Srpanj 22, 2025, 22:05:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kada ti oni u trgovini nece pomoci!!  (Posjeta: 5449 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BojanBM

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
kada ti oni u trgovini nece pomoci!!
« u: Ožujak 14, 2006, 17:27:00 poslijepodne »
Na zelju svoje male djecice ( i moje nekada davno), kupih akvarij. Model je juwel rekord 60 (kupih ovaj model jer kao da sam znao kakvi su trgovci). Prodali su mi i dvije kemikalije ( aquatan i nitrivec) za vodu i jedan za biljke (plantamin). Uvalili su mi i dvije-tri brosure u kojima proizvodjaci svaku drugu rijec vezu za svoj proizvod tako da su te upute skoro beskorisne i zbunjujuce. Sastavio sam po uputama i stavio aqutan i nakon sat vremena nitrivec, a nakon 24 sata treba staviti plantamin. U tom modelu su kao sto Vi svi znate podjeljeno u dva dijela grijac, pumpa i filter. Grijac je namjesten na 27, a pitanje vazno je: ona pumpa sto pretpostavljam mjesa vodu je niza od stranice koja ga dijeli od filtera, odnosno kraj te pumpe je usmjeren prema toj stjenki koja ih dijeli i baca vodu na nju,a malo vode prelazi na taj filter(koliko to moze spricanjem). Citav poklopac jo mokar ukljucujuci i neonku. Kao da fali neki komad koji ce iz te pumpe vodu bacati direknto preko stjenke na filtere. Pitanje dva:
grijac je namjesten na 27, a voda je 22 (grijac radi, ali to moze biti povezano sa prvim problemom jer voda ne kola kako treba. Rekose mi da stavim prvo krupniji sljunjak na dno zatim prihranu za bilje, a zatim pokriti sitnim sljunkom. O postavljanju riba sam tu dosta procitao i to sam ukapirao, ali imam ova pitanja:

Poslagana podloga kako treba?
U vodi su sva sredstava koja trebaju?
Ispitivanje PH faktora(sto da kupim)?
Pumpa, grijac i ubacivac zraka(ne znam strucni naziv) rade non-stop?
Ako nesto ne valja recite bacam sve van i slazem ispocetka.

Hvala unaprijed na pomoci.

P.S. Nivo bezobraznosti i neprofesionalizma koji sam sreo u najvecoj trgovini za zivotinje u Osijeku koja ima ispostavu u Zagrebu i jos U Rijeci(mislim) je tesko opisiv i ne spada u problematiku ovoga posta.

Bojan

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2006, 17:40:00 poslijepodne »
Ovako.. podloga ti je ok sredjena... ostavi tako... nitrivec... treba i netreba... on ti ubrzava kolonizaciju bakterijama, koje bi se ionako same nahvatale, ali neka... ne smeta.. plantamin je pretpostavaljamneko tekuce gnojivo za bilje... nisi napomenuo jel uopce imas bilja ili ne? neznam sto sve imas u filteru... ako imas kativni ugljen ili makni njega ili makni gnojivo jer ce ti ugljen masu toga apsorbirati.. a za pH imas hrpu pH testera...kupis mali ph tester i onda ph+ ili ph- pripravak, ovisno jel trebas dignut ili spustiti ph..Ako imas bilja onda dodaj to gnojivo i ribe mozes ubacit nakon 2-3 tjedna.. ako ti se ne zuri moze i kasnije.,...Pumpa za zrak ti nema potrebe za radom kad u vodi nemas sto da trosi kisik.. nadam se da vec nisi ubacio neke ribe jer one nece dugo....Grijac ostavi, filter obavezno, ali provjeri sto je snjim.. tu ti nemogu pomoc jer nemampojma kak rekord 60izgleda....
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline mali akvarista

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 14, 2006, 17:54:00 poslijepodne »

zlato moje......voda ti prelazi preko filter medija(spužvice & Stuff), tu vodu ti vuèe pumpa za vodu koja ti vodu baca kroz one rešetkice ......znaèi koljeno od cijevi ti je okrenuto na lijevo a ne u desno(ako ti je filter sa desne strane kada gledaš na akvarij) tj. ne baca pumpa vodu na filter,veè vuèe vodu kroz filter i baca u aq.

zato su ti mokri poklopac i lampa i nemaš adekvatnu temp. vode u akvarijuEdited by: mali akvarista
Srednjaci/Zagreb

Offline Bravo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 14, 2006, 18:10:00 poslijepodne »

Citat: BojanBM
ali imam ova pitanja:

Poslagana podloga kako treba?
U vodi su sva sredstava koja trebaju?
Ispitivanje PH faktora(sto da kupim)?
Pumpa, grijac i ubacivac zraka(ne znam strucni naziv) rade non-stop?
Ako nesto ne valja recite bacam sve van i slazem ispocetka.

