Na zelju svoje male djecice ( i moje nekada davno), kupih akvarij. Model je juwel rekord 60 (kupih ovaj model jer kao da sam znao kakvi su trgovci). Prodali su mi i dvije kemikalije ( aquatan i nitrivec) za vodu i jedan za biljke (plantamin). Uvalili su mi i dvije-tri brosure u kojima proizvodjaci svaku drugu rijec vezu za svoj proizvod tako da su te upute skoro beskorisne i zbunjujuce. Sastavio sam po uputama i stavio aqutan i nakon sat vremena nitrivec, a nakon 24 sata treba staviti plantamin. U tom modelu su kao sto Vi svi znate podjeljeno u dva dijela grijac, pumpa i filter. Grijac je namjesten na 27, a pitanje vazno je: ona pumpa sto pretpostavljam mjesa vodu je niza od stranice koja ga dijeli od filtera, odnosno kraj te pumpe je usmjeren prema toj stjenki koja ih dijeli i baca vodu na nju,a malo vode prelazi na taj filter(koliko to moze spricanjem). Citav poklopac jo mokar ukljucujuci i neonku. Kao da fali neki komad koji ce iz te pumpe vodu bacati direknto preko stjenke na filtere. Pitanje dva:
grijac je namjesten na 27, a voda je 22 (grijac radi, ali to moze biti povezano sa prvim problemom jer voda ne kola kako treba. Rekose mi da stavim prvo krupniji sljunjak na dno zatim prihranu za bilje, a zatim pokriti sitnim sljunkom. O postavljanju riba sam tu dosta procitao i to sam ukapirao, ali imam ova pitanja:
Poslagana podloga kako treba?
U vodi su sva sredstava koja trebaju?
Ispitivanje PH faktora(sto da kupim)?
Pumpa, grijac i ubacivac zraka(ne znam strucni naziv) rade non-stop?
Ako nesto ne valja recite bacam sve van i slazem ispocetka.
Hvala unaprijed na pomoci.
P.S. Nivo bezobraznosti i neprofesionalizma koji sam sreo u najvecoj trgovini za zivotinje u Osijeku koja ima ispostavu u Zagrebu i jos U Rijeci(mislim) je tesko opisiv i ne spada u problematiku ovoga posta.