Srpanj 25, 2025, 23:56:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij 40l  (Posjeta: 9577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline azra03

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Akvarij 40l
« u: Travanj 28, 2013, 13:50:20 poslijepodne »
Koliko ribica i kojih bi mogla da stavim u akvarij??  -? -?
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2013, 14:53:08 poslijepodne od azra03 »

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Odg: Akvarij 40l
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2013, 16:49:00 poslijepodne »
Malo proguglaj ili pogledaj bazu riba pa vidi što bi bilo ok a da ti se sviđa i da možeš pružit tim ribama adekvatne uvijete.

Offline azra03

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2013, 16:53:39 poslijepodne »
Malo proguglaj ili pogledaj bazu riba pa vidi što bi bilo ok a da ti se sviđa i da možeš pružit tim ribama adekvatne uvijete.

Okej hoću hvala ti  ;) i samo jedno pitanje koja rasvjeta mi treba za aq koja neonka?

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2013, 17:14:31 poslijepodne »
Imaš više varijanti, sad ne znam koje mogućnosti su ti na raspolaganju, al za tu litražu neonka od 15w ne više, ili štedne žarulje do te wataže, samo gledaj da je iznad 6000kelvina, odnosno daylighte-coolwhite varijanta boje.

Offline azra03

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2013, 17:17:51 poslijepodne »
Dobro hvala ti  ;) kupit cu tu od 15W
Ribice se ne smiju odma ubaiciti u akvarij koliko traje cikliranje??  :roll:

Offline dbari81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Juvel Rio 180 (moj Guppy tank)
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2013, 18:13:12 poslijepodne »
Tri tjedna najmanje cikirati ako zelis da ti sve krene nako kako ocekujes, bez uginuca raba. Cetiri tjedna moja preporuka al posto znam da malo koji pocetnik ima strpljenja za toliko cekati kreni i sa tri po dvije tri ribice ubacivati unutra

Offline azra03

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2013, 18:23:53 poslijepodne »
Tri tjedna najmanje cikirati ako zelis da ti sve krene nako kako ocekujes, bez uginuca raba. Cetiri tjedna moja preporuka al posto znam da malo koji pocetnik ima strpljenja za toliko cekati kreni i sa tri po dvije tri ribice ubacivati unutra

Okej hvala ti, joj baš sam nestrpljiva al et moram se strpit  -?  :nerd:

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2013, 19:06:00 poslijepodne »
Ako nisi pročitaj priručnik za početnike

Offline azra03

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2013, 23:09:41 poslijepodne »
Čitam priručnik evo cijeli dan baš sam nestrpljivaaaa  :)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Travanj 28, 2013, 23:49:23 poslijepodne »
Ma kojih 15 W? Ako ikako ima mogućnost  ispod 2 puta po 15 W je smiješno.Molim te dq navedeš koje to bilje može uspijevati  ispod 15W?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #10 u: Travanj 29, 2013, 16:11:38 poslijepodne »
A ko veli da uopće hoće uzgajati biljke? :)

