Kolovoz 05, 2025, 09:11:16 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izrada akvarija  (Posjeta: 2343 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mate213

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
Izrada akvarija
« u: Travanj 20, 2013, 23:47:21 poslijepodne »
Krečem sa akvarijem od nule, znači sam bi napravio akvarij i sve. I za sada još čitam po netu o svemu tome pa me zanima u vezi debljine stakla. Napravio bi neki akvarij tako 150-200l dimenzije cca (d,š,v) 80x50x40cm ili 100x50x40. Koje bi po vama bile bolje dimenzije, širi a niži ili obratno. I u vezi debljine, čitam da treba min 8mm stalko, e sad, ja imam nekog stakla ali je ono negdje oko 4-5mm, pa sad kad bi ja napravio na dnu okvir od drveta i na vrhu isto tako okvir sa poklopcem dali bi tih 4-5mm onda bilo dosta, jer opet nije staklo tako slabo. I u vezi pumpe, koliki protok bi trebala minimalno imati?

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Izrada akvarija
« Odgovori #1 u: Travanj 20, 2013, 23:56:35 poslijepodne »
100x50x50 oko 250 litara 40 će ti bit prenisko, po mom mišljenju. Staklo minimalno 8 mm, ovo tvoje je preslabo za te dimenzije i sa kak ti kažeš drvenim okvirima  :) a filter ili pumpa filtera minimum 900 l/h a slobodno možeš i više  :up:

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #2 u: Travanj 21, 2013, 00:00:17 prijepodne »
Staklo definitivno na tu litražu ne tako tanko, bez obzira na okvir od drveta itd... A za ostalo trebaš malo više info dat, što misliš stavit u aq itd...  Pa javi.

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #3 u: Travanj 21, 2013, 01:48:30 prijepodne »
8mm minimum.
pupmu gledaj da minimum 3 puta okrene vodu u sat vremena
znači na 200l aqua = 600l/ h

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #4 u: Travanj 21, 2013, 03:50:51 prijepodne »
Nemoj se zamarati i sam lijepiti akvarij
Pogledaj na aqua terri,rade odlicne akvarije,za odlicnu cijenu,tako da je besmisleno to sam raditi,da imas odgovarajuce staklo jos ajde,ali sa ovim sto ti imas mozes napraviti max 80litara

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Travanj 21, 2013, 04:09:11 prijepodne »
ja sam lijepio skoro akvarijum 70x50x50 od 6mm stakla,stavio sam gornja ojacanja i nema problema 20eura me kostao,ako ne ides preko 45 visinu onda definitivno ne treba 8mm,ako ti je mala razlika u cijeni idi normalno na 8mm

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Travanj 21, 2013, 08:01:50 prijepodne »
Svakako podržavam izradu akvarija i kad neko ima volje i želje nešto sam napraviti, međutim mislim da ti je staklo pretanko. Možeš se malo raspitati na forumu ima dosta ekipe koja je sama ljepila pa se nadam da će se javiti i pomoći ti.
U svakom slučaju sretno  :up:

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Travanj 21, 2013, 08:18:53 prijepodne »
da i nemoj ic na 40 visinu jer kada izracunas debljinu podloge i da ga neces punit do vrha dobijes cca 30cm vode
hrga88

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #8 u: Travanj 21, 2013, 09:02:03 prijepodne »
Svakako odi na viši akvarij,dakle 50cm.U takvom akvariju možeš imati gotovo sve ribe a i bilje će doći do svog pravog izražaja i
ljepote. debljina stakla min.6mm,mada u svakom slučaju bolje i sigurnije je 8mm.I upotrijebi najkvalitetniji silikon.Sretno sa gradnjom.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #9 u: Travanj 21, 2013, 09:12:55 prijepodne »
ja sam neki dan pravio mali akvarij od nekih reslova stakla pa me izašao džabe .... ali ako moraš kupiti staklo, vrlo je upitna isplativost, a da ne pričam o kvaliteti završnog proizvoda...

