halo, kolega i majstore.....smiri tenzije.

kinggo ti je napisao, ja cu ga samo nadopuniti malo, kad pricamo o obicnim t5 neonkama, imas ih u 2 "standarda".
jedan, ajmo ga nazvati "stari", tu imas neonke slicnih jacina kao i ove akvaristicke, ali totalno blesavih dimenzija, pa ti tako neonka od 28w ima duzinu od 90cm (bubnuo sam, ali kuzis poantu), ono sto sam ja vidio su ti neonke tipa 21w, 24w (ali totalno pogresne dimenzije, ne kao ove "moderne), 28w itd.
"novi" standard obuhvaca od 6w nadalje. 6w,8w,13w, 24w, manje vise sve isto kao i akvaristicke lampe.
i jedno i drugo je u cjenovnoj kategoriji kokica i kikirikija. dakle, od nekih 7-8kn pa nadalje. akvaristicke lampe su puno skuplje naspram ovih, to je ovo o cemu kinggo pise.
Nadalje, iako je trend t5, i t8 se jos itekako moze iskoristiti za akvarij. takodjer idu od nekih 15w nadalje. za akvarij od 100cm duzine, ideala su ti 30w neonke, polylux neonka 30w, 960 t8 ti kosta nekih 11-12kn, tako sam ja platio nedavno. prigusnica za nju iz stedne ti kosta cca 30-40kn. kineska prigusnica od 32w (a i o tome sam vec pisao), na kojoj rade sve lampe kosta nevjerovatne 23 kn. ovo je sto se sjecam, jer sam nedavno uzimao.
Dakle, konkretni savjeti i prijedlozi, a nista zlonamjerno ni posprdno ti nije doslo s moje strane.
A na kraju krajeva, ako si ti zadovoljan, onda je to najbitnije, pa mozes na cijelu ovu raspravu gledati jednostavno kao na neke prijedloge, kako bi to moglo bolje, prakticnije ili efektnije, a isto za sitne pare, tko zna, mozda ti apetiti za biljem porastu, mozda slozis jos jedan akvarij.....
I da, kao tip koji je poklopce radio od stiropora, vjeruj mi da itekako razumijem zelju da ustedis koju paru, i da za sicu imas nesto jednako funkcionalno kao i drastico skuplji proizvod, ali kad ne ide, brate - ne ide....