Srpanj 29, 2025, 16:36:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: trebam hitno pomoć bolesne colise  (Posjeta: 2135 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kslaven

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
trebam hitno pomoć bolesne colise
« u: Ožujak 28, 2013, 09:36:53 prijepodne »
kupio sam akvarij prije cca2mjeseca u njmu imam puno biljaka,6colisa,2algojeda,20neonki,20microraspora galaxy,2zlatna,3crna ancitrusa,5crnih neonki i 30-ak kozica.....prije par dana sam primjetio da mi na jednoj colisi iznad očiju stvorila ko neka rupica izgleda ko da ju je neko gricnuo....e sad se tek stvorio problem na još 3 colise sam uočio isti problem.kaj da napravim?cito sam o svim bolestima,a neznam koja je kak da liječim?jel mogu u istom tanku di su i sve ostale ribe?da osposobim 60ltank i tam ih stavim?jel bolest može preć na druge ribe?imo sam do jučer 2molia unutra koji su ih stalno maltretirale pa su bile splašene, neznam jel moguće da im je od toga pao imunitet pa da su dobile neku bolest.https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=5493.0     meni to izgleda ko ova bolest costia,na ovom ciklidu se vec jako razvila na mojima colisam je za sad jedna točkica help :roll:

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
Odg: trebam hitno pomoć bolesne colise
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2013, 09:41:44 prijepodne »
ribice najnormalnije plivaju i jedu....rade si gnijezdo od riccie koje je prekrcato mjehuričima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2013, 09:42:33 prijepodne »
Kslaven, da bismo uopće mogli ozbiljno razgovarati moraš napraviti 2 stvari:

1. Ispuniti detaljno naš Upitnik o bolestima (link se nalazi ispod moga posta)
2. ovdje postaviti fotografije bolesnih riba

Čekamo...

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 28, 2013, 09:46:29 prijepodne »
Kslaven, da bismo uopće mogli ozbiljno razgovarati moraš napraviti 2 stvari:

1. Ispuniti detaljno naš Upitnik o bolestima (link se nalazi ispod moga posta)
2. ovdje postaviti fotografije bolesnih riba

Čekamo...
ok idem ispunit

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 28, 2013, 10:11:10 prijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, rio180
-   temperatura,26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  nemam tester
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   2mjeseca stim da sam imo 60ljuwel vodu sam prebacio iz njega
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    nakon 2tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode svaki tjedan 30% s tim da ubacim bacterial combi system i filter medium po propisu
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    orginal od akvarija
-   način i periodi čišćenja filter materijala   vatu mjenjam svaki put kad mjenjam vodu
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   imam 3 mangrova panja iskuhana
-   grijač orginal
-   pumpa za zrak   maknuo sam ju
-   CO2 sustav – kakav   nutrafin
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) nutrafin plant gro,JBL ferropol

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   20plavih neonki,5crnih,2algojeda,2zlatna i 3crna ancitrusa,20microrasbora galaxy,6colisa,30-ak kozica i imo sam 2molia i6corija koje sam poklonio jucer
-   starost ribica   colise sam kupio prije mjesec i pol a ostale oko 6mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“   bile su moli naganjale su colise
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   hranim ih sa nutrafin max discus granule,JBL novo tab i dajana listice,galaxy su u kotilici jer su jos male njima dajem nutrafin max,a kaj ispadne sve ostale to pojedu

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne lijepo rastu
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) imam samo na anubiasu neke crne točkice
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne nabavio sam kozice
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi prvo JBL supstrat onda(mrežica za komarce),vulkanit,pa 20kgpijeska
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   biljke i to dosta njih
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma mala rupica ko da ih je neko gricnul,svima na glavi iznad očiju
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... jedino to na koži
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)jedu hranu,normalno se ponašaju još i rade gnijezdo od riccie i brdo mjehurića,jedino mi se plava zadnja 4dana skrivala dok nisam makno mollie sad je normalna
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   prije tjedan dana na jednoj,al sam mislio da je dobila po glavi
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   colise 4 od 6 nije bilo uginuća
-  stanje ostalih stanovnika izgledaju mi najnormalnije
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2013, 10:14:14 prijepodne od kslaven »

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2013, 10:30:14 prijepodne »
nemogu ih uslikat na rezoluciji od samo 270kb da se to vidi... :roll:

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2013, 10:53:31 prijepodne »
par slikica... znači rupica na glavi kod svih kod nekih jako mala, kod ove plave najveća vidi se rozo meso

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2013, 10:55:29 prijepodne »
s tim da kod ove plave jucer je bilo sve normalno,danas sam primjetio da joj fale ljuske

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2013, 11:02:31 prijepodne »
Da li u akvarij dodaješ vodu iz slavine (tvrda zagrebačka voda) ili?
Da li se na površini vode pojavljuje nekakva "masnoća" ili sluz
koliko puštaš mjehurića CO2 (indikator je zelene boje ili?)

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 28, 2013, 11:11:57 prijepodne »
Da li u akvarij dodaješ vodu iz slavine (tvrda zagrebačka voda) ili?
Da li se na površini vode pojavljuje nekakva "masnoća" ili sluz
koliko puštaš mjehurića CO2 (indikator je zelene boje ili?)
dodajem vodu iz slavine s tim da otstoji 24sata+easy start bacterial combi system+filter medium,nema masnoće ni sluzi na površini vode,a za co2 imam nutrafin sa lojtricama(kvasac,šečer,voda,sodabikarbona) koji je do max 180l mjehurići idu svakih 3-4sec nemam trenutno indikator s tim da ova jedna ima to duže nego kaj sam nabavio nutrafin...ona ima to 5-6dana,a nutrafin imam 4dana tek prije sam ubacivo easy carbo duplo manje nego kaj piše na ambalaži

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 28, 2013, 11:22:23 prijepodne »
meni to izgleda ovak ko na ovom nigriću al je samo jedna točkica   https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=5493.0 al nism siguran da je to to

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Ožujak 28, 2013, 11:25:59 prijepodne »
Ovako, ribe koje udišu atmosferski zrak stalno su u doticaju sa površinom i kod njih se vrlo često pojavljuju ranice baš na tome dijelu tijela.

