Lipanj 17, 2025, 18:49:36 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Pitanja oko novog ciklidnog akvarija juwel rio 180  (Posjeta: 13504 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mascherano

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
Pitanja oko novog ciklidnog akvarija juwel rio 180
« u: Kolovoz 24, 2013, 09:38:35 prijepodne »
Pozdrav svima. Novi sam na forumu, ali već nekoliko godina imam biljni akvari sa pretežno tetrama crnim udovicama, skalarima, klaun botijama, te ostalim popratnim osobljem :). Kako mi je natezanje sa biljem već pomalo dosadilo, a i htio bi promjenu u postavi akvarija i malo življe boje riba i općenito življi akvarij, odlučio sam se za Malawi ciklide. Pomalo skupljam informacije na netu, pa bi imao nekoliko pitanja:

1. Dali je juwelov original unutarnji filter sa pumpom od 600 l/h premalo za filtraciju ciklida (razmišljao sam i o dodatnom vanjskom Eheimu 2224 700 l/h) ?
2. U koliko bi koristio morsko vapnenačko kamenje koji je postupak prije ubacivanja u akvarij (dali ga je dovoljno samo prokuhati) ?
3. Koje vrste su najprikladnije za tu litražu i naravno za početnika ?
4. Vidim da su neki forumaši ostavili ancistruse i botie sa ciklidima, dali je to ok ?
Nadam se da vas nisam previše udavio za početak, ali biti će toga još  :).

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
Odg: Pitanja oko novog ciklidnog akvarija juwel rio 180
« Odgovori #1 u: Kolovoz 24, 2013, 10:15:07 prijepodne »
ja sam naučio da vapnenačko kamenje nije najsretnije rješenje za akvarij .. ;)

ancistrusi su uvijek dobrodošli .. :)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 24, 2013, 10:38:22 prijepodne »
Ma znam da je bolje sa netopivim stijenama ali u istri ih moram kupovati, a znam da afrički ciklidi podnose i dosta tvrđu vodu. Ali ako to baš nije ok poslušati ću savjet iskusnijih forumaša ;).

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 24, 2013, 10:41:56 prijepodne »
lako je za kamenje ... pošaljem ti ja Tiskom kantu kamenja iz Slavonije ...  :D

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 24, 2013, 10:53:05 prijepodne »
Šta tog ima u Slavoniji  :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Kolovoz 24, 2013, 11:00:49 prijepodne »
krive informacije

vapnenačko kamenje za ciklidni akvarij je taman  :up:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 24, 2013, 11:11:26 prijepodne »
 X-(   X-(   X-(

malo geografije nebi bilo na odmet ...  :P

Jesu čuo za Valis Aureu (zlatna dolina), nalazi se u zapadnom dijelu Slavonije, omeđena sa 5 planina od kojih najznačajnije mjesto zauzima Papuk sa 953m.n.v. pa slijede Dilj, Krndija, Psunj, Požeška gora ... sa Papuka je svojevremeno vađen granitni kamen najtvrđi u ovom dijelu europe i od njega je nekad rađen autoput .. ali je zbog njegove tvrdoće bila jako skupa eksploatacija, pa se od toga odustalo ...  :D

U samoj kotlini se nalazi gradić Požega koji je smješten na obroncima Požeške gore (na dohvat ruke mi je kroz prozor  :D) na kojoj se također zna naći kamen ..  :P

e sad... postoje dvije mogućnosti s tvoje strane ... ;)

možeš reći "Hvala ne treba" i tu priča završava...

a možeš reći i "Hvala, baš mi to treba" i tu priča počinje ...  :D :D

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 24, 2013, 11:20:29 prijepodne »
Dobro, dobro nemoj se odmah ljutiti... :D
Samo malo humora na račun dobrog starog klišea o Slavoniji  :D.
Btw hvala na ponuđenoj pomoći. Moramo još odlučiti kakav set up bi postavio. U svakom slučaju ako bude trebalo sjetiti ću te se  ;).

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #8 u: Kolovoz 24, 2013, 11:20:40 prijepodne »
al ga komplicirate nepotrebno

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 24, 2013, 11:24:06 prijepodne »
Btw hvala na ponuđenoj pomoći. Moramo još odlučiti kakav set up bi postavio. U svakom slučaju ako bude trebalo sjetiti ću te se  ;).

zar ti izgleda kao da se ljutim ...  :D  :up:

izgleda da si malo pobrkal loncice, koji ti je  Question

samo sam rekao da nemoj davat covjeku krivu informaciju kaj se tice vapnenackog kamena i ciklidnog akvarija, jer njima takav kamen odgovar. za ostale akvarije nije pogodan

a zaboli me kakav ti imas kamen doma, to nitko opce nije dovodio u pitanje jel ga ti imas doma ili nemas. samo bi se jos time trebal umarat ko ima kakav kamen doma pod prozorom  Cheesy

da nisi ti malo pobrkao lončiće...  :D :P

odgovarao sam mascheranu, a ti uletio između ...  ;)

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Kolovoz 24, 2013, 11:40:51 prijepodne »
Budući da smo potrošili nekoliko postova na pitanje br. 2, imali tko kakav savjet za ostala pitanja ...?

