Srpanj 14, 2025, 06:45:40 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Planiranje novog akvarija  (Posjeta: 6410 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smilas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Planiranje novog akvarija
« u: Ožujak 21, 2013, 12:14:59 poslijepodne »
Slazem novi akvarij za zlatne ribice, sve redom pajčolankice, njih u najboljem slucaju 5 a u najgorem 8 (u najboljem slucaju  imati cu jos  120 litarac  sa 2-3 teleskopa, ako nebude mjesta isti c e morati seliti u  veliki akvarij. Nakon brdo precitavanja, premišljanja i domišljanja, obilazaka i fotografija akvarija jedna stvar je ostala kao nepoznanica, a to je dubina.  Na kraju sma i to izkomunicirao sa par članova no čini mi se kao interesantna tema  o kojoj nije loše malo razgovarati.

Za sad su mi željene dimenzije akvarija 200*45*40 no kako  bi mi bolje  pasao nizi akvarij sam jos istrazivao i nasao par interesantnih clanaka na tu temu, stariji forumasi i sikusniji sa pajčama recite sto mislite, svi koji ste do sada vec dali savjet, hvala vam na tome i cijenim ga, no interesira me jos malo šireg pogleda o toj temi:
http://forum.practicalfishkeeping.co.uk/showthread.php?t=66773
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=44

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Planiranje novog akvarija
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2013, 16:10:15 poslijepodne »
Nisam nikad o tome razmisljao, a ni citao.
Sad sam procitao sam linkove koje si stavio.

Volim niske akv, ali da sam na tvom mestu ja bi isao na visinu od 40cm.
Ako hoces smanjiti visinu mozes staviti  malo vise podloge, pa da akv ispadne nizi.
I ovako ces staviti podlogu, neces ga sigurno napuniti do vrha, tako da ce ti vode biti max 30cm. To je po meni OK.

To nije akv koji ces samo tako promeniti, a mozda te u nekom momentu pukne da zelis ciklidni, biljni ili cak morski, pa da imas akv koji sve zadovoljava.  :)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2013, 16:52:02 poslijepodne »
Ma naravno, osim savjeta iskusnijih, to je jedan od razloga zasto ne idem na nize, to  ce biti centralni akvarij u stanu i napraviti lavor iz njega i nije  neka  fora no  jednostavno su me iznenadili ovi  članci i  stvarno mi dođe da  jednom i isprobam  takvo  što.  No interesiralo me ima li tko  takva iskustva možda?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2013, 17:33:17 poslijepodne »
Nisam nigde na nasim forumima procitao raspravu o visina akv za zlatice.

Mozda da taj drugi akv za teleskope uzmes manji, pa da budes pionir na nasim prostorima.
Prosle godine sam kupio akv iz aquatere 70x30x20(v) za 140kn i po toj nekoj racunici 100x40x20 ne bi trebao biti vise od 250kn a imao bi 80l sto bi trebalo biti dosta za 2 teleskopa. Onda iz prve ruke mozes viditi ucinke. A i mi drugi sa tobom.  :)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2013, 20:03:54 poslijepodne »
ja sam ti već svoje mišljenje rekla, al evo - da ponovim - mislim da definitivno ne treba ići ispod 40 cm
i to ne samo što se visina vodenog stupca snizi, kako veli Brka, podlogom i voda ne ide do vrha ....
čak bih išla toliko daleko da bih trekla da "svjetla" visina ne bi trebala biti ispod 35, pa i 40 cm

naime, jako bih voljela da dođeš do mene vidjeti veličinu zlatica starih 6-10 godina.... ;)

nije uopće problem dok su bebe, ali - ako imaš ribice sa onim divnim raskošnim repovima ..... visina vodenog stupca im treba minimum minimuma 30 cm .....
ne samo da bi ostale zdrave, već i da se takvima razviju!

no, kako veli Brka - možda da se poigraš, barem s mlađim ribicama!?odnosno, s manjim akvarijem...tko zna....

iako nekak nisam za igranje sa živim bićima... -?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2013, 20:28:10 poslijepodne »
nevezano za ribe, akvarij te duzine bi izgledao poprilicno bezveze ako je nizak.

ne treba pretjerivati u visinu, slazem se, ali ja osobno nebih isao ispod 50-60cm na tu duzinu. znam da povecava litrazu, povecava troskove, ali za zlatne ionako trebas mjesta, a takav akvarij je dugorocna investicija, nemoj da ti poslje bude zao, i da dodjes na zakljucak da je prenizak.

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 22, 2013, 08:28:11 prijepodne »
@ Damir: Iskreno sam i ja razmisljao o tome no morao sma snižavati i smanjivati radi litraže i kilaže i prosto mjesta..  no  s obzirom na sva dosadašnja iskustva, visi akvarij mi nece trebati.

@Zli: tvarno bih voljeo jednom isprobati takvo što,  jasno ne ići na sulude  varijante, nemam ni novaca da bih pokušavao  više puta, no možda u jednom trenu zašto ne, očito su ljudi pridali i tome  pažnje i na takvu stvar mislili

@babyboom: Ti si svoje mišljenje vec rekla i to je glavni razlog  zasto sam uopce prestao razmisljati o visini kao faktoru i odlucio na  40 no tema  je  interesantna, a ovaj dio foruma nažalost  malo zaboravljen, pa rekoh ajde  da i to  prodiskutiramo. Što se  tice  dolazaka tebi, vec  sam nekoliko puta  htio pitati dal bih mogao ali mi je bilo bed, reko ne mogu se  nekom baš tako  naručiti doma, no iskreno ako  je moguće doci vidjeti odrasli akvarij sa odraslim zlatcima biti cu ti  vrlo zahvalan!!   

p.s.  Pogotovo zato sto toliko  skrtaris sa fotkama!   ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 22, 2013, 09:40:38 prijepodne »
jes - kriva sam :)

ma, lijena sam slikati....to ti je....a i akvarij je veliki pa ga i nemreš pošteno slikat (sad ga s*** :P )

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 22, 2013, 09:45:32 prijepodne »
Predlazem da Smilas ponese fotoaparat i da on slika tvoj akv, kad je vec u poseti.  :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Ožujak 22, 2013, 10:52:27 prijepodne »
Imaš pravo!  :D :D :D
Mogao bi - ne samo što sam lijena, već na mlađima svijet ostaje  8)

Ma, moram ufatit Poglavicu pa da to odradi .....

