zenke moraju imati osiguran pijesak na kopnu kako bi mogle lijegati jaja.Muzjacima pijesak nije obavezan.
Kornjaci ce vjerojatno trebati vremena za priviknuti se na novu okolinu,no u  pravom akvariju u kojem moze plivat i suncat se pod pravilnom rasvjetom ce se "preporodit".
Neznam koliko je pametno upustat se sam u ljepljenje akvarija ako se nema dovoljno iskustva i znanja!

Preporucam da procitate slj. clanke da stvari budu jasne:http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=26,te clanak o pravilnoj prehrani:http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=6

A sto se tice izrade kopna,to je najmanji problem,ima jako puno ideja,evo par linkova:http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?start=0&topic_id=2144&viewmode=flat&order=ASC
                                                                                                                           http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1390&forum=26

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Kolovoz 25, 2013, 07:14:47 prijepodne »

Pozdrav i dobro dosao na forum!

Imas srece da ti je kornjaca uopce prezivjela tako dugo u losim uvjetima. Za pocetak bi trebao provjeriti da li je kornjaca zdrava.
Njezno provjeri da li na oklopu ima mekanih podrucja, cesto se manifestiraju kao bijele mekane fleke. Okop bi trebao biti u potpunosti cvrst.
Da li kornjaca cesto preko dana ima zatvorene oci?
Da li si ikada primijetio da kornjaca otvara usta kao da hvata zrak i pri tome ispusta piskutave zvukove?
Da li kornjaca normalno moze plivati ili pliva ukoseno na jednu stranu?

Ako zelis kornjaci popraviti uvjete nije toliko bitno da joj odmah ides raditi akvarij. Kornjacu mozes premjestiti u neku veliku jeftinu plasticnu posudu duljine 60-80 cm (npr. plasticna kutija za stvari, veci lavor, kadicu za kupanje male djece i sl.). Vaznije je da za pocetak ulozis novac u lampu za grijanje kopna, posebnu UVA-UVB rasvjetu za gmazove, te akvarijski grijac. Kornjaci nije bitno u cemu boravi sve dok ima dovoljno prostora i potrebne uvjete.

Tvoja kornjaca je zakrzljala, sada je vec trebala imati 15-ak cm, ali kada joj popravis uvjete ocekuj da ce polako poceti rasti. Sada dok ima 6 cm smjestaj dimenzija 80x40x40 cm joj moze posluziti sljedecih godinu-dvije zivota. Tada ce prerasti smjestaj te velicine i biti ce joj potreban veci. Za potpuno odraslu kornjacu 20-ak cm velicine ce biti potreban smjestaj 150 cm duzine.

Crvenouhe kornjace prakticki zive od sunca tako da je velika greska sto joj nisi osigurao kopno i mogucnost suncanja. Zbog toga bi mogla imati velikih problema s oklopom. Kornjaca ce se nedvojbeno naviknuti na kopno i izlaziti ce se suncati ako joj osiguras pravilne uvjete. Iznad kopna se treba nalaziti lampa za grijanje koja ce kopno grijati na 30-35 stupnjeva, te UVA-UVB rasvjeta. Kada joj osiguras kopno nemoj odmah ocekivati da ce kornjaca izlaziti van dok si prisutan, prva suncanja ce biti kada nikog nece biti u blizini. Trebati ce određeno vrijeme da se kornjaca navikne na novi smjestaj i pocne izlaziti van kada ima ljudi u blizini. Kao kopno ti za pocetak moze posluziti i obican veliki kamen na koji ce se kornjaca moci popeti i u potpunosti osusiti.

Ako nemas nikakvog iskustva nikako ne preporucam da sam ides ljepiti akvarij jer bi mogao imati poplavu i bespotreban trosak. Gotovi ljepljeni akvariji srednje velicine nisu toliko skupi da bi ti ga se isplatilo lijepiti sam. Ako se ipak odlucis na to trebas koristiti visokoelasticni staklarski silikon na acetatnoj osnovi, koji NE sadrzi fungicide. Najbolje je koristiti poseban silikon za lijepljenje akvarija poput Henkel Ceresit CS 23, Soudal Silirub AQ, Makroflex GA 103...

Uz gore navedene linkove bi jos dodao i ovaj: Crvenouha, zutouha i trostova kornjaca

Citaj sto vise i pitaj sve sto te zanima! Sretno u izradi novog smjestaja :up:
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Vucko

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 25, 2013, 10:12:59 prijepodne »
Hvala na odgovoru Kruno  ;) ..
Kori hvala i tebi..U izradi akvarijuma pomocemi otac inace je po zanimanju staklar i vec je 2 put pravio akvarij ali za ribice..Provjerio sam joj oklop nije uopste mekan,ne u danu su joj uvjek otvorene oci,samo na jednoj strani ukoseno pliva..

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 25, 2013, 10:56:14 prijepodne »
samo na jednoj strani ukoseno pliva..

Ne zvuci dobro,dali kornjaca moze zaroniti?
Procitaj ovaj clanak pa reci dali kornjaca ima opisane simptome:http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=36

Offline Vucko

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 25, 2013, 12:37:12 poslijepodne »
Moze da zaroni.. :)

Offline Vucko

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 25, 2013, 17:02:51 poslijepodne »
EEh ovako sutra planiram da pocnem da pravim akvarijum..Samo mi ljudi pomozite kako da napravim kopno zelio bi da to izgleda prirodno a i da ne zauzima prostor za plivanje??

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Kolovoz 25, 2013, 17:29:03 poslijepodne »
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2013, 18:25:06 poslijepodne »
Ekipa, pozdrav !

Pratim ovu temu s obzirom na to da i ja radim svojoj kornjači novi dom pa me isto tako zanimalo u vezi kopnenog dijela.. Vucko, podijeli s nama koju fotku novouređenog akvarija ? :)..
Ja imam žutohu kornjaču koja je stara oko 4 godine ,ima 15 cm.. Počeli su problemi prije otprilike god-dvije kad je počela fino rasti ali i jaaako prljati vodu.. Kao malu, držala sam je u akvariju dimenzija 60x30x30 ..bilo je to tad prekrasno, bila je mala , imala je prostora za plivanje, za kamenje na dnu, za kamen koji je sluzio za suncanje..U akvariju je bilo puno manje vode nego što iznosi njegov volumen jer je to varijanta za ograđenim prostorom predviđenim za pumpu i spužve. Sada više nema kamenja po dnu, niti nikakvog ukrasnog bilja, samo grijač i kamen iznad kojeg su uva i uvb lampe. Voda se prlja u jako kratkom roku. Srećom sam skupila neke pare i dolazi mi akvarij dimenzija 100x50x50 tj 250 litara i filter eheim professionel 3 2071. Nažalost veći akvarij nisam mogla kupiti jer teroriziram ukućane s tim ,jednostavno nemam mjesta za veći.. Kao kopno planiram nabaviti onu plutajuću površinu koja je navedena na metalne šipke koje se priljepe za staklo s onim gumenim ne znam čim, priljepkom :p.. samo ne znam gdje toga ima kod nas.Kakvo je vaše mišljenje u vezi tih dimenzija- 250 l za žutouhog kornija koji će sigurno još rasti, sada ima 15-16 cm ? Thx na odgovoru ! 

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2013, 17:21:30 poslijepodne »
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Akvarij 100x50x50 cm ce sljedecih godinu-dvije biti taman velicine za tvoju kornjacu, no u buducnosti bi se svakako trebala spremiti na jos veci akvarij. Izbor filtera za akvarij tih dimenzja je također dobar, sada je samo vazno da se upoznas s bioloskom filtracijom u akvariju i pravilnim odrzavanjem filtera (ako vec nisi): LINK1, LINK2
Trebas se maksimalno truditi odrzati bakterije za biolosku filtraciju na zivotu zato jer ti one znatno olaksavaju posao. Filter trebas prati u staroj akvarijskoj vodi, nikako ne u vodovodnoj vodi.

Sto se tice kopna, vjerojatno mislis na ZooMed Turtle Dock: LINK. Ako zelis bas to kopno morati ces ga naruciti preko Ebay-a jer ga kod nas nema za kupiti. U Hr su ti dostupni Exo Terra Turtle Bank: LINK, te Hobby Cork Island: LINK. No osobno ti ne preporucam niti jedno takvo kopno jer ta kopna obicno tonu pod tezinom vecih kornjaca. Postoje ti puno bolje i jeftinije solucije u linku iz mog proslog posta.

Pitala si me jos o izboru podloge i bilju. Kako je zutouha kornjaca biljojed svo vodeno bilje koje ubacis u akvarij ce biti pojedeno, ili ako nista drugo unisteno i polomljeno od kopanja i plivanja kornjace. Podloga je tvoj izbor, svaka ima nekih svojih prednosti i nedostataka, samo je vazno da kornjaci pase. Vise o podlozi i bilju u akvariju za kornjace imas u ovom clanku: LINK

Ako te jos nesto zanima, slobodno pitaj!
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2013, 22:22:15 poslijepodne »
Puno ti hvala, Kori, na odgovoru. Pomogao si mi puno, thx. Znači neću ubacivati bilje u akvarij.. Baš sam ga zapravo i htjela imati zbog ovoga o čemu si mi rekao o biološkoj filtraciji.. Exo terra turtle bank sam vidjela na ebayu ali je strahovito visoka cijena shippinga pa sam odustala..  a u hrvatskoj to nisam uspjela naći,možeš li mi reći gdje da to potražim?. voljela bih svejedno pokušati s tim ,vjerujem da bi jo to moglo biti ok za sada, dok ne bude teža. Razmišljam i o komadu drveta kao kopnu, ali čula sam da drvo dosta muti i prlja vodu.. Sve u svemu , hvala na savjetima  :)

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #11 u: Listopad 14, 2013, 01:19:15 prijepodne »
Evo kako moje "lego" kopno izgleda, možda ti da ideju :)

http://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/397618_2788548666733_1052163594_n.jpg

http://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/397796_2788670229772_1644132539_n.jpg

http://scontent-a-iad.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/402099_2788671629807_1207425074_n.jpg

http://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/383140_2794560817033_1318023944_n.jpg

Kopno sam konstruirao od:
-jedan dio plastične montažne police za kupatilo
- plića plastična posuda  (za cuvanje hrane) bez poklopca  punjena sitnim šljunkom radi težine, perfektno sjeda na stolic
-1 stari komad biber crijepa postavljen na posudu

Kornjači se sviđa a penje se na kopno bez muke, upliva u plitki dio sa vodom i samo izađe :D Inaće voli na tom mjestu i da spava, skoro uvijek je tamo kad se svijetlo ugasi! Skužila je da joj je lakše samo ispružiti glavu da dodje do zraka nego da pliva na površinu!

Da sve bude prirodnije, namjeravam uskoro napraviti policu istih dimenzija ali od drveta! Ali ovako za prvu ruku je dobra ideja za kopno :)
« Zadnja izmjena: Listopad 14, 2013, 01:24:11 prijepodne od deki00 »

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #12 u: Listopad 14, 2013, 04:05:29 prijepodne »
Puno ti hvala, Kori, na odgovoru. Pomogao si mi puno, thx. Znači neću ubacivati bilje u akvarij.. Baš sam ga zapravo i htjela imati zbog ovoga o čemu si mi rekao o biološkoj filtraciji.. Exo terra turtle bank sam vidjela na ebayu ali je strahovito visoka cijena shippinga pa sam odustala..  a u hrvatskoj to nisam uspjela naći,možeš li mi reći gdje da to potražim?. voljela bih svejedno pokušati s tim ,vjerujem da bi jo to moglo biti ok za sada, dok ne bude teža. Razmišljam i o komadu drveta kao kopnu, ali čula sam da drvo dosta muti i prlja vodu.. Sve u svemu , hvala na savjetima  :)

Turtle Bank imas u pet shopu Belugo i na teraristika.hr: LINK
Cork Island drzi ovaj lanac pet shopova: LINK Ali iz mog iskustva takva kopna nisu za zivotinje vece od 10 cm, za tvoju kornjacu od 15 cm bi definitivno trebao najveci model kopna, a koliko vidis nisu bas jeftina.
Mangrovo/mopani drvo ti na pocetku pusta tanin pa ti je voda smeđe boje (moze se cistiti aktivnim ugljenom u filteru), ali kroz 2-3 mjeseca prestane ispustati tanin.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Listopad 21, 2013, 22:35:05 poslijepodne »
puno vam hvala na savjetima i prijedlozima kori i deki00 :)..  poslusat cu te , kori pa joj necu kupovati tu plastiku koja je bezobrazno skupa a na kraju nefunkcionalna .. snaci cu se sama, mozda napravim nesto kao deki00, dobra ideja , svidja mi se kopno i korni na njemu :) .. ne zauzima prostora za plivanje, a ima dovoljno veliku povrsinu za suncanje..
deki00, koliko ti je velik ovaj akvarij, tj koja je to litraza i koliko ti je velika korni ? sorry ako fulavam topic ,nebum vise :D ... uglavnom , dolazi mi akvarij oko petka pa cu nabacit neke fotke kad ga sredim..