Srpanj 02, 2025, 05:39:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Otvorenje granica 1. srpnja  (Posjeta: 3356 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Buncek

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Otvorenje granica 1. srpnja
« Odgovori #25 u: Travanj 02, 2013, 15:28:00 poslijepodne »
U putničkom je 1000 kn limit ,ali zar nije u poštanskom 300 kn ?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #26 u: Travanj 02, 2013, 15:42:42 poslijepodne »
u poštanskom je 160kn...

nemojte zaboraviti da se 0% carine odnosi na proizvode EU porijekla.... većina robe je kineska te carinjenjem u nekoj EU država ajmo reći dobiva EU porijeklo.... ali možda ima dobavljača koja šalju direkt sa nekih carinskih skladišta gdje imaju na zalihi neocarinjenu robu te ćeš takvu morati cariniti jer je nonEU porijekla...
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #27 u: Travanj 02, 2013, 15:52:21 poslijepodne »
U postanskom prometu nije bitno porijeklo i platiti ces carinu iako dolazi iz EU posto nemas formular koji potvrduje da je roba iz EU te sto se u vecini situacija ne isplati placati speditera.

Ovi koji imaju izvan-EU skladiste su zapravo Kinezi koji glumataju EU trgovce sa satro skladistem u Kini :)

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #28 u: Travanj 02, 2013, 16:25:21 poslijepodne »
EU zajednica, je društvo zemlja sa prostim protokom blaga - što znači da možeš prevezt robu iz bilo  koje EU zemalje bez ikakvog pregleda na bilo kojoj granici.

I tako če bit kot vas posle ulaska u EU, za blago - pa bilo koje to bilo ti niko ništa neče kazat na granici, teoretički možeš u Njemačkoj kupit žirafu i vozit je sve do Dubrovnika na otvorenoj avto prikolici.

Kažem teoretički, jer praktički te može u bilo kojoj zemlji EU ( naravno i kot vas) ustavit carinska služba i pitat te za papire, a od papira se razumije samo račun o nabavki, ako dokažeš da blago koje voziš za vlastitu upotrebu  (žirafa?) ne trebaš nikakvog veterinarske potvrde, jer veterinarsku potvrdu mora ima prodavač a ti kao konačni kupac je ne trebaš, ako je blago za nadaljnu prodaju, onda moraš imat i vetrinarsku potvrdu, i original račun sa svima podacima, firme koja če blago plasirat na vaše tržište.
Pregled može izvršit samo mobilna carinska služba, koja če imat ista ovlaščenja kao jih ima sad pri prelazku granice, samo da če te preglede moč vršit na cijeloj teritoriji zemlje.

Policija sa robom koju voziš za vlastitu upotrebu nema ništa, može te pregledat i ako dokažeš da voziš 300 kom diskusa za vlastitu upotrebu, nemožeju ti ništa, ali ti moraš dokazat da ti je 300 kom diskusa za vlastitu upotrebu, i da ne ideju u preprodaju.

Na našim avto putevima imamo poplavu Rumunskih kombija, koji švercaju sve i svašta, a policija najradje hvata baš njih, jer znaju da voze robu za preprodaju, a kot njih je očito da imaju robu za nadaljnu prodaju, jer dodžu u Lidli ili Hofer i  dva sumljiva tipa pokupe svu čokoladu koja je na policama,očito ide za preprodaju jer nije familije koja bi pojela tri nakupaovalne kolice krcate čokoladom.

