Lipanj 16, 2025, 17:56:08 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: prozirni koralji  (Posjeta: 9575 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blasetti_cod

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
prozirni koralji
« u: Svibanj 20, 2013, 19:01:58 poslijepodne »
parametri vode
ca 420
mg 1350
no2  0
no3  1
po4  0.05
ph   oko 8
a koralji su prozirni, iako rastu
poceo sam dodavati kalij,jod,zeljezo,stroncij,barij,fluor, trace elemente i maxicoral a i b
ne hranim koralje lampe su stare cca 6-8 mj
« Zadnja izmjena: Svibanj 20, 2013, 20:51:03 poslijepodne od blasetti_cod »

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: prozirni koralji
« Odgovori #1 u: Svibanj 20, 2013, 19:25:10 poslijepodne »
zanima me jesi li primjetio gubljenje boje na koraljima i da su prozirni prije nego si poceo dodavati svu tu kemiju, ili nakon toga?

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 20, 2013, 19:27:27 poslijepodne »
zanima me jesi li primjetio gubljenje boje na koraljima i da su prozirni prije nego si poceo dodavati svu tu kemiju, ili nakon toga?

primjetio sam po slikama od prije koliko su se promjenili...a tek sam poceo dodavati kemiju tak da prije su izgubili boju 100%

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #3 u: Svibanj 20, 2013, 19:54:54 poslijepodne »
Gladni su ti koralji, ubaci par riba ili više hrani.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Svibanj 20, 2013, 20:26:49 poslijepodne »
ovo je generalni problem u zadnje vrijeme, primjećujem ga kod nas većine koji smo nedavno startali

koji skimmer imaš? ja svog gasim preko dana i od tada su stvari malo bolje s tim da sam poduplao hranjenje i imam 11 riba u 180 l akvariju

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 20, 2013, 20:46:30 poslijepodne »
ovo je generalni problem u zadnje vrijeme, primjećujem ga kod nas većine koji smo nedavno startali

koji skimmer imaš? ja svog gasim preko dana i od tada su stvari malo bolje s tim da sam poduplao hranjenje i imam 11 riba u 180 l akvariju

imam 5 riba 4 chromisa i jednog blenija... skimmer je novi rc nw150 nisam ga bas tako nedavno startao,a neznam bas gasenje skimera prek dana ce mi parametri oscilirati...
a kaj se tice hranjenja probao sam eufilije al nece jesti (zaljepi se hrana i onda nakon nekog vremena otpusti) koristim onu zaledenu hranu 1-2 mm granulacija
« Zadnja izmjena: Svibanj 20, 2013, 20:52:56 poslijepodne od blasetti_cod »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Svibanj 21, 2013, 15:58:37 poslijepodne »
da neotvaram novu temu, posto je pitanje moje slicno, zanima me s cime je najbolje hraniti anemonu, znaci da dobije svoju pravu boju kako bi se reklo?

sorry na smetanju u temi.. iako sigurno ima podosta ovakvih pitanja, al da netrazim, pa ako tko ma vremena za napisat pokoji savjet.. hvala!

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Re: prozirni koralji
« Odgovori #7 u: Svibanj 21, 2013, 17:28:11 poslijepodne »
Ja sam svoju uredno hranio repovima skampi....ali...mislim da je za boju ipak presudna rasvjeta

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline white

• Trade Count: (-1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB
  • 095/742-0003
« Odgovori #8 u: Svibanj 21, 2013, 18:12:31 poslijepodne »
Ja sam svoju uredno hranio repovima skampi....ali...mislim da je za boju ipak presudna rasvjeta

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama

stvar je samo do rasvjete,anemonama boja neovisi o hranjenju ...osobno se uvjerio u 2 godine na tome :up:

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 21, 2013, 18:42:17 poslijepodne »
a za koralje?

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #10 u: Svibanj 21, 2013, 20:05:07 poslijepodne »
Zanimljivo je da svi imamo iste skimmere.. Mada sumnjam da je u tome problem..
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #11 u: Svibanj 21, 2013, 22:07:56 poslijepodne »
Slažem se s Karlom, i ja sam daleko bio dogurao u laganom uništavanju akvarija upravo iz razloga premalo hranjenja.
Savjetujem DIY hranu i Vlatko tebi više riba. Rasvjeta je isto tako bitna. Meni preko dana s kombinacijom led+t5 boje isto nisu nešto, a navečer kada radi samo led sve vrišti od boja.

Tako da lipo na pijacu po koju plavu ribu, koji rep od škampa, sve u mixer i udri (javljam se ja, Mr. Cyano :D :D :D)

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 21, 2013, 22:57:47 poslijepodne »
Slažem se s Karlom, i ja sam daleko bio dogurao u laganom uništavanju akvarija upravo iz razloga premalo hranjenja.
Savjetujem DIY hranu i Vlatko tebi više riba. Rasvjeta je isto tako bitna. Meni preko dana s kombinacijom led+t5 boje isto nisu nešto, a navečer kada radi samo led sve vrišti od boja.

Tako da lipo na pijacu po koju plavu ribu, koji rep od škampa, sve u mixer i udri (javljam se ja, Mr. Cyano :D :D :D)

i meni je na rubu cijana... nebi htio vise hraniti da ne bude gore.....a i boja u koraljima su zooantele tak da mislim da je do rasvijete... koja je najbolja kombinacija vrsta 4 neonka i ledica
« Zadnja izmjena: Svibanj 21, 2013, 23:02:16 poslijepodne od blasetti_cod »

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 21, 2013, 23:52:17 poslijepodne »

i meni je na rubu cijana... nebi htio vise hraniti da ne bude gore.....a i boja u koraljima su zooantele tak da mislim da je do rasvijete... koja je najbolja kombinacija vrsta 4 neonka i ledica

boje koraljima daju pigmenti, zooxanthellae ne daju boju, one su smede boje, kada  koralj ili anemona pobijeli to znaci da je izbacila/o zooxanthellae, a one se izbacuju zbog stresa, jedan od uzrocnika stresa moze biti neadekvatna ishrana, tj koralj je gladan
svi koralji koji su pobijelili su izbacili zoe zbog stresa, nadite uzrocnike stresa i koralji ce vam vratiti boju

posto se kod vecine nakon jaceg hranjenja diy hranom vraca boja koraljima to znaci da je jedan od glavnih uzrocnika bila neadekvatna ishrana, koralji su zivotinje, svaki polip ima usta koje sluze za hranjenje, jedni od najvecih predatora kod koralja su upravo tkz sps koralji koji puno vise od mekanih koralja traze konkretnu hranu, isto tako i lps koralji i anemone kao i cijeli filtracijski sustav

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 22, 2013, 08:21:46 prijepodne »
Slažem se blue,

evo ja sam do prije mjesec dana kada sam ful malo hranio, imao čist akvarij, bez ijedne zelene alge, nisam trebao stakla čistiti uopće, a cijana pun pijesak!
Koralji su mi bili povučeni, blijedi, caulastree mi nisu uspijevale - sve bi "osušile", anemona mi je bila prozirna a svi koralji isti kao i kad sam ih dobio, ili za nijansu gori.

Onda sam po savjetu blua počeo više hraniti. U mom slučaju 3xdnevno DIY hranom, svaki put kockica cca 2x2 cm, a to kad se rastopi u 180l sve je bilo mutno.
Nisam imao hrabrosti to gledati, mislio sam da ću još više zeznuti s cijanom i da ću kapitulirati, jer sam previše čitao po netu: to reduce cyano reduce feeding... Bullshit... :devil: 8)

Uglavnom, prvo su u roku 3 dana koralji živnuli, povećali se pa polako (još uvijek) vraćaju boju.
Zatim su mi se po keramici i staklima počele ponovno stvarati alge. Primjetim više sitnih beštija po akvariju, puževa i svega.
Cijano je kroz tih 2 - 3 tjedna jednako rastao ali su bar koralji bili ok, i onda sam instalirao ATS i sada vidim da je cijano počeo polakše rasti i nadam se da ću ga pobijediti ovaj put.

Ne znam koliko stavljaš ugljena i da li koristiš fosfat remover, ta kombinacija je meni uz malo hranjenja i zeznula stvar.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #15 u: Svibanj 22, 2013, 09:00:10 prijepodne »
bas me zanima taj postupak pa cu se i ja uputit u to i pokusat na taj nacin, iako mi koralji nemaju bas lose boje, ali vidim da znaci mnogo za cijeli akvarij, pa cemo pokusat..  :up:

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 22, 2013, 09:04:04 prijepodne »
nemam ugljena ni fosfat remover, samo skimmer i ats... aj dobro probat cu bacati puno hrane 4-5 dana pa cemo vidjeti... sta sve da stavim u domacu hranu?
« Zadnja izmjena: Svibanj 22, 2013, 09:07:30 prijepodne od blasetti_cod »

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #17 u: Svibanj 22, 2013, 09:32:40 prijepodne »
Sonny a kako rjesis problem prezderavanja riba? Naime kad akvarij hranim smiksanom hranom moji ocelarisi imaju ogromne pivske skembe sto po mom misljenju nije dobro za ribe. Ne mogu im zabranit jest.

Kod mene je sitacija identicna tvojoj.. Stakla ne cistim a ciano uspijeva.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 22, 2013, 09:39:38 prijepodne »
Sonny a kako rjesis problem prezderavanja riba? Naime kad akvarij hranim smiksanom hranom moji ocelarisi imaju ogromne pivske skembe sto po mom misljenju nije dobro za ribe. Ne mogu im zabranit jest.

Kod mene je sitacija identicna tvojoj.. Stakla ne cistim a ciano uspijeva.
jedino ciljano hranjenje koralja

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 22, 2013, 10:01:58 prijepodne »
Pa meni se ribe nisu nikad prejele u smislu da im je trbuh bio velik, tako da je moguće da si im ipak previše dao hrane.
Možda imaš malo riba?
Ne treba ni pretjerivati s hranom, ovako jako kao što sam pisao sam hranio jedno tjedan dana i istovremeno mijenjao po 10% vode svakoh 2-3 dana. Sada sam ipak malo smanjio unos hrane, na 2-3 puta dnevno kockicu 1x1 cm i još svakih par dana koralje hranim sa špricom.

Za DIY hranu koristim plavu ribu jer je bogatija aminokiselinama i ostalim tvarima od bijele ribe, i u to dodam malo lignje ili kojeg škampa. Super su i jadranske rakovice samo ih još nisam uspio nabaviti. Bitno je je riba svježa, s tržnice.

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #20 u: Svibanj 22, 2013, 11:40:24 prijepodne »
To je prejak skimer za litraže koje se spominju...

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 22, 2013, 14:38:39 poslijepodne »
To je prejak skimer za litraže koje se spominju...
Ma jok prejak, pa kako su mi onda nitrati 25-50?  :down:
Ne može skimmer bit prejak, može samo bit prevelik za sump  :D
Šalim se, ali što jači skimmer to on samo prije izvuče iz vode smeće, ali ne može izvuć ono čega nema, tako da ja smatram da nije prejak.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #22 u: Svibanj 22, 2013, 14:54:20 poslijepodne »
Ja smatram da je, ako brže izvuće nutrijenti su kraće na raspolaganju koraljima
Ja prelazim na slabiji model, meni je dovoljan dokaz da kad sam ugasio skimmer preko dana koralji su živnuli nakon nekoliko dana

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 22, 2013, 15:10:23 poslijepodne »
Može bit sve, to drži vodu što kažeš Karlo al kod mene su živnuli samo pojačanim hranjenjem  :up:
Malo još vremena i proučavanja i ima da budemo experti za akvarije do 200l  :D :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #24 u: Svibanj 22, 2013, 15:15:23 poslijepodne »
Uvijek su govorili da skimmer ne može biti prejak, to se priča godinama pa se počelo ponavljati ko papagaji.
Ja sam na stanovištu da jačina  skimmera mora biti izbalansirana sa akvarijem odnosno bioloadom koji je u akvariju. Tako da mislim da  predimenzioniran skimmer nije dobro rješenje....a to se godinama pisalo - što veći to bolji.
Skimmer enormno brzo pokupi većinu hrane u akvariju i ako ne hranimo dobro ili imamo premalo riba desi se da koralji gladuju.
Još, ako imamo i fosfat remover, ugljen, biopelete ili algalni filter, situacija po hrani dostupnoj koraljima je mizerna.