Srpanj 30, 2025, 08:12:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bijela mrlja na leđima ženke guppyja  (Posjeta: 1032 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Balthazar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Bijela mrlja na leđima ženke guppyja
« u: Ožujak 06, 2013, 18:15:56 poslijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 70 L
-   temperatura, 25,5
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - NE MJERIM
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  2,5 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    1 MJESEC
-   koliko često i koliko mijenjate vode 1 TJEDNO, 15 LITARA
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija DA

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    UNUTRAŠNJI JUWELOV BIOFLOW; 280 L/H
-   način i periodi čišćenja filter materijala  MIJENJAM VATU VRLO ČESTO, OSTALO NIJE MIJENJANO, 2× SAM SVE ISPRAO
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  VATA, AKTIVNI UGLJEN, PLAVI I ZELENI JUWELOV FILTAR

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  MANJI PANJ LOZE I PAR KAMENA. NE PRIMIJEĆUJEM SLUZ
-   grijač 50W
-   pumpa za zrak  NE
-   CO2 sustav – kakav  NE
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) JBL FERROPOL (JENOM TJEDNO); TETRA AQUA SAFE (KOD PROMJENE VODE)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  10 GUPIJA (6 KUPLJENA PRIJE, 2 ŽENKE KUPLJENE PRED 4 DANA, 2 BEBE STARE 1 TJEDAN), 6 RAZBORA, 3 ANCISTRUSA, 3 JAPANSKE KOZICE
-   starost ribica    RAZBORE I 6 GUPIJA SU VELIČINE 3 CM, 2 ŽENKE GUPIJA SU ODRASLE, ANCISTRUSI DUGI 6-8 CM
-   ima li potencijalnih „terorista“  NE ZNAM ŠTO TO ZNAČI
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  2/DAN JBL NOVO BEL I 1 TABLETA NOVO PLECO/DAN

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke NE, OSIM PAR LISTA ŠTO FIZIČKI UNIŠTE ANCISTRUSI
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) NE ZNAM
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi NE
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi KVARCNI ŠLJUNAK 2-3 MM U SLOJU 4-5 CM; ISPOD JE KUPLJENI SUPSTRAT NA KOJEM JE MREŽICA ZA KOMARCE
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu NE

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  3 NOVE KOZICE; BILJKA STAUROGYNE REPENS, 2 ŽENKE GUPIJA, 2 BEBE GUPIJA
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma BIJELA NASLAGA NA LEĐIMA ŽENKE GUPIJA. VELIČINA 2×5 MM, DEBLJINE MALO MANJE OD 1 MM
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... NIKAKVE DRUGE PROMJENE NISU NISU VIDLJIVE
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) NORMALAN
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  VIDIO PRED 2 DANA, MOŽDA JE BILO I PRIJE
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  NE
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  PRIMIJEĆENO NA 1 RIBI
-  stanje ostalih stanovnika IZGLEDA OK

Radi se o odrasloj ženki gupija kupljenoj pred par dana. možda je već u startu to imala pa nisam primijetio, iako je prilično veliko. Sve ostalo mi izgleda OK. Pokušao sam slikati, ali ne znam da li ćete vidjeti to na slici.

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
Odg: Bijela mrlja na leđima ženke guppyja
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2013, 18:57:38 poslijepodne »
Jedna nadopuno gornjeg posta: maknuo sam ribicu mrežicom van i stavio sam je u čašu. Prilikom toga te bijele naslage su se skinule - očito da su vrlo nježne. Na vrhu leđa ostala je raniac koju sam probao snimiti. Vidi se da je taj dio crvenkast i koža oštećena. Nadam se da je barem nešto vidljivo na slici.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2013, 20:23:35 poslijepodne »
Kada je vec u posudi odvojena bilo bi dobro da provedes petodnevnu turu lijecenja sa antisepticom na primjer sa Serinim Bactopurom uz dodatak vrlo malo soli. Inace ide jedna cajna zlicica na 50 litara bode.

Tu staklenku stavi da pluta u velikom akvariju zbog temperature vode a bilo bi dobro da mozes osigurati aeraciju u staklenci.

Budem ti vise napisao sutra ujutro.

Pozdrav.
« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2013, 09:47:54 prijepodne od 985plavi »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 07, 2013, 09:54:31 prijepodne »
Uz ono što sam ti napisao sinoć predlažem da iz filtera izbaciš vatu i aktivni ugljen a taj prostor popuni sa akvarijskom spužvom.
Ako vatu ne želiš izbaciti tada ju moraš mijenjati svaki peti dan ili maksimalno svaki sedmi dan sa potpuno novom vatom (vremenom bude znatan trošak).

Ostalo sve radiš kako treba  :up:

Danas kada vidim fotku preko kompjutera čini mi se da je riba na leđima imala vodeni plik a koji se javlja kada se riba opeće na grijač.

Dakle provedi liječenje Bactopurom da se oštečeno mjesto ne bi upalilo.

Tijekom liječenja dobro je u tako maloj staklenki treči dan promijeniti 70% vode sa vodom iz akvarija i ponovo usuti propisanu dozu lijeka i soli. Ne zaboravi da treba biti aeracija uključena.

Javljaj nam promjene, pozdrav i sretno.

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2013, 10:44:21 prijepodne »
Plavi,

hvala na odgovorima. Vatu mijenjam svakih 3-5 dana. Osim vate imam Juwelovu zelenu spužvu (nitrati) i plavu (fina filtracija), a vata mi je za sada kao prvi stupanj filtracije - dok potrošim mogu zamijeniti za spužvu. Zbog čega da izbacim aktivni ugljen, da li ima nešto zbog čega nije dobro da je unutra?

Riba se kod mene nije mogla opeći na grijač, ali je moguće da se to dogodilo u dućanu. Inače, i meni to izgleda kao nekakva rana. Jučer sam primijetio i to da se ono bijelo pojavi vrlo brzo, za 15-tak minuta natrag na taj dio. Da li je to nekakva reakcija tijela ribe - pretpostavljam da se ne radi o bakterijama koje bi se tako brzo "nakotile".

Javljati ću što će biti dalje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Ožujak 07, 2013, 10:59:56 prijepodne »
Radi se o takozvanom "vodenom pliku" to je mjesto između 2 sloja kože u koje se zbog opekline nakuplja voda pa ono može biti veće i manje a na kraju puca.

Aktivni ugljen se stavlja u filter samo nakon liječenja cijelog akvarija da na sebe prikupi ostatke lijeka. Nije dobro držati aktivni ugljen stalno u filteru jer on na sebe konstantno prikuplja otrove iz vode a u jednom trenutku kada njegov potencijal za vezanje tih tvari dođe do maksimuma dolazi do obrnute akcije, odnosno, do otpuštanja otrova nazad u vodu...

Daj molim te popuni svoj profil sa ostalim podatcima ( datum i godina rođenja te mjesto u kojem živiš) a radi lakšeg davanja savjeta.

Pozdrav.

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 07, 2013, 18:36:58 poslijepodne »
Hvala na informacijama, profil dopunjen! Javim se dok se nešto dogodi sa ribicom.

Offline Balthazar

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2013, 08:21:58 prijepodne »
Samo javljam da bijele mrlje više nema, a nadam se da se neće ni pojaviti. Ribicu sam stavio u mali akvarij u koji sam stavio malo soli. Pošto mi je već dok sam pisao postove vezano uz ovo izgledalo da se mrlja polako povlači, nisam koristio Bactopur.