Lipanj 28, 2025, 14:41:15 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Malo o biciklima...  (Posjeta: 43724 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dubravko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Odg: Malo o biciklima...
« Odgovori #150 u: Travanj 13, 2013, 15:36:20 poslijepodne »
uvijek ce se moci naci nesto bolje ali treba dodat jos xxx kuna..pa kad dodas to, vidjet ces nesto jos mrvicu bolje za jos malo vise love....pa ako ces uvijek cekat da skupis novce za bolje, neces nikad nista imat...
a sto ako da tih 500 kn vise, pa mu kasnije bude zao? ja sam takav slucaj...dao sam 3000kn za bicikl, da bi nakon par dana voznje skuzio da mi ne nudi bas nista vise nego bicikl koji je kostao nekih 700 kn manje..

definitivno tebi je  uvijek čaša na pola prazna!
 :(

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #151 u: Travanj 13, 2013, 15:38:18 poslijepodne »
Bude sa naviknuo na sic,a mozda ga i natjera da malo vise stoji na biciklu,sto i nije lose za misice nogu  ;) :D :D

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #152 u: Travanj 13, 2013, 15:53:21 poslijepodne »
uvijek ce se moci naci nesto bolje ali treba dodat jos xxx kuna..pa kad dodas to, vidjet ces nesto jos mrvicu bolje za jos malo vise love....pa ako ces uvijek cekat da skupis novce za bolje, neces nikad nista imat...
a sto ako da tih 500 kn vise, pa mu kasnije bude zao? ja sam takav slucaj...dao sam 3000kn za bicikl, da bi nakon par dana voznje skuzio da mi ne nudi bas nista vise nego bicikl koji je kostao nekih 700 kn manje..

definitivno tebi je  uvijek čaša na pola prazna!
 :(

naprotiv, uvijek je na pol puna ;) :D
nisam nis lose mislio...samo kazem ako se covjek oce sad vozit na biciklu, nema smisla cekati jos 2 mjeseca da ga kupi..

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #153 u: Travanj 13, 2013, 15:54:15 poslijepodne »
vidjet ču, ako žulja bum nekaj skemijal.  :D
dobro nije baš tvrd ko na onim prvim bmx-ima koji su bili od čiste plastike.

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #154 u: Travanj 13, 2013, 16:02:02 poslijepodne »
Bude sa naviknuo na sic,a mozda ga i natjera da malo vise stoji na biciklu,sto i nije lose za misice nogu  ;) :D :D
e meni bi trebalo da sredim mišiće trbuha  :D kad da za to postavim sic?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #155 u: Travanj 13, 2013, 16:34:24 poslijepodne »
Ja trebam neki savjet u vezi sica/zica ...

Nakon par desetaka minuta vožnje mi je tak jako neugodno za rit da bi najradije bacio bajk u smeće i doma prešel s busom...
Ne vozim se baš puno s biciklom (najviše radi tog šugavog sjedala) ali na to tvrdo smece se nebi nikad uspio priviknut. Mislim da sjedim na obišnoj daski ili tapiciranom kamenu bilo bi mi 100 puta ugodnije.
I kaj je najtužnije od svega to sjedalo nije bilo najjeftinije, ako se dobro sjecam kostalo je izmedju 200 i 300 kuna i kao ultra super sportsko sa neznam cim sve ne, skoro kaj samo ne pogoni bajk po opisu. Po cem se bira to sjedalo? Nije da mogu doc u ducan i rec im da mi daju sve siceve pa da bum nakon par dana izabral koji je dobar, jer cijena ocito nije mjerilo udobnosti  X-(

Zvuci mi kao da si kupio sic za ekipu koja je odusevljena sa idejom da im je sic 100 grama laksi,njima malo boli nije problem. Mozda ti je sic na jednom kraju spektra tvrdoce ali nemoj ni kupovati ono iz posta kija88,to je opet druga krajnost i isto ce ce boliti ali na drugi nacin. Isto tako,nemoj ni problem rjesavati s nekakvim pelenama ili gelovima, neodgovarajuci sic treba mijenjati i tocka. Ako je sic dobar, mozes se i gol voziti na njemu cijeli dan (ja jesam, ali ne gol).
Kakav ti sic treba  to je cisto individualno, zavisno od tezine vozaca i  udaljenosti izmedju kostiju koje osjetis kad sjednes na ruke. Probaj posuditi siceve od frendova i utvrdi sto ti pase a sto ne tj da suzis kriterije. Ja bih isao na nesto srednje tvrdoce sa prorezom u sredini sica