Inače, pod 15 W na 40 litara može rasti puno biljaka, evo ovako na brzinu vrste koje se mogu nabaviti kod nas: većina vrsta Cryptocoryne, sve vrste Anubiasa, Bolbitis, sve vrste Microsoruma, sve plutajuće biljke, Ceratopteris, Saggitaria, Bacope, sve mahovine...ima toga. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 29, 2013, 18:18:44 poslijepodne »
Normalno da može, mislim u akvarije do 60l tvornički stavljaju 15w neonke, u čem je problem ako ne misli imati neko zahtijevno bilje, kod mene su akvariji lowlight pa uspjeva svakojako bilje. 15w na 40l sasvim dovoljno, vjeruj.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 29, 2013, 19:27:01 poslijepodne »
Svašta se stavlja u tvornički izrađene akvarije.15W rasvjete je malo.Znem da će raznorazno bilje životariti ispod tolike rasvjeteAli imalo ozbiljniji
akvaristi muku muče oko poječavanja takovih originalnih tvorničkih rasvjeta.Ovdije ne Forumu gotovo svaka druga tema se odnosi na neadekvatnu
rasvjetu. Stojim iza tvrdnje da ukoliko ima mogućnost da odmeh u startu ide na jaču i bolju rasvjetu.Dali želi imati bilje u akvariju ili ne želi?
Možda i ne želi pa onda ne treba ni rasvjeta.Može upaliti svijeću ili nekakvu lampicu.Ovaj hobi je lijep upravo zato što se stalno mijenja i nadograđuje.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #13 u: Travanj 29, 2013, 19:34:30 poslijepodne »
Svašta se stavlja u tvornički izrađene akvarije.15W rasvjete je malo.Znem da će raznorazno bilje životariti ispod tolike rasvjeteAli imalo ozbiljniji
akvaristi muku muče oko poječavanja takovih originalnih tvorničkih rasvjeta.Ovdije ne Forumu gotovo svaka druga tema se odnosi na neadekvatnu
rasvjetu. Stojim iza tvrdnje da ukoliko ima mogućnost da odmeh u startu ide na jaču i bolju rasvjetu.Dali želi imati bilje u akvariju ili ne želi?
Možda i ne želi pa onda ne treba ni rasvjeta.Može upaliti svijeću ili nekakvu lampicu.Ovaj hobi je lijep upravo zato što se stalno mijenja i nadograđuje.

azra03 slušaj korisnika Čiča uradit ćeš dobro sigurno!!! Čovjek se razumije u akvaristiku do ''kostiju''

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #14 u: Travanj 29, 2013, 19:51:05 poslijepodne »
Okej, neki tvoji argumenti stoje, ali svejedno mislim da je pametnije da ne stavi odmah dvije lampe.

Kao prvo, pod jednom lampom će biljke koje sam nabrojao lijepo rasti, a ne životariti. Ne pišem napamet nego iz iskustva, imam kocku 50*50*50 iznad koje je lampa od 15 W i to 2500 K, voda je puna tanina, a pola površine je prekriveno s plutajućim biljkama i svejedno rastu Crypte, Microsorumi, Bolbitisi i razne mahovine.

Kao drugo, 2 lampe od 15 W na 60 litara bi bilo okej, ali na 40 litara je to već dosta svjetla (pogotovo ako je akvarij plići, nemamo dimenzije pa ne znam). Da je kolegica napisala da želi uzgajati biljke i malo se više tomu posvetiti ja bi isto rekao da stavi dvije lampe, ali većinu ljudi koji tek počinju s akvaristikom ne zanimaju biljke nego ribe. Za početak s obzirom na neiskustvo bolje je da krene s manje svjetla, imat će manje problema, znaš kak je to kad svjetlo ne popratiš s dovoljno biljaka, CO2, podlogom i gnojenjem. Poslije ako shvati da ju privlače biljke i biljna akvaristika lako doda još lampu-dvije, CO2 i ostalo kaj uz to ide. Za takav manji akvarij u kojem će naglasak biti na ribama, a ne na biljakama je za po meni najbolje početi s manje svjetla, rogolistom, Cryptama, Anubiasima i mahovinama.

Anyway, to je moje mišljenje :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 29, 2013, 20:00:36 poslijepodne »
Neznam kako onda meni sve buja od bilja u akvarijima??? Možda podzemne vode??? Možda sunčeve pijege??? Al dobro, očito se neki razumiju do " kostiju " pa onda ostavimo takve "stručnjake" da stručno savjetuju početnike, a mi amateri bolje da se ne miješamo.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 29, 2013, 20:18:12 poslijepodne »
Uf, neki ovdje djeluju ko laksativ, evo da ti pokažem akvarij koji je već godinu dana u funkciji, akvarij 54l, rasvijeta 14w, 50 cm iznad akvarija!!! Od bilja stvarno svašta 8 vrsta da ih ne nabrajam, pa sad ovo dvoje stručnjaka koji se razumiju u akvaristiku do " kostiju " nek te dalje savijetuju.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 29, 2013, 20:31:54 poslijepodne »
Ah da, zaboravih reć, nikakav co2 niti ikakav preparat za bilje nije nikad dodano u ovaj akvarij, samo lampa 14w i to bez reflektora i bilje raste ko ludo, tako da neznam što bi više ovima do " kostiju "  rekao osim da ne zbunjuju početnike svojim komentarima koji ne drže vodu, pogotovo ovaj mlađi veliki stručnjak ( koji je u biti totalni početnik )...

