Lipanj 29, 2025, 14:15:12 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Problem s HDDovima u laptopu  (Posjeta: 2373 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Problem s HDDovima u laptopu
« u: Lipanj 16, 2013, 10:19:05 prijepodne »
Bok, možda mi netko od vas zna reći u čemu je problem, vidim da tu ima ljudi koji se razumiju u svašta pa i u kompove.

Imam laptop star 4-5 godina (Acer Aspire, ne znam napamet koji model) u kojem sam dosad promijenio mislim 5 hard diskova. Prvi originalni je otišao nakon mjesec dana korištenja i od onda prosječno jednom godišnje mijenjam HDD. Mislio sam da je problem u tome što ga stalno nosim posvuda i nisam baš nježan s njima pa sam sad zadnji put kupio sam SSD (OCZ Vertex 4)...nakon mjesec dana i on je otišao.  :dead:

Ne sjećam se koji error bi mi javljao laptop prije, ali znam za zadnja dva puta. Kod prošlog HDDa se javio S.M.A.R.T. na početku bootanja i javio da će HDD skoro otići. Nakon toga mi nije htio podići Windowse. Formatirao sam ga i probao ponovno instalirati OS, ali mi instalacija ne dozvoljava da ga instaliram na taj HDD. Kupio sam USB ladicu za njega pa mi služi kao backup HDD, iako znam da će kad-tad krepati.

Kod zadnjeg SSDa mi se usred rada srušio sustav, nakon reseta par minuta ništa i onda 'No OS found'. Kod instalacije Windowsa ga nema na listi ponuđenih driveova za instalaciju, a ne prepoznaju ga ni dva laptopa kada ga spojim preko ladice s USBom. Naravno, bio je pod garancijom i zamijenjen mi je, ali sad me strah novi staviti u laptop jer sam prilično siguran da će brzo krepati.

Malo mi je to već sad previše kvarova da bi bila slučajnost. U čemu bi mogao biti problem? Napajanje, matična ploča, možda nešto treće? Baterija mi je loša (drži oko 5 minuta) pa mi je stalno u struji, ali to ne bi trebao biti problem mislim? Mogu li na neki način potvrditi da je problem u laptopu, a ne u nekvalitetnim HDD/SSDovima?

Može li se uopće išta napraviti ili mi je najbolje da odmah kupim novi laptop?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline tomek1221

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Problem s HDDovima u laptopu
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2013, 11:22:58 prijepodne »
uz danasnje cijene laptopa mislim da ti je najbolje uzet novi laptop.imas dobrih laptopa za cca 2500 na dalje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2013, 11:38:54 prijepodne »
pa mislim da si sa 5 skrsenih diskova u 5 godina potvrdio da nije problem u njima jer ne vjerujem da su bas svi bili ista serija sa greskom (sto se zna dogoditi).

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2013, 11:55:09 prijepodne »
Postoji jedna stara narodna izreka..  ;)

najčešći problem na compu se nalazi s ove strane tipkovnice ....  :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 16, 2013, 13:55:32 poslijepodne »
to da instalacija windowsa ne vidi hdd, je najnormalnija stvar. odnosno, normalna stvar je kod windowsa xp. novije verzije ne boluju od toga, u vecini slucajeva.

sto se win xp tice, ni ja u 2 kompjutera nemam hdd. a problem je u biosu ploce, odnosno nepostojanju sata (jer pretpostavljam da se radi o tim diskovima) drivera u samoj instalaciji windowsa. i ako ne ucitaju drivere, jasno da ne vide disk, i jasno da se nemaju na sto instalirati.

problem je rjesiv custom instalacijom windowsa (ubaciti drivere u samu instalaciju), ili znas ono kad kod podizanja pise "press f6......", pa ubaciti disketu s driverima. posto je laptop, pretpostavljam da nemas floppy,onda je rjesenje napraviti instalacijski cd, ili usb stick s potrebnim driverima.

ista greska se javlja kod neocekivanog pada sustava, kad windowsi jednostavno vise ne mogu "pronaci" disk s boot particijom, i zato - " no os found".

pogledaj si u biosu, mozda negdje postoji opcija za disk, ne sjecam se sad napamet, nesto u stilu "sata mode", imas native, imas emulation?? i jos nesto. u teoriji, ako je na native, win xp ga nece prepoznati.

jasno, ako ne koristis windowse xp, onda sam ja djabe pisao sve ovo.  :D

ali, ako koristis, pokusaj nabaviti neku onoviju verziju (vista, 7, 8, 22 ili koji vec danas nisu aktualni), pa instalirati na taj "pokvareni disk". jer disk ili radi ili ne radi. on moze zbog razoraznih razloga biti nedostupan, nevidljiv ili necitljiv biosu ili operativnom sistemu, ali jako jako malo od tih razloga su fizicke prirode, da je disk stvarno pokvaren, lose serije ili slicno, veicnom je problem u biosu, driverima ili os-u.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 16, 2013, 15:57:21 poslijepodne »
Džabe si pisao :D Windows 7 je u pitanju. A i probao sam ga na drugom laptopu tak da je isključeno da se radi o BIOSu ili slično.

