Srpanj 30, 2025, 01:09:30 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć - prljave ribe  (Posjeta: 1861 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline smcm5

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Pomoć - prljave ribe
« u: Svibanj 05, 2013, 10:45:15 prijepodne »
imam aq 400l sa malawi ciklidima i imam problem sa ceskanjem riba i mpimjecujem na njima neke crne sitne tackice,na nekim vise a na nekim manje,nislio sam da su upitanju njihove tuce pa da jedna drugu malo gricnu pa napravi krasticu jer sam na par riba uocio to crnilo velicine 1-1,5mm
malo me nervira to ceskanje riba pa kontam da nije Ich i da su te crne flekice i ceskanje povezani,na narandzastim ribama mi je najlakse primjetiti te tackice,kao da je riba prljava

nije bilo skoro novih stanovnika ,bar pola godine nista novo nije uslo u aq

sto se tice odrzavanja aq mislim da je dobro,sedmicno mijenjam 30-35% vode uz dodavanje FFM i usisavanjem

filtracija je spoljni prelivni sa oko 20litara filter materijala protoka 2600litara,i dodatni kanister jbl cp250 sa 700l protoka,za cirkulaciju imam strea 2x5200l/h,u akvarijumu nema ni mrve smeca

riba ima oko 70-80 velicine od 5cm do 14-15cn,vecina je negdje oko 8-9cm samo par ih prelazi ovu velicinu

ribe normalno jedu imaju uredan izmet,hranim ih raznovrsno svaki dan druga hrana,sak green,tetra discus,spirulina 25%,nekad im spremim i artemiju kad imam malih tako da se i velike onda ogrebu,ima tu jos 3-4 vrste listica
« Zadnja izmjena: Svibanj 08, 2013, 18:54:16 poslijepodne od babyboom »

Offline smcm5

• Punopravni član
Odg: POMOC-PRLJAVE RIBE
« Odgovori #1 u: Svibanj 08, 2013, 13:09:03 poslijepodne »
pa zar niko nema kakav savjet :( :(

Offline inemec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Svibanj 08, 2013, 14:47:26 poslijepodne »
mozda da smanjiš izmjene vode...mislim da je to malo previse.

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Svibanj 08, 2013, 14:53:34 poslijepodne »
30-35% tjedne izmjene sigurno nije previše, neki mijenjaju i 50% tjedno.

Za drugo ti ne bih znao reć...

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 08, 2013, 22:19:09 poslijepodne »
mozda da smanjiš izmjene vode...mislim da je to malo previse.

ma kakvi smanjiti

Offline smcm5

• Punopravni član
Odg: Pomoć - prljave ribe
« Odgovori #5 u: Svibanj 08, 2013, 22:19:53 poslijepodne »
Plavi javi se,razbicu te :D :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2013, 10:03:44 prijepodne »
Pozdrav smcm5,

ma problem je što mi je ludnica na poslu (moramo riješiti nekih 3000 predmeta pa ne uspijevam dignuti glavu sa radnog stola)...  :roll: :'(

Glede riba, bez fotografije možemo samo lupati i pretpostavljati slijedeće:

1. Radi se o crnom Ich-u
2. radi se o običnoj pigmentaciji
3. radi se o nedostatku esencijalnih minerala
4. radi se o kombinaciji kožnih parazita sa nedostatkom esencijalnih minerala i vitamina

Dakle, ovo su neke od pretpostavki tako da bez fotke ne mogu reči ništa konkretnije.

Nadam se da voda nije mekana jer u takvim uvjetima ribe se i češkaju a dobit će i druge bolesti vezane uz nedostatak minerala (Rupe u glavi i dr.)

Što bih ja napravio za prvu ruku:

1. nakon promjene vode dodao bih sol za ciklide u propisanoj pa ćak i malo večoj dozi (U ciklidni akvarij uvijek moraš dodavati sol za ciklide (Malawi salt i sl) a koja je sol najbolja za tvoje ribe najbolje će ti savjetovati ciklidaši)
2. uz sol za ciklide stavi po jednu i pol čajnu žličicu soli na svakih 50l vode (Najbolja je sol Sera Ectopur - nejodirana sol ali može i Tuzlanska kamena sol)
3. također bih stavio duplu dozu FFM-a na cjelokupnu litražu akvarija
4. slijedeći dan dupla doza vitamina na hranu i u vodu

Obogati ponudu hrane pa im redovito daj sitno isjeckanu kuhanu blitvu, kelj, špinat i tikvicu ali i proteinsku hranu par puta mjesečno kao sitno isjeckane gliste, krvave crve, artemiju i sl.

Jednom do 2 puta mjesečno možeš iscijediti po jedan češer češnjaka na svakih 50 litara vode.

U borbi protiv parazita pojavila se jedna nova kemikalija (koncentrirani sok od češnjaka) a koji pokazuje izvanredne rezultate pa slobodno možeš provesti jednu turu sa tim sredstvom a možeš ga kupiti u Aquashop-u u Sloveniji i u Zagrebu (Preis Coly).

Za sada toliko, javi nam što si poduzeo i kakvi su rezultati, pozdrav i sretno.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2013, 18:54:38 poslijepodne »
hvala ti plavi na savjetima,pokusacu da ti uslikam ribe,sto se tice ishrane,nije da se hvalim al dobijaju bar 10 razlicitih hrana tetra discus, sak grin,spirulina 25% u listicima,itd...obavezno dobijaju i artemiju posto je uvijek spremam za male ribe,tako da se i one ogrebu,redovno im pripremim tikvice,graska i sad ce sezona krastavaca tako da cu im dati i krastavac

za kvalitet gradske vode ne znam sta da ti kazem,u poslednje vrijeme je vise zabranjuju piti nego obicno,stara vodovodna mreza prljavi bunari,ako ti sta znaci ostaje dosta bijelog taloga po stranicama akvarijuma,sad dal je to od kameca ili hlora ja ne znam,ubacim im ponekad tuzlanske soli,jedino im nisam davao vitamine

probacu da im iscijedim cesnjaka u vodu

pokusacu da ih uslikam pa da mi pomognes,uzeo sam u poslednje vrijeme dosta skupih riba tako da ne bih zelio bilo kakve komplikacije
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2013, 08:28:16 prijepodne od smcm5 »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Svibanj 20, 2013, 09:09:46 prijepodne »
Svakako probaj nabaviti ovaj Preis Coly jer ga ljudi jako hvale i kažu da ovo prirodno sredstvo očisti sve parazite.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 20, 2013, 11:51:04 prijepodne »
svakako cu da pokusam doci do tog preparata,vidio sam ga u aquashopu pa nece biti problem da se nabavi,a vec sam im zasolio vodu i iscijedio cesnjak

prije tretmana sam izmijenio 50% vode,i 99% je neki parazit,jer ribe rade one cudne trzaje tijelom kao da se grce na trenutak kao da ih zaskakilja nesto pa se tako grce