Lipanj 21, 2025, 11:22:27 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kako fotografirati akvarij?  (Posjeta: 15096 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Kako fotografirati akvarij?
« Odgovori #25 u: Svibanj 14, 2013, 11:38:18 prijepodne »
Demonstrirat ću večeras , najkasnije iduće veće , nastojat ću pojasnit postupak.Iskreno nisam prakticirao takav način ali sam uvjeren da stvar klapa.U svakom slučaju je manja intervencija na final od dosvjetljavanja pojedinih sekvenci.

Super, baš me zanima.
Inače sam to radila sa nekim programčićima koji su namijenjeni baš za to i rezultati su dobri.

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #26 u: Svibanj 15, 2013, 19:51:52 poslijepodne »
Evo otprilike sistema sa layerima u photoshopu.
Tri slike su odabrane. Jedna nadeksponirana, podeksponirana i jedna sa optimalnim centralnim djelom osvjetljenja.
Rađeno je na brzinu sa starim eosom 20d, sa stativa, isključenim filterom tanka, pod postoječom rasvjetom akvarija,
bez white balansa i lickanja akvarija.Intencija je bio prikaz dosvjetljavanja mračnijih dijelova i zatamnjenje svjetlijih
dijelova podno rasvjete

« Zadnja izmjena: Svibanj 15, 2013, 20:11:58 poslijepodne od Beri »

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Svibanj 15, 2013, 19:53:41 poslijepodne »
Finalna fotka nakon obrade koja ne traje više od pola sata

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #28 u: Svibanj 15, 2013, 20:36:29 poslijepodne »
super izgleda... ali za to ti treba original stativ da se aparat ne pomakne dok mjenjas opcije... trebate mene vidit kakav stativ imam... one kucne ljestve na koje onda slazem knjige i biljeznice i tako podesavam visinu.... i cim pritisnem okidac vec se mrdne...
komicno...

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #29 u: Svibanj 15, 2013, 20:53:37 poslijepodne »
Extra kao profesionalac ;) a sad nam daj jednu prije ove teme! I lijep aq ;)

Offline prodz

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #30 u: Svibanj 15, 2013, 21:15:01 poslijepodne »
odlican rezultat!

jel si probao sa svijetlom pozadinom, tako da osvijetlis zid iza?

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Svibanj 15, 2013, 23:13:36 poslijepodne »
Nisam do sada probao ništa, ovo je prvo slikanje akvarija. Više radi načina obrade, kaj se kvalitete tiče imam na raspolaganju
jake aparate od kolega koji snimaju  svate. Nisu tankovi baš reprezentativni da radim fotosešn. Za vikend ću uzet  bolji
aparat , više vremena, biće mnogo bolje. Na ovaj način se izostavlja daljinski blic, tuljac iznad akvarija. Naravno ima i mana
sa pokretnim ribama. Ja sam čekao skalare da se približe površini, radi jednolične crne pozadine . Postoji još jedna mogučnost.
Sa stativa iz neposredne blizine snime se tri dijela ili više akvarija krupnog plana. Lijevi, srednji , desni dio , koji se kasnije
u photoshopu gotovo bešavno spoje. Radio sam prije par godina četri slike spojene u 180 stupnjeva.Pokušat ću.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 15, 2013, 23:30:48 poslijepodne »
Nisam do sada probao ništa, ovo je prvo slikanje akvarija. Više radi načina obrade, kaj se kvalitete tiče imam na raspolaganju
jake aparate od kolega koji snimaju  svate. Nisu tankovi baš reprezentativni da radim fotosešn. Za vikend ću uzet  bolji
aparat , više vremena, biće mnogo bolje. Na ovaj način se izostavlja daljinski blic, tuljac iznad akvarija. Naravno ima i mana
sa pokretnim ribama. Ja sam čekao skalare da se približe površini, radi jednolične crne pozadine . Postoji još jedna mogučnost.
Sa stativa iz neposredne blizine snime se tri dijela ili više akvarija krupnog plana. Lijevi, srednji , desni dio , koji se kasnije
u photoshopu gotovo bešavno spoje. Radio sam prije par godina četri slike spojene u 180 stupnjeva.Pokušat ću.
trudis se i vidi se da su slike dobre. Ja bar nebi koristio photoshop kad bi predstavljao svoj aq niti bi tad potamnjivao ista, a ne znam se ni sluziti tim programom.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 15, 2013, 23:52:18 poslijepodne »
Poanta je da se ovim pristupom ništa ne nabrijava programom , već se segmenti pojedinih slika lijepe na jednu centralnu.
Nadeksponirana (svijetlija) je poslužila za prednji donji plan ispod panja koji je inače pretamni. Znači, preostali dio te fotke sam izbrisao - uklonio.Podeksponirana (tamnija) je poslužila za površinu koja inače blješti zbog blizine rasvjete, opet samo gornji dio te fotke. Preostali dio fotke je uklonjen, izbrisan.
« Zadnja izmjena: Svibanj 16, 2013, 00:01:45 prijepodne od Beri »

Offline prodz

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 16, 2013, 00:03:51 prijepodne »
sve pet i sve to stoji. lijepe fotke tako mozes dobiti, ali finalna takmicarska fotografija akvarija mora biti okinuta od jedne ekspozicije.

RAW uvijek mogu priloziti za natjecanje kao dokaz da nisam nista doradivao i manipulirao na fotografiji.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 16, 2013, 06:27:02 prijepodne »
To za natjecanja neznam dal je raw nužan ili ne. On je sirovi negativ koji  uzima pet puta više prostora na kartici, u photoshopovom pluginu na sliku rawa utječeš manipulacijom oštrine, ekspozicije, dosvjetljavanja i zatamnjenja dijelova slike, white balanca,boje, kontransa,.. gotovo sve možeš naknadno ispravit bez gubitaka.Obrađuje se pojedinačno svaka slika, suprotno od prethodno navedenog postupka, na kraju se pretvara u jpeg , tiff ili neki drugi format da bi se  distribuiralo, tiskalo ili moglo vidjeti na bilo čemu za razliku od rawa kojega večina prog,rama ne otvara i ne vidi. Mislim, lakša je i bolja obrada u programu za raw ali nemaju svi mogućnost.
Čuj prodz jesi to ti na avataru, tu ni raw ništa ne pomaže, lol.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #36 u: Svibanj 16, 2013, 06:41:52 prijepodne »
ovo mi se čini da je gubitak vremena spajat 3 fotke u jednu..fino digneš na 800 asa, zatvarač na min 1/100 ( da zmrzne ribe), f stop u tom slučaju ide čak do 7.1 (uz pretpostavku da imaš dosta svjetla nad tankom) to je čist dovoljno da dobiješ finu dubinu tanka..
tako ja radim, koristim tamron 17-50 objektiv, fotić canon 450d...
pucam u .raw, wb auto, pohrana fotke neutral..
nakndano u lr-u dodajem kontrast, obrađujem shadows (ili ti ga sjene), te dodajem il oduzimam vibrance..to je sve..s dobro okinutom fotkom posla cca 5 minuta nit ne..

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 16, 2013, 07:06:41 prijepodne »
Predpostavljam da će bit mnogo bolja jasnoća spajanjem više krupnih kadrova. Dozvoljava okidanje kraće ekspozicije , ribetine neće zablurat. Treba probat za vikend.
« Zadnja izmjena: Svibanj 16, 2013, 07:09:56 prijepodne od Beri »

Offline prodz

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 17, 2013, 02:48:11 prijepodne »
najbitniji je krajnji rezultat, u oba slucaja se moze napraviti dobra fotka dostojna nekog natjecanja. :)

sada sam se sjetio da je kod mene jato od 20ak razbora i desetak gupija konstantno gore u pokretu tako da bi ih bilo gnjavaza uklanjati i uskladivati na vise snimaka...

da to sam ja, ali to je moj vec sada zastario avatar... :)))

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #39 u: Svibanj 17, 2013, 09:50:05 prijepodne »
sve pet i sve to stoji. lijepe fotke tako mozes dobiti, ali finalna takmicarska fotografija akvarija mora biti okinuta od jedne ekspozicije.

RAW uvijek mogu priloziti za natjecanje kao dokaz da nisam nista doradivao i manipulirao na fotografiji.

To možda vrijedi za IAPLC, ali na kraju krajeva tamo šalju slike i oni koji fotografiraju kompaktima koji nemaju raw. Što onda oni šalju?

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Srpanj 16, 2013, 22:50:00 poslijepodne »
Ne razumijem zasto kad slikam ribe uvijek bude mutno rijetko kad tj. nakon 20 pokusaja bude jedna slika cista i fina :/ jel to do toga sto nemam stativa?

