Svibanj 13, 2025, 22:47:42 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Hitno pomoć molimo  (Posjeta: 2029 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zirafa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Hitno pomoć molimo
« u: Lipanj 09, 2013, 12:27:18 poslijepodne »
Trebamo pomoć, nešto nam se u akvariju rodilo a mi ne znamo šta je to. Od ribica su tu guppy, tetre, neonke i corydoras, red cherry kozice, grozni mali puževi i njima u pratnji 3 helene.

Filter je vanjski stakleni sa 3 komore, i zadnja komora je krcata nekih malih bića a mi ne znamo što je to. Guppy i kozice nisu definitivno, oni su se razmnožavali dosad i eliminirali smo ih kao sumjivce a puževe da ni ne spominjem, razmnožavaju se na dnevnoj bazi.
Uglavnom, te životinjice su velike oko pola centimentra, konstantno se "treskaju" kao da žele odbacit rep ili nešto tako, i da nebi bilo prejednostavno dvije su vrste, jedni su kao bijeli crvići, tanki al kao da se naziru članci a drugi su kao neki minijaturni punoglavci, nazire se glava i repić, i sad ne znamo dal nam se to dvoje nečeg nakotilo ili je to jedno al mijenja oblik u nekoj fazi, sinoć toga nije bilo a jutros ih ima dosta, zbog filter materijala ne možemo procijeniti koliko ih je ustvari.
Neki dan smo ubacili u akvarij rogolist iz pet shopa, dal smo to na njemu nešto donijeli? I šta? Muči nas ako je to neka pametna životinja da ju ne uništimo ako ju pustimo u filteru, a s druge strane nam se neda ubacivat u akvarij zbog rizika da je kakav nametnik. A i da hoćemo prebacit ne znam kako pošto bi to sve propalo natrag kroz mrežicu za prebacivanje.
Stavila bi slike al ne mogu nać kabel a i ovo je presitno da bi se vidjelo na slikama, ajd pomagajte molim vas da možemo reagirat na vrijeme...
« Zadnja izmjena: Lipanj 09, 2013, 12:31:45 poslijepodne od zirafa »

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Odg: Hitno pomoć molimo
« Odgovori #1 u: Lipanj 09, 2013, 14:06:30 poslijepodne »
slika bi pomogla

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2013, 20:03:37 poslijepodne »
ovo kao punoglavci bi mogle bit male ribice od neke zivorotke koju imas
a za crvice neam pojma
hrga88

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 10, 2013, 20:27:44 poslijepodne »
ličinke komaraca?

trzavi oblik

početni bijeli crvić oblik?

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Lipanj 10, 2013, 22:20:26 poslijepodne »
Ja sam ti imao ovo u fazi cikliranja

rečeno mi je da su to larve komaraca. Kada sam ubacio malawce, nestalo je. Valjda ribe pojele   :ad8:   :h035:

Offline zirafa

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2013, 12:31:03 poslijepodne »
Hvala na odgovorima ali ovo je još uvijek neidentificirano, koliko god googlam ne mogu naći konkretno što bi moglo biti, nisu ličinke komaraca ali je povezano s nečim sličnim. Znači, to se pojavljuje evo već treći dan ujutro i svaki dan ih je manje pa će uskoro valjda i nestat, od cijelog akvarija i filtera bude ih samo u zadnjoj komori filtera koja je najmanja, možda 10x15cm, nigdje drugdje ih nema, i bude tamo istovremeno nekih par mušica utopljeno i te ličinke, ono što sam napisala da ima punoglavaca i crvića sam fulala, nakon malo više promatranja sam skužila da je to usvari jedno te isto al totalno drugačije izgleda ovisno o kutu gledanja/svjetla, a pošto su oni na vrhu, pa onda hrpa spužvi i dolje pumpa, konstantno su u nekom recimo vrtlogu od pumpe, i tako dok kruže malo izgledaju kao sivi punoglavci, malo kao bijeli člankasti crvići a kad ih sa štapićem od sladoleda izvadim iz vode i kad se "razliju" po štapiću onda ustvari budu zelenkasti. Uglavnom me više ne zabrinjavaju, vidim da nestaju sami od sebe, akvarij sam po sebi ima poklopac a filter nema, i onda valjda zbog svjetla (koje je DIY i nije dio poklopca nego visi iznad) dolaze te mušice koje se utope i ne znam šta bi rekla, od muke možda rode  :D , jer vidim da im to nije prirodno ponašanje, i mušice i ličinke na kraju umiru u vodi.

Ali ne znam dal bi me trebale zabrinjavati neke druge stvari, primjetila sam na rubu akvarija (u vodi ih nema) neke male smeđe crviće, 2-3 mm i ili ih ima stvarno malo ili samo rijetko izlaze do vrha podloge, ni njih ne mogu naći na netu, ali žive u podlozi i pretpostavljam da je to onda i ok, ako imitiramo u akvariju dio vanjskog svijeta onda valjda i u podlozi treba biti stanovnika (ali više bez rukavica ništa bome ne sadim  :D ....e sad dali se tješim da ih treba biti ili???

A u drugom akvariju, (25 l) u kojem je samo 10ak kozica e tamo me nakon guglanja panika uhvatila...unutra ima par crvića koji su po obliku i trzajima kao ovi bijeli u postu gore koji su nestali nakon cikliranja, samo ovi kod mene nisu po vodi nego samo po staklu i po podlozi ih ima (i to možda i puno više nego što ih vidim, bijela podloga i bijeli oni, joooj), taj akvarij je mlad, cca mjesec dana ali ne bih rekla da se ciklira, u njemu je od početka ciklirana voda i cca pola podloge ciklirano, možda su crvići tu zbog onog dijela neciklirane podloge? I samo kozice i bilje su u njemu, naručila sam corydorase pande za unutra al jučer malo guglam i nađem da bi ti crvići mogle biti nematode, i sad ne zamjerite mi ako sam nešto pomiješala i spetljala jer sam toliko toga pročitala u zadnjih par dana da je moguće i da mi se sve već pomiješalo, ali piše za nematode da su oni neki paraziti koji napadaju ribice?  Kako se rješiti tih napasti? Nisam baš za kemiju ali mislim da neće biti druge, imamo 4 akvarija od kojih su 2 eto problematična, i relativno nedavno (prije 3-4 mjeseca smo startali s akvaristikom), same akvarije i dio bilja smo dobili ali većinu ostalog smo kupovali i stvarno nam financijski nije zgodno sve bacat i stavljat novo, ne dolazi u obzir ni da se rješimo svega, djeca su malena i zabrijali su na ribice a ja i muž se pokazali kao još veća djeca i sad navečer više ne gledamo tv nego buljimo u akvarije skoro dok nam oči ne zasuze  :nerd:

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2013, 23:30:46 poslijepodne »
Ma dam se kladit da je ovo :)

:)

Offline zirafa

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2013, 23:47:39 poslijepodne »
Pa moglo bi biti, najsličnije je od svega šta sam na netu našla, još ako mijenja boju i oblik to je to...

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 12, 2013, 08:59:00 prijepodne »
Ovo im je kraljica majka, poznata po čestim pojavljivanjima u kupaonama i sudoperima :)

Offline zirafa

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 12, 2013, 11:12:16 prijepodne »
Može bit, rekla bih da je ovo kod nas svijetlije i manje dlakavo al vidjela sam samo par komada i to već utopljene pa ne mogu garantirat, sad ih nema već dva dana, al daj malo više info pliz, tko su, što su, otkud dolaze i šta napravit da se nikad više ne pojave  :D

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2013, 00:14:35 prijepodne »
neopasna muha koja voli odvode i slično koristi za ostaviti jajašca :) s pojavljivanjem ćeš samo imati žive hrane za nahraniti ribice!

Offline zirafa

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2013, 00:43:35 prijepodne »
Super, a mi se uplašili tko zna šta je  :D