Ništa, izgleda da ću morati kupiti novi laptop. Malo sam izašao iz toka, koji su laptopi trenutno najkvalitetniji? Gledao sam malo po netu, najviše mi se svidjela HP probook serija, ali ljudi vele da su bučni i griju se previše. Koliko kužim Lenovo i Samsung dosta ljudi hvale. Kaj je s Asusom?

Cijena bi trebala biti 3500-4000 kn, možda koju kunu više. Nisam neki gejmer, ali bi htio da može npr. vrtiti Skyrim s okej grafikom i slične igre, igram tu i tamo neke RTSove, Assassins Creed 3 i slično.

Ono kaj me isto zanima je postoji li neka velika, značajna razlika između Intelovih i3 i i5 mobile procesora? Koliko vidim i jedni i drugi su dvojezgreni, a laptopi s i5 su dosta skuplji. Hoće li se ta razlika osjetiti u igrama jer će mu to biti najveće opterećenje? Jel bolje kupiti laptop s jačom grafičkom (koju preporučate u tom cjenovnom rangu) i i3 procesorom ili ići na i5 procesor?

I zadnje pitanje, sad 1. 7. kad uđemo u EU, hoće li se to odraziti na cijene i hoće li se isplatiti negdje iz EU naručiti laptop?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Lipanj 16, 2013, 16:31:23 poslijepodne »
i3 i i5 su nebo i zemlja razlika  :up: Zato i veća cijena.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 16, 2013, 16:52:09 poslijepodne »
Možda u desktop verzijama kod kojih i3 ima dvije, a i5 uglavnom četiri jezgre, a mobile verzije su obje dvojezgrene. Evo npr. po OVOM benchmarku i nisu nebo i zemlja, razlika u performansama postoji, ali nije velika, a razlika u cijeni je 700-1000 kn (evo npr. dva ista modela s različitim procesorima: LENOVO i3 i LENOVO i5).

Sad moje pitanje je dal se isplati dati toliko love više? U kojim uvjetima će i5 biti bolji od i3? Hoću npr. u Skyrimu ili nekoj sličnoj igri osjetiti razliku?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 16, 2013, 18:36:12 poslijepodne »
hmm. Viš stvarno, mobilni su totalna suprotnost desktop procesorima, nisam to do sad ni skužio jer slabo gledam laptope..A po meni se čini da je jedina razlika u tim procesorima što i5 podržava Turbo Boost do 3.2Ghz, dok i3 nema implementiranu tu tehnologiju i radi na 100Mhz manjoj stock frekvenciji. Sad kolika je to razlika u konkretnom radu ne znam, pretpostavljam da nije velika:

http://ark.intel.com/compare/71465,72164
Mislim da oba mogu nafilat tu grafičku bez problema do daske. Jedino ćeš razliku primjetit ako se baviš nekim profesionalnim stvarima, tipa da će ti i5 nešto brže konvertirat video fajlove, bržu kompresiju ćeš imat itd. Možda nešto malo veći FPS u igrama ovisnijima o procesoru.

Konkretno ove igre koje spominješ ne znam jer nisam igrao niti jednu, daj temu na bug forum, vjerujem da ćeš tamo dobit konkretnije odgovore od onih luđaka  :D
« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2013, 22:20:59 poslijepodne od Nuclear »

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
Odg: Re: Problem s HDDovima u laptopu
« Odgovori #9 u: Lipanj 16, 2013, 19:32:06 poslijepodne »
Hvala, stavio sam na bugov forum, budem vidio kaj budu rekli :)

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 17, 2013, 15:27:14 poslijepodne »
cuj,svasta je moguce, vrag nikad ne spava. ja nebih tako brzo prekrizio taj disk (ili te diskove), jasno sve ovisi koliko imas volje, vremena i zivaca da se igras s njima. postoji razlog zasto oni ne rade, a mislim da je onaj najocigledniji - zato sto su fizicki neispravni, ujedno i onaj koji se najrijedje desava. desi se, ali vecinom postoji banalan razlog zasto ne radi.

dali si pokusao spojiti taj disk na stolno racunalo, ne preko ladice, vec u kuciste? dali bios tog nekog kompjutera-laptopa prepozna disk onako kako treba? dali mozes napraviti kakvu dijagnostiku na njemu (pozeljno na ploci koja ima tu opciju u biosu), ll format, bilo sto?

Mozda opet pisem djabe, ali....