Podloga je OK, ja inaće gnojivo stavim na dno, no nema veze.
PH sam zadnji put mjerio pred godinu i pol, no neznam kakva je Osiječka voda naspram Riječke
Pumpa (filter) i grijać rade non-stop, pumpa za zrak po danu ili po guštu

Citat: BojanBM
P.S. Nivo bezobraznosti i neprofesionalizma koji sam sreo
u najvecoj trgovini za zivotinje u Osijeku koja ima ispostavu u Zagrebu
i jos U Rijeci(mislim) je tesko opisiv i ne spada u problematiku ovoga
posta.

Nažalost, tako je to kad si nov i neiskusan. Kad te upoznaju, znaju da već sa vratiju vidiš 50% onoga šta ne valja, i više ti ni ne pokušavaju podvaliti nešto loše.
No naravno, nisu svi dućani loši

Offline BojanBM

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 14, 2006, 18:53:00 poslijepodne »
Zahvaljujem na savjetima. Posebno za onaj o okretanju cijevi pumpe. Palo mi je to na pamet ali se nisam usudio upotrebiti silu da je okrenem. Sada je temp. o.k.
Treba jos nesto kupiti ili uraditi sa akvarijem prije kupovine ribica.

Hvala.

Bojan

Offline Bravo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 14, 2006, 20:14:00 poslijepodne »
Samo nemoj kupiti brdo riba i sve u šutu ubaciti jer bi moglo biti pomora riba. Ubacuj 5 svakih tjedan dana i sve bi trebalo biti OK.

Naravno, ubaci koju sliku na  forum

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Ožujak 14, 2006, 22:06:00 poslijepodne »
plantamin nemoj više stavljat dok se biljke ne ukorijene i ne počnu rasti..samo ćeš alge imat..

također predlažem da prvih tjedan dana ne stavljaš ribe,pa onda ubaciš recimo 1 ancistrusa čistaća (NE PLEHOSTOMUSA-tu pazi da ti ne podvale), pa par dana poslije još par riba, pa polako...i ne pretjerat s brojem...u 60L ne stane puno, tako da bi mogao okvirno reći što te zanima , pa da odmah napravimo selekciju i prijedloge

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #7 u: Ožujak 14, 2006, 22:51:00 poslijepodne »

ako smijem dodati - prodavače čim manje pitaj za savjet - tu ćeš dobiti kvalitetnije informacije. prije kupnje- dakle - pitaj tu

Od kemije (moja preporuka) koristi samo sredstvo za pripravu vode - redovito kod svake redovne djelomične zamjene vode. pH + ili - ti uopće ne treba: pH se regulira količinom co2 u akvariju; co2 uređaj, pumpaza zrak, količina riba, treset, panjevii tvrdoćom vode. bakterije za start dobro dođu, ali se može i bez toga. svjetlo treba paliti i gasiti u redovitim intervalima (12-12 sati) odmah. ribe postupno

Offline BojanBM

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 14, 2006, 22:55:00 poslijepodne »
Pise na onom nitrivec sredstvu da stavim ribe nakon 24 sata(sto necu, normalno), ali i pise na stavljam odredjenu kolicinu toga sredstva jos sedam dana. E sada da li se to odnosi i na mogucnost da ja nemam ribice u akvariju( da ne znam ne bude toga previse kada dođu ribice)? Odnosno da stavljam kako pise na uputi bez obzira sto nemam ribe?
U vezi prvih ribica sam i tu procitao da prvo idu čistači (hvala na imenu), pa za 7 - 10 dana pomalo ostalo. Nisam jos ni planirao ribice koje bih stavio vec mi je rekla bestija u trgovini da je tropskih najveci izbor i da uzmem te.
A sto se tiče 60litara akvarija.... Dobro da sam i takav kupio jer su u trgovini bili GROZNI, pomoci nece ni u ludilu. Mozda sam je trebao pitati kolika joj je placa pa da joj dam cijelu za pomoc od 1 sat??
Ako mi se to ne bude svidjelo u sl. par dana leti ovaj kroz izlog trgovine, a ja u drugu po novi akvarij i opremu.

