Kolovoz 07, 2025, 00:25:53 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kakvo svjetlo za bilje?  (Posjeta: 3252 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kankoran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Kakvo svjetlo za bilje?
« Odgovori #25 u: Travanj 11, 2013, 07:46:54 prijepodne »
15W je dovoljno za akvarij 20litara.bila bi prava šteta tako lijep akvarij upropastiti lošom rasvjetom.Prouči malo na našemu Portalu,
klik gore lijevo, rasvjetu i malo pregledaj teme sa pitanjima rasvjete da ti bude sve to puno razumljivije.

Ljudi su si dali truda za objasniti stvari oko osvjetljenja. Na kraju sam završio na temi kako T8 prigušnice iskoristiti na T5 lampama. Članak koji sam čitao na portalu govori o preporučljivom osvjetljenju izraženom u  snazi žarulje po litri, mislim da se izričito kaže da te mjere ne vrijede za T5. T5 približno iste snage kao T8, imaju oko 15%jaču penetraciju, lm(lumen), pa me sada interesira da nije pravilnije osvjetljenje akvarija izražavati u lumenima po visini akvarija.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #26 u: Travanj 11, 2013, 10:14:48 prijepodne »
Koristim štedne jer su korisnije za moj džep i bilje mi odlično uspjeva.Kod rasvjete nije važna samo snaga u W.Puno je važnija temperatura spektra.
Tako na pr.nije isto 100W2700K ili 40W6400k.Bilje će svakako bolje uspjevati ispod 40W6400K.Tebi za dobar biljni akvarij može se jako lijepo
složiti dobra kombinacija dvije ili tri cijevi.Tu potraži savijet malo iskusnijih sa cijevima.A imaš i dosta tema o tome.Bitno je da imaš predodžbu
čemu što služi i zašto baš to mora biti tako.Malo se upoznaj i sa fiziologijom bilja pa će ti sve to biti puno jasnije.Samo polako,nitko nije počeo
sveznajuć, ali dobro je upoznati se sa onim što nosi ovaj hobi jer ćeš kasnije manje griješiti.I greške će biti puno jeftinije.
Ako želiš lijep biljno akvarij,preporučam ti dobru rasvjetu i to odmah u početku, kako nebi bilo razočaranja.

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Travanj 11, 2013, 12:14:59 poslijepodne »
Kupio sam 4 cijevi T5 Philips 24W sljedecih specifikacija: K 6500, 1650 lumena, cri 80-89, energetske učinkovitosti klase A oko 40 kn po komadu. Slične cijevi (barem mislim da jesu) koštaju znatno više u prodavaonicama specijaliziranim za prodaju akvarijske rasvjete.
Jesam nešto propustio kupnjom jeftinijih cijevi?
« Zadnja izmjena: Travanj 11, 2013, 14:26:12 poslijepodne od Kankoran »

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Travanj 11, 2013, 12:36:42 poslijepodne »
Moje je iskustvu super, sa kombinacijom day light i rozog spektra. ja imam Yuwel day light i Arcadia Tropical. Super kombinacija.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Travanj 11, 2013, 18:39:34 poslijepodne »
Ove bi ti bile dovoljne i tri, ali ako idu ispod poklopca stavi četiri pa ne moraju sve raditi istovremeno a kasnije možeš i kombinirati
različite varijante.Opiši malo akvarij i poklopac, dimenzije.

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Travanj 12, 2013, 10:07:50 prijepodne »
Dimenzije akvarija su 80x35x40 dxvxš, marke staklar Pero, tako da trenutno nema poklopac. Poklopac izrađujem sam, od šperploče, impregnirat ću je, lakirati i staviti furninr da ljepše izgleda. Od rasvjete kupio sam 2 komada vodotjesnih lampi (lampe sam mislio sam složit, kupit vodotjesna grla, prigušnice... na kraju sam odustao zbog osnova matematike), te 4 cijevi T5 24W, 6500K.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #31 u: Travanj 12, 2013, 11:24:19 prijepodne »
i koja je sad opcija lampi koja če ti ići u poklopac?

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Travanj 12, 2013, 12:20:44 poslijepodne »
Za sad od T5 cijevi imam samo tih 4 komada od 24W, za ostale opcije morao bih kupiti jos cijevi. Pitanje je dali se obične neonke namjenjene za osvjetljenje prostora mogu koristiti i za akvarij, jer koliko sam vidio na stranicama proizvođača neke od neonki koje su namjenjene za akvarij, preporučuju se za osvjetljenje prostora.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 12, 2013, 12:40:12 poslijepodne »
Obične neonka se mogu koristiti za akvarij,ali svakako 6400K ili više,što ćeš teško naći jer se ne rade za kućanstvo.Zato i jesu skupe što ih prave
za posebne namjene.Sve četiri rasporedi unutar poklopca tako da ti osvjetljavaju cijelu površinu akvarija.Ja sam radip jedan poklopac od laminata,
6mm,istina za mali akvarijčić ali je ispao dobro.Laminat ne moraš impregnirati jer je već impregniran.Inača jako lijepa dužina akvarija i to bi trebalo
izgledati super.

