Srpanj 04, 2025, 20:18:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Otvorenje granica 1. srpnja  (Posjeta: 3371 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marijan2

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
Otvorenje granica 1. srpnja
« u: Travanj 01, 2013, 20:57:24 poslijepodne »
Dakle, danas čuo na vijestima da je potvrđeno i sigurno da će hrvatska i EU otvoriti granice 1.7.2013... E sad, jel to znači da ja mogu npr otić u njemačku/mađarsku, pokupit životinje i vratit se s njima u hrvatsku bez ikakve papirologije, švercanja, carine, uvoznih dokumenata, neznamnijavećšta? Il je riječ o sasvim drugoj stvari?

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Otvorenje granica 1. srpnja
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2013, 21:14:38 poslijepodne »
ne, to znači da ćeš moć u navedene zemlje i da ćeš bez dodatnih komplikacija na graničnom prelazu moći legalno unijeti u HR životinje koje nisu zakonom zabranjene ili zaštićene, ali i dalje moraš posjedovati račun i veterinarsku svjedodžbu (potvrdu uzgajivača ili prodavača da su životinje zdrave) za životinje koje kupuješ/uvoziš u HR.

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2013, 21:27:18 poslijepodne »
veterinarsku svjedodžbu (potvrdu uzgajivača ili prodavača da su životinje zdrave) za životinje koje kupuješ/uvoziš u HR.

Ovo može izdati petshop? Kakva je inače praksa za to?

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2013, 21:50:17 poslijepodne »
Zanimljiva tema. Ako netko zna malo više o tome bio bih mu jako zahvalan da napiše nešto.  :up:

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2013, 23:41:47 poslijepodne »
veterinarsku svjedodžbu (potvrdu uzgajivača ili prodavača da su životinje zdrave) za životinje koje kupuješ/uvoziš u HR.

Mene isto ovo zanima, naprimjer kupuješ tarantule od privatnog uzgojivača i kako će ti on dat potvrdu da je tarantula zdrava, ne znam jel ti to može dat i veterinar.
Možda jedino potvrditi da je životinja kod njega redovno jela i da joj ne nedostaje nijedan dio tijela, a ostalo ne znam :b15[1]:
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #5 u: Travanj 01, 2013, 23:45:26 poslijepodne »

Mene isto ovo zanima, naprimjer kupuješ tarantule od privatnog uzgojivača i kako će ti on dat potvrdu da je tarantula zdrava, ne znam jel ti to može dat i veterinar.
Možda jedino potvrditi da je životinja kod njega redovno jela i da joj ne nedostaje nijedan dio tijela, a ostalo ne znam :b15[1]:
Privatni uzgajivač? Svatko ko ima registriranu uzgajivačnicu ti može izdat račun i tu potvrdu o zdravstvenom stanju, onaj ko nema nemože ti izdat ni jedno ni drugo. Barem koliko sma ja skuzio to sve ili si legalan ili nisi
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2013, 00:38:34 prijepodne »
Isto tako iako u teoriji nema granica kontrole itekako postoje - vec na prvom ugibalistu nakon Sentilja postoji ogroman novoizgraden kompleks s raznim sluzbama i hangarima, a znakovi vrlo cesto skidaju s autoceste i vode kroz kordon raznih uniformi.

Ista prica vrijedi i u Njemackoj gdje je jos pedesetak kilometara nakon granice najnormalnije na svakom uredenom manjem ugibalistu vidjeti uniformirane veseljake koji obraduju zrtve.

Dakle sto god dovozili to mora biti popraceno dokumentacijom, ne puse da to rodjo uzgaja u podrumu.

Offline marijan2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #7 u: Travanj 02, 2013, 01:35:42 prijepodne »
Isto tako iako u teoriji nema granica kontrole itekako postoje - vec na prvom ugibalistu nakon Sentilja postoji ogroman novoizgraden kompleks s raznim sluzbama i hangarima, a znakovi vrlo cesto skidaju s autoceste i vode kroz kordon raznih uniformi.

Ista prica vrijedi i u Njemackoj gdje je jos pedesetak kilometara nakon granice najnormalnije na svakom uredenom manjem ugibalistu vidjeti uniformirane veseljake koji obraduju zrtve.

Dakle sto god dovozili to mora biti popraceno dokumentacijom, ne puse da to rodjo uzgaja u podrumu.

znači dođe mi na isto s tarantulama, ionako nitko za njih ne izdaje račun... čini se da će opet bit po sistemu snađi se druže ako mislim išta nabavljat od manjih hobista...

offtopic: kolko otprilike košta da se registrira "uzgajivačnica" ako npr želim tarantule prodavati izvan hrvatske legalno?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Travanj 02, 2013, 09:14:40 prijepodne »
U kontaktu sam s nekoliko uzgajivača (gmazova) unutar EU, što hobista, što profesionalaca koji svoj uzgoj nose na prodaju jednom ili dva puta godišnje na Hamm, a isto tako kući nose tamo kupljene/zamijenjene životinje i od njih znam slijedeće:

- svakako treba račun i potvrda uzgajivača (bilo da je fizička ili pravna osoba) da je životinja CB, te koje je podrijetlo roditelja predmetne životinje.
- za CITES životinje potrebna je adekvatna popratna dokumentacija.
- veterinarska potvrda o zdravstvenom stanju životinje (koliko su mi rekli) nije potrebna, tj. ne traži se.