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #156 u: Travanj 13, 2013, 19:01:06 poslijepodne »
Ja trebam neki savjet u vezi sica/zica ...
Nakon par desetaka minuta vožnje mi je tak jako neugodno za rit da bi najradije bacio bajk u smeće i doma prešel s busom...
Ne vozim se baš puno s biciklom (najviše radi tog šugavog sjedala) ali na to tvrdo smece se nebi nikad uspio priviknut. Mislim da sjedim na obišnoj daski ili tapiciranom kamenu bilo bi mi 100 puta ugodnije.
I kaj je najtužnije od svega to sjedalo nije bilo najjeftinije, ako se dobro sjecam kostalo je izmedju 200 i 300 kuna i kao ultra super sportsko sa neznam cim sve ne, skoro kaj samo ne pogoni bajk po opisu. Po cem se bira to sjedalo? Nije da mogu doc u ducan i rec im da mi daju sve siceve pa da bum nakon par dana izabral koji je dobar, jer cijena ocito nije mjerilo udobnosti  X-(

Široke i debelo pofutrane siceve možeš dobiti na mjestima kao što je Lidl i Bauhaus na Žitnjaku za 5-10X manje novaca nego što si dao za taj tvoj. Samo što sic koji je udoban za sjedenje nije ujedno i udoban za dugotrajnije pedaliranje. Vidi onaj link koji sam naveo ranije u ovoj istoj temi, potraži članak o bolovima i članak o sicevima. Imam još sic koji mi je ostao od prve Kone pa ako želiš možeš ga posuditi na par dana da probaš jel ti odgovara.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #157 u: Travanj 13, 2013, 19:25:03 poslijepodne »
Ako nekoga zanima od novopečenih biciklista imam viška vrlo kvalitetnu i čvrstu podešavajuću lulicu za volan 25,4mm ako vas počnu zezati leđa ako si budete htjeli popraviti malo geometriju i udobniji položaj sjedenja da ne sjedite uvijek na prostati  ;)

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #158 u: Travanj 13, 2013, 19:35:16 poslijepodne »
ponekad je dovoljno samo nariktati nagib sica ili ga malo pomaknuti naprijed/nazad da bi sic bio udobniji

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Odg: Re: Malo o biciklima...
« Odgovori #159 u: Travanj 13, 2013, 19:54:30 poslijepodne »
To nisam ni znao da se sic moze pomicat i podesavat :D
Jel se moze nekako visina ili nesto namjestiti da se smanji pritisak na koljena?
Mozda zvuci glupo al mislim da sam cuo nesto tako a sa obzirom na moje trenutno stanje to bi mi bilo pozeljno....
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Re: Malo o biciklima...
« Odgovori #160 u: Travanj 13, 2013, 20:10:00 poslijepodne »
Sta ne valja ktm-u?
Meni se bas svidja,ovako po imenu i izgledu :D

Ma ne fali ništa KTMu, nego jednostavno nisam fasciniran opremom na njihovim biciklima za tu cijenu (daju manje za uloženo od ostalih jer su kao "marka"). Jer kad se recimo usporede ova 2 prednosti ima debelo na strani bianchia. Naravno ako se ide na gotovinu, ali ima još dosta takvih primjera. I sam kad sam kupovao sam gledao KTM-a, na kraju uzeo Fuji s kojim sam dobio više za istu cijenu.

U svakom slučaju bajs je sasvim zadovoljavajući za namjenu za koju će se koristiti.

http://www.bim-bike.hr/hr/ktm-bicikli/mtb-brdski-bicikli/ktm-chicago-bicikl/

http://www.ciklus.hr/bicikli/kuma-5100-12
« Zadnja izmjena: Travanj 13, 2013, 20:39:59 poslijepodne od Nuclear »

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #161 u: Travanj 13, 2013, 21:02:43 poslijepodne »
dobra ova kuma  :)
ma mislim da ce za moje potrebe bit dobar i ovaj cikago.
jel se smije spricati lanac, zupcanici itd. sa wd40 ili mora biti neki poseban,ili neko ulje.
uostalom kaj vi koristite.
Gume pumpam na 3 bara? Tak mi je rekao prodavac

