Srpanj 16, 2025, 18:11:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 143159 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #550 u: Siječanj 10, 2014, 14:44:50 poslijepodne »
je, sve stoji sam kaj je igličasti u magu 60 kn+ redukcije i spojnice :roll:, kaže mi čovijek u Mag-u da više neće prodavat kompresore jer ga opsjedaju samo akvaristi, a kompresori stoje... :D

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #551 u: Siječanj 10, 2014, 14:58:08 poslijepodne »
Mislim da ću se i ja prebacit na ovaj kit. Vidim da ljudi imaju dobra iskustva o njemu...
Je nekom kit možda višak pa ga prodaje  :P. Nekako mi je muka od tog ebaya, al jednom se led probit mora...

Pitanje, osim samog kita, punjenja i boce od kole, kolko sam skužila, što si još trebam nabaviti? Sve su mi te stvarčice nove pa... :-[

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #552 u: Siječanj 10, 2014, 15:11:35 poslijepodne »
je, sve stoji sam kaj je igličasti u magu 60 kn+ redukcije i spojnice :roll:, kaže mi čovijek u Mag-u da više neće prodavat kompresore jer ga opsjedaju samo akvaristi, a kompresori stoje... :D
ja platio igličasti sa dvije brze spojnice 72 kn, ali stvarno se isplati.
nego Jurgen jel imaju tamo reduktore (manometre ili kako ih već ljudi nazivaju) meni bi trebao reduktor sa manometrima, samo brijem da bi to tam bilo malo preskupo?!  -?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #553 u: Siječanj 10, 2014, 15:17:02 poslijepodne »
Mislim da ću se i ja prebacit na ovaj kit. Vidim da ljudi imaju dobra iskustva o njemu...
Je nekom kit možda višak pa ga prodaje  :P. Nekako mi je muka od tog ebaya, al jednom se led probit mora...

Pitanje, osim samog kita, punjenja i boce od kole, kolko sam skužila, što si još trebam nabaviti? Sve su mi te stvarčice nove pa... :-[
par metara 4-5-6 mm crijeva i nekakav difuzor. Eventualno nepovratni ventil.

ja platio igličasti sa dvije brze spojnice 72 kn, ali stvarno se isplati.
nego Jurgen jel imaju tamo reduktore (manometre ili kako ih već ljudi nazivaju) meni bi trebao reduktor sa manometrima, samo brijem da bi to tam bilo malo preskupo?!  -?
nema kaj nema, a cijena....... gle uvijek mozes kupiti kineza pa onda mozda opet dodjes u MAG kao i po iglicasti. A znas i sam kaj ce ti se dogoditi ako ti to otkaze poslusnost u jednom trenutku i CO2 krene a tebe nema doma  :dead:

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #554 u: Siječanj 10, 2014, 15:24:44 poslijepodne »
a ja zvao neki dan i veli mi preko telefona da nema ni reduktore ni manometre posebno, vezano za kupnje kod kineza, kupio sam kao i ti kit sa ebaya, a ovaj reduktor koji sam uzeo je od kolege sa foruma ali je korišten za kalcij reaktor.

Offline student

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #555 u: Siječanj 24, 2014, 12:37:44 poslijepodne »
Pozdrav ,procitao sam temu  poprilicno ..
Posto vidim da najvise ima problema sa ventilom ,a Kina mi blize od Zg :D .. narucio bih na e-bayu ovo ako je to ok ...

Kapice 2 = 10kn
Manometar (jedan od ova dva) = 30 kn
Ventil = 40 kn

Zanima me :

1. da li ste jos zadovoljni za limunskom i sodom.

2. da li je to sto mislim narucit sve sto mi je potrebno.

3 da li je netko koristio ova tip ventila

4.koji manometar da uzemem ,ovaj ima regulaciju al morao bi iskemijat kako ga spojit na crijevo
(ako je potrebno stavit cu linkove) dc i difuzor imam.
..postoji posebna vrsta ribica ,zovu ih corydorasi..

Offline marinjo

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #556 u: Siječanj 24, 2014, 12:46:13 poslijepodne »
Ja sam isto razmišlja o pojedinačnoj kupnji kvalitetnijih djelova, međutim ovdje ti fale cijevi, u pro kitu dođe sve složeno. U boci s limunskom na dnu je jedan uteg/kuglica koji drži kraj cijevi u otopini i kad je limunska pri kraju. U boci s bikarbonom je jedan Y krak koji omogućava protok co2 i kad je boca bikarbone puna... Znam da je ukupno pro kit skuplji al je plug n play i sve je već spojeno

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #557 u: Siječanj 24, 2014, 12:50:24 poslijepodne »
Što se tiče sode i limunske ja sam prezadovoljan. Sve je čisto, kad se ušemiš treba ti manje od 5 min da obnoviš smjesu. Mene je bilo frka koliko je protok konstantan jer imam uključivanje na solenoid pa me uglavnom nema doma kad stvar krene. Protok nije konstantan i treba ga tu i tamo regulirat jer tlak šeta od 1 do 4 bara. Međutim kako ja imam difuzor, i na najjačem protoku nemam toliko povećanje otapanja co2 da bi ugrozio faunu (difuzori su poprilično neučinkoviti). A sustav radi čak još cili jedan dan nakon šta tlak padne na nulu...

Offline marinjo

• Punopravni član
« Odgovori #558 u: Siječanj 24, 2014, 12:53:09 poslijepodne »
Ovakav sličan ventil prodaju na co2art.co.uk i reviewi su zadovoljavajući... Ipak, moj ti je savjet čitav pro kit sustav pa posli mijenjaj šta ne valja. Al ja ne bi mjenja kineza za kineza...

Ne bi ti loše doša i jedan nepovratni ventil (check valve) da ne bi bilo cirkusa kad se sustav isprazni. Bubble counter je opcionalan a drip checker svakako preporučljiv...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #559 u: Siječanj 24, 2014, 13:32:03 poslijepodne »
Pozdrav ,procitao sam temu  poprilicno ..
Posto vidim da najvise ima problema sa ventilom ,a Kina mi blize od Zg :D .. narucio bih na e-bayu ovo ako je to ok ...

Kapice 2 = 10kn
Manometar (jedan od ova dva) = 30 kn
Ventil = 40 kn

Zanima me :

1. da li ste jos zadovoljni za limunskom i sodom.

2. da li je to sto mislim narucit sve sto mi je potrebno.

3 da li je netko koristio ova tip ventila

4.koji manometar da uzemem ,ovaj ima regulaciju al morao bi iskemijat kako ga spojit na crijevo
(ako je potrebno stavit cu linkove) dc i difuzor imam.
gle, ako kupujes sve pojedinacno, manometar ti ne treba. Nema apsolutno nikakvu funkciju. Samo trebas nekako zacepiti ovu drugu rupu na cepu. Samo cepovi i iglicasti. Crijeva mozes kupiti u svakom baunecemu a onaj uteg isto nije neophodan. Ako bas hoces, mozes silikonom zalijepiti nekakav kamencic na crijevo.

Offline student

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #560 u: Siječanj 24, 2014, 14:34:09 poslijepodne »
Super Hvala Vam na odgovoru !

Crijeva imam kod kuce to nije problem (a i uteg mislim da cu nesto stavit da ih drzi uspravno) 

-- Y da li mogu koristit onu plastiku sto ide kao nastavak za zracnu pumpu (fotka) ,taj Y stavljam na crijevo (sto povezuje te dvije boce) ,negdje u bocu na polovni ako sam dobro procitao

-- nepovratni ventil stavljam na crijevo sto ide do difuzora ,da li postoji neka kvalitetna marka ,uzeo sam par komada ,od ovih jos prije i nisu se pokazali dobrim (fotka)

Manometar bi uzeo cito da vidim na koliko bara ide (estetski mi ljepse a i da me ne pati hoce li nesto biti il ne)

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #561 u: Siječanj 24, 2014, 15:24:37 poslijepodne »
Y stavis gore, cca 5cm od cepa. Cilj Y je da ti limunska ode dolje, a kad krene co2, da on kroz y udje u crevo i krene u bocu s limunskom, a ne da ti se vrati soda nazad. Dodatno, cijevcicu u boci sa sodom isto probaj do dna produljiti. Bolje ce reagirati kiselina, te na kraju neces morati mjesati (ja koristim 2.5l boce kokakole + dupla doza, pa mi se teze mjesaju tekucine ali mi sve skupa jako dobro radi).
Manometar ti generalno ne treba. Ali, pozeljno je imati sigurnosni ventil koji ispusta visak plina iz boce s limunskom, kako ti ne bi explodirale boce/creva/kapice/bilosto. Obicno je sigurnosni na 3 bara, ali po meni moze i vise (4-5).
Ja sustav koristim valjda godinu dana (sada je negdje kada smo nabavljali u coporativi onu vecu kolicinu sode i limunske), i nisam imao nikakvih problema. Jedino sam sada zamjenio crevo koje spaja dvije boce, malo je okrutnulo i pocelo je pucati u predjelu spoja s cepovima.
Za uteg probaj samo napraviti na crevu gluntu plastike s onim pistoljem na vrucu plastiku. Kamen, zeljezo i bilo sto sto bi reagiralo s limunskom ne savjetujem. Gledaj da bude manje da ti prolazi kroz grlo boce (moze biti duguljasto).

Iglicasti svakako gledaj kod nas kupiti u MAG-u. Ja nisam, radi onaj original, ali bi volio kupiti ovaj iz MAG-a, ali nemam vremena otici tamo. AKo ides javi :)

Mozda bi dali popust da nas se 10 dogovori i ide kupiti kolektivno...

Offline student

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #562 u: Siječanj 24, 2014, 15:54:46 poslijepodne »
Znaci "Y stavis gore, cca 5cm od cepa" - znaci u bocu B (gdje se nalazi soda)  Hvala  :up:

U Osijeku nema MAG .. a necu komplicirat onda za pocetak ovako ,ako bi ovaj ventil zezo onda cemo nesto sredit ..

U ponedjeljak narucujem ,kad sve stigne i pospajam javim rezultate :)

Vezano za limunsku ,koliko sam cuo da ima jedna trgovin u Osijeku 10kn/1kg .. jos moram provjerit ,ali ako je tako to ce me izaci uz to sto je jednostavnije , cistije , stabičnije i jos jeftinije nego kvasac i secer.

Koliko sam citao standardno = 200 gr lim/600 ml vode,  200 ml vode/200 gr sode bikarbone  7-10 dana traje  ,

znaci da tvoja doza  400lim/1200ml vode i 400gr sode/400ml vode bi trebalo trajat 14-20 dana ?

Omjer vode si isto povecao ili je on

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #563 u: Siječanj 24, 2014, 16:05:10 poslijepodne »
Povecavas sve proporconalno. Generalno radim od 300g smjese, jer mi se 400g pokazalo da ima mrvu previse te da je moguce da se napuni do Y djela (kad se prelije limunska, onda sve zavri, pa ako jos promuckas, onda se solidno zapjeni i moze doci do povrata u bocu s limunskom).
Sto se tice iglicastog, ljudi imaju svakakvih iskustava. Od toga da je preko noci iscurilo sve u akvarij, do toga da im radi savrseno. Meni do sada nije radilo probleme. Nije bas sjajno, ali, 0.5mm zakret rezultira s 2mjehurica/sekundi pomakom. Pa sad gledaj kako ces namjestiti da ti to radi.
Za razliku od toga, u MAG-u je daleko kvalitetniji (iako ga nisam vidio, ali drugi kazu a ja im vjerujem jer stvarno i je kvalitetniji).
Glede limunske i sode...
Meni smjesa traje nekad i po 20 dana. Kad ne pratim koliko curi, pa uspori... :)
Cijena... pogledaj u coporativi. Mozda se skupi kriticna kolicina ljudi i dobrovoljac da ode kupiti to u radno vrijeme. Kada sam ja uzimao to, bilo je osjetno jeftinije neg drugdje. Vidi tamo, napisao sam cijene i gdje kupiti. Mozda hoces sam kupiti vrece od 50kg?
Ja sam to kupio, raspakirao (zena me se skoro odrekla doma), i poslao vecinom tiskom. Slao sam i po 16kg u jednom paketu....