Kod čovjeka u mom selu možeš dobiti akvarij 50x30x35 za 120 kuna ... a toliko te cca košta samo staklo 6mm tih dimenzija..

ako iz nekog razloga imaš džabe staklo, svakako napravi sam ... ali ako kupuješ staklo onda možeš proći za vrlo slične novce za gotovi proizvod... samo naravno ne po trgovinama i shopovima.. ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline mate213

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 21, 2013, 11:14:50 prijepodne »
Hvala na savjetima. Onda ću ići 50cm u visinu, a sad od ribica i bilja neznam točno što ću imati, neznam dali bi odgovaralo iz rijeke neko bilje ili baš moam kupovat? Znam da će biti hladnovodni akvarij. Moram još vidjet u vezi stakla, zasad znam da ima tako tanjega stakla, pa ću probati danas otići vidjeti, možda se  toj hrpi krije i koji komad debljega,ako ne onda ćemo malo pričekati sa tim dok ne skupim novaca za staklo. I ako zna netko koliko košta otprilike staklo u Gorica staklu.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #11 u: Travanj 21, 2013, 11:46:06 prijepodne »
Takav akvarij te dođe nesto ispod 700kn gotov od 8 mm
znaci profi ljepljen i staklo prave debljine
Pogledaj si sad negdje cijenu samo stakla,iste te debljine pa si vidi jel ti vrijedi sam lijepiti

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 21, 2013, 12:12:11 poslijepodne »
Nije samo cijena stakla u pitanju. Staklo treba obraditi,izbrusiti kantove i bridove što košta isto koliko i samo staklo.Osim toga treba biti izrezano
u stotinku mm točno da se poklapa kada se spoji.To se radi strojno i malo koji staklar ima strojeve za tako preciznu obradu.Firme koje se bave
izradom akvarija imaju takvu tehniku i zato su pouzdane.Možda da pogledaš na našemu oglasniku rabljeni akvarij. Tu ćeš sigurno naći jeko povoljno
ono što bi te za početak zadovoljilo.Što se tiče bilja, također potraži na oglasniku.Osim toga većinu ćeš dobiti u donacijama.Zato bi bilo dobro da
popuniš svoj profil kako bi znali gdje se nalaziš.Možda baš u tvom susjedstvu živi neki Forumaš koji bilje baca a ta ne znaš da on uopće
postoji.

Offline mate213

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 21, 2013, 16:15:44 poslijepodne »
Takav akvarij te dođe nesto ispod 700kn gotov od 8 mm
znaci profi ljepljen i staklo prave debljine
Pogledaj si sad negdje cijenu samo stakla,iste te debljine pa si vidi jel ti vrijedi sam lijepiti
Gledao sam baš u aqua terri 100x50x50 oko 750kn. A otišao sam vidjeti staklo tu kakvo ima i ima samo od 4mm više komada, i 2 komada od 6mm, ali meni ne dovoljno, tako da na kraju ću vjerojatno kupiti gotov akvarij kad skupim novaca. Dali je tko kupovao u zoo viliu? Vidio sam u Karlovcu da ima trgovina pa neznam kakva im je ponuda?

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #14 u: Travanj 21, 2013, 19:14:21 poslijepodne »
Što se tiče bilja, također potraži na oglasniku.Osim toga većinu ćeš dobiti u donacijama.Zato bi bilo dobro da
popuniš svoj profil kako bi znali gdje se nalaziš.Možda baš u tvom susjedstvu živi neki Forumaš koji bilje baca a ta ne znaš da on uopće
postoji.

Čini se da je Osijek cijepljen protiv donacija.
Ako si iz Osijeka, zaboravi ovaj citat gore.
Nitko niš neda :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #15 u: Travanj 21, 2013, 19:24:15 poslijepodne »
Sa takvim stavom malo toga možeš očekivati  -?

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Travanj 21, 2013, 19:32:35 poslijepodne »

Čini se da je Osijek cijepljen protiv donacija.
Ako si iz Osijeka, zaboravi ovaj citat gore.
Nitko niš neda :)

evo ja ti dajem direktnu šansu da to popraviš i doniraš mi koju biljku ... može i ribicu, kozicu, filter, pumpicu ... ili ti ga daj šta daš ...  :klap:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline mate213

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 21, 2013, 20:42:59 poslijepodne »
pff, daleko sam ja od Osijeka,a i ovdje kod mene nitko nema tako akvarije, možda onako male kao i ja sad, ali ovako veće i lijepo uređene ništa. Za sad ipak ništa od akvarija, mislio sam da će možda bit dovoljno nekako ovo staklo što bi ga besplatno mogao dobit, ali neću pokušavati da nebi bilo poslje poplave u sobi.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 21, 2013, 20:56:07 poslijepodne »
Mate, ti napravi manji akvarij i uživaj u njemu dok ne nabaviš veliki.Naučiti ćeš puno i biti će ti lakše kasnije.Osim toga ti si blizu Zagrebu
i imaš izbor svega što možeš poželiti.Nekada se išlo u Topusko na izlet biciklima.

Offline mate213

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Travanj 21, 2013, 21:38:16 poslijepodne »
Sad imam mali akvarij 20l, pa sam mislio malo ga uredit ali mi je to nekako malo da bih stavljao bilje još u njega i to, ali budem vidio, pa ga možda ipak malo uredim.