Srpanj 20, 2025, 17:17:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Temperatura vode u akvariju  (Posjeta: 5821 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Temperatura vode u akvariju
« u: Srpanj 15, 2013, 12:21:12 poslijepodne »
OK, svake godine isti problem: dođe ljeto i temperatura vode skoči u nebo. U prosjeku izgubim 50% biljne mase, i barem 30% faune.

Ove godine je sezona takva kakva je, pa imam malo više vremena za obratiti pozornost akvariju. Tako da sam podigao aeraciju vode, što bi trebalo pomoći fauni.

Ostaje problem temperature vode. U stanu je sada 28, termometar pokazuje u akvariju 34 stupnjeva. Ugašena su svjetla, grijač je iskopčan, sve su pumpe iskopčane osim filtera.

Nešto gadno grije vodu, jer ne vjerujem da je moguće podići temperaturu akvarija iznad temp okoline ako ništa ne grije sam akvarij.

Jel moguće da filer toliko grije vodu?? na dodir nebi rekao da se ponaša kao grijač...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Temperatura vode u akvariju
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2013, 12:26:43 poslijepodne »
ovo je nesto drugo u pitanju,nikako se voda ne moze popeti na 34 stupnja..

jesi pokusao sa drugim termometrom izmjeriti temperaturu?
i kakva je rasvjeta u akvariju?(vidim da pise da je iskljucena)
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 15, 2013, 12:30:05 poslijepodne »
nisam mijenjao termometar, izvukao sam ga van akvarija i u par minuta je pokazao temperaturu koja je u stanu. pretpostavljam da je to dovoljno dobar pokazatelj da je termometar ispravan.

rasvjeta je 2x54w t5, ali sve što pišem odnosi se na stanje ujutro. rasvjeta se pali tek oko 14 sati.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2013, 12:56:32 poslijepodne »
Voda je u mogucnosti jako dugo drzati toplinu, tako da je moguce da ti se preko noci akvarij ne uspije ohladiti od rasvjete. Probaj za pocetak dan-dva ostaviti akvarij bez lampi pa ces vidjeti da li ce temperatura pasti. Jer 110W rasvjete tokom dana definitivno nije zanemarivo. Koliko ti je velik akvarij i koji filter imas?

Ventilatori upereni u povrsinu vode bi ti skinuli temperaturu za par stupnjeva, a isto bi otpuhali toplinu od rasvjete...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 15, 2013, 13:00:38 poslijepodne »
akvarij je 240 litara, 120x45x45. filter je ferplast bluextreme, najveći (1100 ili 1300 l/h, ne sjećam se više). ima tu i pumpi za cirkulaciju i rekator.

za sada sam stavio veliki ventilator, spustio je temp na 31. poklopac sam maknuo.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Srpanj 15, 2013, 13:52:14 poslijepodne »
To je u svakom slucaju dovoljno veliko da dobro drzi toplinu, jos sa poklopcem ti se toplina od lampi nije imala kamo dizati nego je prelazila u vodu.
Od Ferplastovih filtera model Bluextreme 1500 trosi 32W pa bi i mogao pojacano grijati vodu, ako je tvoj Bluextreme 1100 od 16W manje su sanse da ti drasticno zagrijava vodu. U svakom slucaju mislim da ti je rasvjeta u zatvorenom poklopcu glavni krivac.
Baci oko i na ovu temu, unutra su spomenute prakticki sve poznate metode hlađenja akvarija, mozda nesto mozes izesti: LINK
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2013, 14:10:07 poslijepodne »
Meni je na ferplastovom caymanu 80 scenic prije stavljanja ventilatora temperatura bila uvijek oko 2 stupnja iznad temperature sobe. Nakon što sam stavio 2 ventilatora od 7cm, voda je uredno oko 1-2 stupnja ispod temperature sobe što je po meni super. Znači pokopac i dalje zatvoren cijelo vrijeme (lampe od 36w jedno 9 sati i dodatno 54w oko 4 sata), jedino je stalno otvoren onaj mali pokopac za hranjenje riba kroz koji stalno izlazi topao zrak koji guraju ventilatori. Ja zadovoljan :)

Čini mi se dosta velika ta razlika kod tebe od temeprature vode i sobe i to još ujutro prije lampi. Kada kažeš da je grijač iskopčan, da li si samo smanjio temepraturu ili baš odspojio žice? Jer ako je ovo prvo, moguće da je ostao u on položaju..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 15, 2013, 14:21:17 poslijepodne »
baš sam iskopčao grijač iz struje, stanje se nije bilo promijenilo. poklopac sam noćas bio pustio na akvariju, razmišljajući da će fizika odraditi svoj dio posla i spustiti temp preko noći na sobnu temperaturu. ali nije, i zato sam počeo sumnjati na opremu. moguće je da sam tu bio preoptimističan.

probati ću večeras još jedan test, kad se ugase lampe ugasiti ću i ventilator i pustiti otvoren akvarij cijelu noć. ako se temperatura opet digne, idem izbacivati jednu po jednu komponentu. ne vidim drugu opciju.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Srpanj 15, 2013, 14:40:08 poslijepodne »
biljnu masu spašavaj extra gnojenjem, poduplaj dozu gnojenja u odnosu na dane kad temp. nije toliko visoka..
bilje troši jako jako puno pri višim temp.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Srpanj 15, 2013, 16:20:59 poslijepodne »
Što ćeš izbacivati iz akvarija? Pa samo grijač može zagrijavati. Digni lampe više od vode pa neće zagrijavati jer one ti griju.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #10 u: Srpanj 15, 2013, 22:17:07 poslijepodne »
Evo i ja razmišljam kako na najlakši način spustiti temp vode, a temp mi je 28 stupnjeva, tvojih 34 je stvarno duboko u crvenom.. Meni se ok pokazao ventilator uperen na površinu vode..

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Srpanj 16, 2013, 10:21:59 prijepodne »
Najjednostavnije način snižavanja temperature je da ostaviš fizici da odradi svoj posao :)
Dakle, razlog zašto se znojimo je isti kod logike snižavanja temperaturom hlapljenjem akvarijske vode.
Za isparavanje voda troši energiju (tzv. latentnu toplinu), dakle tijekom noći ukoliko možeš otvoriš poklopac akvarija (veća površina ispravanja), usmjeriš ispust filtera prema razini vode (poboljšava ispravanje), otvoriš prozor da provjetriš zrak (kojem se povećava vlažnost) u sobi.
Rano ujutro prije nego se ugrije zrak, zatvoriš prozor i spustiš rolete, smanjiš period upaljenog svjetla, i ukoliko imaš upališ aeraciju.
Jedina mana ovog pristupa je potreba za čestom nadoknadom vode.
Orjentacijski, svaki dan na akvariju od 100 L ispari 1 L vode (ako sve radiš kako spada).
Ovim pristupom bi ti voda trebala biti par stupnjeva niža od uobičajene temperature zraka preko dana (ukoliko je 30°C zrak, voda će biti 28°C).

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 16, 2013, 21:54:34 poslijepodne »
thorus, tako je bilo odrađivano do jučer i pojavila se ta visoka temperatura.

evo sad je sve ok, veliki ventilator piči u vodu i sada je sve ok. ne namjeravam tražiti razloge, bitnije mi je da mi se akvarij sada oporavi.

Propala mi cijela rotala, a bilo je jedno 50 cm2 grmlja... :dead:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #13 u: Srpanj 20, 2013, 13:37:14 poslijepodne »
Meni je temperatura kad ne poduzimam nikakve mjere 28 C najviše, u većini slučajeva 26 što je relativno ok kad uzmem u obzir da 26 C imam preko cijele godine čak i zimi jer imam centralno grijanje.
Makar sad sam skinuo jedu lampu pa ću vijdeti dal će imati utjecaja na temp. jer lampe mi dosta griju (T8)