Nakon godine dana blejanja i čačkanja po 54litre, odlučio sam preskočiti 128l i doskočiti na 200l.
Nisam baš totalni početnik ali osjećam se tako

Što više čitam, tako tek vidim koliko ništa ne znam (sada znam da ništa ne znam)
Pokušati ću ovdje napisati svojevrstan mali dnevnik jednog početnika, kako bi (s vama) pomogao ostalima koji prolaze početke.
Teško je popratiti sve te izraze u samom početku.. Kh, Gh, Co2, nitrati, cikliranje... pa ću pokušati laičkim riječnikom opisivati što sam radio. Bez previše tehnikalija i stručnih izraza

Kako bi početnicima bilo koliko toliko lakše shvatiti poantu.
Nadam se da me nećete morati puno ispravljati

Želio sam akvarij, veliki akvarij i odlučio sam se na taj korak. Kupio sam ga.
No, kupio sam mali, 54l.
(I samim time napravio prvu početničku grešku)
Nekako mi je logično bilo da je mali akvarij lakši za održavanje i učenje, no.. baš suprotno.
Puno je teže u šačici vode održavati valjani balans za život nego u većem akvariju...
Ali nisam popustio pred opakom akvarijskom nemani!
I prođe tako godina dana s "malcem" i ukaže mi se prilika za 200.
Trenutak kasnije iz gepeka viri ormarić, na zadnjem sjedalu akvarij, smješak od uha do uha, brdo ideja u glavi...
Pa evo, krenimo redom:
Putem do kuće sam vidio jednu od najvećih duga u životu 
Odabrao sam mjesto u sobi, koje nije "prometno" i nije direktno na sunčevom svjetlu (pretjerano rastu alge na suncu)
Postavio ormarić ne preblizu zidu, jer svakojake cijevi i kablovi će prolaziti iza.
Svjestan toga da se akvarij ne može micati kad se jednom napuni, razmišljao sam i o krečenju sobe, pa sam ostavio dovoljno prostora između akvarija i zida da može proći "mačak za krečenje"
Vrlo je bitno da akvarij stoji ravno, vodoravno, al baš baš ravno, pa ormarić treba pregledati "vaser vagom" i uštimati što bliže savršenstvu

Na gornji dio ormarića treba staviti stiropor ili neku tako mekanu ali opet dovoljno čvrstu podlogu. Tako sam izbjegao eventualne neravnine na gornjoj strani ormarića i izbjegao naprezanje stakla i nedajbože pucanje istoga.
Mislim da nema potrebe ići na nešto deblje od 1cm, jer ipak se radi o mikro neravninama. Prašinu i takve stvari obrišemo krpom jel... (kupio u izolirci, 2,50kn)
Kako je akvarij korišten, bilo je i salitre na njemu (naravno) te sam ga satima glancao otopljenom limunskom kiselinom u vodi.
Naravno, nije bilo potrebno toliko ga glancati, al jednostavno sam uživao u tome

Lakše bi išlo s nekom industrijskom kemijom, no.. ribice će živjeti tamo, pa ipak nije zgodno zagaditi njihovo stanište.