Srpanj 20, 2025, 19:54:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljke trunu - alge ili puževi  (Posjeta: 1366 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Balthazar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Biljke trunu - alge ili puževi
« u: Kolovoz 17, 2013, 17:36:40 poslijepodne »
Vratio sam se s mora nakon tjedan dana i izgleda da mi je 1/3 biljaka (svih vrsta) istrunula, odnosno "izgnjiljela" - ne znam da li je to baš isti izraz. Po meni bi za to mogla biti 2 razloga.
Prvi - pred 2-3 tjedna pojavile su mi se alge za koje mislim da su zelene. One su bile po biljkama i po staklu, a na staklu se dobro vidjela zelena boja. U tih prvih 1-2 tjedna biljke su bile pune tih algi, ali nisam primijetio ovakvo propadanje. Pred 10-tak dana ulio sam nutra JBLov Algol i sada je algi definitivno manje, po staklu ih više ni nema.
Drugi - taman prije odlaska (prije 8-9 dana) primijetio sam prvog puža (plosnati okrugli), a danas sam ih našao 15-tak. Ovo mi izgleda vjerojatniji uzrok ako se tako manifestira djelovanje puževa.
A možda je i nešto treće !?

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Odg: Biljke trunu - alge ili puževi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 17, 2013, 18:27:00 poslijepodne »
vrlo vjerovatno je i zbog vrucina..

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #2 u: Kolovoz 17, 2013, 18:37:22 poslijepodne »
Ma nisu puzevi. A alge isto nisu ako su se povukle. Po ovome sto pises mi to ne izgleda tako kriticno. Najvjerojatnije je vrucina i nedostatak nekih elemenata. Da li inace gnojis biljke?

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 17, 2013, 19:02:40 poslijepodne »
Nadam se da nije kritično iako mi je voda 27C pa ne znam da li bi bila vrućina. Algi još uvijek ima, ali mi se čini da ih je manje, odnosno barem da ih nije više. Puževa sam u međuvremenu našao još 20-tak. Najgore mi izgleda biljka Alternathera reineckii - priložio sam jednu sliku ako se nešto vidi - na centralnom crvenom listu je u centru rupa i oko nje smeđe (gnjilo). Na gornjim listovima gnjilo kreće od vrha lista.
Akvarij mi je star 8 mjeseci - 70 litara, ispod šljunka imam supstrat, a povremeno dodajem Feropol. Akvarij čistim svakih 7-10 dana, i pri tome mijenjam 20% vode. Moram priznati i jednu pogrešku: nisam promijenio fine filtere - Juwelove plavi fini i zeleni nitratni. To ću uskoro napraviti.
 Inače, siguran sam za puževe, a vjerujem da su se i alge nakotile nakon što sam kupio biljku u jednom pet-shopu.

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #4 u: Kolovoz 17, 2013, 20:23:50 poslijepodne »
Nadam se da nije kritično iako mi je voda 27C pa ne znam da li bi bila vrućina. Algi još uvijek ima, ali mi se čini da ih je manje, odnosno barem da ih nije više. Puževa sam u međuvremenu našao još 20-tak. Najgore mi izgleda biljka Alternathera reineckii - priložio sam jednu sliku ako se nešto vidi - na centralnom crvenom listu je u centru rupa i oko nje smeđe (gnjilo). Na gornjim listovima gnjilo kreće od vrha lista.
Akvarij mi je star 8 mjeseci - 70 litara, ispod šljunka imam supstrat, a povremeno dodajem Feropol. Akvarij čistim svakih 7-10 dana, i pri tome mijenjam 20% vode. Moram priznati i jednu pogrešku: nisam promijenio fine filtere - Juwelove plavi fini i zeleni nitratni. To ću uskoro napraviti.
 Inače, siguran sam za puževe, a vjerujem da su se i alge nakotile nakon što sam kupio biljku u jednom pet-shopu.
temperatura dok si bio na moru je vjerovatno bila visa,nevjerujem da su puzevi netko iskusniji ce mozda znat sto se zapravo ovdje radi

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 17, 2013, 20:43:41 poslijepodne »
Još jedno pitanje: uzeo bih neku vrstu botia za tamanjenje puževa. S obzirom da je volumen akvarija samo 70 l, molim vas za prijedlog vrste. Vjerujem da bi mi stala još 2-3 komada (imam 6 razbora, 3 zebrice, 10-tak gupija te 3 veće i 20-tak manjih ancistrusa kojih se namjeravam riješiti).

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #6 u: Kolovoz 17, 2013, 21:01:05 poslijepodne »
digla se temepratura, ubrzao se metabolizam bilja, potrosile su hranjive tvari i pocele truliti, a trule biljke su hrana za puzeve koji su se u izobilju hrane poceli drasticno mnoziti

anti nitrat spuzva ti je isto problem.imas bilje a crpis im hranjive tvari.dobar nacin za dobiti ciano bakteriju zbog nedostatka nitrata.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #7 u: Kolovoz 18, 2013, 20:37:19 poslijepodne »
Još jedno pitanje: uzeo bih neku vrstu botia za tamanjenje puževa. S obzirom da je volumen akvarija samo 70 l, molim vas za prijedlog vrste. Vjerujem da bi mi stala još 2-3 komada (imam 6 razbora, 3 zebrice, 10-tak gupija te 3 veće i 20-tak manjih ancistrusa kojih se namjeravam riješiti).

Možda rađe da uzmeš helena puževe nego botie, pošto botie treba više komada da bi funkcionirale kako treba.
Inače znaju biti problematične, a i manji je akvarij.
A s druge strane jeftinije ti je helene uzeti tu na forumu, jer za jednu botiu možeš uzeti helena taman za tvoj akvarij.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Kolovoz 18, 2013, 20:49:00 poslijepodne »
ja bi reko da nije temp..
ako malo bolje pogledamo fotku, ostalo (nezahtjevno) bilje se drži čist ok..
kod ove althernatere bolesno nedostaje hranjiva, co2, svjetla, željeza i svega ostalo..po meni, uzmi ju van i ostani na nezahtjevnom bilju