Srpanj 27, 2025, 13:23:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pozadinska riba - plašljive guramije  (Posjeta: 1241 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Pozadinska riba - plašljive guramije
« u: Srpanj 27, 2013, 12:56:58 poslijepodne »
Udomio sam dvije guramije marke Trichogaster trichopterus, u mom akvariju bi im trebalo biti bolje jer ima puno biljaka i veći je i pogodnijeg formata (RIO180 1m širina) u odnosu na dosadašnji smještaj, tu je posredovao novi forumaš miln koji ih je zapravo spasio jer su prije bili kod nekog ugostitelja koji bi ih najvjerovatnije prolio u zahod skupa sa ostalim sadržajem akvarija. Ispočetka su se ponašali dosta plašljivo i nisam baš puno ni vidio od njih, no nakon desetak dana jedan se postepeno počeo ponašati "normalno" (za domaće i životinje u zarobljeništvo) uglavnom je na prednjem staklu gleda u mene i kad priđem do akvarija ide prema meni jer očekuje da će dobiti nešto jestivo, za razliku od njegovog cimera koji je još uvijek gotovo stalno negdje u pozadini iza bilja i panja a ako i izađe naprijed pobjegne kad se neko približi. Zanimljivo da je taj plašljivi nešto krupniji, izgleda da je muško i još gnjavi onog prvog kad stigne. U aq. Ima dosta biljaka koje je izraslo do same površine (limun, rogolist) da li bi guramijama bolje pasalo kad bih nabavio prave plutajuće biljke kao što je Pistia? 

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Pozadinska riba - plašljive guramije
« Odgovori #1 u: Srpanj 27, 2013, 13:33:24 poslijepodne »
Po mom iskustvu nema veze i da su istog spola, i dalje će se mlatiti i dijeliti teritorije. Kod mene je dominantna riba otišla u gustiš i tamo zauzela teritorij, a slabiju je ostavila na "otvorenom" na milost i nemilost "predatora" :D
Mlate se kad god stignu, iako su obje ženke.

Offline MrCROant

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #2 u: Srpanj 28, 2013, 19:41:34 poslijepodne »
Moze biti da im je prejaka cirkulacija vode, mislim da sve te dvodihalice vole mirnije vode
Tako su se i moje bette ponasale , dok nisam smanjio protok ....

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 29, 2013, 20:42:03 poslijepodne »
Hmpph ne znam kako bih na svom RIO 180 sa ugrađenim filterom smanjio protok(osim da ne čistim filter), a ostale ribe koje moraju disati na škrge bi vjerovatno imale prigovora da to napravim po ovoj vrućini. Tako sam okrenuo cijev da je jača struja samo oko filtera, u drugoj polovici akvarija je voda dosta mirnija čemu pomažu i biljke. Imao sam prije jednog takvog Trichogastera nisam primjetio da mu je struja smetala. Nabavio sam nekoliko Pistia za par dana ću ih ubaciti pa da vidim kako će biti.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Srpanj 30, 2013, 13:34:15 poslijepodne »
To je za njih normalno. Neke vrste Trichogastera su plašljive, a neke nisu. Nemoj brinut. Isto tako je i sa tučom

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 08, 2013, 10:48:08 prijepodne »
Moji su od vrste koja po opisu ne bi trebala biti plašljiva. No u međuvremenu je došlo do "napretka" ili bolje rečeno razvoja događaja - onaj sileđija se sad progurao naprijed a ženskinju je stjerao u kut. Sad oboje jedu i pojavljuju se nisu stalno sakriveni tako da se više ne brinem da su u u šoku ili bolesni bit će valjda u redu.