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Travanj 12, 2013, 13:37:46 poslijepodne »
Ove četiri neonke kaj sam kupio, specifikacija veli 6500K, 37 kuna po komadu...Detaljnije na http://www.any-lamp.com/philips-tl5-ho-24w-865-55cm-master/.
Sa laminatom zvuči interesantno, skratilo bi vrijeme izrade, definitivno. Htio sam prvo sve od punog drva, ali nisam uspio naći ništa uže od 18mm, sto mi je predebelo, tako da sam se odlučio za okvir od šperploče, a gornji dio (poklopac) od punog drveta. Furnir bi bio uzorka tog punog drveta.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #35 u: Travanj 12, 2013, 14:31:30 poslijepodne »
Za sad od T5 cijevi imam samo tih 4 komada od 24W, za ostale opcije morao bih kupiti jos cijevi. Pitanje je dali se obične neonke namjenjene za osvjetljenje prostora mogu koristiti i za akvarij, jer koliko sam vidio na stranicama proizvođača neke od neonki koje su namjenjene za akvarij, preporučuju se za osvjetljenje prostora.

to su ok lampe..inače , ima kalisto u zagrebu osram skywhite oznaka im je 880, jeftina lampa, al zato s odličnom kelvinažom i odlična je ..
pa ako si u prilici uzmi još i njih, pa kombiniraj..cijena je mi se čini oko 30-tak kuna

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Travanj 12, 2013, 18:42:25 poslijepodne »
Hvala na savjetu, budem vidio za te osramove. Sad su me ove vodotjesne lampe totalno ubile u pojam :( Nisam računao na njihovu debljinu od 8 cm. Okvir poklopca debeo je 10 cm... Ljepše je vidjeti da je poklopac (gornja stranica) unutar okvira, ona je debljine 1,8 cm tako da će lampe biti u nivou sa donjim rubom okvira... bojim se da će ružno ispast.
Ako je imao tko sličan problem, pa je odlučio da mu lampe budu u razini ruba okvira... kak je to ispalo na kraju? Fulao sam temu totalno, nemojte kaj zamjeriti.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #37 u: Travanj 12, 2013, 21:24:04 poslijepodne »
Znači kupio si vodotjesni konzolu poput ove?

Da, to je sad problem.. i to zbog toga što ti razina vode mora doći malo preko ruba okvira.
Ja sam imala u jednom akvariju takvu konzolu, radi savršeno. Jedina mana je da je dosta teška i savinula je forex od 8mm. Nije prestrašno, kada je ugašeno svjetlo, vidi se da akvarijska rasvjeta prosijava na rubovima gdje je forex uzdignut. POklopac je bio dovoljno visok da prekrije razinu vode i da lampe imaju mjesta. Btw, pogledaj si malo taj materijal (pjenasti pvc), akvaristi ga dosta koriste za izradu poklopca i nabavljaju ga u Neon centru. Vidi što ti je ekonomičnije.

Možda jedino da rastaviš konzolu, iskoristiš ovaj prozirni dio (zaštitu protiv špricanja) za u akvarij i izvadiš prigušnicu koju smjestiš izvan akvarija, u ormarić i sl. a žice provedeš do lampi.

Zadnji edit: previše će ti biti 4 x 24 t5 na tu litražu i visinu akvarija
Kad dodaš podlogu i kad računaš da voda neće biti do ruba stakla, dobiješ dosta nizak vodeni stup i svo bilje će biti jako dobro osvijetljeno. Ako bi išao na 4 lampe, onda računaj da ćeš morati dodavati gnojiva i co2
« Zadnja izmjena: Travanj 12, 2013, 21:33:31 poslijepodne od Dellete »

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Travanj 13, 2013, 00:30:40 prijepodne »
Da, izgledaju baš tako. Micanjem gornjeg dijela dobio bih zadovoljavajuću visinu, hvala na prijedlogu. Samo da pitam, bilju šteti ukoliko ima previše svjetla a premalo gnojiva i/ili co2? Volumen, kada izuzmem podlogu od 4 cm i vodu koja neće ići do ruba, će biti oko 100 litara. Materijal za poklopac nije baš zahvalan zbog vlage,ali ga ne bih mijenjao s obzirom da nam je sav namještaj od punog drva.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #39 u: Travanj 13, 2013, 08:31:01 prijepodne »
Ako ne pogodiš dobar omjer svjetla-co2-gnojiva akvarij će se pretvoriti u algarij :D
Naravno da ima akvarija sa toliko svjetla, možda čak i više, ali oni su na jakom svakodnevnom režimu gnojenja i nafilani sa co2 iz boce.
Ne kažem da ti nemožeš pokušati imati takav high tech akvarij, samo u takvom sistemu nemaš puno mjesta za greške.

Offline Kankoran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Travanj 13, 2013, 10:34:18 prijepodne »
Heh, ili riješiti problem sa algama onim posebnim lampama...

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #41 u: Travanj 13, 2013, 10:43:30 prijepodne »
Heh, ili riješiti problem sa algama onim posebnim lampama...
e to to  :up: :D to najprije  :D