Srpanj 21, 2025, 00:40:25 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: novi poklopac sa rasvjetom  (Posjeta: 1999 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline xanto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
novi poklopac sa rasvjetom
« u: Kolovoz 11, 2013, 09:30:12 prijepodne »
evo htio sam doprinjeti ako nekome pomaže kako napraviti rasvjetu za akvarij a da ne platite sve skupa PO MENI previše .

Dakle, okvir je od brodskog poda,dimenzija 100 x 30 ,  na vrhu su zasada šper ploče koje ću staviti unutar okvira. Sve je premazano sa četiri sloja laka za čamce. Ono najbitnije a to je rasvjeta je napravljena po savjetu sa foruma. Znači iza je zabušeno dvije rupe za grla a sav materijal ( žica, prekidač, utikač, dva grla , dvije štedne žarulje od 15 w) je bilo troška 80 kuna. To je sve spojeno i ja sam za probu na šperploču stavio iznad žarulja dva komada alu folije da vidim da li dobivam nešto više svjetla ali mislim da je manje više isto.

(bilje sam samo preselio iz manjeg akvarija i stavio sam bijeli pijesak a sve skupa radi ni sedam dana)

Svaka čast svakome ovdje ali nikad ne bih išao na soluciju sa T5 lampama jer po meni nema potrebe jer je preskupo iliti da se bolje izrazim nema realne potrebe da se ide na skuplju soluciju ako ova za 80 kuna je više nego dovoljna.
Napomena da je sve nezahtjevno bilje stavljeno u pijesak bez ičega pa opet ga moram rezati non stop a bilju se apsolutno ništa ne dodaje ni radi oko njega.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2013, 09:42:27 prijepodne od xanto »

Offline xanto

• Punopravni član
  • **
Odg: novi poklopac sa rasvjetom
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2013, 09:32:07 prijepodne »
E da i brodski pod je bio za okvir neka smiješna cijena.  :P :P :P
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2013, 09:39:14 prijepodne od xanto »

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2013, 14:22:05 poslijepodne »
Svaka čast svakome ovdje ali nikad ne bih išao na soluciju sa T5 lampama jer po meni nema potrebe jer je preskupo iliti da se bolje izrazim nema realne potrebe da se ide na skuplju soluciju ako ova za 80 kuna je više nego dovoljna.
Napomena da je sve nezahtjevno bilje stavljeno u pijesak bez ičega pa opet ga moram rezati non stop a bilju se apsolutno ništa ne dodaje ni radi oko njega.
ako ces za biljni akvarij uspoređivati štedne i neonke onda necu nista komentirati.
biljni akvarij se ne sastoji od dvije vrste nezahtjevnog bilja. (barem za mene to nije biljni akvarij)

i sam si napisao da je sve nezahtjevno bilje, dakle, ne trazi puno svijetla, ne trazi gnojiva ni CO2

ako ti smatras da su dvije stedne od 15w dovoljne onda ok
meni je jedina prednost stedne sto je jeftinija opcija ali...
stvar je u tome sto stedne ne sire svijetlost ravnomjerno kao neonka :up:

Offline xanto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Kolovoz 11, 2013, 15:08:38 poslijepodne »
Ne znam da li si vidio slike koje sam postao al ako si vidio onda si primijetio da svjelost nije samo na mjestima di su štedne zarulje nego je ravnomjerno raspoređeno kroz cijeli akvarij. Ono dolazi iz dva rasvjetna tijela i shvaćam prednost neonki koja proizlazi i njihove veličine al baš zato sam tako napravio cijelu temu da ljudi vide da ima i jeftinija alternativa a da sljaka.

Iskreno ja sam jedan od onih koji smatram da je akvarij za ribice i sve ostalo što se kreće dok bilje je samo jedan dodatak u kome je netko vidio biznis pa su se u međuvremenu sjetili svih tih po meni gluposti tipa gnojiva,  posebne podloge pa neonke za ovo pa neonke za ono, co2 i ostalo.

Ima ih puno njih sto se samnom slažu.  Trenutno u akvariju  imam 6 vrsta bilja i sve raste mašala. Nii propada nit se alge skupljaju Jednom riječju ne treba filozofirati oko dekoracije.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Kolovoz 11, 2013, 16:02:51 poslijepodne »
moze i tako da se gleda, ali onda imas jos jednostavniju i jeftiniju varijantu - uopce ne stavis ni bilje, ni rasvjetu, ni sijalice.

sorry, malo da se nasalim, ali ova tvoja tema meni djeluje kao da bi svi sad trebali zinuti u cudu, lupati glavom o zid, i pobacati svoje rasvjete (ne moje osobno, ja u slatkoj vodi ionako skrtarim na svjetlu), i pokupovati stedne zarulje od cak 15w.

