Srpanj 27, 2025, 20:26:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim pomoć  (Posjeta: 1454 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stipanicev

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
Molim pomoć
« u: Travanj 29, 2013, 22:12:53 poslijepodne »
Pozdrav,
koliko god čitam sve sam vise zbunjeniji a kod mene u akvariju ribe ugibaju
Dakle.
AKVARIJ:
-   Juwel 120L 60x40x58,
-   temperatura: 25 stupnjeva,
-   parametri vode: ne znam
-   Akvarij u pogonu 2, 5 mjeseca,   
-   Prve ribice nakon 22 dana 4 RC kozice, plech(RIP), Ancitrus albino(RIP), 5 cory panda (3 RIP), 3 Cory paletus   
-   Svakih 7 dana promjena 30% vode uz dodavanje FFM

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji serijski i vanjski novi JBL e901- u pogonu od petka) i protok unutarnji 500l/sat vanjski 900l/sat oba rade paralelno 

OSTALA OPREMA:   
-   2 mangrova panja bez sluzi i nešto kamenja   
-   grijač 100W
-   pumpa za zrak - NE
-   CO2 sustav NE   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? FFM prilikom promjene vode, vitamine svaka 2 dana

STANOVNICI:
- 6 kozica 4 od prvog dana 2 od četvrtka
- 12 neon tetri od petka 1 uginula nakon 2 dana, 1 izubila crvenu crtu i distancirala se od ostalih
3 Ancistrusa 2 albino 2 crna (1 albino uginuo)
2 cory pande (bolesne)
3 cory  paletus   
2 Cory albino
Od bilja Java moss, Anubias, Sagittaria subulata, kugla mahovine

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke NE
-   od algi samo zelena alga na staklu i kamenju
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi NE
-   podloga hranjiva podloga za bilje i kvarcni pijesak 4-5cm

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnjih tjedan dana (12 neon tetri, 2 ancistrusa 2 cory pande, 2 cory albino , Sagittaria subulata , vanjski filter od petka)   
-   voda bistra

SIMPTOMI:
-  Ribice  su liječene od icha prije 4 tjedna - primijetio sam tek kad su uginule 2 cory pande
-  jučer je uginula jedna cory panda danas preostale dvije dobile neko crvenilo oko škrga stalno plivaju gore po zrak, neonke jedna uginula nakon 2 dana danas primijetim da jedna pliva sama i da je iz bljedila crvena pruga
-  sve su uzimale hranu osim pande koja je otišla jučer ona nista nije jela danima ove dvije su do danas bile super

- ICH lječen asha Exit   

Ne zanam što krivo radim akvarij cikliran 3 tjedana uz easy start
ICH je uzeo svoje
Nakon toga opet ugibaju pandice i evo 1 neonka i jedna upitna

Može pomoć

Offline stipanicev

• Novi član
  • *
slike
« Odgovori #1 u: Travanj 29, 2013, 22:24:58 poslijepodne »
uspio sam uslikati nisu baš neke kvalitete

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Molim pomoć
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2013, 07:28:11 prijepodne »
meni se to čini kao gotovo redovita sekundarna infekcija nakon liječenja icha
naime, ribicama se strašno sruši imunitet tim liječenjem, pogotovo ako im ne daješ neki vitaminsko-mineralni pripravak tijekom liječenja

ne znam kako ove ribice reagiraju, no znam da hladnovodne se vrlo uspješno liječe bactopurom (tekućim) .....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 30, 2013, 09:58:19 prijepodne »
Pozdrav stipanicev,

Razlozi i prvog i drugog uginuća riba (ovdje ne ubrajam žrtve od Ich-a) je trovanje nitratima i nitritima.

Naime, osnovni uzrok trovanja do pojave ich-a (povišene razine nitrata i nitrita) a i poslije njega je taloženje tih štetnih spojeva poput izmaglice na podlozi koju ti NE USISAVAŠ. Naime sav izmet riba pada na dno i tamo ostaje a s obzirom da su corydorasi ribe dna one prve nastradaju a za njima i ancistrusi i plehostomusi.

Nakon liječenja Ich-a u akvariju ti je voda NEISCIKLIRANA tako da bez obzira na novi filter umiru ribe zbog trovanja navedenim spojevima jer nema dovoljno dobrih bakterija da ih neutraliziraju.

Što napraviti:
(u trajanju od tjedan dana popraviti kvalitetu vode i ribama podiči imunitet)

- Napraviti promjenu vode cca 35% uz detaljno usisavanje podloge Usisavačem podloge (možeš ga kupiti u Pet shopu ili napraviti sam) te uliti propisanu dozu dobrih bakterija (Easy Life EasyStart ili neke druge) na filter materijal i u akvarij + dupla doza FFM-a na litražu akvarija + 3 čajne žličice kuhinjske soli (najbolja je sol Sera Ectopur a može i Tuzlanska sol).
- slijedeći dan uspi duplu dozu vitamina na hranu i u vodu (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
- četvrti dan uliti propisanu dozu FFM-a
- peti dan propisana doza vitamina
- sedmi dan promjena cca 30 do 35% vode uz usisavanje podloge+propisana doza dobrih bakterija+propisana doza FFM-a na litražu akvarija
- osmi dan propisana doza vitamina

Sasvim ti je dovoljan samo vanjski filter.
u filteru ne smije biti aktivni ugljen niti vata (vrlo se brzo zaštopa pa ju je potrebno mijenjati svakih 5 do 7 danas)
filter materijal prati jednom mjesečno u vodi izvađenoj iz akvarija

Novokupljene ribe prije ubacivanja u akvarij držati u karanteni najmanje tjedan dana a kako ti se opet ne bi dogodio Ich ili neka druga boleština

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline stipanicev

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 30, 2013, 12:03:58 poslijepodne »
985Plavi hvala na iscrpnom odgovoru

Mali ispravci dno je usisavano svaki tjedan pri promjeni vode imam ususavać podloge. Istina je da je bilo puno izmeta jer unutarnji filter nije mogao to povući zato sam uzeo vanjski pa sad rade paralelno i tako ću ih držati 3 tjedna onda unutarnji ide van.

Povišene razine nitrata i nitrita. Jel ne bi kozice (red chery) uginule da ti parametri ne valjaju? Moje se čak i mrijeste u tom periodu.

Prilikom stavljanja novog JBL vanjskog filtera stavio sam Easy life u propisanim količinama za litražu akvarija.
Nakon lječenja ICH-a 24 sata je bio aktivni ugljen u filtru, promjena vode i dodavanje vitamina.
Vitamine dajem svaki drugi dan kad se zagasi svijetlo  asha MINAROL najveća doza 25 kapljica odnosno 1,25 ml.
Jel možda ima veze ako svijetlo gori od 15 do 23 pa su ribe pod stresom?
Obzirom da sam u nedjelju promjenio vodu stavio easy life i ffm danas ću dodati još jednu dozu ffm i sol i dalje kako je napisano.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Travanj 30, 2013, 13:22:49 poslijepodne »
Vidi, s obzirom da najveća koncentracija nitrata i nitrita mude uz samo dno i uz panjeve tada kozice koje spavaju i žive na višim razinama ne budu prve na udaru.

Sve ostalo si napravio kako treba jedino nije zgorega još par tjedana dodavati i dobre bakterije jer iako si ostavio u funkciji stari filter u njemu nije više bilo živih bakterija tako da on ne igra nikakvu funkciju osim grube filtracije vode.

Također malo previše daješ vitamine, sasvim je dovoljno dati jednom tjedno na hranu.

Pozdrav i sretno.