Srpanj 27, 2025, 20:38:41 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bolesne neonke  (Posjeta: 1903 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomo84

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: čakovec
bolesne neonke
« u: Svibanj 03, 2013, 09:30:51 prijepodne »

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 54l
-   temperatura,23-24
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ne pratim
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   4 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    20 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode svaki vikend,  cca 15l
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutarnju 300l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala   svaki treći vikend
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spužva

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   nema nikakve sluzi
-   grijač imam
-   pumpa za zrak   imam
-   CO2 sustav – kakav   nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) to ću naknadno stavit da ne bubnem krivo, mismil da je esy live i neko gnojivo

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   6 gupija, 5 corydorasa, 3 molija i dodano 10 neonki
-   starost ribica    nisu starije od pola godine jer sam ih kupovao kao male
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne, mollyji tamane male
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   dva puta dnevno sa listićima, ponekad zamjenim sa sak-om te tabletice jednom dnevno za corydorase

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) nisam ih primjetio
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi samo šljunak od 2 pa do 5 cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   neonke
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nisam primjetio

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma dakle na neonkama su se pojavili neki mjehurići, samo na dvije ribice, ti mjehurići kroz dan nabubre i splahnu a unutar mjehurića sam primjetio kao neke mini crviće tj. bjele tanke niti. pa sam posumnjao na parazite pa molim vašu pomoć
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... promjene su na koži u predjelu trbuha i oko očiju
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) hrane se i ponašaju normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam obračao pažnju :-(
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   prije 2 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   uginuća nema, simptome imaju dvije al se bojim da nisu sve zaražene (neonke)
-  stanje ostalih stanovnika bez promjena, dobro

evo detaljnije nisam mogao, nadam se da ste prepoznali bolest jer ja nisam a prošao sam skoro cijeli forum, molim vas za pomoć u  identifikaciji bolesti u načinu lječenja. unaprijed zahvaljujem

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
Odg: bolesne neonke
« Odgovori #1 u: Svibanj 06, 2013, 09:15:33 prijepodne »
kemija korištena do sada u akvariju: tetra - aqua safe i sera - florena, nadam se da sam detaljno opisao bolest jer nitko ne odgovara  :(.
dobio sugestiju od jednog kolege da ubacim žlićicu soli u vodu što sam i učinio al nema nikakvih promjena na bolje ali ni na lošije. sve ribe su na broju i redovito se hrane. bio bih zahvalan kad biste mi pomogli savjetom kojim sredstvom ih liječiti.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 06, 2013, 15:18:07 poslijepodne »
evo konačno sam na internetu našao sliku kako izgledaju i moje bolesne ribice.  nebi htio liječit sa pogrešnim sredstvom.
« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2013, 15:27:02 poslijepodne od tomo84 »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2013, 09:25:59 prijepodne »
Pozdrav Tomo,

sve radiš kako treba a ovdje se radi o podkožnim nematodama (crvi) koji se rješavaju jedino na način da crva sam izvadiš sa iglom napolje jer ovdje ljekovi ne pomažu.

To napravi nakon tjedne promjene vode pa u vodu stavi duplu dozu FFM-a na cjelokupnu litražu akvarija i jednu i pol žličicu soli a slijedeći dan duplu dozu vitamina.

Javi što si napravio i kako su ribe, pozdrav i sretno.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2013, 13:27:52 poslijepodne »
hvala plavi na savjetu. dugo sam čekao odgovor pa sam odlučio djelovat, prva misao mi je bila da je to parazi pa sam liječio sa sera cosapur+ sera fishtamin al to nije dalo rezlutat, ribe se nisu oporavljale al nije ni bilo uginuća. a u srijedu sam nabavio  sera baktapur direkt i baš danas bi morao stavit drugu tabletu ili možda ne :question:. po tom preparatu se ta nakupnina smanjuje ma mislim da djeluje. a ako je parazit jel se nebi onda ribe češkale o nešto. sve što sam radio, radio sam na temelju tvojih savjeta u prijašnjim postovima. naravno dodavanje soli kod promjena vode. navodno da sol pomaže u očuvanju sluznice riba i pomaže od izmjene nitrolita al bi doza morala bit dupla, više neznam gdje sam to pročitao al me zanima tvoje mišljenje o tome.
p.s. hvala na savjetima  :klap: :klap: :klap: :klap:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Svibanj 20, 2013, 09:18:07 prijepodne »
Tomo, tomo... :roll:

Pa žašto si išao liječiti cijeli akvarij sa Antibiotikom... Ako se radi o podkožnim crvima tada ih antibiotik ne može ubiti ali zato poubija sve dobre baktrerije u akvariju pa si napravio više štete nego koristi...

UH, uh... Ako si 100% siguran da se radi o crvičima tada odmah prestani sa antibiotikom i odmah promjena što više vode pa 24 sata filtriranja preko aktivnog ugljena pa onda narednih 5 tjednana promjena vode svakih 5 dana uz dodatak dobrih bakterija.

Međutim ako se radi o gnojnim kožnim čirevima tada bi bilo dovoljno dodavanje soli i FFM-a+ vitamini ili u krajnjem slućaju samo antiseptic "Bactopur"

Ako se radi o crvičima jedino ih možeš uništiti vađenjem iglom.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 20, 2013, 17:45:05 poslijepodne »
kolega 985plavi, znam da sam riskirao što se tiče dobrih bakterija, al u prijašnjim postovima gdje ste savjetovali nekog drugog kolegu spomenuli ste preparat koji sam koristio( baktopur direkt) pa sam i ja riskirao/probao i rezlutati se pojavljuju, te nakupnine na ribicama nestaju polako al ostaju kao ožiljci tj. na tim mjestima nije baš jasna boja na ribici. budem sad svakih 5 dana mjenjao vodu sa dodavanje soli, vitamina i aqua save-a jer nemam ffm, pa ću javit rezlutate. hvala što imaš živaca za mene al i ostale koji imaju sličnih problema.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Svibanj 21, 2013, 16:12:02 poslijepodne »
Ovaj sam problem sa neonkama imao i ja, ali s obzirom da nije postojao način da ulovim ribe u svojoj đungli osim da povadim svo bilje van, jednostavno sam bio prisiljen prepustiti prirodi da učini svioje. Te dvije neonke su nakon nekog vremena uginule. Plavi, koji je uzrok te pojave?

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Svibanj 21, 2013, 19:04:42 poslijepodne »
evo ja sam svoje ribice ulovio i povadio sam im to dolje, dalo se povadit relativno lako al se nije to micalo pa još neznam dal su to bili crvi ili ne. a više stresa sam priuštio ribicama i meni kad sam ih lovio, e to je bila jurnjava. za sad ribice ok malo povučene al to je valjda od lova, vitamine su dobile sa hranom. a što se tiče dobrih bakterija razmišljao sam da ih prebacim iz drugog akvarija na način da "prljaštvinu" iz spužvice prebacim u filter akvarija koji je bio lječen, je to ok?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Svibanj 22, 2013, 09:58:22 prijepodne »
Plava ribice, pojava ovih podkožnih crva je sve učestalija u posljednje vrijeme a posebno je ozbiljna situacija jer su se pojavili u rijekama i jezerima širom Srbije. Večina ribica sa ovim parazitom u Hrvatsku dolazi iz Srbije i Indonezije a največi je problem da se crviči moraju izvaditi iz tijela jer ne postoji lijek koji bi ih aktivno ubio dok su pod kožom...

Tomo, sada kada si izvršio operciju dobro je promijeniti malo vode i dodati 1 čajnu žličicu soli na 50 litara vode jer sol služi i kao blagi dezinficijens a ujedno će ubrzati zarastanje rane a trebao bi spriječiti i da ne dođe do upale. Također dodaj FFM a slijedeći dan vitamine te malo pojačaj aeraciju.

Pozdrav i sretno.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 22, 2013, 18:19:21 poslijepodne »
dr. plavi sljedim tvoje savjete u stopu, sol dodao več jučer danas ostalo, pumpa za zrak radi non stop na štetu bilja al barem ne šišam često. meni je bitno da nema pomora i sličnih s_ _ _ a.  ;)     
znači da sam ja te ribice dobio sa crvićima ili je moguće da su crvići u mom akvariju čekali domaćina? :question:

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Svibanj 30, 2013, 09:04:15 prijepodne »
evo ja javljav da su sve ribice na broju i uživaju u mom akvariju, a što se tiče dobrih bakterija mislim da je sve kako treba jer sam opet imao pomladak živorotki. hvala još jednom našem Dr. plavom!!!!  :up:

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 26, 2013, 20:46:00 poslijepodne »
društo opet imam problem a nebi otvarao novu temu da ne punim forum novim temama. situacija je sljedeća, prilikom čišćenja filtera mi se u njega ugural guppy koji je naravno uginuo  :'( pa sam to primjetio tek nakon par dana kad se voda već usmrdila pa me sad zanima dal je to problem za ostale stanovnike u akvariju te što bi bilo najbolje da sad napravim. unaprijed se zahvaljujem.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #13 u: Lipanj 26, 2013, 20:56:42 poslijepodne »
Najbolje sto prije promijeniti vodu,i to bar 50%
Dodaj FFM barem duplu dozu

Za dan dva opet promijenio dio vode,tako da se sistem sto prije oporavi
Usput prati stanje u akvariju malo pozornije,pregledavaj kutove,mozda jos koja ribe ugine,odma ju moras izvaditi
Sretno