Srpanj 18, 2025, 21:54:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: AquaCube TwoHundred  (Posjeta: 6798 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gallcro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
AquaCube TwoHundred
« u: Svibanj 18, 2013, 00:51:36 prijepodne »
Nakon godine dana blejanja i čačkanja po 54litre, odlučio sam preskočiti 128l i doskočiti na 200l.
Nisam baš totalni početnik ali osjećam se tako :)
Što više čitam, tako tek vidim koliko ništa ne znam (sada znam da ništa ne znam)

Pokušati ću ovdje napisati svojevrstan mali dnevnik jednog početnika, kako bi (s vama) pomogao ostalima koji prolaze početke.
Teško je popratiti sve te izraze u samom početku.. Kh, Gh, Co2, nitrati, cikliranje... pa ću pokušati laičkim riječnikom opisivati što sam radio. Bez previše tehnikalija i stručnih izraza :)
Kako bi početnicima bilo koliko toliko lakše shvatiti poantu.
Nadam se da me nećete morati puno ispravljati :)

Želio sam akvarij, veliki akvarij i odlučio sam se na taj korak. Kupio sam ga.
No, kupio sam mali, 54l.
(I samim time napravio prvu početničku grešku)
Nekako mi je logično bilo da je mali akvarij lakši za održavanje i učenje, no.. baš suprotno.
Puno je teže u šačici vode održavati valjani balans za život nego u većem akvariju...
Ali nisam popustio pred opakom akvarijskom nemani!
I prođe tako godina dana s "malcem" i ukaže mi se prilika za 200.
Trenutak kasnije iz gepeka viri ormarić, na zadnjem sjedalu akvarij, smješak od uha do uha, brdo ideja u glavi...

Pa evo, krenimo redom:
Putem do kuće sam vidio jednu od najvećih duga u životu :)

Odabrao sam mjesto u sobi, koje nije "prometno" i nije direktno na sunčevom svjetlu (pretjerano rastu alge na suncu)
Postavio ormarić ne preblizu zidu, jer svakojake cijevi i kablovi će prolaziti iza.
Svjestan toga da se akvarij ne može micati kad se jednom napuni, razmišljao sam i o krečenju sobe, pa sam ostavio dovoljno prostora između akvarija i zida da može proći "mačak za krečenje"
Vrlo je bitno da akvarij stoji ravno, vodoravno, al baš baš ravno, pa ormarić treba pregledati "vaser vagom" i uštimati što bliže savršenstvu :)
Na gornji dio ormarića treba staviti stiropor ili neku tako mekanu ali opet dovoljno čvrstu podlogu. Tako sam izbjegao eventualne neravnine na gornjoj strani ormarića i izbjegao naprezanje stakla i nedajbože pucanje istoga.
Mislim da nema potrebe ići na nešto deblje od 1cm, jer ipak se radi o mikro neravninama. Prašinu i takve stvari obrišemo krpom jel... (kupio u izolirci, 2,50kn)

Kako je akvarij korišten, bilo je i salitre na njemu (naravno) te sam ga satima glancao otopljenom limunskom kiselinom u vodi.
Naravno, nije bilo potrebno toliko ga glancati, al jednostavno sam uživao u tome :)
Lakše bi išlo s nekom industrijskom kemijom, no.. ribice će živjeti tamo, pa ipak nije zgodno zagaditi njihovo stanište.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: AquaCube TwoHundred
« Odgovori #1 u: Svibanj 18, 2013, 00:58:41 prijepodne »
Vrlo lijepo, sretno sa startanjem. Mislim da ce ovo biti dobra tema i kad si stavljao akvarij mislio si na sve svaka cast (Y) pratim temu i jedva cekam na tvoja pitanja i odgovore drugih a mozda i mene. Jos jednom sretno!

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 18, 2013, 01:17:05 prijepodne »
U akvaristici (prirodi) se sve odvija polako, tako nisam ni ja žurio sa sastavljanjem.
Primjetio sam da su cijevi filtera prljave te sam si naručio četkicu na debelom, tvrdom silku, koju mogu provući kroz cijev.
Kako to neću baš često raditi, nisam previše novaca odvojio za to (ebay cca 2$)
Odlučio sam se za biljni akvarij, pa mi zato treba podloga, hranjiva podloga. Gotova riješenja koja nude trgovine su dobra, već pripremljena i mogu se odmah koristiti.
No, to ima svoju cijenu.
Nešto kvalitetno, 5-6kg košta između 80-120kn. Relativno jeftino, no za 200l treba 25-30kg... tako da cijena ode u nebesa i odmah sam to prekrižio.
Odlučio sam se za zemlju za cvijeće (50l = 28kn - Plodine)
Ali ta zemlja ne može odmah u akvarij... Ima previše amonijaka i drugih štetnih tvari od kojih ribice ugibaju ili se razboljevaju...
Tako sam zemlju ubacio u bure (cca 20kg zemlje) i nalio vode. Tako da voda bude iznad zemlje jedno 15-20cm.
Tjedno sam 2-3 puta mjenjao tu vodu koja je iznad i tako odstranio razne grančice i prljavštinu koja pluta na vodi i sve te štetne tvari koje su se nalazile u vodi.
Kao što rekoh, nisam žurio i to je potrajalo 3 tjedna.
Nakon toga sam izvadio zemlju, raširio je na jednu staru drvenu površinu (čini mi se od nekog stola) i malo nakosio tako da se lagano cijedi voda.
Sreća moja je bila jer su to bili topli dani i ostavio sam tako zemlju da se prži još tjedan dana na suncu. (mineralizacija itd..)

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 18, 2013, 01:49:02 prijepodne »
Sve to vrijeme dok sam čekao zemlju sam se i dalje igrao s akvarijem.
Našao sam jednu staru lampu, koja mi se činila zgodna pa sam je montirao u ormarić, iznad filtera.
Čini mi se da će mi tamo dobro doći kada budem vadio filter kada ga budem čistio.
I sve to vrijeme nisam silazio s ovog foruma :)
Tako sam skužio da će mi trebati Co2, koji biljke papaju i puuuno rastu :)
Taman je Smarky organizirao kupovinu limunske kiseline i sode, pa sam se prijavio.
I moram mu se još jednom zahvaliti na izuzetno dobro odrađenom poslu!

U malom akvariju koristim sistem sa kvascem, koji nije baš precizan. U početku daje puno balončića i s vremenom se taj broj smanjuje.
Preko noći Co2 ne puštam u akvarij jer ga biljke i same tada proizvode pa se isti gomila u vodi i ribice u konačnici nemaju šta disati :(
Pa preko noći Co2 bez veze izlazi iz boce i smrdi po sobi...
Tako sam se odlučio investirati u hvaljeni sistem sa sodom.

Za interijer sam se odlučio ići prirodno, bez brodića, dvoraca i šarenog kamenja, pa sam se bacio u potragu za lozom.
Našao sam 2-3 komada, stara barem 10 godina, te sam ih odlučio pripremiti.
Loza, kao i svako drvo (vjerovatno) sadrži tanin, koji lagano ispušta u vodi.
Nije toksičan, samo muti vodu i može se stvoriti "sluz" po panjevima i kamenju.. nije lijepo za vidjeti.
Panj/grane sam ogulio, skinuo koru i prokuhao.
Kuhanjem ga zapravo konzerviramo, ako je i bilo nešto bakterija to pobijemo visokom temperaturom a i (gotovo) sav tanin izađe van (i naravno brdo sokova i ostalih spojeva koji nam smetaju)
Kuhanjem znatno usporavamo samo truljenje loze pod vodom.
Primjetio sam da panj pluta, pa sam ga ubacio u drugo bure i potopio, nebi li se tako "napio" vode i potonio.

U međuvremenu mi je stigla ona četkica na tvrdom silku, pa sam se bacio na čišćenje cijevi od pumpe.
Primjetio sam da su dosta tvrde cijevi, zadržale su oblik dosadašnjeg korištenja, koje meni ne odgovara.
Kanta vrele vode i cijevi potopiti unutra - riješen problem :)
Vratila se elastičnost cijevima pa sam ih mogao lijepo očistiti iznutra.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2013, 08:29:35 prijepodne »
Ma ovo ce biti fenomenalno :) dobar izbor biljni aq urednost na svom mjestu vidi se svaka cast. Ja sam svoje prelivne cijevi iznutra cistio tako sto sam ih namocio uzeo neku krpu i jedan kraj uvrcao u jednu drugi u drugu stranu i to ugurao u cijev i kad izadje na drugu stranu vucem gore dole i okrecem ... Stavi pozadinu sad ja ti preporucujem crnu.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #5 u: Svibanj 18, 2013, 09:06:15 prijepodne »
Na ormarić,odozdo,zakucaj one tanke plastične čepiće koji se koriste na kuhinjskim elementima kao nogice, pa ćeš moći
ormarić pažljivo pomaknuti ako ti bude zatrebalo.Ja ih imam i bez problema sanjkam i ormarić i akvarij.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Svibanj 18, 2013, 09:40:03 prijepodne »
Lepo si i studiozno poceo. Samo tako nastavi. Uvek je lepo pratiti ovakve dnevnike u kojima se vidi razvoj akv i samog akvariste.  :up:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Svibanj 18, 2013, 09:47:46 prijepodne »
vidi se da si jedan od rijetkih koji zna koristiti tražilicu na forumu
super početak i pratim
sretno  :up:

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2013, 09:59:01 prijepodne »
Nešta mi je poznat akvarij  :D :D Samo polako! Jesi nabavio zemlju? Ak nisi,javi mi pa ti kažem gdje da odeš!

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Svibanj 18, 2013, 10:55:43 prijepodne »
Bravo, ljepo si počeo, sve pohvale. Samo tako nastavi i rezultat će sigurno biti jako dobar.  :up:

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #10 u: Svibanj 18, 2013, 13:00:02 poslijepodne »
Svaka čast na detaljnom opisu i sretno  :up:

Offline maya031

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • "Opet čačkaš po akvariju...?"
« Odgovori #11 u: Svibanj 18, 2013, 13:20:26 poslijepodne »
sviđa mi se način prezentiranja! extra me zanima hardscape i način na koji ćeš aranžirati biljke. jako lijepo, s obzirom da kažeš da si početnik! ja sam još uvijek na diy co2 i unutarnjem filteru, dakle, tu si me definitivo prešišao  :up:

Offline slina666

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Podsused
« Odgovori #12 u: Svibanj 18, 2013, 15:29:16 poslijepodne »
Svaka čast  :klap: sve temeljito i polako odrađuješ i opisuješ  :clap2:

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 18, 2013, 22:18:07 poslijepodne »
Hvala svima na lijepim željama ! :)

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Svibanj 18, 2013, 22:19:06 poslijepodne »
Nešta mi je poznat akvarij  :D :D Samo polako! Jesi nabavio zemlju? Ak nisi,javi mi pa ti kažem gdje da odeš!

He he he, znao sam da si ovdje samo nisam znao pod kojim nickom :)

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Svibanj 18, 2013, 22:46:40 poslijepodne »
Priča ide dalje :)
Sad kad je zemlja suha, vrijeme je za čarape (najlonke).
Moj savjet je da ne uzimate od žene/djevojke/mame jer su te kvalitetne i stvarno se biljka namuči dok ih probije i dođe do zemlje.
Otišao sam u trgovinu i tražio najjeftinije koje postoje i dobio sam jedne za 5kn :)
Najlonke su pucale dok sam stavljao zemlju u njih ali to je dobro jer drže taman koliko treba da se zemlja ne rasuje a korjen ih lako može probiti :)
Gotovo da je sve spremno za dno!
Poslagao sam najlonke tamo gdje ce mi (od oka) biljke rasti, a uz sam rub, do stakla, sam stavio pjesak. Ljepše ga je vidjeti a i ne oštećuje staklo kao kamenčići.
Naravno, pijesak sam isprao barem 10 puta, dok većina zemlje i trunja nije izašla van.

Htio sam brdašce u pozadini akvarija.
Najlakše je nasipati šljunak u brdo i to je to, no, tako se potroši puno šljunka na ništa.
Pa sam pokupio nečiji trik.
Stavio sam prvo stiropor 5cm pa na njega zemlju pa tek onda šljunak. Tako sam uštedio barem 3kg šljunka :) i dobio brdašce.

Sada imam hranjivu podlogu i dekorativni rub pijeska. Pa trebam sakriti najlonke.
Našao sam u pet-centru zanimljivi šljunak, granulacije 1-2mm, nije posebno skup, čini mi se oko 18kn 3kg. Za moj setup mi je trebalo 6 kg.
Bez obzira što je kupljen u pet centru, šljunak je potrebno isprati jer je pun prljavštine koja muti vodu.
Već sam počeo stavljati šljunak kada sam primjetio da imam poprilično puno zemlje. Da, preračunao sam se. Jer je računica bila za cijelu površinu akvarija, a ja sam je grupirao na sredinu.
Al odlučio sam još jednom grlom u jagode.
Kažu da puno zemlje ne uzrokuje alge, pa idem to provjeriti na teži način :)
Pri testiranju gore navedenog, poslužit ću se jednim trikom.
Kupio sam "nitrate minus granule" koje se stavljaju između zemlje i šljunka i spriječavaju naglo otpuštanje nitrata i smanjuju mogućnost pojave algi.
Sad je sve spremno za kamenje, panjeve, biljke...
Jedini problem je što gotovo ništa od navedenog nemam :(

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Svibanj 18, 2013, 23:30:51 poslijepodne »
Izvadio sam one komade loze iz bureta, no.. i dalje plutaju  :devil:
Svejedno sam pokušao složiti nešta "na suho" s njima, nebili tako dobio ideju.
Šta god da napravio, bilo je prazno i razočaravajuće :(
Pa sam potražio pomoć ovdje na forumu.
ZliBrka i Maya031 su se odmah, nesebično javili i donirali mi tonu toga :)
Maya je čak otišla u prirodu i po mojim uputama mi našla kamenje te ih donijela, i loze da mogu 2 akvarija sastaviti, svaka čast!
Zli je pak počupao pola svog akvarija i poslao mi prekrasnu vrećicu bilja !
Hvala oboma još jednom!

Pun pozitivne energije, krenio sam sastavljati setup, ideja je došla u sekundi, vratio se smješak od uha do uha i eto mene pored akvarija, sadim :)
Možda setup i nije nešta spektakularno, ali mi je prvi puta da slažem ovako nešto. Malcu od 54 je dovoljan jedan panj i on je gotov :)

Kada sam postavio kamenje, slijede biljke.
Sipao sam vode tek toliko da prekrije dno. Tako da ne moram do ramena biti u vodi a opet, dovoljno da biljka ne leži na šljunku.
Vodu sam sipao preko običnog tanjurića, tako mlaz vode ne diže pjesak/ šljunak. I skužio sam da je odmah pored kamen, koji mogu iskoristiti umjesto tanjurića :)
Biljke sam razdvojio tako da budu samostalne stabljike s korjenom, poslagao ih na karton, jednu do druge i redom krenio zabadati u šljunak.
Koristio sam pincetu s ebaya, dugačku cca 20cm, platio cca 4$. Od velike pomoći i preporučujem svakome!
U svemu ovome je došlo na vidjelo neznanje i neiskustvo. Naime, ne znam kako koja biljka izgleda kada naraste, pa sam po predpostavci zabadao veće iza a manje napred, vidjet ću šta sam napravio :)
Sada kada je sve "posijano" sipao sam vodu do kraja, upalio pumpu i ....
cikliranje :)
Čekam da akvarij sazrije da vidim jesam li dobro postavio biljke i dolaze na red živa bića!
Konkretno nemam ništa u planu osim svrdlastih puževa jer imam dosta pijeska i nekoliko čistača.
Vrijeme dok čekam ću iskoristiti na proučavanje živih bića, imam nešto više od mjesec dana da dolučim koje ribice idu u akvarij.
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2013, 23:44:56 poslijepodne od Gallcro »