Cak se nebi slozio u potpunosti da je jeftinije, evo mislim da je jos nekakva akcija na nekom shopu, za 50-tak kn si mogao uzeti neonku od 39,54w ili kakva ti vec treba, grla ionako imas neizolirana od vlage, za preostalih 30-tak kn si mogao uzeti stednu i iscupati prigusnicu iz nje, ili ako nikako drugacije obicnu prigusnicu, a sigurno bi imao bolje osvjetljenje.

necu reci da si za 80 kn mogao uzet 2 ili cak 3 nosaca sa 2x36w t8 rasvjetom i lampama. prisarafi i gotovo, svjetli.

nemoj me krivo shvatiti, i ja vise razmisljam u pravcu o kojem ti pricas, da netreba pretjerivati, ali znaju ljudi da ima jeftinija alternativa, kao sto znaju i sto je bolje, sto losije, a sto je za njih idealno. nazalost, 2 stedne zarulje i poklopac od brodarskog poda nije standard, niti vrhunac u akvaristici kojem nekako ipak tezi vecina akvarista.

a misljenja ce se uvijek razlikovati, to je tako, i to je cak i dobro.

nisam primjetio dubinu akvarija? jer to je ono gdje stedne podbacuju, i ako imas dublji akvarij, bas i nemas te alternative.

Offline xanto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 11, 2013, 17:18:24 poslijepodne »
moze i tako da se gleda, ali onda imas jos jednostavniju i jeftiniju varijantu - uopce ne stavis ni bilje, ni rasvjetu, ni sijalice.

sorry, malo da se nasalim, ali ova tvoja tema meni djeluje kao da bi svi sad trebali zinuti u cudu, lupati glavom o zid, i pobacati svoje rasvjete (ne moje osobno, ja u slatkoj vodi ionako skrtarim na svjetlu), i pokupovati stedne zarulje od cak 15w.

Cak se nebi slozio u potpunosti da je jeftinije, evo mislim da je jos nekakva akcija na nekom shopu, za 50-tak kn si mogao uzeti neonku od 39,54w ili kakva ti vec treba, grla ionako imas neizolirana od vlage, za preostalih 30-tak kn si mogao uzeti stednu i iscupati prigusnicu iz nje, ili ako nikako drugacije obicnu prigusnicu, a sigurno bi imao bolje osvjetljenje.

necu reci da si za 80 kn mogao uzet 2 ili cak 3 nosaca sa 2x36w t8 rasvjetom i lampama. prisarafi i gotovo, svjetli.

nemoj me krivo shvatiti, i ja vise razmisljam u pravcu o kojem ti pricas, da netreba pretjerivati, ali znaju ljudi da ima jeftinija alternativa, kao sto znaju i sto je bolje, sto losije, a sto je za njih idealno. nazalost, 2 stedne zarulje i poklopac od brodarskog poda nije standard, niti vrhunac u akvaristici kojem nekako ipak tezi vecina akvarista.

a misljenja ce se uvijek razlikovati, to je tako, i to je cak i dobro.

nisam primjetio dubinu akvarija? jer to je ono gdje stedne podbacuju, i ako imas dublji akvarij, bas i nemas te alternative.

Ako bih tako gledao što pišeš u prvoj rečenici trebao bih ni nemati akvarij uopće pa onda sam na miru i najviše štedim.

Kako god će ovu temu netko shvatiti to me apsolutno ne zanima i ne briga. Poanta cijele priče je bilo da pokažem da po savjetima ljudi koji su ovo prihvatili i napravili na ovom forumu prije mene i da u mojoj varijanti to funkcionira.

Dubina akvarija je inače 40 cm.

Kod neonki i cijelog pribora za njih  a da je rasvjeta 2x38 w ( koja je minimum za ovakav akvarij) je samo pribor 280 kuna ( onaj EMGD webshop il kako već je cijena tamo) a di je žica, refelktori i netko da ti to spoji itd.

Evo baš sam gledao i račun za cijelu moju struju ( pribor) me izašao 50 kuna točno. Nije 80 kuna jer sam uzeo 15 wati štedne a vratio one od 25w koje su bile prvotno ( kupio sam dva grla sa navojem , prekidač, utikač, dvije štedne od 15 w i 5 metara dvožilnog kabla od 0,75)

Kažem ako nekog vrijeđa da po slikama nešto prolazi a košta toliko to je vaš problem. Ja sam samo dobre volje htio podlijeliti kako kod mene šljaka takva solucija a hvala bogu ima ih ovdje na forumu koji imaju isto to. Svjestan sam ja to nije po standardu mnogih al kao što sam se prije bilja uhvatio tako sada i materijala za poklopac. Ko išta razumije drvo zna da je brodski pod dovoljno lagan a dovoljno čvrst za tu funkciju a kad ga zaštitiš nema da mu ništa bude

Cijela poanta sa tom strujom je da bilje ima dovoljno svjetla uz neku estetiku da ne rikava u akvariju a meni coryiji se skrivaju cijelo vrijeme po limunom jer im je očito prejako osvjetljenje kakvo je.

