Srpanj 28, 2025, 17:42:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Geophagusi i hexamita  (Posjeta: 2496 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
Geophagusi i hexamita
« u: Lipanj 04, 2013, 14:46:01 poslijepodne »
Zbog prilika u državi sam zapustio i akvarij. Odnosno, nisam detaljno kontrolirao u kakvom su mi stanju ribe zbog gužve i posla. Trenutno imam razbuktalu hexamitu kod dva Geophagusa Abaliosa čiji trbuh je podosta uvučen i mislim da je vrlo blizu terminalna faza. Oni normalno jedu, živahni su, no vidim da su bolesni pogotovo kad im se kakica razvlači. Jedu suhu hranu, mješanu proteinsko biljnu, jedu smrznutu živu hranu (discus mix, vodene buhe, larve komaraca), jedu i kuhane tikvice... Zadnji puta sam ih tretirao prije 2 godine kada sam akvarij napunio s američkim sretdstvom protiv parazita (ima svega i svačega u tim šumećim tabletama pa i antibiotika). Što bi preporučili da utovarim u akvarij?
450litara, dva filtera Monarka 1000, redovite tjedne zamjene vode, FFM, fishtamin... Ostale ribe su odlično.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Geophagusi i hexamita
« Odgovori #1 u: Lipanj 04, 2013, 22:07:06 poslijepodne »
ja bi savjetovao esha hexamita i ubaci malo esha minarola,99% uspjeha u ljecenju hexamite

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #2 u: Lipanj 05, 2013, 09:42:12 prijepodne »
koji je to lijek? američkim sretdstvom protiv parazita (ima svega i svačega u tim šumećim tabletama pa i antibiotika)? onaj od Jungle?

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Lipanj 05, 2013, 10:35:44 prijepodne »
Kakvu vodu koristis? Mozda ti fali kakvih minerala, jer nekak mi cudno da te nakon toliko vremena to zeza.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 05, 2013, 19:19:38 poslijepodne »
koji je to lijek? američkim sretdstvom protiv parazita (ima svega i svačega u tim šumećim tabletama pa i antibiotika)? onaj od Jungle?

Jungle labs parasite clear...

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 05, 2013, 19:23:38 poslijepodne »
Kakvu vodu koristis? Mozda ti fali kakvih minerala, jer nekak mi cudno da te nakon toliko vremena to zeza.

Voda je iz vodovoda tretirana s FFM-om. SLično sr...nje se dogodilo prije dvije godine kada sam prčkao po filterima pa se sve razbuktalo ali sam onda imao tablete kod sebe pa sam to riješio s dva tretmana i stabilizacijom filtera. Zadnja četiri mjeseca sam ostao samo na jednom filteru pa se sve ponovno zakompliciralo a dvije ribe imaju ozbiljno uvučene trbuhe. Prošli tjedan sam nabavio i drugi filter pa je sada filtracija opet kao što je bila jedino što se moram porješavati parazita. Druge ribe su u redu. Najčudnije je što se radi o velikom mužjaku (takav jedan veliki je uginuo i prije godinu i pol sam od sebe).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2013, 10:55:32 prijepodne »
Trpimiroviću, Trpimiroviću...

Zašto misliš da se radi o Hexamiti?

Prema ovome što si napisao uopće se ne radi o toj bolesti već o crijevnim parazitima tipa Nematoda.

Naime, prvi simptom kod hexamite je da ribe prestanu uzimati hranu i onda samo kopne do smrti.

Dakle, liječenje sa Serinim Nematolom a dok ga ne nabaviš možeš probati sa koncentratom češnjaka (kupuje se u Aquashopu u Zagrebu) i možda će ti to biti dovoljno a ako ne kod njih možeš kupiti ili od njih naručiti Nematol.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2013, 11:06:10 prijepodne »
Trpimiroviću, Trpimiroviću...

Zašto misliš da se radi o Hexamiti?

Prema ovome što si napisao uopće se ne radi o toj bolesti već o crijevnim parazitima tipa Nematoda.

Naime, prvi simptom kod hexamite je da ribe prestanu uzimati hranu i onda samo kopne do smrti.

Dakle, liječenje sa Serinim Nematolom a dok ga ne nabaviš možeš probati sa koncentratom češnjaka (kupuje se u Aquashopu u Zagrebu) i možda će ti to biti dovoljno a ako ne kod njih možeš kupiti ili od njih naručiti Nematol.

Istina, u pravu si. Ja sam automatski pisao hexamita. Zato sam prije i koristio Jungle labs parasite killer jer oni potamane sve: crve, nematode, hexamitu, buhe...
Češnjak sam počeo ubacivati...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2013, 11:56:07 prijepodne »
Ali ne obični češnjak. Trebaš provesti turu liječenja sa ovim sredstvom jer obični češnjak nije dovoljan: http://www.aquashop.hr/Product-Preis-Coly-250-ml_8126.aspx?gid=195

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2013, 15:47:46 poslijepodne »
Ja njima uvalim pasirani češnjak zajedno s kuhanom tikvicom i sve izmješam s hranom za ribe. Onda to ribetine progutaju onako mahnito. Vjerojatno pola toga ispljunu pa filter usisa.
Moram prekopati ladice da vidim imam li negdje još ostataka tableta, ako nemam potražiti ću Sera Nematol (mislim da ga ima Zdenko u Viliju), a ako ni toga nema onda ću naručiti od aquahopa...
Hvala!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2013, 15:49:50 poslijepodne »
Prijatelju ne pratiš me  :roll:

Prvo probaj sa sredstvom koje se zove Prais Coly (koncentrat češnjaka).

Obični češnjak nije dovoljan da se poubijaju svi paraziti.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 07, 2013, 09:22:11 prijepodne »
Pratim te, pratim te  :)  Čitam sve što je napisano ali trenutno nemam vremena ići kupovati ili naručivati s interneta. To i je problem zbog kojeg se poremetila situacija u akvariju. Ja sam stalno negdje (takav mi je posao a da ne kažem da je situacija takva da moram raditi 10x više da se bilo što ugovori po cijeni najmanje 10% nižoj od realne jer drugačije ne ide) i akvarij se ugurava u rupe od slobodnog vremena koje se eventualno pojave (nažalost). Moj kontakt s prodavaonicama i ZOO shopovima je na način da negdje usput parkiram na nedozvoljenom mjestu, istrčim iz auta, na brzinu kupim i bježim dalje... Internet također ne ''pije vode'' jer kada i dođe pošiljka nema ju tko preuzeti pa opet moram ići do pošte podići paket. Zato mi je najjednostavnije prekopati ladice i potražiti koju zaostalu tabletu od Jungla ili usput negdje naletjeti na proizvod koji mi treba. Da Aquashop ima fizički dućan proletio bih pored njega i kupio.   

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Lipanj 07, 2013, 10:18:47 prijepodne »
Aquashop ima provavaonicu (Pet shop ili dučan) u Zagrebu, pogledaj na netu adresu  ;)

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 07, 2013, 10:36:26 prijepodne »
Našao :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član