da. Pogostemona je puno, a razlog zašto nisam objavljivao slike je toliko glup da mi je neugodno i kazati (prešao na Mac i nisam znao smanjiti sliku, uf eto kazao sam).
Dakle, nisam siguran što ti nije jasno, … valjda koliko sam uprskao???
Pogostemon: dakle, stvar je jednostavna i dokazuje nešto što sam pročitao prije par godina: plavi dio spektra pogoduje zbijenom i gustom rastu biljaka, a crveni izduživanju stabljika i razvoju cvijeta. Imao sam dvije lampe s pojačanim crvenim spektrom (koštale su svaka po 160 kn), a druge dvije su bile kineske od navodno 6500K. Sve sam to zamjenio s 4 lampe od 6500K (osramov lumilux) a sve 4 su bile jeftinije od ove jedne 'crvene'. Rezultat u rastu Pogostemon helferija je bio nevjerojatan, kao uostalom i rast Glosse.
Napominjem, 'crvene' lampe nisu bile starije od 6 mjeseci. Pogostemon je postao žbunast, nije rastao u visinu, imao je puno više listova na jednoj stabljici, izdanci su počeli izbijati brže i nisu išli u vis već su išli po podlozi boreći se za svjetlo …
Mislim da je ovo moje iskustvo korisno drugima. Zašto ne imati jeftinije lampe koje daju puno bolji rast, umjesto trošiti novce na nešto što daje osrednje rezultate.
Žao mi je ovog setupa jer sam mahovini dao toliko prostora