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #29 u: Travanj 02, 2013, 16:47:34 poslijepodne »
eto ja nakraju ostao zbunjen evo npr. ja odem u njemačku i kupim axolotla i ne mislim ih prodavat ni ništa u njemačkoj se mogu kupit u dučanu bez problema i dobiš samo račun ko kad kupiš gupija,ali je axolotl na cites listi pa jer ja trebam od dučana tražit nekakvu potvrdu ili  -?
i da pošto naši policajci neznaju ništa o njima ja ga npr.sad furam kući i oni me zaustave i nađu vrečicu sa onim bijelim uzgojnim axolotlom i ja im pokažem račun koji sam dobio što ako mi oni ne povjeruju da je kupljen iako imam račun i iako ih takve nemožeš nać u divljini ili mi moraju povjerovat  :question:

Offline marijan2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #30 u: Travanj 02, 2013, 17:08:24 poslijepodne »
hvala noktopus te informacije sam tražio  :up:

samo mi još do kraja nije jasno, npr imam ženku tarantule(ili zmije, tj bilokoja životinja) i prijatelj iz EU mi želi posuditi svog mužjaka za rasplod, nažalost on je samo manji hobist i ne izdaje račun. što učiniti u toj situaciji?

@biosvera ako ti netko prodaje životinju s citesa dobiješ onaj papir s formom gore koju ti ispuni prodavač, i to pokažeš policajcima i sve u redu. bar tako sam ja shvatio iz dosadašnih postova.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 02, 2013, 17:37:31 poslijepodne »
ma u njemačkoj je slobodna prodaja njih kad kupiš u pet shopu dobiješ račun isti ko kad kupiš guppyja pa mi nije jasno dali ja trebam donest taj papir i tražit od prodavača da ga ispuni ili mi je dosta samo račun zadržat  -?

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #32 u: Travanj 02, 2013, 17:44:58 poslijepodne »
ne moraš se brinuti za policiju, njima je dovoljno da pokažeš račun ako do toga dođe, a to ti je da te pitaju za račun 1: 9000000, zaustavit će te zbog prometnog prekršaja a ne zbog toga da vide šta voziš u autu(za to im treba sudski nalog ako ti odbiješ svojevoljno pokazati.)
 Veča ti je frka sa carinicima koji će imati ovlasti nasumičnog pregleda na otvorenoj cesti i onda opet po meni nemaš frku jer neće čekati osobni automobil već  kombije i kamione, osim ako nemaju dojavu ili imaš facu iz krimi romana pa te ide u životu!  :D

btw
žirafi staviti obavezno naočale kako bi izbjegli upalu očiju  :D :D ;) :up:

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 02, 2013, 17:53:34 poslijepodne »

Veča ti je frka sa carinicima koji će imati ovlasti nasumičnog pregleda na otvorenoj cesti ...

Cuo sam od carinika da su vec i kod nas dobili te ovlasti.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Travanj 02, 2013, 18:08:25 poslijepodne »
Jos od devedesetih se mogu vidjeti djelatnici carine na cestovnim punktovima prilikom akcija u pratnji policije ili za vrijeme racija po sajmistima. Isto tako ih cesto znam vidjeti par km poslije granice na ugibalistu gdje vrebaju kombije ili kamione.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Otvorenje granica 1. srpnja
« Odgovori #35 u: Travanj 02, 2013, 18:20:27 poslijepodne »
Pa to je super...samo kako ce ovi nasi sa cjenama onda?normalno da je skuplje nego u Madjarskoj recimo...
Koji cu klinac kupovat u RH kad mogu narucit jeftinije iz Madjarske..ili Belgije ili...

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 02, 2013, 18:21:03 poslijepodne »
Jos od devedesetih se mogu vidjeti djelatnici carine na cestovnim punktovima prilikom akcija u pratnji policije ili za vrijeme racija po sajmistima. Isto tako ih cesto znam vidjeti par km poslije granice na ugibalistu gdje vrebaju kombije ili kamione.

Da, redovno su posle granica i ne vrebaju samo kamione. Cesto znaju sve redom zaustavljati. Bar kod nas.
Kazu da sad mogu gde god hoce po HR (po unutrasnjosti), a ne samo oko granice.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Travanj 02, 2013, 18:37:42 poslijepodne »
Pa da, vidio sam ih na sajmistu u Jakusevcu i u zasjedi na staroj cesti prema Jaski, a to je sve prikicno daleko od granica :)

Inace ovi leteci blizu granica primarno kontroliraju jel carinici rade posao, a kad imaju dojave znaju preuzeti kompletnu smjenu i temeljito sve pretresti.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #38 u: Travanj 02, 2013, 18:49:13 poslijepodne »
Jel baš carinik maše palicom da te zaustavi ili bude i policajac u pratnji?