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #162 u: Travanj 13, 2013, 21:08:34 poslijepodne »
Naravno da može - do neke granice. Granica je obično označena na sic štangi. Ima vijak ili quick-release na mjestu gdje sicštanga ulazi u ramu - otpustiš, narihtaš, zategneš. Za namještanje nagiba i naprijed-natrag imaš vijak ili vijke ispod sica - ima više sistema.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #163 u: Travanj 13, 2013, 21:59:43 poslijepodne »
Lančanike(na to si valjda mislio) ne treba podmazivati. WD-40 nije baš najbolje rješenje jer je to "lagano" ulje koje neće ostati dugo na lancu i još će otopiti postojeće mazivo. Jedino možda ako te ne smeta da svakih dan-dva ponovo nasprejaš. Oktud da mi znamo kakve gume imaš - prodavač je tu u velikoj prednosti. Na gumama obično piše od-do za početak napumpaj na gornju od te dvije vrijednosti.

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #164 u: Travanj 13, 2013, 22:35:36 poslijepodne »
nemoj sa wd-om, ima za kupiti baš ulje za to u dućanima ili uzmi motorno ulje neko i premaži lanac, dobro razvrti, prebacuj brzine da ulja bude po svim zubima na kazeti i kad si gotovo krpom obrišeš lanac izvana tako da ti od viška ne stvara blato oko mjenjača, a i da ti ne kapa i da sebe ne sprljaš
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #165 u: Travanj 14, 2013, 09:07:39 prijepodne »
Zašto bi podmazivao kazetu - osim možda da ne zahrđa, na iole boljim biciklima su od čelika sa nekakvom zaštitom, jedino možda na Pevec biciklima su baš od "željeza". Jedino što treba podmazati je lanac i to samo iznutra izmedju osovinica i onih kapsula ("bushing") u kojima se okreću.

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #166 u: Travanj 14, 2013, 14:40:56 poslijepodne »
WD-40 nije za bicikl...on odmascuje, bas suprotno od onog sta biciklu treba..

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #167 u: Travanj 14, 2013, 18:32:42 poslijepodne »
dobra ova kuma  :)
ma mislim da ce za moje potrebe bit dobar i ovaj cikago.
jel se smije spricati lanac, zupcanici itd. sa wd40 ili mora biti neki poseban,ili neko ulje.
uostalom kaj vi koristite.
Gume pumpam na 3 bara? Tak mi je rekao prodavac

WD kao što vele svi nije za lanac, ja inače mažem industrijskim uljem kojeg imam, no imaš ulje za bicikle u bilo kojoj trgovini. Nemoj se samo zezati pa ne podmazivati redovito jer tako uništavaš pogonske dijelove bicikla, pogotovo ne ostaviti bicikl prek zime nepodmazan nakon što ga opereš.

Što se tiče guma, 3-3.5 bara ti je dosta. 3.5 za asfalt, 3 za makadam i šumu. Ja čak znam pumpat i na 4 nekad kad znam da idem na neku dužu cestovnu turu (3.8 mi piše da je MAX). Najviše napumpao na 5.5 kad sam išao na more biciklom jer mi se nije dalo kupovat one uske gume pa da lakše ide :D
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2013, 19:15:41 poslijepodne od Nuclear »

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #168 u: Travanj 14, 2013, 20:15:20 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima  :up:
btw. zulja sic, odnosno sad kad sam se prestao vozit BOLI. Sad dali je to kaj godinama niam vozio ili sic ne valja to cu jos vidjeti.
Napravio sam cijeli krug oko jaruna, mozda i zbog toga.  :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #169 u: Travanj 14, 2013, 20:19:47 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima  :up:
btw. zulja sic, odnosno sad kad sam se prestao vozit BOLI. Sad dali je to kaj godinama niam vozio ili sic ne valja to cu jos vidjeti.
Napravio sam cijeli krug oko jaruna, mozda i zbog toga.  :D

Ak misliš vozit često(bar 2-3x tjedno) navikneš se brzo i neće te više žuljati. Eto, ja sam danas napravio 30tak km brdske vožnje (prva duža vožnja poslije zime) i također žulja kao da nikad nisam vozio bicikl. Naravno nemam ni one posebne hlače s umetkom.