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Ožujak 22, 2013, 12:15:13 poslijepodne »
Predlazem da Smilas ponese fotoaparat i da on slika tvoj akv, kad je vec u poseti.  :)

:up:

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2013, 00:30:03 prijepodne »
Ja sam  za, Babyboom,  daljenji dogovori na  privat  ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2013, 20:42:40 poslijepodne »
jes
ma, nije bit u akvariju, koji bi trebao, objektivno, preuređenje, ali je bit u tome kolike mogu ribice narasti....a vjerujte, ogromne su!
uostalom - velkom !  :P

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Ožujak 23, 2013, 20:59:23 poslijepodne »
evo da ja fotku priložim..kad mi je bilo pun kufer prije 2 godine, akvarija i prtljanja po njemu, odlučihsložit jedan hladnovodni..
tankje bio 120x50x40 visine i zlatice u njemu..tek toliko da dobiješ dojam..

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 23, 2013, 21:18:44 poslijepodne »
Hvala ti! Ovo je super; jesu li malci malo porasli?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Ožujak 23, 2013, 21:26:46 poslijepodne »
bili su ga prerasli..pa su otišli u vrtno jezerce..u međuvremenu sam poklonio taj akvarij..reko sam da vidiš zbog visine :)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 24, 2013, 04:29:55 prijepodne »
Izgled ami odlicno, a koji su tvoji dojmovi?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 09, 2013, 21:46:04 poslijepodne »
Malo vracam staru temu no eto d abolje mozete  pratiti;   ribe su  konacno dosle u novi stan,  iz  nekoliko akvarija i sa stare adrese, samo ce na mjesec dana biti  malo skupa u ovom 120-litrašu, no krenulo je  cikliranje filtera u starom akvariju, priprema prostora i vode!!!!   JEEEEEJI!

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #18 u: Lipanj 09, 2013, 22:04:17 poslijepodne »
Malo vracam staru temu no eto d abolje mozete  pratiti;   ribe su  konacno dosle u novi stan,  iz  nekoliko akvarija i sa stare adrese, samo ce na mjesec dana biti  malo skupa u ovom 120-litrašu, no krenulo je  cikliranje filtera u starom akvariju, priprema prostora i vode!!!!   JEEEEEJI!

Cekamo prve slicice. ;)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 10, 2013, 04:38:00 prijepodne »
Ajmo malo  smisljati neka rijesenja prvo, s  obzirom da je novi akvarij na podu prakticki  (dignut  svega   10 cm) sto bi mi tko mogao predloziti kao nacin   za suvislo usisavanje  dna, imam  pumpicu neku noo ne nam jel dovoljno jaka... no ne znam kako pristekati neku cjev  na usisni dio ili  pak  cjev sa   nastavkom za  usisavanje-  Prijedlozi, iskustva?

Offline natty

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 10, 2013, 08:10:35 prijepodne »
Ja sam ti s time losa. Imam usisavac koji se pristeka na pumpu za zrak i prociscava na vrhu te vraca vodu natrag. Poprilicno mi zamuti vodu pa sam odustala od toga i sad koristim obicno crijevo i usisam i vodu i drekece sa dna. ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #21 u: Lipanj 10, 2013, 10:19:57 prijepodne »
bez poblema mozes usisavati klasicnim sistemom crijeva i sifona. povuces vodu i to je to. s obzirom na malu visinsku razliku, voda ce sporije ici, ali ici ce. trebat ce ti malo vise vremena sa slabijim protokom, sto je po meni prednost, jer omogucava preciznije usisavanje, uz povlacenje manje kolicine vode, nego ono kad voda siba, pa se utrkujes s vremenom i preostalom kolicinom slobodnog mjesta u kanti da usisas sto vise.  :D a to obicno zavrsi sa lijepom lokvicom na parketu, barem kod mene.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Lipanj 10, 2013, 14:16:45 poslijepodne »
točno!
ma, ako mi možemo pustiti vodu da curi kroz prozor, a to je čak nešto viši "vodostaj" od nivoa vode
bitno je samo dobro "povući".....

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 10, 2013, 19:37:13 poslijepodne »
Super, hvala na ohrabrenju nadam se da ce  funkcionirati, cak  evo bas  gledam imam  sifon na podu  u kupaoni svega  tri metra  od akvarija pa mozda i dobim suvisliji pad...

Evo za sad malo  slika  onog  sto  znate kao moj 112 litarski akvarij sa  puno previse  riba u njemu (znam znam, mea  kulpa, no gledajte   to kao da  su ribe  na autobusnoj stanici prije nego dođu u novi dom), ovo prvo je fotka  mobom od jucer,  danas  je na njemu  jos i jedan  od  novih filtera  tako da  se   zastarta  na vrijeme!

« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2013, 19:54:24 poslijepodne od Smilas »

Offline natty

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 10, 2013, 20:48:48 poslijepodne »
E a kakva ti je to pjena na povrsini?