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Svibanj 18, 2013, 23:41:15 poslijepodne »
Svakako ću zapisivati nove događaje, jer vjerujem da će biti puno "šta je sad ovo".
Slike samog akvarija neću još staviti jer je u pripremi timelapse video sastavljanja istoga.
Vjerujem da će sutra biti gotov i uploadan na youtube.
Pa nebi bilo zanimljivo odmah vidjeti kraj filma :)

U međuvremenu sam naručio drop checker i stigao mi je Pro Co2 kit koji sam montirao i radi super.
Samo sam previše mućkao i prčkao po tome i skurio sam cijelu dozu za 1 dan... Sva sreća pa nema ribica :)
Al to i nije toliko bitno za ovu priču...
« Zadnja izmjena: Svibanj 19, 2013, 01:46:42 prijepodne od Gallcro »

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #18 u: Svibanj 18, 2013, 23:47:28 poslijepodne »

:klap: :zagrljaj: samo se javi ak trebaš kakvu pomoć. Evo kak je akvarij izgledao prije neg sam prešao na diskuse. Iste su i lampe bile samo je drugi poklopac,znaći sve kak je i sad kod tebe  :up:

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Svibanj 19, 2013, 01:53:30 prijepodne »
Nešta mi je poznat akvarij  :D :D Samo polako! Jesi nabavio zemlju? Ak nisi,javi mi pa ti kažem gdje da odeš!

:klap: :zagrljaj: samo se javi ak trebaš kakvu pomoć. Evo kak je akvarij izgledao prije neg sam prešao na diskuse. Iste su i lampe bile samo je drugi poklopac,znaći sve kak je i sad kod tebe  :up:

Lijepo lijepo! Hvala, javim se ako zapnem :)

I da, tražim pozadinu za akvarij. Točnije, tražim neku sliku visoke rezolucije jer imam gdje isprintati dimenzije 100x50 cm u full coloru.
Za sada je u planu ova: http://img.mota.ru/upload/wallpapers/source/2011/05/07/17/05/25518/u678pBNvgz.jpg
Ali samo pola slike, donji dio. Bez ovoga gdje se vide stabla.
Dosta je tamna pa neće previše odvlačiti pažnju a opet, nije čisto crna ili jednobojna tapeta...
Pa ako imate kakav link?

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #20 u: Svibanj 19, 2013, 09:36:32 prijepodne »
najbolje jednobjne crna bijela palava varijacije s pozadisnkim osvijetljenjem

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Svibanj 19, 2013, 14:41:38 poslijepodne »
Evo, napokon je gotov i timelapse.
Kao što rekoh, nemojte očekivati spektakl :)

« Zadnja izmjena: Svibanj 19, 2013, 14:53:38 poslijepodne od Gallcro »

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #22 u: Svibanj 19, 2013, 16:15:42 poslijepodne »
Vid ti je super ! I veliki pljesak za aquascape. Jako mo se svidja! Bit ce mrak kad se biljcice razrastu. :)

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #23 u: Svibanj 19, 2013, 16:23:38 poslijepodne »
Pohvale za detaljnu prezentaciju i odličan video. 
 :up:  :klap:

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #24 u: Svibanj 19, 2013, 18:31:56 poslijepodne »
Super si to prezentirao  :klap:
Neznam da je itko na forumu imao ovakvu prezentaciju, i preporuka neka jednobojna pozadina, najbolje crna.  ;)
A sad malo mi je sumnjiv ovaj pijesak u prednjem planu da nije premala granulacija, jer navodno za bilje je preporuka 1-3mm.
Sve u svemu lijepo si to složio.  :up: