Znam da je vjecito pitanje, ali eto, da cujem koji savjet.. Koliko biste riba stavili u akvarij od 260 l?
Da pojasnim svoju situaciju, imam akvarij od 260 litara, funkcionalnog volumena 180 l. Pregradni filter pokrece protocna pumpa od 800 l/h, a jadna od 460 l/h samo ubacuje vazduh. Akvarij je ureden tako da ima puno prolaza i pecina. Eh sada, skoro pola godine u njemu su bili samo karleusi, njih 12, jer je kod nas tesko naci kvalitetnu ribu. Prije manje od mjesec dana sam kupio 39 riba od malih do predmaticnih i maticnih (uslov je bio da se uzmu sve, a buduci da je bilo hitno dobio sam ih jeftino). Sada me brine da li je sa mojih 12 karleusa 51 riba previse? Od kupljenog jata tu je 21 Pseudotropheus kingsizei (Ps. pulpican), 5 Maylandia estherae, 11 Pseudotropheus elongatus-a i 2 Melanochromis auratus-a. Ako bude previse, planirao sam prodati elongatuse (6 maticnih) i melanochromise (oba muzijaka). Da jos dodam da je ovih 39 riba doslo iz akvarija koji je 30 cm kraci od mog, samo sa pozadinom u scape-u, i pumpom od 400 l/h koja je pokretala pregradni filter, tako da kada su dosli kod mene agresija se smanjila 90%..
Stavljam i slike nekih riba, akvarij jos nije spreman za slikanje, zuta voda od bezuspjesnog pokusavanja potapanja panja, kojeg je zamjenila neka stijena (PVC) izrazito zelene boje koju se kanim prefarbati u boju sedre/ sige koju imam.
Slike su tu, nadam se i komentarima, prijedlozima...