Srpanj 18, 2025, 13:02:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 143801 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline emacemac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #475 u: Srpanj 06, 2013, 19:11:30 poslijepodne »
dobro si rekao nakupi se ti, i izbaci van, slabo otapanje

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #476 u: Srpanj 06, 2013, 19:38:08 poslijepodne »
da i ja nesto pametno pitam
stavio sam difuzor tako da vanjski filter sve vuce u sebe i otprilike u jednom satu filter dva puta izbaci mjehurice pa me zanima dali se sta co2 uspije otopit ili se nakuplja pa samo izbaci odjednom
ja se nadam posto je u filteru gdje je stalno strujanje da se ipak nesto otopi dal sam u pravu
upravo sto je emacemac rekao

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #477 u: Srpanj 06, 2013, 19:46:42 poslijepodne »
pa valjda nesto otopi jer to sta izbaci je skroz malo budem probao tako dek ne napravim reaktor
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #478 u: Srpanj 06, 2013, 20:06:43 poslijepodne »
otopi se nesto. Ali. To sam i ja probao i dosao do zakljucka da onaj dio koji se ne otopi filter izbaci van. To se cuje. No problem je bio taj kaj meni filter nije izbacivao sve nego bi se s vremenom nakupilo dosta toga i onda se znalo desiti da filter stane. Odnosno protok stane jer se napravi zracni cep. Muckanjem filtera se to rijesi ali to nije dobro za sami filter pa sam na kraju odustao od toga.

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #479 u: Srpanj 06, 2013, 20:07:10 poslijepodne »
otopi nesto ali slabo
nismo ni rekli da ne otapa bas nista :up:

Offline TOOMY

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Sesvete
« Odgovori #480 u: Srpanj 07, 2013, 18:13:05 poslijepodne »
jel sustav radi isto kao i prvog dana i jel ucinkovitost na nivou?

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #481 u: Srpanj 08, 2013, 16:24:55 poslijepodne »
Ovo je prehebena stvarcica mogu rec, bolje nego boca u smisli da je zanimljivije :D

Neznam koliko ce trajati smjesa ali za sada znaci 3 dana vec sve funkcionira , tlak mi je na 1-1.2 bara i mjehurici pice dan/noc a u boci sa limunskom ima jos 80-90% smjese.
Tako da cetrajati sigurno 10ak dana ako ne i vise.
PH mi je sad na 7 tako da bih jos mogao napiciti malo do nekih 6.7 ala  ...

Ono kaj sam najvise primjetio da su mi se ramirezi i bete odusevile, samo se sepire i mrijest pada uskoro :)

sad konacno mogu poceti gnojiti biljke kak se spada jer ima CO2 i svijetla dosta.

Svaka preporuka.

Idem u nabavku biljaka i aquascaping :D

Alge se sve otopile btw.

Offline Marino_Stra

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 59
« Odgovori #482 u: Kolovoz 01, 2013, 23:48:01 poslijepodne »
   Ja sam novi na forumu i čitajući prikupljam znaje jer ovo je za mene novo.Dugo sam u akvaristici i sad sam odlučio posvetiti se bilju,Tako sam došao do ovog foruma,do samog CO2 sistema.Skupljam polako za pravi sistem (doziranjem iz boce ),ne kažem da ovo nije pravi sistem ali dugoročnije gledano mislim da je u startu podosta skuplji no s vremenom se isplati.Bocu sam nabavio,muči me još regulator, a do tada doziram CO2 uz pomoć kvasca i šećera.Odmah su se počeli pojavljivati problemi u akvariju jer uz bilje krenile su i alge (smeđe i zelene končaste)Malo sam mijenjao rasvjetu no nije bilo ništa bolje.Kako sam pročitao da su se neki rješili tog problema sa novim DIY sistemom sa limunskom i sodom odlučio sam i ja probati.Danas sam konačno pustio u rad taj sistem.Prvo nisam mogao dobiti tlak,akad je i došao bio je jedva 0,8 bara.Navečer sam proces zaustavio a u boci A gdje je trebala biri limunska ostalo je svega dva prsta otopine a tlak je na jedva 0,3 bara.
   Gdje sam pogriješio?Koristio sam običnu vodu iz pipe,da li treba prokuhana ili treba imati neku određenu temperaturu?Ni soda bikarbona mi se nije otopila,da li se ona mora skroz otopiti a tek onda da se krene reakcija?