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Srpanj 16, 2013, 23:15:43 poslijepodne »
Ne razumijem zasto kad slikam ribe uvijek bude mutno rijetko kad tj. nakon 20 pokusaja bude jedna slika cista i fina :/ jel to do toga sto nemam stativa?
Ako slikaš sa kompaktnim fotoaparatom iliti idiotom biti će kretnje i pokreti mutni zbog sporog zatvarača na kojega nemožeš uticat.
Recimo da on ima tvorničku brzinu 1/80 nku sekunde brzinu otvora blende što je sporije i duže traje eksponiranost naspram dslr-a kojemu postaviš na 1/125 nku sekunde ili 1/200. 1/250. 1/500.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Srpanj 16, 2013, 23:22:50 poslijepodne »
nažalost jest kompaktni fotoaparat.
Čudno je to sto kada slikam s blicem ne bude mutno. Slika bude extra osim sto se vidi odsjaj blica

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Srpanj 17, 2013, 06:46:01 prijepodne »
nažalost jest kompaktni fotoaparat.
Čudno je to sto kada slikam s blicem ne bude mutno. Slika bude extra osim sto se vidi odsjaj blica
Kada se smanjuje vrijeme zatvarača (kraća eksponiranost slikanog objekta) mora se otvorit više blenda objektiva na dslr-u da se dobije isto osvjetljenje fotografije. Mislim da se ponavljam, ekspozicija je količina svjetlosti u nekom vremenu koja uđe kroz objektiv na senzor aparata koji proicira sliku.Količina svjetlosti je otvor blende (2.8 / 5.6 / 11 / 22 itd). U nekom vremenu je brzina zatvarača ili vrijeme  stotinke sekunde u kojem se zatvarač otvori i zatvori da propusti svjetlost  u aparat (1/80  1/100  1/125   1/200  1/250: 1/400).
Kod tamnih uvjeta se podiže osjetljivost senzora iso (100/200/400/800/1600).
Pošto uključiš blic na idiotu on tvornički predpostavi da ima više svjetla pa proporcionalno tome treba vremenski kraću ekspoziciju (brzinu zatvarača) koji je vjerojatno tvornički premoduliran da krače osvijetli u slučaju s blicom. Tada ne dolazi do zamučenja faune u pokretu pošto je kratko vrijeme ekspozicije. To je moje laičko objašnjenje , ako neko iskusniji ima druge spoznaje...

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Srpanj 17, 2013, 08:03:18 prijepodne »
cuj laicko -.-'' hvala sad ja ovo trebam citati jedno pola sata hhh

Offline prodz

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #45 u: Srpanj 17, 2013, 10:43:27 prijepodne »
pa najbolje bi ti bilo prouciti uputstva od toga fotoaparata. gledaj gdje je poglavlje o rucnim postavkama aparata.
ako je moguce fotoaparat staviti u manual mod. tako ces ti kontrolirati vrijeme ekspozicije i iso, a ne fotoaparat.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Srpanj 17, 2013, 12:27:55 poslijepodne »
pa najbolje bi ti bilo prouciti uputstva od toga fotoaparata. gledaj gdje je poglavlje o rucnim postavkama aparata.
ako je moguce fotoaparat staviti u manual mod. tako ces ti kontrolirati vrijeme ekspozicije i iso, a ne fotoaparat.
hocu.. nasao sam te neke opcije, iso je smanjen cijelo vrijeme na 80
inace kad idem u "menu"
Prvu opciju imam: Način snimanja
                          inteligentno autom. podeš. programska automatika, odabir scene

i zanima me samo prije nego sto pođem čitati uputstva sto je DRO standart tu imam 3 opcije DRO-of, DRO std, DRO plus

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Srpanj 17, 2013, 13:33:13 poslijepodne »
Pročitao uputstva i nista nisam nasao o tome o brzini zatvaranja samo mi pise dole kod na dnu displaya F 2.7

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #48 u: Srpanj 17, 2013, 21:25:57 poslijepodne »
f broj ti označava otvorenost il zatvorenost blende..čim je blenda otvorenija f broj je manji, i obrnuto
kod većeg f borja dobivaš veću dubinu polja (dof) u fotografiji..
blenda utječe na ekspoziciju (ili ti ga brzinu zatvaranja okidača), a na to još utječe i iso...
manualni mod ti pruža mogućnost da sam biraš ove tri opcije (dopuštaju i drugi, da kombiniraš sa iso-om), i tako dođeš do željenog rezultata koji je kod fotkanja akvarija bitan.
za početak probja stavit zatvarač na 1/80 sec, f4, iso 400, pa probaj..
mada bi bilo bolje blendu držaz na 7,1..i zatvarač na minimum 1/100, iso čim manji zbog pojave šuma na fotografijama kod fotića sa slabijim senzorom..
ukratko..upute i listaj i čitaj i fotkaj, jedino tako  :up:

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Srpanj 17, 2013, 22:31:06 poslijepodne »
danas sam 2h proveo proucavajuci fotoaparat i nigdje nema opcije da stavim zatvarac na 1/80 sec, f4... osim iso njega mogu podesavati inače, fotoaparat je: Sony DSC W350