Nakon petogodišnjeg druženja sa oskarima odlučio sam svoj akvarij napunit sa biljem.
Imam Cayman 110pro,trenutno u njemu nema riba nego nešto od trava što je ostalo nakon oskara (od njih i ne ostane baš nešto).Malo sam čitao po vašem forumu o uređenju takvog stila ,pa pošto sam novi u tome javili su se problemi za koje molim pomoć.Prije otprilike dva tjedna počeo sam sa ubacivanjem CO2 (kvasac + šećer) i biljke su krenule a sa njima i alge.Napominjem da sam morao pojačati rasvjetu jer trenutna nije bila dovoljna.Imao sam prije problema sa originalnom rasvjetom ,riknula je elektronska prigušnica pa sam umjeso nje stavio običnu i zamijenio originalne fluo cijevi također običnim 2X18 W i dodao dvije štedne žarulje 2X15 W , 6400 K jedna(kažu da jedna mijenja običnu od 75 W).Ispada da ukupno imam blizu 200 W što bi otprilike trebalo biti dovoljno za njegovu litražu.Sada planiram ovaj sistem CO2 zamijeniti sa limunskom kiselinom i sodom bikarbonom ,pa sam preko ebaya naručio DIY CO2 system Kit.Jednog dana ,ako ovaj pokus uspije, doći će i pravi sistem,boca je tu još samo da nagrutam za regulator.Odmah jedno pitanje vezano uz njega,da li je netko ga naručio preko ebaya?Ovo mi nekako povoljno izgleda, link;
http://www.ebay.com/itm/CO2-regulator-with-solenoid-magetic-valve-aquarium-/250692507511?hash=item3a5e701777 Kako to ide preko granice jer cijena prelazi 160 kuna?
Drugi problem što me muči su alge.Na listovima (Anubias) su se pojavile smeđe alge,kao i na staklu i kamenju.Po svemu sudeći fali rasvjete.Molim za savjet.Mislim da kada budem rješio problem sa algama da ću prilikom formiranja pravog sistema odlučiti stakleni dio ubaciti u drvenu ramu sa drvenim poklopcem i unutra nagurati dovoljno rasvjete jer njegov originalni poklopac ne pruža dovoljno mjesta za takvo nešto.Sa ozirom na veličinu koliko bi bilo potrebno takvih štednih žarulja ubaciti unutra i da li su one same dovoljne za to?
Unaprijed hvala i radujem se novim prijateljima koji su spremni na diskusiju i podjelu iskustva.
Pozdrav od Marina.