Bojan

Offline BojanBM

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 14, 2006, 23:07:00 poslijepodne »
I voda nije čista kako sam mislio da bi trebala biti.
Bojan

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #10 u: Ožujak 14, 2006, 23:11:00 poslijepodne »

nitrivec ništa neće štetiti - dapače - to su bakterijekoje su zadužene za razgradnju amonijaka koji je smrtonosan za ribe i za bilje. samo ti deri po uputama - jasno, dok riba nema - to se zove cikliranje ili pripremaakvarijaza ribice. to razdoblje je dobro razvući na 2 tjedna - makar, mi nismo izdržali i puknuli svoje ribe nakon tjedan i sitno...možeš i baciti malo riblje hrane u vodu - to isto pomaže da se bakterije razmnože. filter NE PERI ni pod koju cijenu vodovodnom vodom - samo akvarijskom - no, čišćenje filtera možeš obaviti nakon 2-3 mjeseca

trgovine su ti OK, samo se pazi prodavača - ali ima i upućenih - to ćeš kroz vrijeme sam skužiti kad budeš dovoljno informiran o nekim stvarima - nemoj razbijati izloge ili akvarije - staklo je sveto u akvaristiciEdited by: Elena & Davor

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #11 u: Ožujak 14, 2006, 23:15:00 poslijepodne »
voda će ti se pročistiti kad proces cikliranja završi - tada će biti potpuno bistra

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 15, 2006, 09:52:00 prijepodne »
a zasto ne kazes u kojoj si to trgovini bio.. ako se dobre trgovine mogu reklamirat.. zasto lose nebi dosle na tapetu?? Tako da drugi znaju kamo NE ici ako su pocetnici i novi.. za losu reklamu ce si sami biti krivi.. mozda tko procita i zamisli se..
(Koprivnica)

Offline perovski

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 15, 2006, 13:56:00 poslijepodne »
Mislim da se radi o PET - SHOPU. Isto tako mogu reći da sam zadovoljan s uslugom, pogotovo s visokim momkom duge kose. Dečko je akvarist, ima diskuse i drugi tank s ciklidima, veterinarski je tehničar i stvarno je OK! Pa i prodavači smiju imati loš dan!
...slavonac sam...

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 15, 2006, 19:14:00 poslijepodne »
ne nesmiju... bit prodavaca je da budes uljudan prema kupcima jer ti oni daju placu...
(Koprivnica)

Offline mali akvarista

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 15, 2006, 19:48:00 poslijepodne »

Citat: ChILd_ReBoRn
ne nesmiju... bit prodavaca je da budes uljudan prema kupcima jer ti oni daju placu...

ja radim u trgovini 11 godina i nije to baš tak'......ima nas svakakvih
Srednjaci/Zagreb

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 15, 2006, 22:55:00 poslijepodne »
radim i ja... i kod mene je tak... osim ak je kupac neki nadrkan i sere.. al akje ok kupac.. nemam ja kaj njemu srat.. tu samda pomognem i prodam...
(Koprivnica)

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #17 u: Ožujak 16, 2006, 07:49:00 prijepodne »
Ja idem po devizi da ak' se lovim za novčanik nemoj još i da mi je prodavač mrgodan ... gubim na "užitku"
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Gogosh

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Ožujak 18, 2006, 16:34:00 poslijepodne »
Nemam baš dobro iskustvo s navedenom trgovinom. Kod njih sam kupio bolesne ribice ( još sam početnik ) i brzo su mi uginule. Kad sam došao tamo, iste ribice nisu bile više u prodaji već na liječenju. Također su mi rekli da ne mogu držati čistače (chrydorase) sa zlatnim ribicama. No, otišao sam u trgovinu u Huttlerovoj ( Osječani će znati koja je to ) i tamo su mi savjetima pomagali dok nisam završio akvarij. Čak su mi toliko izašli u susret da su mi zamijenili agresivnu ribicu mirnijom. Naravno, sve su ribice i biljke dalje kupljene kod njih. Možda je onaj veliki trgovački centar sam sebi dostatan ( razvikan) pa misle da mogu kako hoće. U međuvremenu sam primjetio da ima po gabaritima manjih trgovina u Osijeku, a sa boljom ( a ponekad i jeftinijom ) ponudom - npr. isti filter koji tamo košta min. 90 kn, u manjima košta oko 35 kn. Znači, prije kupovine u obilazak !!!
Svaka škola se plaća !

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #19 u: Ožujak 18, 2006, 19:50:00 poslijepodne »
@Gogosh: jel mi mozes (na PP) poslat imena i adrese shopova u OS? Pls? Znam samo za PC i onaj u kapucinskoj...
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline BojanBM

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Ožujak 19, 2006, 22:24:00 poslijepodne »
Samo u Hutlerovoj i na setalistu. Stvarno su ugodni i zele pomoci

Bojan

Offline BojanBM

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Ožujak 21, 2006, 18:39:00 poslijepodne »

Uskoro idem kupiti čistača. Tu su mi predložili Ancistrusa, samo ne znam da li da bude sam ili bar dva-tri??

Bojan

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #22 u: Ožujak 21, 2006, 21:40:00 poslijepodne »
Zavisi koliki ti je tank... Ancistrusi narastu do 15ak cm, tako da to uracunaj u brojno stanje
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.