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #9 u: Travanj 02, 2013, 09:44:47 prijepodne »
Kaj to uopče znači otvorena granica???
Dal ce postojat, tipa ko sad kućica sa rampom gdje moraš stati i nekom nekaj pokazivat ili samo pičiš?
Kome se pravdaš kaj voziš i u kojoj vrijednosti(jel ima ograničenje cifre), ak je granica otvorena tj nema je?
Nikud baš ne putujem po EU pa neznam kak to uopče izgleda
Kontakt 098/9159073

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 02, 2013, 10:01:49 prijepodne »
Fizička granica, sa graničnom policijom, kućicama, rampama... i dalje postoji, do ulaska HR u Šengensku zonu. Kontrola na granici će biti samo policija, ali bez obzira na to (već i sad) carinski djelatnici mogu zaustaviti bilo gdje u Hrvatskoj i tražiti dokaz podrijetla robe (osjetio na svojoj koži, iako sam putovao iz VŽ za ZG, dakle nisam ni bio izvan HR)

Na granici će (vrlo vjerojatno zajednički HR, SLO, ITA, AUT, HU) granični policajci vršiti provjeru putnika i osobnih dokumenata (za žitelje EU dovoljna će biti samo osobna iskaznica, za sve ostale važeća putovnica i viza za zemlje koje imaju vizni režim). Isto tako, granični policajci imaju pravo pregledati i robu u vozilu, to jest tražiti od vozača/putnika da im pokažu što voze u vozilu (redovna kontrola)

proputovao sam skoro cijelu EU i bio zaustavljan na raznim ugibalištima (kao što je AndrejX napisao) gdje su provjeravali i identitet i što vozim i valjanost vigneta, osiguranje vozila...

kako je Nino napisao, to su dokumenti koji su potrebni u većini zemalja EU - kada će se i kod nas primjenjivati točno to, još je upitno... za sad još uvijek stoji ono što sam napisao, tj. još je uvijek potrebna i veterinarska svjedodžba.

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 02, 2013, 10:02:33 prijepodne »
Kaj to uopče znači otvorena granica???

Nepostojanje carinske kontrole. Policijska kontrola i dalje ostaje radi prevencije ilegalnih imigracija, prijenosa nedozvoljenih predmeta/tvari i sl.

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2013, 10:04:46 prijepodne »
hvala na odgovoru :up:
Kontakt 098/9159073

Offline Maja_Rudy

• Punopravni član
  • Dob: 47 Lokacija: osijek
« Odgovori #13 u: Travanj 02, 2013, 11:12:02 prijepodne »
pitao sam prijatelja uzgajivaća u vezi ovoga i on mi kaže da je kod njih ( mađarska) ovako:

za životinje koje su na cites listi:
na listi A - moraju imati sve cites dozvole i dokumente
na listi B - prodavač mora izdati potvrdu da je životinja uzgojena u zatočeništvu i da nije uzeta iz prirode.

račun ne izdaje jer nema registriranu firmu već je prijavljen kao privatni uzgajivač.(kao kod nas nešta kad nisi u sustavu PDV-a)
ako pređe određenu svotu prodaje ili zarade mora registrirati firmu i plaćati porez

prodaje na sajmovima u europi bez problema ( cites b)

isto tako je i u sloveniji.

ovdje dole je potvrda koju izdaje za cites b
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2013, 11:25:35 prijepodne od Maja_Rudy »
ex.rudios

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2013, 11:18:06 prijepodne »
Kako ja imam osjećaj da će veliki broj naših ljudi popušiti poprilične kazne kad ovo krene ...  :D

jer smo mi jednostavno takva nacija koja misli da je zakon uvijek pisan za nekog drugog ...  :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2013, 11:26:16 prijepodne »

Da, to je otprilike forma, samo se još upiše vrijednost životinje u €. Dakle nije račun u klasičnom smislu, ali treba specificirati vrijednost. Također su potvrde koje sam imao prilike vidjeti detaljnije u pogledu podrijetla roditelja.

Offline Maja_Rudy

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2013, 11:29:25 prijepodne »

Da, to je otprilike forma, samo se još upiše vrijednost životinje u €. Dakle nije račun u klasičnom smislu, ali treba specificirati vrijednost. Također su potvrde koje sam imao prilike vidjeti detaljnije u pogledu podrijetla roditelja.

pa ovo je vjerovatno dovoljno,jer piše da su uzgojeni od legalnih roditelja.

i ako kod nas ostane i dalje evidencija u ministarstvu,mislim da bi ju s ovom potvrdom mogao  obaviti.
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2013, 11:36:58 prijepodne od Maja_Rudy »
ex.rudios

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #17 u: Travanj 02, 2013, 12:04:11 poslijepodne »
Nemam namjeru trgovati životinjama, zanima me jedna druga sitnica: našao sam na webu jedne njemačke firme par šarafa i žaruljica za bicikl, vrijednost kojih 10jura no zanimljive su poštarine(za najmanji paket do 0.5kg) lista izgleda otprilike ovako:
Njemačka 2 eura
Austrija, Švicarska, Češka, Slovenija 2.5
Ostatak EU 3
Grenland,Island,Spitzbergen,Cipar,Turska,Izrael 4
SAD, Rusija, Kanada, 6
Srednja i južna Amerika, Sjeverna Afrika, Indija, Kina, Japan 10
Vijetnam, Indonezija, Madagaskar, ostatak Afrike 15
Guam, Galapagos, Borneo, Đavolji otoci, Falkland i Ognjena zemlja, Antili, Južni pol 20
Afganistan, Kafiristan, Bih, Hrvatska 25
I nekako slično liste poštarina izgledaju i kod mnogih drugih (EU) firmi pa me zanima da li ćemo se sa ulaskom u EU pomaknuti na toj listi bliže zemljama kojima smo i geografski blizu, ako već ne Sloveniji onda barem npr..Cipru? 

Offline Maja_Rudy

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 02, 2013, 13:11:45 poslijepodne »
pa trebalo bi biti najviše 3 € - ostatak eu
ex.rudios

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 02, 2013, 13:25:35 poslijepodne »
Problem je sto kod nas P&P nema prikladan termin nego se prevodi kao "postarina" pa iz toga ljudi izvode pogresan zakljucak. Dakle P&P tj. "postage and packaging" pokrova apsolutno sve od kutije, etikete, troska potrosnog materijala i dostave do poste pa tako sama postarina prakticki nije bitna, npr. tebi je mozda posta pod nosom pa nemas nikakav trosak dostave, a nekom uzgajivacu na vrhu brda treba pola sata voznje pa je logicno da i taj trosak mora uracunati.

Drugi dio price koji je vidljiv u cjeniku kojeg si pokazao je pouzdanost posta i postotak "nestalih" posiljaka tj. ako ti posiljke precesto nestaju u pojedinim destinacijama onda je logicno da ih neces slati obicnom postom nego skupljom uslugom koja nudi tracking i osiguranje u slicaju gubitka. Tako da ovih 25 EUR za Hrvatsku i BIH sugerira da koriste usluge kurirskih sluzbi (vjerojatno DHL) s kojima su maksimalno osigurani, a prilicno sam skeptican da ce se broj krada posiljaka rapidno smanjiti 1.7. ulaskom u EU. Ili pojednostavljeno - nasi posteni sugradani su ih nemilice pokrali (kao i vecinu kineskih eBay trgovaca) i tu reputaciju necemo skoro oprati pa do daljnjega ili skupa kurirska sluzba ili nema slanja.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Otvorenje granica 1. srpnja
« Odgovori #20 u: Travanj 02, 2013, 13:29:12 poslijepodne »
Dakle ja cu moci neku opremu za akv.uzet bilo gdje u EU(da je jeftinije)platit..sto?njihov porez?i dobit postom bez carine?pa to je odlicno!

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 02, 2013, 13:33:41 poslijepodne »
Ono sto kupis u nekom npr. britanskom ili njemackom online ducanu ce ti postar dostaviti pred vrata kao da si jupio od njihovog pandana iz npr. Zadra. Odes s autom do Vogela i natrpas pun prtljaznik kojeg ces bez kune nameta dovesti doma ali vise nema niti povrata austrijskog poreza.

Za robu izvan EU se i dalje placaju nameti, jedina je razlika sto se do 150 EUR ne placa carina ali je i dalje prisutan PDV.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #22 u: Travanj 02, 2013, 13:43:06 poslijepodne »
Juce-prekjuce je neki lik na tv-u (iz carine) rekao da ce se taj limit sa 150€ podici na 300€.
Navodno...
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Grozota

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • poʞ ǝuǝɯ ǝɾ ǝʌs n npǝɹ' ǝu ɯɐuz ɐz sɐʌ
« Odgovori #23 u: Travanj 02, 2013, 14:07:23 poslijepodne »
Jel se itko ikada susreo (od ekipe koji su kupovali vani tarantule )  da je dobio neku potvrdu da su slingovi zdravi ?  
Ne mislim na brachypelme koje su na cites listi jer za njih dobiješ potvrdu
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2013, 14:28:35 poslijepodne od Grozota »
:devil-smiley-029:

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 02, 2013, 15:06:35 poslijepodne »
Juce-prekjuce je neki lik na tv-u (iz carine) rekao da ce se taj limit sa 150€ podici na 300€.
Navodno...

To je u putnickom prometu gdje je sada limit 150 EUR tj. 1000 kn ali ce to od 1.7. ionako vrijediti samo za uvoz iz BIH, Srbije itd.

U postanskom ionako na podosta stvari nema carine ali se PDV uvijek placa i tamo ostaje limit od svega 160 kn za uvoz iz ne-EU drzava.