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #11 u: Lipanj 17, 2013, 16:11:30 poslijepodne »
Mislim da se diskovi pregrijavaju jer da je do napona, ima i osjetljivijih stvari. Samo skromno mišljenje (i znanje, nije iskustvo)
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #12 u: Lipanj 19, 2013, 22:03:59 poslijepodne »
prestani ga poklapat prije no što ga ugasiš....
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 19, 2013, 22:44:09 poslijepodne »
cuj,svasta je moguce, vrag nikad ne spava. ja nebih tako brzo prekrizio taj disk (ili te diskove), jasno sve ovisi koliko imas volje, vremena i zivaca da se igras s njima. postoji razlog zasto oni ne rade, a mislim da je onaj najocigledniji - zato sto su fizicki neispravni, ujedno i onaj koji se najrijedje desava. desi se, ali vecinom postoji banalan razlog zasto ne radi.

dali si pokusao spojiti taj disk na stolno racunalo, ne preko ladice, vec u kuciste? dali bios tog nekog kompjutera-laptopa prepozna disk onako kako treba? dali mozes napraviti kakvu dijagnostiku na njemu (pozeljno na ploci koja ima tu opciju u biosu), ll format, bilo sto?

Mozda opet pisem djabe, ali....

Nisam ga probao spojiti na stolno direkt u kućište, a nisam ni radio neku posebnu dijagnostiku. Ovaj za kojeg mi S.M.A.R.T. govori da će uskoro krepati je testiran na nekom programu kad je bio spojen preko USBa na drugi komp, uglavnom javlja isto dosta grešaka i piše da je na rubu. A SSD nisam testirao posebno kad mi ga ništa nije htjelo prepoznati, ali pretpostavljam da je stvarno bio neispravan kad su mi ga bez problema zamijenili u servisu.

Mislim da se diskovi pregrijavaju jer da je do napona, ima i osjetljivijih stvari. Samo skromno mišljenje (i znanje, nije iskustvo)

Moglo bi biti, ali to ne znam kako da provjerim. Instalirao sam neki program za praćenje temperature (SpeedFan), pokazuje mi samo temperaturu jezgre 1 i 2 (oko 40-50 stupnjeva) i još neke dvije temperature za koje ne piše kaj su, one su malo više 50 pa i do 60 stupnjeva. Jel bi možda mogao biti HDD? Ne znam kako je moguće da se grije više nego CPU? Jel ima neki način da izravno izmjerim temperaturu, a ne preko softwarea?

prestani ga poklapat prije no što ga ugasiš....

Budem, ali kakve to veze ima?

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Lipanj 20, 2013, 09:34:19 prijepodne »
Ima jel ga naglo stavljas u standb(ili sto ti je vec namjesteno) dok radi.
I ja sam na Toshibi sad zimus mjenjao hard.
Od sad uvijek ga gasim pa onda poklopim.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #15 u: Lipanj 20, 2013, 10:33:11 prijepodne »
bzvz.....   :roll:
da zbog toga rikavaju diskovi onda bi suspend-hibernate on lid close odavno bilo izbaceno kao funkcija iz svakog OSa. Taj proces nije nis bitno drugaciji nego gasenje, OS opet odradi jos neke stvari prije nego sto zaustavi disk, nije da disk stane trenutno u sred posla.

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 20, 2013, 10:42:36 prijepodne »
bzvz.....   :roll:
da zbog toga rikavaju diskovi onda bi suspend-hibernate on lid close odavno bilo izbaceno kao funkcija iz svakog OSa. Taj proces nije nis bitno drugaciji nego gasenje, OS opet odradi jos neke stvari prije nego sto zaustavi disk, nije da disk stane trenutno u sred posla.
upravo to  :up:

druga stvar je kad komp radi pa nestane struje (ako nije spojen na ups)
laptop se ne gasi istog casa kad se poklopi...najjedostavnije da pratis lampice kad poklopis ekran
primjetit ces da lampica od hdd-a treperi neko vrijeme i onda se ugasi sa ostalima

Offline strasilo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Lipanj 20, 2013, 19:38:04 poslijepodne »
daj ti te neisprave HDDove pošalji meni, ja plaćam dostavu ... ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 20, 2013, 20:21:48 poslijepodne »
daj ti te neisprave HDDove pošalji meni, ja plaćam dostavu ... ;)

Jedini koji nije ostao u servisu korstim kao backup disk tak da ti nemam kaj poslati. :D A kaj će ti uopće?

Prekjučer sam na novi ssd instalirao windowse, jučer sam ga testirao s HDD Sentinelom. Ovo je rezultat:

Znači u roku od dva dana (3-4 uključivanja) već ima 14 bad sectora. Ne znam kak je to moguće, s ovim laptopom stvarno nekaj nije okej. Danas sam na preporuku s Bug online foruma izvadio bateriju i flashao BIOS, sad ću vidjeti kak će se ponašati.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8