Offline emacemac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #483 u: Kolovoz 02, 2013, 00:02:06 prijepodne »
moras malo detaljnije opisat kakav sistem imas i kako si ga pustio u pogon, i sta se sve događalo do tog stanja

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #484 u: Kolovoz 02, 2013, 00:31:08 prijepodne »
soda ti se ne topi, nju "pojede" limunska. Ako ti je sva limunska brzo zavrsila u boci B onda ti najvjerojatnije negdje pusta.

Offline Marino_Stra

• Novi član
  • *
« Odgovori #485 u: Kolovoz 02, 2013, 10:50:13 prijepodne »
Prilažem sliku mog sistema.Bio sam nestrpljiv pa sam ga probao sastaviti bez svih naručenih djelova.Stigli u mi samo čepovi a trebaju još mjerač mjehurića,nepovratni ventil i raspršivač.Kada si mi rekao da mi sistem negdje curi,može jedino na ventilu za zrak.To mi je jedino sumljivo mjesto.
  Kao što vidiš na slici do jutra je nestala limunska kiselina a boca sa sodom se razbisstrila i tlak na manometeu je 0 bara.

Imam problem sa dodavanjem slike,nemam pojma jesam li ju stavio,budem vidio kad pošaljem poruku.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #486 u: Kolovoz 02, 2013, 11:29:44 prijepodne »
ma pustati moze svugdje. I ova treca boca ti ne treba. Cemu to? Nije to kvasac pa da ti treba separator. A i jako dobro izgleda kao potencijano mjesto pustanja.
Stavi si duze crijevo na manometar tako da mozes sve ostalo potopiti i vidi da li negdje pusta. Meni je na bocama od fante pustalo na cepu pa sam stavio boce od kokte. U principu, zanima te sve prije izlaza iglicastog ventila jer je tu tlak veci i veca je vjerojatnost da negdje pusta.

Offline Marino_Stra

• Novi član
  • *
« Odgovori #487 u: Kolovoz 02, 2013, 12:36:25 poslijepodne »
   Ovu treću bocu koristim kao brojač mjehurića.
 Zanima me  dužina crijeva koja ide iz boce sa limunskom kiseline u bocu sa sodom.Znam da u boci A mora biti do dna jer je proces gotov kada izvuče svu otopinu,ali kolika dužina mora biti u boci B?Ja sam je također stavio na dno,ima provizorni uteg.To pitam zbog toga jer u toj boci se staloži soda i onda je to crijevo uronjeno u talog sode.
  Sad sam kratak sa limunkom pa kad nabavim budem ispitao aparaturu od curenja.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #488 u: Kolovoz 02, 2013, 15:23:37 poslijepodne »
ne mora ta druga biti do dolje skroz, cak stovise mislim da ne bi uopce trebala dirati sodu jer onda postoji mogucnost da ti sodu povuce u bocu sa limunskom. Pogotovo ako nemas onaj Y razdjelnik. A kaj se tice BC, kupi sprice od 5ml u apoteci i onaj plasticni nepovratni ventil (izbjegavati Karlie jer ih ima masu koji ne valjaju, Tetrini su OK). Stavis malo vode u spricu i nabijes unutra nepovratni ventil i imas BC.  :)

Offline Marino_Stra

• Novi član
  • *
« Odgovori #489 u: Kolovoz 02, 2013, 17:46:30 poslijepodne »
  Formirao sam sistem,jest da sam bacio jednu rundu (preslabo mi je dihtalo crijevo na ulazu u igličasti ventil,uslijedila je burna reakcija kad je izbilo crijevo,tlak je otišao preko 2;5 bara;toliko mjeri manometar).Sada drži na 1 bar,namjestio sam na jedan mjehurić u sek pa budem vidio kako bude išlo i koliko će trajati.Po noći ću zatvoriti ventil jer kažete da je nepotrebno i da reakcije neće biti dok sam sa šećerom i kvascem puštao CO2 van jer reakcija dobivanja se ne može zaustaviti.
  Evo i fotki novog sistema

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #490 u: Kolovoz 02, 2013, 18:43:12 poslijepodne »
Po noći ću zatvoriti ventil jer kažete da je nepotrebno i da reakcije neće biti dok sam sa šećerom i kvascem puštao CO2 van jer reakcija dobivanja se ne može zaustaviti.
tako je

Offline Marino_Stra

• Novi član
  • *
« Odgovori #491 u: Kolovoz 02, 2013, 19:04:15 poslijepodne »
   Hvala svima na pomoći,ta sada sistem radi.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #492 u: Kolovoz 14, 2013, 14:26:19 poslijepodne »
Evo me opet.  -?

