Lipanj 21, 2025, 00:44:13 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kako fotografirati akvarij?  (Posjeta: 15076 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Kako fotografirati akvarij?
« u: Travanj 28, 2013, 22:09:06 poslijepodne »
O fotografiji malo znam. Imam kompaktni fotić kojim, između ostalog, slikam i akvarij. Iako ima neke advanced postavke tipa shutter speed, manual wb, hdr.. još ih nisam prokužila.

Fotografija je pola scape-a na natječajima. Evo primjera istog akvarija fotkanog od strane profesionalca i amatera:

Ovako izgleda priprema za završnu fotku:

A ovdje je dokaz da nije sve u cijeni fotoaparata, nego u znanju fotografa:

(Canon PowerShot SD850 IS - 250$)

(Nikon D80 - 1000$ + cijena objektiva)

Kojim cakama se vi služite? Ja sam za sada na tome da natrpam sve moguće lampe koje uspijem naći po kući. Jednom sam probala sa velikim reflektorom od 500W ali je boja svjetla bila prežuta i nikako mi se nije sviđalo.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Odg: Kako fotografirati akvarij?
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2013, 19:40:37 poslijepodne »
Kolko znam najbitnije je postavljanje rasvijete oko akvarija kako bi se naglasile sve pojedinosti i sijene, također i boja svijetla igra važnu ulogu, tak sam i ja stavio halogeni reflektor od 200w misleči kak bum ga dobro osvijetlio kad ono katastrofa od slike, boje čudne jer je valjda pomiješano bijela od fluo i žuta od halogenog, nikak dobra slika.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2013, 20:37:29 poslijepodne »
O fotografiji malo znam. Imam kompaktni fotić kojim, između ostalog, slikam i akvarij. Iako ima neke advanced postavke tipa shutter speed, manual wb, hdr.. još ih nisam prokužila.

Fotografija je pola scape-a na natječajima. Evo primjera istog akvarija fotkanog od strane profesionalca i amatera:
...
Kojim cakama se vi služite? Ja sam za sada na tome da natrpam sve moguće lampe koje uspijem naći po kući. Jednom sam probala sa velikim reflektorom od 500W ali je boja svjetla bila prežuta i nikako mi se nije sviđalo.
Moje znanje je prilično skromno, mada se trudim naučiti što je više moguće. Uspio sam napredovati s fotografiranjem riba kada sam počeo koristiti manuelno fotografiranje s podešavanjem ekspozicije i otvora blende. Slikao bih bez blica, ali uz dodatak dodatnih lampi iznad akvarija. I naravno uključena bi bila super macro opcija na fotoaparatu.

Sada bih htio ostvariti kakav-takav napredak i sa fotkanjem cijelog akvarija, zato sam se i veselio ovoj temi kada je otvorena jer sam očekivao puno veći interes i razmjenu iskustava... na žalost to se još uvijek nije dogodilo. -?

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2013, 21:13:32 poslijepodne »

...
Moje znanje je prilično skromno, mada se trudim naučiti što je više moguće. Uspio sam napredovati s fotografiranjem riba kada sam počeo koristiti manuelno fotografiranje s podešavanjem ekspozicije i otvora blende. Slikao bih bez blica, ali uz dodatak dodatnih lampi iznad akvarija. I naravno uključena bi bila super macro opcija na fotoaparatu.

Sada bih htio ostvariti kakav-takav napredak i sa fotkanjem cijelog akvarija, zato sam se i veselio ovoj temi kada je otvorena jer sam očekivao puno veći interes i razmjenu iskustava... na žalost to se još uvijek nije dogodilo. -?
potpuno se slazem s tobom ako ima netko tko se razumije u fotografiranje i to da nam malo pojasni kako da uslikamo sto bolje nase ljubimce i njihov dom. Tema bi bila aktivnija kad bi bila postavljena u neku  vrstu sa vrha

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Svibanj 12, 2013, 21:32:36 poslijepodne »
ja sam odustao od toga... nakon giga i giga loših slika :D

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Svibanj 12, 2013, 21:41:47 poslijepodne »
Hajde, barem si pokušao! -?

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 12, 2013, 21:46:41 poslijepodne »
tako je i kod mene moze mi netko reci mogu li sa sony dsc w350 uslikati dobre slike ? Sto trebam uraditi sto od opcija ukljuciti/iskljuciti

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #7 u: Svibanj 12, 2013, 21:48:01 poslijepodne »
a kaj ću forsirati kad mi očigledno ne polazi za papkom..pardon, rukom...
u svakom slučaju, dosta truda treba za poštenu fotku i barem 2 pomagača ako ne opreme kao na gornjoj slici..sjećam se kad je Krajten slikao za natječaj, Krcko je držao fen u vodu uperen, ja sam glumio rasvjetu a Krajo je okidao :D :D

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 12, 2013, 21:51:03 poslijepodne »
Jao :/ a dobro ne toliko profesionalne... Ja zoomiram i tu izgubim dosta na kvaliteti to je do fotoaparata?

Offline slina666

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Podsused
« Odgovori #9 u: Svibanj 12, 2013, 21:57:02 poslijepodne »
I ja imam problema sa fotkanjem al sam uvjeren da ekipa zna al neće reć  :bleh:

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #10 u: Svibanj 12, 2013, 22:34:17 poslijepodne »
za što služi fen kod fotkanja  -? 

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 12, 2013, 22:35:29 poslijepodne »
Ja mislim da pravi kao valove :S tko ce ih razumiti?!

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Svibanj 12, 2013, 22:36:33 poslijepodne »
za mrešanje površine s obzirom da mičeš svu tehnikaliju van (filter) iz akvarija pa tako da imaš prirodniju površinu.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 12, 2013, 22:37:38 poslijepodne »
evo malo sam tražio po netu;
KAKO SE SLIKA AKVARIJ;
-mrak u prostoriji gdje je akvarij,osvjetliti samo akvarij.
-namjestiti aparat na manual mode
-namjestiti sto manji iso da se izbjegne zrnatost slika
-slikati sa stativom da se aparat sto vise fiksira
-ako je moguce namjestiti blendu i povecati brzinu okidaca kako ribe ne bi bile mutne u trenutku plivanja.
-slikati bez blica odnaprijed,ako se slika iz kosa moze blic jer nema odbljeska
-ribe i biljke idu s makro fotografijom.
-proučiti upute svojeg fotića
-fotografirati sa uključenim vremenskim okidačem ili daljinskim okidačem ,ako ga imate (zbog trešenja)
-jednostavno fotkati akvarije zbog vježbe,dovoljno je promjeniti neonku i već će trebati drugačije postavke

najbitnije je da se slika sa stativa/stola/stolca, da je blenda uža (veći f broj) i da ekspozicija bude dovoljno duga/kratka (da slike nisu tamne a opet da su ribe koliko toliko vidljive)
mrak u sobi pomaže jel je mjerenje svijetla direkt na akvariju onda te se bolje može odnos ekspozicije i blende podesiti

za iso vrijednost sve ovisi o aparatu-veća vrijednost ima i više šuma, ali noviji aparati podnose dosta visoku vrijednost sa gotovo nevidljivim šumom

i od "zgmarkozg" :
poanta je u tome da slikaš što više i još više i još više, ubiti da praksaš
vezano oko postavke aparata?
ovisi šta ti aparat ima od postavka
npr: za makro fotke trebao bi staviti slikanje izbliza ako imaš u postavkama.
pa npr. ako je nešto što slikaš tipa koza ili riba jako blizu objektivu onda stavljaš
višestruki af, fokus
pa isto mislim da ide manji za slikanje makro, a veći kad slikaš cijeli tank
u biti igraš se i praksaš
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2013, 22:41:35 poslijepodne od xxmaticxx5 »

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #14 u: Svibanj 12, 2013, 23:06:38 poslijepodne »
Evo i TU par osnovnih savjeta. :)

Ja se baš i nisam puno bavio fotografijom akvarija, ono kaj je osnovno kaj uvijek napravim je što više svjetla i stavim neku krpu ili ručnik preko rasvjete da osvjetljava samo akvarij i ne curi van. S nekim pozadinskim osvjetljenjem i raznim efektima se još nisam igrao, to ću kad napravim neki pravi aquascape koji će toga biti vrijedan :D
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #15 u: Svibanj 12, 2013, 23:12:52 poslijepodne »
evo malo sam tražio po netu;
KAKO SE SLIKA AKVARIJ;
-mrak u prostoriji gdje je akvarij,osvjetliti samo akvarij.
-namjestiti aparat na manual mode
-namjestiti sto manji iso da se izbjegne zrnatost slika
-slikati sa stativom da se aparat sto vise fiksira
-ako je moguce namjestiti blendu i povecati brzinu okidaca kako ribe ne bi bile mutne u trenutku plivanja.
-slikati bez blica odnaprijed,ako se slika iz kosa moze blic jer nema odbljeska
-ribe i biljke idu s makro fotografijom.
-proučiti upute svojeg fotića
-fotografirati sa uključenim vremenskim okidačem ili daljinskim okidačem ,ako ga imate (zbog trešenja)
-jednostavno fotkati akvarije zbog vježbe,dovoljno je promjeniti neonku i već će trebati drugačije postavke

najbitnije je da se slika sa stativa/stola/stolca, da je blenda uža (veći f broj) i da ekspozicija bude dovoljno duga/kratka (da slike nisu tamne a opet da su ribe koliko toliko vidljive)
mrak u sobi pomaže jel je mjerenje svijetla direkt na akvariju onda te se bolje može odnos ekspozicije i blende podesiti

za iso vrijednost sve ovisi o aparatu-veća vrijednost ima i više šuma, ali noviji aparati podnose dosta visoku vrijednost sa gotovo nevidljivim šumom

i od "zgmarkozg" :
poanta je u tome da slikaš što više i još više i još više, ubiti da praksaš
vezano oko postavke aparata?
ovisi šta ti aparat ima od postavka
npr: za makro fotke trebao bi staviti slikanje izbliza ako imaš u postavkama.
pa npr. ako je nešto što slikaš tipa koza ili riba jako blizu objektivu onda stavljaš
višestruki af, fokus
pa isto mislim da ide manji za slikanje makro, a veći kad slikaš cijeli tank
u biti igraš se i praksaš

iso miky pa to je cijela nauka!  :roll: dok to sve napravim prođe me volja za slikanjem  :)

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 12, 2013, 23:18:46 poslijepodne »
Bit ce i toga... Ja jedva cekam da ovo uradim sve namjestim i odem po fotoaparat kad ono nema ga, kod sestre u Hrvatskoj tako da cu morati cekati da ga slikam :(  lijepo je imati par dobri fotki s kojima ces se hvaliti i kao sto ja planiram uokviriti :)

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #17 u: Svibanj 13, 2013, 05:13:24 prijepodne »
wb znači white balance (omjer bijele boje).Pod rasvijetu koju kanite koristit stavite bijeli papir okrenut prema fotiću. Kroz zuher aparata ili displej vidite dali je sve bijeli papir, dakle zumirajte dok papir ne ispuni čitavo vidno polje aparata.
Tada stisnite wb dok ne prestane žmirkat oznaka. Aparat ima tvornički memorirane boje. Kada ste mu zadali da je to bijela (papir) u tim uvjetima rasvijete on prema njoj postavlja ostale boje iz tvornički postavljene memorije.Ako je prejaka rasvjeta
izgoriče video , slika blješti. Trebalo bi imat stativ za dugu ekspoziciju da slika nije mutna , pošto nemožemo dugo držat mirno u ruci.Ekspozicija je količina svjetlosti (otvor blende) u vremenskom razdoblju (brzina zatvarača). Za detalje ,ako nema faune koja se kreče idealna je duga ekspozicija na stativu uz samookidač , da ne mrdne od pritiska prstom na okidač(biće mutna). Neke dijelove koji su tamniji dosvjetlit spot svijetlom usmjerenog karaktera. Iso osvjetljivost postavit na minimum ,omogučuje bolju oštrinu  i manje zrnatosti i jasnoću. Širokokutniji objektiv daje veču žarišnu  dužinu, veče polje izoštrenosti prve i zadnje točke plana, znači 28mm na niže se smatra širokokutnim.Ispod 18mm dobivamo efekat ribljeg oka sa iskrivljenim rubovim
Manji otvor blende objektiva (veči broj 16,22) daje također veču žarišnu  dubinu slike.
Ovo je onako s nogu,..odnosi se više manje na DSLR, jednooko zrcalnorefleksne fotoaparate  s promjenljivim objektivima.
U photoshopu možete kombinirat dijelove nadeksponiranih i podeksponiranih identičnih slika (sa stativa slikano) .
Spajanjem istih (kaiševa) dobivate dobru osvjetljenost i ispod panja ili kamena.
Višak pojedinog kajša (slike) brišemo gumica alatom.
Naposljetku sve kajševe spojimo (sljepimo) u filter alatima ( merge visible) u jedinstvenu fotografiju.
« Zadnja izmjena: Svibanj 13, 2013, 06:29:40 prijepodne od Beri »