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #18 u: Travanj 29, 2013, 20:36:54 poslijepodne »
Neznam kako onda meni sve buja od bilja u akvarijima??? Možda podzemne vode??? Možda sunčeve pijege??? Al dobro, očito se neki razumiju do " kostiju " pa onda ostavimo takve "stručnjake" da stručno savjetuju početnike, a mi amateri bolje da se ne miješamo.

Uf, neki ovdje djeluju ko laksativ, evo da ti pokažem akvarij koji je već godinu dana u funkciji, akvarij 54l, rasvijeta 14w, 50 cm iznad akvarija!!! Od bilja stvarno svašta 8 vrsta da ih ne nabrajam, pa sad ovo dvoje stručnjaka koji se razumiju u akvaristiku do " kostiju " nek te dalje savijetuju.

Ah da, zaboravih reć, nikakav co2 niti ikakav preparat za bilje nije nikad dodano u ovaj akvarij, samo lampa 14w i to bez reflektora i bilje raste ko ludo, tako da neznam što bi više ovima do " kostiju "  rekao osim da ne zbunjuju početnike svojim komentarima koji ne drže vodu, pogotovo ovaj mlađi veliki stručnjak ( koji je u biti totalni početnik )...

Dobro daj spusti loptu na zemlju svako ima svoje mišljenje i nitko nije pogriješio jedan savjetuje manje a jedan više i svako ima neke svoje razloge pa nebumo se sad svađali čiča bi malo više iz razloga koje je naveo a ti manje iz razloga koje si ti naveo i to je to  ;)  :ying:

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 29, 2013, 20:41:38 poslijepodne »
Novim članovima treba jednostavno pomoć, a ne ih zbunjivat nepotrebno. Sve 5...

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #20 u: Travanj 29, 2013, 20:45:30 poslijepodne »
30w imam ja u 60l  :roll:

Nego azra03, nauči priručnik napamet, vidi okolo sto te zanima, koje ribe, koje biljke, dali se mislis orjentirati na ribe biljke ili nesto trece, pa nam onda reci
sto bi- pa cemo ti reci dal će ići ili ne.
Ovako velika vataza ce donjet samo problema, pogotovo pocetniku jer povlaci sa sobom xy stvari s kojim se kolegica jos netreba zamarati.

Nema potrebe da tu sad nista pisemo do kostiju i ostalih vezivnih tkiva...
Pa ne radi se tu o nuklearnoj fizici... svašta

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 29, 2013, 20:47:36 poslijepodne »
Očito smo krenuli u krivome smjeru a ja to nikako nebi želio. Govorimo o preporuci početniku u akvaristici i ja preporučam, ako je u mogućnosti da odmah
ugradi jaču i adekvatnu rasvjetu.Ne trebamo raspravljati o tvornički ugrađenoj rasvjeti kada svi znamo da je kasnije nadograđujemo.Tvornički ugrađena
rasvjeta služi isključivo da vidiš ribe u akvariju i da one vide jesti.To mogu i pored svijeće. Znem da ima puno bilja koje uspjeva ispod 15 W.Imao sam temu i
prikazao..Ali to nije preporuka jednom početniku, jer on u tomu neće uspjeti.Ovo su moja osobna razmišljanja i mislim da je to u redu.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #22 u: Travanj 29, 2013, 21:05:45 poslijepodne »
Ja u 90l imam 18w pa raste ali kako ne sigurno kao sa 36w

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 29, 2013, 23:01:23 poslijepodne »
Evo malo početničkog užitka. Ovo je 7,5 liztara i staro jedan mjesec,,bez ikakvih dodataka .

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 29, 2013, 23:15:52 poslijepodne »
Super je :up: