nakon nekog vremena nešto novo od mene

ovaj put sam krenuo malo ozbiljnije u ovaj projekt, dugo skupljao materijale i razmišljao kako da sve napravim pa da to podijelim s vama...
staklo dimenzija 134x57x60 / 10 mm jer je takvim dimenzijama odgovaralo stalku, a i dobru litražu sam dobio, kojih 450 lit. rasvjeta je viseća LED u uradi sam projektu, pošto je akvarij otvorenog tipa.
filtracija je malo drugačija, vodio sam se filtarcijom morskih akvarija te sam tako nešto pokušao prebaciti u slatkovodnu akvaristiku i za sada sam jako zadovoljan kako obavlja posao.
Složio sam sump dimenzija 80x30x40 unutar kojeg sam ostavio jednu veću komoru dimenzija 35x30 koja služi kao refugium. Pošto u samom akvariju neće biti puno bilja, osim plutajućeg limnobiuma, u tu sam komoru kao podlogu stavio akadamu te zasadio brzorastuće nezahtjevno bilje kako bi iz vode crpilo nitrate, za sada rastu limun i rogolist.
sama filtracija ide ovako: iz akvarija voda se prelijeva preko hang-on overflowa u sump, u prvu komoru gdje dolazi voda stavio sam grubu spužvu te keramičke i plastične valjčiće. Iz te komore voda ide u drugu komoru gdje sam stavio malo finiju spužvu, plastične mrežice za pranje suđa (one su mi se pokazale super kao filter materijal), pa kojih 3-4 litre hydroton kuglica te na vrh opet finu spužvu. Nakon te komore voda ide u refugium, te sam stavio još jednu pumpu koja pumpa vodu kroz reaktor u kojem je zeolit da pokupi još nečistoća koje biljke ne iskoriste... iz refugiuma voda ide u predzadnju komoru gdje ja najfinija spužva te iz nje ide u zadnju komoru gdje je povratna pumpa koja vraća vodu u tank.
sam hard scape nije nešto posebno, trenutno se ciklira kojih 3 tjedna sa tim da su pijesak i dio filter materijala iz starog postava, još fali par detalja, s vremenom će se nadam se dovršiti...