Offline marijan2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #39 u: Travanj 02, 2013, 19:02:56 poslijepodne »

samo mi još do kraja nije jasno, npr imam ženku tarantule(ili zmije, tj bilokoja životinja) i prijatelj iz EU mi želi posuditi svog mužjaka za rasplod, nažalost on je samo manji hobist i ne izdaje račun. što učiniti u toj situaciji?

Ponavljam pitanje. Jel bi možda prošlo u toj situaciji da se pravim lud i da kažem da nisam kupio, neg sam bio kod prijatelja u xxx zemlji i ponio ga sa sobom iz hrvatske jer mi je ljubimac? Vjerujem da ne bi radilo na veće količine, anl na 3 i manje dal bi prošlo?

Isto tako gdje se javi i kolko košta da se registrira kao uzgajivač? I koja je cifra do koje se smije zaraditi a da nemoraš otvarati obrt?

Offline GoranD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Travanj 02, 2013, 19:20:49 poslijepodne »
veterinarsku svjedodžbu (potvrdu uzgajivača ili prodavača da su životinje zdrave) za životinje koje kupuješ/uvoziš u HR.

Ovo može izdati petshop? Kakva je inače praksa za to?

Mene isto ovo zanima, naprimjer kupuješ tarantule od privatnog uzgojivača i kako će ti on dat potvrdu da je tarantula zdrava, ne znam jel ti to može dat i veterinar.
Možda jedino potvrditi da je životinja kod njega redovno jela i da joj ne nedostaje nijedan dio tijela, a ostalo ne znam :b15[1]:

Ma stavi je u carapu i u kofer, ako ju nade pocni vristati i trcati po carini xD
First we will be best, then we will be first.
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Travanj 02, 2013, 19:41:12 poslijepodne »
za ribe lako u termusicu a ništa tarantulu u neki kolač ili tako neš  :D

Offline noktopus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #42 u: Travanj 02, 2013, 20:22:53 poslijepodne »
Životinje i njihovi djelovi sa seznama CITES su izuzetki u prostom protoku blaga u članicama EU, svaka zemlja članica mora podpisat pristupnu izjavu o odredbama koje važe za životinje iz tog seznama.

Kot nas je ova uredba več u veljavi oko 13 godina , više  o ovoj uredbi možete pročitat ovdje

A ono što vas interesira, je opisanu u nekoliko djelovima , ali ovo važi za Sloveniju. Neznam kako je kot vas:Jeli ste več potpisali ovu deklaraciju?
Jer ako je niste moračete je, jer čete postat punopravni članovi EU a u EU ova odredba je obavezna za sve.

Nešto bitnih izseka ove uredbe - na Slovenskom jeziku

Celovito in usklajeno izvajanje konvencije CITES je izredno zahtevno in kompleksno, saj mednarodno
trgovino z ogroženimi vrstami poleg naravovarstvenih urejajo tudi predpisi drugih resorjev, kot na
primer carinski, kazenski, inšpekcijski, veterinarski in fitosanitarni. V Sloveniji je izvajanje
konvencije CITES sprva temeljilo neposredno na uporabi zakona o njeni ratifikaciji ter v skladu s 25.
clenom Zakona o ohranjanju narave, leta 2003 pa se je njena pravna ureditev s sprejemom Uredbe o
ravnanjih in nacinih varstva pri trgovini z živalskimi in rastlinskimi vrstami prilagodila predpisom
Evropske skupnosti.

Carinskega nadzora na notranjih mejah med državami clanicami Evropske skupnosti po vzpostavitvi
enotnega evropskega trga ni vec, zato se v splošnem z blagom, vkljucno z živalskimi in rastlinskimi
vrstami, lahko prosto trguje.