Što je uzrok možemo samo nagađati...

Predlažem da napraviš slijedeće:

1. napravi promjenu cca 40% vode uz detaljno usisavanje podloge usisavačem te ulij 5 čajnih žličica kuhinjske soli i obavezno dupla doza Easy Life FFM na cjelokupnu litražu akvarija
2. drugi dan nakapaj duplu dozu vitamina na hranu i u vodu (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. četvrdi dan ulij propisanu dozu FFM-a
4. peti dan propisana doza vitamina
5. sedmi dan redovita promjena vode 35% uz usisavanje podloge i dodatak propisane doze FFM-a
6. osim dan propisana doza vitamina

Uz navedeno iz filtera izvadi vatu i aktivni ugljen i zamijeni ih sa akvarijskom spužvom a ja bih osobno barem tri tjedna nakapavao na nove spužve i u vodu dobre bakterije Easy Life EasyStart

Također ne hraniš colise hranom adekvatnom za njih pa proguglaj malo što one zapravo jedu i počni ih hraniti sa njihovom hranom.

Tijekom ovih 8 dana trebale bi nestati ranice sa glave. Ukoliko primjetiš da se rane šire i dobijeju karakter Upale (crvenilo, sluz, šire se) tada se javi jer češ morati provesti liječenje sa nekim od antiseptica (Sera Bactopur).

Za sada toliko javljaj nam što si poduzeo i kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Ožujak 28, 2013, 11:44:38 prijepodne »
Ovako, ribe koje udišu atmosferski zrak stalno su u doticaju sa površinom i kod njih se vrlo često pojavljuju ranice baš na tome dijelu tijela.

Što je uzrok možemo samo nagađati...

Predlažem da napraviš slijedeće:

1. napravi promjenu cca 40% vode uz detaljno usisavanje podloge usisavačem te ulij 5 čajnih žličica kuhinjske soli i obavezno dupla doza Easy Life FFM na cjelokupnu litražu akvarija
2. drugi dan nakapaj duplu dozu vitamina na hranu i u vodu (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. četvrdi dan ulij propisanu dozu FFM-a
4. peti dan propisana doza vitamina
5. sedmi dan redovita promjena vode 35% uz usisavanje podloge i dodatak propisane doze FFM-a
6. osim dan propisana doza vitamina

Uz navedeno iz filtera izvadi vatu i aktivni ugljen i zamijeni ih sa akvarijskom spužvom a ja bih osobno barem tri tjedna nakapavao na nove spužve i u vodu dobre bakterije Easy Life EasyStart

Također ne hraniš colise hranom adekvatnom za njih pa proguglaj malo što one zapravo jedu i počni ih hraniti sa njihovom hranom.

Tijekom ovih 8 dana trebale bi nestati ranice sa glave. Ukoliko primjetiš da se rane šire i dobijeju karakter Upale (crvenilo, sluz, šire se) tada se javi jer češ morati provesti liječenje sa nekim od antiseptica (Sera Bactopur).

Za sada toliko javljaj nam što si poduzeo i kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.puno hvala idem sad stavit vodu da odstoj.sutra počinjem sa liječenjem,a za hranjenje ću proguglat,a lijepo sam pito sa čim da ih hranim u dućanu i dali su mi nutrafin granule X-( za diskuse

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #13 u: Ožujak 28, 2013, 11:56:00 prijepodne »
Sorry što se ubacujem, ali za hranjenje colisa:
One su ti omnivori(u prirodi insektovori) ali obavezno ih hrani s barem freezedried crvima, artemijom ili sličnim. Najbolje bi bilo smrznutu hranu kupovati i mješati ishranu, jedan dan listići, drugi dan crvići treći dan staviš tableticu na staklo da ih malo gledaš pobliže, pa malo smrznute i tako da šaraj malo :)
Uglavnom više mesnatiju hranu nego biljnu.

Mogu preživiti na biljnoj ishrani ali ćeš vidjeti kako će početi propadati.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Ožujak 28, 2013, 12:08:52 poslijepodne »
rovkil nemoj sorry... slobodno se uvijek ubacuj ako imaš kakva saznanja  :up:  :zagrljaj:

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #15 u: Ožujak 28, 2013, 12:13:52 poslijepodne »
:)

Ma to je samo moje nestručno mišljenje da je bolje imati više vrsta različite hrane i mjenjati ishranu i prilagođavati ishranu raznolikosti. 
+češnjak i vitamini

Ovo što ljudima savjetuju u "petshopovima" graniči s kriminalom. 

Offline kslaven

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Travanj 01, 2013, 17:49:10 poslijepodne »
evo lijecim ih kak sam dobio upute...kolko vidim za sad lijecenje je napredovalo na 2 laile ranica se povukla....jedino kaj mi je jedna zenkica uginula,al ja mislim da je to zato kaj su si 3muska napravila gnijezdo od riccie i mjehurica pa naganjaju zenkice,a i medusobno se napadaju...thx plavi mislim da ce se oporavit javim se jos