Navikne se dupe nakon par vožnji  :D Samo nemoj se vozit sutra, nećeš moć sjest na bicikl  :D

I da, za početak malo spusti sic niže od idealnog položaja, to će ti ublažit žuljanje dok se ne navikneš.
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2013, 20:25:55 poslijepodne od Nuclear »

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #170 u: Travanj 14, 2013, 20:56:23 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima  :up:
Napravio sam cijeli krug oko jaruna, mozda i zbog toga.  :D

Ak misliš vozit često(bar 2-3x tjedno) navikneš se brzo i neće te više žuljati. Eto, ja sam danas napravio 30tak km brdske vožnje (prva duža vožnja poslije zime) i također žulja kao da nikad nisam vozio bicikl. Naravno nemam ni one posebne hlače s umetkom.

Navikne se dupe nakon par vožnji  :D Samo nemoj se vozit sutra, nećeš moć sjest na bicikl  :D

I da, za početak malo spusti sic niže od idealnog položaja, to će ti ublažit žuljanje dok se ne navikneš.

mislim da cu sutra navecer malo provozati bicikl, naravno ako nebude zuljalo.
ovo sa spustanjem sica cu napraviti. hvala

Offline grgech

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #171 u: Travanj 14, 2013, 21:33:57 poslijepodne »
Pretpostavljam da gledaš na MTB.

2000kn teško za nešto imalo kvalitetno, za tu cijenu radije nađi nešto polovno ako uspiješ.

Ako baš ideš na novo ispod ovako nečeg stvarno ti se ne isplati ići:

http://www.ciklus.hr/bicikli/matts-40-v-12

može pomoć? odlučiti se za taj ili ovo što je sad u ponudi na kolektivi kao najjeftinije
malo sam većih gabarita, a trebam bicikl za rekreativno okolo ribičkih mjesta i malo po vinskim cestama, kombiniram hobi i posao ;)

http://www.kolektiva.hr/zagreb/xpdemo-voucher-bicikli-main.html

i što je ovo? može proći ili bolje ne?

http://www.ekupi.hr/Fighter-26-271355.aspx

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #172 u: Travanj 14, 2013, 21:45:54 poslijepodne »
http://www.ekupi.hr/Fighter-26-271355.aspx

Ovo ne kupuj ni u snovima  :D :D :D

Samo kao usporedbu, full suspension bicikli (dakle da ima suspenzijsku vilicu i zadnji shock (stražnja suspenzija) nemaš za manje od 10 000kn i to početnički model. To za 1099kn nebi imao mjesec dana.

Također što se tiče ovih xplorera nisam imao priliku voziti niti znam nekog da ga ima tako da ne mogu ništa reći o njima, no čim vidim kakve low-end bicikle prave (tipa taj fighter za 1099kn) ja nebi kupio niti jedan njihov model jer se vidi da kvaliteta nije na prvom mjestu, a bilo koja ozbiljnija firma nema takve bicikle u ponudi. Te bicikle xplorer inače viđam po Hervisu.

Definitivno bi prije uzeo tu Meridu ili nešto drugo provjereno.

Koliko novca planiraš potrošiti na bicikl?
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2013, 21:52:51 poslijepodne od Nuclear »

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #173 u: Travanj 14, 2013, 21:56:33 poslijepodne »
opčenito Merida ima odličan omjer opreme i cijene , u zadnje vrijeme se kod nas na taj način probija i Fuji i Marin.
Marin je kod nas nepoznata firma jer se nisu okretali opčenito prema Europi, ali su u USA  poznatiji od Treka!

Offline grgech

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #174 u: Travanj 14, 2013, 22:08:55 poslijepodne »

Definitivno bi prije uzeo tu Meridu ili nešto drugo provjereno.

Koliko novca planiraš potrošiti na bicikl?

čim manje to bolje, ali neću jeftinjaka pa da poslije žalim, recimo da mi se ne daje više od 3000 kn za bicikl

kad već imam pomoć ovdje, onda bi preporuku, da nema suvišnu opremu i da je dobar odnos plaćeno/dobiveno...sviđa mi se kombinacija stari model+popust na cash

vjerojatno ću probati kod ciklus-a, blizu sam markuševca, imam polovnu ragu za ponudit, a kako vidim spadao bi i pod ono odličnici :)

« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2013, 22:13:21 poslijepodne od grgech »