Svakako ako netko ima viska iglicasti ili bi mi mogao kupiti u MAGu, preporucam se....

Offline RedFish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #564 u: Siječanj 24, 2014, 16:10:16 poslijepodne »
Vezano za limunsku ,koliko sam cuo da ima jedna trgovin u Osijeku 10kn/1kg ..

Jel moze na PP koja je to trgovina?
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #565 u: Siječanj 24, 2014, 17:25:00 poslijepodne »

Za uteg probaj samo napraviti na crevu gluntu plastike s onim pistoljem na vrucu plastiku.
nema sanse, vruca plastika odmah istopi crijevo.  ;)

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #566 u: Siječanj 24, 2014, 18:23:08 poslijepodne »

Za uteg probaj samo napraviti na crevu gluntu plastike s onim pistoljem na vrucu plastiku.
nema sanse, vruca plastika odmah istopi crijevo.  ;)
Zavisi koje crevo i koliko vruca plastika. Moje silikonsko je prezivjelo bez ikakvih deformacija :)

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #567 u: Siječanj 24, 2014, 18:41:57 poslijepodne »
crijevo 3x2 mm meni izdrzi vrice lijepljenje,, ali ga se nrsmije savijat dok se ne ohladi.

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #568 u: Siječanj 24, 2014, 23:06:10 poslijepodne »
Sto se tice iglicastog, ljudi imaju svakakvih iskustava. Od toga da je preko noci iscurilo sve u akvarij, do toga da im radi savrseno. Meni do sada nije radilo probleme.

Kome se dogodilo da mu je iscurio co2 preko noći zbog igličastog ventila na pro diy co2 sistemu?

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #569 u: Siječanj 25, 2014, 01:00:13 prijepodne »
A jesam ja neke  :cupakosu: sriće! Oće  :a018k: na mene i gotovo!
Nedavno me izludila brtva i sad kad sam je nabavio i stavio pa sada pukoše čepovi. :down: Ne vjerujem da sam baš toliko luđački zavrnuo čepove. -? Mislim da je prije veliki tlak koji se stvori u bocama, a sigurnosni ventil nije otvorio.Možda?
Meni se nakon dva-tri dana naglo prebaci limunska (oko 2 dcl.) u bocu sa sodom.Do tada samo malo po malo se svaki nekoliko pretoči u sodu.Stalno mi je tlak oko 1-1,5 , a tada mi se tlak zna popeti do 3. Ostane u boci limunske oko 1 dcl. Nije mi jasno zašto se to događa!? Ima li netko sličnih iskustava?
I šta mislite kojim bi se lipilom dalo obo zalipiti. Nove sam čepove naručio, ali samo da mi ovi posluže dok
Marko Polo s karavanom deva iz Kine stigne do mene.

To se i meni desavalo dok nisam stavio dva nepovratna ventila u boci sa sodom.
Problem je kaj smjesa ne odreagira kako treba jer je soda na dnu i nemas nepovratne da reguliras iz koje cijevi dolazi limunska a preko koje cijevi se vraca pritisak u bocu sa limunskom.

Kao sto sam vec rekao meni traje 20+ dana ziher .. mislim da mi je rekord bio skoro mjesec.

Sa ta dva nepovratna ventila izjednacavanje tlakova i kontrola reakcije je puno stabilnija.

Zato kaj bez nepovratnih ventila kada krene limunska ona ide linijom manjeg otpora i uglavnom dolazi u bocu sa sodom kroz cjevcicu namjenjenu za povrat co2 i kapa po povrsini smjese sa sodom i slabo reagira jer se soda slegne na dno.
Nedaj boze promuckati bocu sa sodom onda ..ode i do 7bara.

Zato stavis nepovratne ventile(ja sam kupio u pet centru jeftine  plasticne duguljaste da  moze proc grlo od boce) da kad limunska krene dodje do dna gdje je soda i tamo odreagira 100%, znaci mora cijevcica biti do dna u boci sa sodom.
A kada krene izjednacavanje tlakova onda ide kroz gornju cijevcicu i ide samo co2 a ne smjesa sode.

Znaci u boci sa sodom stavis T, jedana cijev pri vrhu boce kuda ce ici co2 nazad u bocu sa limunskom
 -stavis nepovratni da limunska nemoze ici kroz nju
 a drugu cijevcicu do dna i nariktati nepovratni da limnska ide kroz nju ...

Zvuci komplicirano al je jednostavno, svi koji probaju bit ce odusevljeni :D

I netreba cepove uopce jako stezati, nemrem vjerovati da su ti pukli :(

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #570 u: Siječanj 25, 2014, 07:29:25 prijepodne »
da treba malo obratit pozornost na čepove, neznam događalo se da istrunu dihtunzi na čepovima, ali mislim da je to izolirani slučaj bio. što se tiće prelijevanja, u 6 mj ise dogodilo nekoliko puta, najvjerovatnije je igličasti (ako se tako može nazvati) odradio dobar dio posla oko prelijevanja. kada bi sam radio sistem, definitivno bih u magu kupio igličasti, te sa ebaya čepove, Y komad, :zagrljaj: i to je sve što je u ovakvom sistemu potrebno

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #571 u: Siječanj 25, 2014, 19:54:43 poslijepodne »

Nemoj reć :)
Ja sam evo danas dobio svoj primjerak pa ću ga sad za vikend upogoniti, sigurno ću imati nekih pitanja pa se preporučam za pitanja prema svima:) . a ovo sa nepovratnim ventilima ovak teoretski niš ne kužim ..možda mi svane kad sastavim kit.

Inače uz pro kit sam dobio besplatno difuzor kod u-barna pa eto ako će tko naručivati nek informaciju uzme u obzir..

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #572 u: Siječanj 25, 2014, 20:29:05 poslijepodne »
difussor , ha? kako si se za to ogrebao?  :P , pitaj što ti nije jasno...  :up:

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #573 u: Siječanj 25, 2014, 20:47:05 poslijepodne »
Nemam pojma pisalo je da šalje sa difusorom, valjda neka akcija :)

Evo još uvijek da šalje sa nano difuzorom:

http://www.ebay.com/itm/Pro-DIY-CO2-system-with-CO2-pressure-guage-and-check-valve-D301-/271059386143

A pitanja će svakako biti ne brini  :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #574 u: Siječanj 25, 2014, 20:53:02 poslijepodne »

Nemoj reć :)
Ja sam evo danas dobio svoj primjerak pa ću ga sad za vikend upogoniti, sigurno ću imati nekih pitanja pa se preporučam za pitanja prema svima:) . a ovo sa nepovratnim ventilima ovak teoretski niš ne kužim ..možda mi svane kad sastavim kit.

Inače uz pro kit sam dobio besplatno difuzor kod u-barna pa eto ako će tko naručivati nek informaciju uzme u obzir..
mislim da vec imas negdje u ovoj temi skicu za te nepovratne ventile. Ja ih ne koristim i ne kuzim bas njihovu poantu. No uz ponesto eksperimentiranja sam skuzio da je uzrok "curenja" limunske u par dana sugavi iglicasti koji je skroz neprecizan i sto ga vise stelas tim on losije radi. I meni se par puta na pocetku dogodilo da mi  limunska ode kroz par dana ali od kad sam skuzio da je iglicasti problem i ne sarafim ga stalno smjesa mi traje preko 20 dana uvijek. Mislim da bi iglicasti iz MAGa rijesio i taj problem.
Limunska kiselina ima gustocu nesto vecu od vode tak da i bez obzira na to kaj kapa gore na povrsinu uvijek dodje dole do sode i to mi nikad nije radilo problem.