Da ne duljimo s pričama "čiji je duži" ovu temu sam otvorio u dobroj namjeri da ljudi vide i moj primjer rješavanja osvjetljenja u akvariju. Ko ima high tech neonke koje se pale i gase kad dođeš kod njih........ super. Al nemojmo sad kako sam mogo i kako je bolje. Davat nekome i po tisuću kuna da mi napravi komplet poklopac sa svjetlom da se sviđa većini iliti da bude po nekim ovo forumskim normama ne bih jer ja za svoj novac radim.

To je ista spika na ovom forumu kad sam pitao za filter koji da kupim dal haqos ili jbl pa je odmah jedan odgovorio da ne smiješ protiv haqosa tu na forumu je da klub obožavatelja haqosa je jak.......... hehe ........tako očito svako rješenje a da nije 500 kuna u rasvjeti ne valja. Karikiram al poanta je da nemojmo sad da se slijedećih 10 postova branim šta je bolje a šta lošije. Znam ja da je bilo najbolje da sam išao u pet shop i dao 5 tisuća kuna za juwela a kao što sam rekao radim za svoj novac pa nekako ne bih.............

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Kolovoz 11, 2013, 17:32:53 poslijepodne »

Kod neonki i cijelog pribora za njih  a da je rasvjeta 2x38 w ( koja je minimum za ovakav akvarij)
i onda si ti to rijesio sa 2x15 W  :roll:

gle, da su stedne najbolje rijesenje u svakoj varijanti (ili najjeftinije) onda bi ih svi odavno koristili. No nisu.
Sve je to OK za neki nano sa jednom ili dvije zarulje ali konkretno kod mene na 120 cm da ih postavljam tako kako si ih ti postavio a da dobijem ono kaj trebam bih trebao staviti po 5 zarulja naprijed i straga. Za to vec kupim 2x54W T5 sa kojim cu sigurno dobiti vise svjetla i ravnomjerniju rasvjetu jer rasipaju daleko manje svjetlo nego stedne ovakvog tipa. A da ne velim da mi jos i ostane mjesta za gurati ruke u vodu sto uz 10 stednih bas i nije neka sreca.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 11, 2013, 18:09:09 poslijepodne »
ne, primjer je odlican, kao i svaki slican koji je nastao necijim trudom, voljom, znanjem ili bilo cime osim gomile novaca, i to se svakako cijeni.

ono na sto se pokusava ukazati je da ovo nije univerzalno rjesenje, ustvari da je na imalo vecem akvariju ili sa zahtjevnijim biljkama ovo izuzetno lose rjesenje, a da se za iste ili samo malo vise novaca moze napraviti i rijesiti daleko kvalitetnije.

Offline xanto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Kolovoz 11, 2013, 18:53:50 poslijepodne »
@kinggo; ja sam to riješio sa 2x15w jer je dovoljno a koliko znam t5 neonke  nema slabijih  od 38w.

@damir ; ja sam radio rasvjetu za moj akvarij znači za moju dimenziju tanka a svakako da je akvarij širi il duži da bi vrijedila druga pravila.

A majke ti reci mi kako bi ti za te pare il malo skuplje riješio rasvjetu.  50 kuna je plaćeno sve.  Tank je 100 x 30 x 40.  Aj mi reci kako. 
Ne kužim od kuda toliko posprdno zlonamjernih komentara  za nešto kako riješiti veliki financijski izdatak na relativno jeftin način.
A jedino čega ste se vi uhvatili jer kako obezvrijediti nečije rješenje.  Kažeš , komentiraš  al valjda mora bit nekog ukusa a ne ko ovaj damir kako je to loše rješenje i da bi on puno bolje.