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #11 u: Kolovoz 24, 2013, 12:11:18 poslijepodne »

zar ti izgleda kao da se ljutim ...  :D  :up:

izgleda da si malo pobrkal loncice, koji ti je  Question

samo sam rekao da nemoj davat covjeku krivu informaciju kaj se tice vapnenackog kamena i ciklidnog akvarija, jer njima takav kamen odgovar. za ostale akvarije nije pogodan

a zaboli me kakav ti imas kamen doma, to nitko opce nije dovodio u pitanje jel ga ti imas doma ili nemas. samo bi se jos time trebal umarat ko ima kakav kamen doma pod prozorom  Cheesy

da nisi ti malo pobrkao lončiće...  :D :P

odgovarao sam mascheranu, a ti uletio između ...  ;)

ma skuzio kad sam poslao, editirao poruku al na neku foru je ostala vidljiva iako ju ja ne vidim

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Kolovoz 24, 2013, 12:22:36 poslijepodne »
Filter ti nije dovoljan. Treba ti i filter s vecim protokom i vise filter materijala.

Neznam dali pricas o pravom morskom kamenu, ili? AKo da, to ti nije najsretnije rjesenje, iako nista ne smeta ribama, ali bolje potrazi obicni kamen.

Za vrste, prouci malo forum, a neki cistaci - mozes i ne moras, sve ovisi kakav akvarij zelis, po meni, takvim ribama nije mjesto u malawi akvariju, iako nista neces pogrijesiti ako ih stavis.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Kolovoz 24, 2013, 12:36:24 poslijepodne »
Kamenje bi bilo šupljikavo iz obalnog pojasa, ne kamen iz vode. Znači da idem ipak na još dodatni eheim protoka 700 l/h. A što se tiće botia, znam da nisu iz istog biotopa ali žao mi ih je  poklanjat. Tko ih ima znati će o čemu pričam. Luda stvorenja  :).

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #14 u: Kolovoz 24, 2013, 12:41:31 poslijepodne »
5 slabih filtera ti nece adekvatno zamjeniti jedan posteni. radije idi na jedan dobar vanjski, sto veci volumenom, nego na neku kombinaciju.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Kolovoz 24, 2013, 16:42:18 poslijepodne »
5 slabih filtera ti nece adekvatno zamjeniti jedan posteni. radije idi na jedan dobar vanjski, sto veci volumenom, nego na neku kombinaciju.
Kakva preporuka za dobar vanjski filter za tu litražu ?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #16 u: Kolovoz 24, 2013, 20:40:37 poslijepodne »
kupi si haqos 1200, on ce ti biti idealan za tu litrazu, po cijeni za svaku pohvalu, a u radu također.. imas ga kupiti na rabu kod elegance reefa..

a za botie, nema problema ako ih ostavis u tanku, jesu drugog biotopa, ali nece smetati, jer dosta njih votie drte sa malawcima, ali sve ovisi kakve botie imas.. ako su to one szute sa crnim crtama one su oke, a za druge nebi znao..

a sto se tice kamena, taj uz obalu vise lici na kamen juranon, i dosta je tezi nego pravi morski kamen, dobro ga iscisti i stavi u tank, neces imat problema.. ali ispod pijeska stavi stiropor da nebi kasnije bilo problema..

kao sto ti je damir rekao, filter ti je najbitnija stvar u tome i sa tim navedenim filterom od gore neces pogrijesiti, ili pokusaj vidjeti u oglasu, mozda netko prodaje nesto slicno..