Nakon one nezgodacije s curenjem co2 i gotovo uginućem riba, tek sam prije 3 dana opet upogonila sistem. Koji je trajao ni 2 dana. Koji vrag sad??? Nariktala sam na 1 bar, ok. Nisam stavila da piči na maximum, da mi se ribe ne šokiraju. I to je ok. Nisam stavljala DC, ali vidim po ribama da koncentracija CO2 nije bila ni približno velika. Znači, u roku dan i pol ili 2 dana zapravo (zaboravila sam koji sam dan to napravila) je tekućina iz boce A prešla u bocu B. Baš sam razočarana i sad mislim da je jedino moguće da negdje prije igličastog ili na njemu pušta. Može li biti što drugo? Pa baš me ne ide...

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #493 u: Kolovoz 14, 2013, 14:49:24 poslijepodne »
Tak je i meni bilo ...dok nisam stavio nepovratne ventile, ali ako ti je tlak sada kada je sve preslo u bocu B ispod 6bara onda ti negdje pusta ...

ovak sam si ja napravio i trajalo mi je 27 dana, mjehuric u sekundi ...

U boci B sa sodom, stavis nepovratne ventile (oni jeftini iz zoo shopa duguljasti da stanu u bocu) i to tako da kada dolazi limnska moze samo dolje direkt u sodu,
a kada se tlak izjednacava sa A bocom da co2 moze samo kroz gornji dio cjevcice nazad.

Jedino je kad sad startam novu turu malo teze naterati da dodje do 1bara, malo duze se igram ali zato traje....

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
« Odgovori #494 u: Kolovoz 14, 2013, 15:05:55 poslijepodne »
@MrCROant
ovo ispod 6 bara me malo buni?
kakav igličasti imaš???
koliku količinu limunske, sode i vode stavljaš? - standardne ili uvećane?
te koji igličasti imaš? origi sa kita ili neki pošteni?
i ako nije problem da skiciraš malo shemu koju si opisao, na koju cijev toćno ide taj nepovratni?
ako sam dobro shvatio nepovratni ide gore na cijev iz koje se tlak vraća, a limunska ide u bocu B kroz dužu cijev koja ide do dna u boci B?

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #495 u: Kolovoz 14, 2013, 16:09:16 poslijepodne »
Pa ako je sve preslo iz A u B u roku dva dana onda nemoze biti tlak 1bar osim ako negdje pusta.
Tak je i meni preslo prvi put kada sam radio u roku par dana sve zavrsilo u boci B i tlak je onda bio +6bara u bocama.

Napravio skicu ala Pikaso :D :D :D

Znaci kroz gornji nepovratni ne moze limunska proc u bocu B, moze samo co2 ici nazad.
Kroz donji nepovratni moze samo proci limunska u bocu B.

Znaci postignes to da limnska ide direkt na dno sa sodom i sva izreagira i sve skupa je stabilnije.

Nadam se da kuzite :D

Ventil sam kupio zelezni za pneumatiku se koristi , bolji nego kinez ali isto je osjetljiv , treba pimplat da se narikta , nije tesko.

U ovov temi na prethodnoj stranici br.19 imas moj post sa slikom i svime podacima za nabavku istog.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #496 u: Kolovoz 14, 2013, 16:50:38 poslijepodne »
tak sam i mislio, osim ovog dolje.
slika je vrh  :D
ali poslužila je svrsi...  :up:

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #497 u: Kolovoz 14, 2013, 16:55:24 poslijepodne »
Zaboravih napisat da koristim default mjere 0,6L voda + 200gr limunska i 0,2L + 200gr soda.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #498 u: Kolovoz 14, 2013, 18:06:25 poslijepodne »
komplicirate skroz jednostavnu stvar. Ako vam sve odreagira u 3-4 dana ili manje a iglicasti nije otvoren jako onda negdje pusta.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #499 u: Kolovoz 14, 2013, 18:45:20 poslijepodne »
@kinggo
ne odreagira mi niti ne pušta, ali kaže da mu smjesa traje 27 dana, a meni oko 8,9 ovisi...
pa me zanima šta napraviti da je produžim.