Ima tu moderatora?  Kakvo je to ponašanje?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Kolovoz 11, 2013, 19:26:05 poslijepodne »
Poklopac je odlično napravljen.Košta toliko da ti sutra,prekosutra nije žao baciti i raditi nešto drugo ,a da pritom možeš dio iskoristiti.
Ja bi jedino napravio tri umjesto dvije žarulje.Naravno da poklopac njije predviđen za biljni akvarij, nego za akvarij sa biljem, što je ,
morate priznati, ipak razlika.Kada ti apetiti u akvaristici porastu,siguran sam da ćeš se uhvatiti u koštac sa novima izazovima. Za sada
u potpunosti zadovaljava  ukoliko si ti sretan i zadovoljan sa njim i zadovoljava tvoje trenutne potrebe.Dobro je , što si stavio svoj uradak
da se vidi da se doista takorekuć ni iz čega može sastaviti solidan poklopac. BRAVO!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 11, 2013, 19:28:31 poslijepodne »
uh...... krivo...... T5 imas u 24,28,35,45 i 54 W i to u ovoj "juwel" dimenziji. Za standardne ne znam jer ih nisam nikad trebao.
I opet, to kaj si ti napravio za 50kn vecini ne odgovara nikako i to je bacenih 50 kn jer sa time ne bi dobili nista.
Gle, ne postoji varijanta sa stednima na tak relativno velikim akvarijima a da je nesto bitno jeftinija od T5 varijante ako se zeli imati biljni akvarij. Prakticnost sam vec spomenuo.
Ako sam dobro skuzio imas 100x30x40 akvarij. To je 120l i 30W na to je nista, neki ultra low light. OK, ti ne volis bilje bas pa tebi to ne smeta ali ima nas masu koji ne dozivljavamo akvarije bez draca i onda ovo
jednostavno ne zvuci bas onako kako si ti to zamislio. Nisu komentari nis vise zlonamjerni niti posprdni nego sto tvoj stav ima prizvuk otkrica tople vode i malo ispada da smo svi koji smo radili sa T5 tupavi jer smo mogli to napraviti za 100kn. Jbg, da mogu, napravio bih to tako ali ne mogu. Biljni akvariji traze svoje i to nesto kosta.

A Damir je lik koji je masu toga radio u DIY, kao i mnogi drugi, ali neke stvari jednostavno ne idu za kikiriki.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 11, 2013, 19:41:25 poslijepodne »
halo, kolega i majstore.....smiri tenzije.  :zagrljaj:

kinggo ti je napisao, ja cu ga samo nadopuniti malo, kad pricamo o obicnim t5 neonkama, imas ih u 2 "standarda".

jedan, ajmo ga nazvati "stari", tu imas neonke slicnih jacina kao i ove akvaristicke, ali totalno blesavih dimenzija, pa ti tako neonka od 28w ima duzinu od 90cm (bubnuo sam, ali kuzis poantu), ono sto sam ja vidio su ti neonke tipa 21w, 24w (ali totalno pogresne dimenzije, ne kao ove "moderne), 28w itd.

"novi" standard obuhvaca od 6w nadalje. 6w,8w,13w, 24w, manje vise sve isto kao i akvaristicke lampe.

i jedno i drugo je u cjenovnoj kategoriji kokica i kikirikija. dakle, od nekih 7-8kn pa nadalje. akvaristicke lampe su puno skuplje naspram ovih, to je ovo o cemu kinggo pise.

Nadalje, iako je trend t5, i t8 se jos itekako moze iskoristiti za akvarij. takodjer idu od nekih 15w nadalje. za akvarij od 100cm duzine, ideala su ti 30w neonke, polylux neonka 30w, 960 t8 ti kosta nekih 11-12kn, tako sam ja platio nedavno. prigusnica za nju iz stedne ti kosta cca 30-40kn. kineska prigusnica od 32w (a i o tome sam vec pisao), na kojoj rade sve lampe kosta nevjerovatne 23 kn. ovo je sto se sjecam, jer sam nedavno uzimao.

Dakle, konkretni savjeti i prijedlozi, a nista zlonamjerno ni posprdno ti nije doslo s moje strane.

A na kraju krajeva, ako si ti zadovoljan, onda je to najbitnije, pa mozes na cijelu ovu raspravu gledati jednostavno kao na neke prijedloge, kako bi to moglo bolje, prakticnije ili efektnije, a isto za sitne pare, tko zna, mozda ti apetiti za biljem porastu, mozda slozis jos jedan akvarij.....

I da, kao tip koji je poklopce radio od stiropora, vjeruj mi da itekako razumijem zelju da ustedis koju paru, i da za sicu imas nesto jednako funkcionalno kao i drastico skuplji proizvod, ali kad ne ide, brate - ne ide....
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2013, 19:46:51 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 11, 2013, 22:18:43 poslijepodne »
Kolega je pokazao svoj DIY uradak, koji njega trenutno u potpunosti zadovoljava.
Ostale kolege su pokusale ukazati na neke nedostatke u dobroj nameri.

Nema potrebe za raspravom, jer svi imamo svoje zelje i svoj "put"!   :)

Samo pozitiva - sto bi rekao deda Vedran!  ;)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi