Okej, neki tvoji argumenti stoje, ali svejedno mislim da je pametnije da ne stavi odmah dvije lampe.
Kao prvo, pod jednom lampom će biljke koje sam nabrojao lijepo rasti, a ne životariti. Ne pišem napamet nego iz iskustva, imam kocku 50*50*50 iznad koje je lampa od 15 W i to 2500 K, voda je puna tanina, a pola površine je prekriveno s plutajućim biljkama i svejedno rastu Crypte, Microsorumi, Bolbitisi i razne mahovine.
Kao drugo, 2 lampe od 15 W na 60 litara bi bilo okej, ali na 40 litara je to već dosta svjetla (pogotovo ako je akvarij plići, nemamo dimenzije pa ne znam). Da je kolegica napisala da želi uzgajati biljke i malo se više tomu posvetiti ja bi isto rekao da stavi dvije lampe, ali većinu ljudi koji tek počinju s akvaristikom ne zanimaju biljke nego ribe. Za početak s obzirom na neiskustvo bolje je da krene s manje svjetla, imat će manje problema, znaš kak je to kad svjetlo ne popratiš s dovoljno biljaka, CO2, podlogom i gnojenjem. Poslije ako shvati da ju privlače biljke i biljna akvaristika lako doda još lampu-dvije, CO2 i ostalo kaj uz to ide. Za takav manji akvarij u kojem će naglasak biti na ribama, a ne na biljakama je za po meni najbolje početi s manje svjetla, rogolistom, Cryptama, Anubiasima i mahovinama.
Anyway, to je moje mišljenje