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #18 u: Svibanj 13, 2013, 09:10:57 prijepodne »
ja sam glumio rasvjetu
Kad jednostavno zračiš.  :D
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #19 u: Svibanj 13, 2013, 10:54:54 prijepodne »

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #20 u: Svibanj 13, 2013, 19:07:03 poslijepodne »
zanimljiva tema....

nije da imam neke mrak akvarije pa da mi treba profi fotograf ali volio bi znat opalit koju bolju sliku... uglavnom kad zelim slikat akvarij baterija od fotića je prazna pa to zavrsi tako da slikam mobitelom... a i kad sam probao slikat sa foticem slike nisu ispale ni blizu onome sto bi ja htio...
inace imam nikon coolpix s550 i sluzi mi uglavnom kad odem 7 dana na skijanje ili na neko putovanje a ostatak vremena lezi u ladici...

nemam pojma ni dali uopce mogu okinut dobru sliku akvarija sa ovim...

u svakom slucaju cim sam vidio temu stavio sam ga punit :D pa cu se malo igrat... ovih dana imam vremena

a vi sto se razumijete u ova moderna cuda fotografije podijelite sa nama koji smo jos na Leicama :D

pratim temu

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 13, 2013, 22:10:57 poslijepodne »
Imamo tu sad sve te "tajne" treba se potruditi i poceti slikati a svoja iskustva mozemo podijeliti. Ja cu krenuti slikati i s vama ovdje podijeliti fotografije iskustvo cim dobijem fotoaparat natrag

Offline prodz

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #22 u: Svibanj 13, 2013, 23:05:11 poslijepodne »
evo jako lijep primjer je dao xxmaticxx5... prvo je u temi poceo sa molbama i da mu se objasni kako napraviti dobru fotku akvarija. dakle kukanje, i kada mu nitko nije dao odgovor, sam se sjetio iskoristiti blagodati googlea i pronasao odgovor kako fotkati akvarij...

super je sazeo neke osnovne smijernice i totalno ga potpisujem. uglavnom, manje vise, ako se krene uciti o fotografiranju i svijetlu, te stvari mozes i sam zakljuciti. na kraju se sve svede na vjezbanje i prakticnu primjenu naucenog...

za neke makro fotke preporucujem (ako je moguce) koristenje makro objektiva. mada danasnji compakti mogu cuda raditi od makro fotografije.

za fotkanje cijelog akvarija je najbitniji stalak! bilo kakav. i ako nemate daljinski okodac onda postaviti okidanje sa zakasnjenjem od 2 sec
isto tako vrijeme ekspozicije ne bi trebalo da bude manje od 1/200 radi izbjegavanja zbluranih ribica. blendu ne treba previse otvoriti, barem 5.6 ili veci broj, tako da cijela dubina akvarija bude u fokusu.

sto se tice ISO, njega postaviti taman toliko da fotografija bude pravilno eksponirana pri gore navedenim parametrima. naravno gledati da ISO bude sto manji moguci...

@beri: to spajanje layera ilitiga kajiša ne preporucujem. radije fotografirajte u RAW formatu ako je to moguce i kasnije u obradi posvijetlite tamnije dijelove.

uopce nemam instaliran photoshop. koristim ACDSee i ponekad lightroom. gledam da sto manje naknadno diram fotku. fotka bolje ispadne kada je vec iz aparata dobra...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #23 u: Svibanj 14, 2013, 10:50:26 prijepodne »
kako kaže prodz, potpis ide na njega..
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2013, 10:53:55 prijepodne od cannibal »

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #24 u: Svibanj 14, 2013, 11:11:07 prijepodne »
Demonstrirat ću večeras , najkasnije iduće veće , nastojat ću pojasnit postupak.Iskreno nisam prakticirao takav način ali sam uvjeren da stvar klapa.U svakom slučaju je manja intervencija na final od dosvjetljavanja pojedinih sekvenci.