Od leta 1992, ko je Republika Slovenija v skladu z 10. clenom konvencije CITES pricela z izdajo
dovoljenj in potrdil, primerljivih z dokumenti CITES, je njihovo število postopoma narašcalo, tako da
danes Agencija Republike Slovenije za okolje kot pristojni upravni organ izda letno približno 200
dovoljenj ali potrdil CITES za izvoz, uvoz ali ponovni izvoz živali ali rastlin zavarovanih vrst.

Potrdila, s katerimi se odobrijo izjeme od prepovedi trgovanja znotraj Evropske unije, se
izdajajo predvsem za v ujetništvu gojene kopenske želve (Testudo hermanni, Testudo graeca,
Malacochersus tornieri), ki jih slovenski gojitelji v velikih kolicinah vzgajajo na registriranih farmah

« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2013, 20:26:37 poslijepodne od noktopus »

Offline Chip

• Trade Count: (+1)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #43 u: Travanj 02, 2013, 20:53:35 poslijepodne »

Ponavljam pitanje. Jel bi možda prošlo u toj situaciji da se pravim lud i da kažem da nisam kupio, neg sam bio kod prijatelja u xxx zemlji i ponio ga sa sobom iz hrvatske jer mi je ljubimac? Vjerujem da ne bi radilo na veće količine, anl na 3 i manje dal bi prošlo?

Isto tako gdje se javi i kolko košta da se registrira kao uzgajivač? I koja je cifra do koje se smije zaraditi a da nemoraš otvarati obrt?

JMinistarstvo zaštite okoliša i prirode, a mislim da je cijena registracije 70 kn, trenutno vidim samo obrazac za ptice tak da je najbolje njih kontaktirati za ostale informacije

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Travanj 02, 2013, 21:38:13 poslijepodne »

Uvijek sam ih vidao u paketu s policijom, cisto sumnjam da imaju propisanu opremu za zaustavljanje.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #45 u: Travanj 03, 2013, 08:36:10 prijepodne »

Uvijek sam ih vidao u paketu s policijom, cisto sumnjam da imaju propisanu opremu za zaustavljanje.

mene zaustavili jednom... negdje 5 km iza graničnog prijelaza Harmica... bila je granična policija i carinik... taj granični policajac je maho palicom i zaustavio me...

carinik je došao i pitao imam nekaj za prijaviti....

sve ne bi bilo čudno da nije bilo 5 ujutro a ja imam 3 pijanca na zadnjoj klupi i vračamo se iz frendove  kleti :D :D
Trigon190
Cayman 60

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #46 u: Travanj 03, 2013, 08:46:43 prijepodne »
Imao si srece... Dobro da vas nisu optuzili za sverc alkohola, mislim u stomaku...   ;)

Kod nas obavezno zaustavljaju (nebitno da ali ides iz SRB ili H), ali najcesce samo pogranicna policija.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #47 u: Travanj 03, 2013, 09:27:08 prijepodne »
nema šverca jer smo sve popili u našoj zemlji :D nismo ni bili van granica... sam je ta klet između GP i mjesta gdje su stajali...

to mi je ok da rade al koji k... u 5 ujutro... a bio je tipa četvrtak...
Trigon190
Cayman 60

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #48 u: Travanj 03, 2013, 10:36:35 prijepodne »

to mi je ok da rade al koji k... u 5 ujutro... a bio je tipa četvrtak...

Nema to veze sa danima, satima ili praznicima, oni su uvek tu negde.

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #49 u: Travanj 03, 2013, 17:19:57 poslijepodne »
Na našim avto putevima imamo poplavu Rumunskih kombija, koji švercaju sve i svašta, a policija najradje hvata baš njih, jer znaju da voze robu za preprodaju, a kot njih je očito da imaju robu za nadaljnu prodaju, jer dodžu u Lidli ili Hofer i  dva sumljiva tipa pokupe svu čokoladu koja je na policama,očito ide za preprodaju jer nije familije koja bi pojela tri nakupaovalne kolice krcate čokoladom.

Nije mi baš posve jasno - gdje ti rumunjski šverceri kupuju čokoladice i gdje ih onda prodaju?