Lp

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 25, 2013, 09:13:02 prijepodne »
I tvoja ideja o filterima Mascherino jeste dobra...nekako treba filter da okrene 5 puta zapreminu akvarija...to za akvarij 180 l znači 900 litara vode, to bi i tvoja kombinacija uradila. Mada najbitnija postavka je redovito , sedmično, menjanje vode i to 50 % zapremine akvarija...ipak čista voda  čuda pravi. A za kamenje ideš negdje kod kojeg potočiča, valjda jih ima negdje oko Pule i tamo si nabereš kamenje...meni nekako lično djeluje bolje nego ono koje imaš ti u mislima. A u Puli imaš i Mastina - malavi zaludjenika, koji bi ti mogao puno toga ispričati.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Kolovoz 25, 2013, 11:12:11 prijepodne »
I tvoja ideja o filterima Mascherino jeste dobra...nekako treba filter da okrene 5 puta zapreminu akvarija...to za akvarij 180 l znači 900 litara vode, to bi i tvoja kombinacija uradila. Mada najbitnija postavka je redovito , sedmično, menjanje vode i to 50 % zapremine akvarija...ipak čista voda  čuda pravi. A za kamenje ideš negdje kod kojeg potočiča, valjda jih ima negdje oko Pule i tamo si nabereš kamenje...meni nekako lično djeluje bolje nego ono koje imaš ti u mislima. A u Puli imaš i Mastina - malavi zaludjenika, koji bi ti mogao puno toga ispričati.
Već kupljen i postavljen eiheim. Intencija i je bila da kombinacijom postojeceg i novog filtera dođem do potrebnih 1200 l/h  sa 7 l filterskog materijala. Nadam se da će biti dovoljno. Što se tiče postavljanja jednog većeg filtera bilo bi problema jer ispod akvarija nema mjesta za tako visok filter. Malo sam kopao i po stranim forumima i akvaristi su u više navrata za juwel rio 180 predloźili ovu kombinaciju.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Kolovoz 29, 2013, 12:14:06 poslijepodne »
Evo nakon par dana korištenja kombinacije dvaju spomenutih filtera mogu reči da sam jako zadovoljan. Voda je kristalno čista, a pojačani protok čini mi se da dodatno podiže prljavštinu sa šljunka koja odlazi u filtere.Tek tu i tamo se sporadično vide čestice koje lebde ali mislim da je to sasvim normalno. Inače rad eheima je potpuno nečujan. Za sada je akvarij još biljni. Čekam da se izciklira filter i pomalo počinjem udomljavati stare stanovnike akvarija kako bi prešao na malawi mbuna ciklide. Molio bi ako netko zna kojeg dobrog uzgajivača u Puli i okolici za nabavku mbuna. Još se hrvam s tim latinskim nazivima i raspoznavanjem vrsta tako da će vjerojatno biti svašta na početku, pa če mi i tu netko malo iskusniji nadam se pomoći.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 29, 2013, 13:24:06 poslijepodne »
napisao ti več jednom :Mastino...to ti je malavi ciklid guru iz PU...Mastino je njegov nadimak, znadu ga maltene svi iz Pu ..pa eto nazovi ga pa vidi.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Kolovoz 29, 2013, 14:05:36 poslijepodne »
napisao ti več jednom :Mastino...to ti je malavi ciklid guru iz PU...Mastino je njegov nadimak, znadu ga maltene svi iz Pu ..pa eto nazovi ga pa vidi.
Sorry, sad vidim.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Rujan 12, 2013, 22:44:01 poslijepodne »
Evo, napokon napunjen akvarij. Neznam dali da cikliram dodatno pošto sam ostavio pola stare akvarijske vode i stari filterski materijal. Od starih riba unutra idu dvije botije i dva ancistrusa (ako prežive privremeni dom u crnoj kanti), a krajem mjeseca ciklidi. Nekima se neće svidjeti što sam koristio morsko kamenje, ali gušti su gušti  :). Nisam ga baš usudio slagati visoko i naslanjati na staklo jer je dosta teško pa je malo niže ispalo nego što sam očekivao, dijelom i zbog visine pijeska. Inače ovo su slike .Svaki savjet je dobro došao.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #23 u: Rujan 13, 2013, 00:34:23 prijepodne »
Za prvi puta sve odlično!
Kamenje je tu, ne skuzi se da je morsko, nije ona klasika (morsko rupicasto), pijesak je tu, po meni možda malo previše pijeska ali dobro, usisavanjem podloge ce s vremenom dio nestati. Filter ok, dobro bi bilo složiti da je usis na jednoj strani, isis na drugoj, tj. da nema mrtvih kuteva.
Sto se tiče cikliranja, pijesak se teba zaciklirati jer u njemu ima jako puno dobrih bakterija, iako si proces cikliranja dosta ubrzao sa vec zacikliranom vodom. 2-3 tjedna ce biti sasvim dovoljno!
Uglavnom sve si napravio po ps-u, a kamenje ces ionako seliti kako ti se dopadne.
Svakih 3-4 dana ubaci mrvicu hrane da se bakterije imaju čime hraniti, da se dobro uciklira.

Offline mascherano

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 13, 2013, 07:56:47 prijepodne »
Inače s pijeskom sam se i ja iznenadio budući da ga je nakon pranja ostalo  volumenski  nekih 10 ak litara, što je u akvariju trebalo biti oko 3 cm. očito s vodom dosta poveča volumen. Još sam nakon punjenja i dio izvadio. U juwelu ne mogu razdvojiti usis od ispuha jer mi je na drugoj strani unutarnji filter, te njegov ispuh, a kroz onaj otvor prolaze kablovi od grijača, pumpe, i cijevi od zračne pumpe. A valjda će se filtrirati cijeli akvarij budući da imam sa svake strane jedan filter. Neznam dali da botije i ancistruse odmah ubacim ili ih udomim na 20 dana ?