Srpanj 18, 2025, 22:22:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 143990 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #375 u: Svibanj 29, 2013, 00:01:08 prijepodne »
desno markro, lijevo mikro (CSM+B)  a boce su od infuzije.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #376 u: Svibanj 29, 2013, 20:53:04 poslijepodne »
danas mi je tlak pao skoro na 0.
vidim da mi iz difuzora jedva ide.
u boci A ima još nekoliko ml vode/limunske.

znači u bocu A sam stavio 200 g limunske i 600 ml vode
u bocu B 200 g sode i 200 ml vode.
nakon toga sam stiskao bocu A da potegne limunsku i pokrene reakciju u boci B, te sam dobio tlak od 1,6 i nakon toga ništa više nisam dirao osim par puta igličasti.
wtf se desio i šta krivo radim?
 -?

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #377 u: Svibanj 29, 2013, 20:57:20 poslijepodne »
hmm, meni se događa da namjestim tlak na 1,5 bara, i onda nakon 3 dana buf na 3,5 bara, ima još limunske 100 ml danas je 5 dan. ne kužim

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #378 u: Svibanj 29, 2013, 20:58:51 poslijepodne »
jednom sam samo ugasio sistem na nekoliko sati i tu mi je tlak skočio na nekih 2,1

Offline emacemac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #379 u: Svibanj 29, 2013, 21:03:54 poslijepodne »
Problem je da u boci b stoji nepromijesana smijesa i onda nakon nekog vremena krene reakcija koja se tesko zaustavi

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #380 u: Svibanj 29, 2013, 21:04:31 poslijepodne »
tlak varira i kod mene ali ne tak drasticno. Ja to stisnem samo jednom koliko ide i tak ostavim. I dodje do negdje jedan bar. No par sati kasnije to poraste i do dva. I onda mi varira izmedju 1-2 dok god ima limunske.

@zgmarkozg mozda, zapravo vrlo vjerojatno ti negdje pusta i zato ti je tak brzo otisla limunska jer je dobar dio iscurio van. To se i meni dogodilo, zamijenio sam boce fante za boce kokte i posarafio sve ovo po cepovima jer nije bas bilo ravnomjerno stegnuto.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #381 u: Svibanj 29, 2013, 21:07:30 poslijepodne »
Problem je da u boci b stoji nepromijesana smijesa i onda nakon nekog vremena krene reakcija koja se tesko zaustavi
kome si ti sad odgovorio  :D

tlak varira i kod mene ali ne tak drasticno. Ja to stisnem samo jednom koliko ide i tak ostavim. I dodje do negdje jedan bar. No par sati kasnije to poraste i do dva. I onda mi varira izmedju 1-2 dok god ima limunske.

@zgmarkozg mozda, zapravo vrlo vjerojatno ti negdje pusta i zato ti je tak brzo otisla limunska jer je dobar dio iscurio van. To se i meni dogodilo, zamijenio sam boce fante za boce kokte i posarafio sve ovo po cepovima jer nije bas bilo ravnomjerno stegnuto.
sad sam mirisao i nigdje barem po mirisu ne pušta, vjerujem da bi osjetio.
probat cu zamjeniti boce, imam obje od cole, jedino što nisam zategnuo kapice ko sivonja, već tek toliko.
bilo me strah da nebi pukli ti čepovi.

i EDIT/: u boci B mi je sad cirka 800 ml vode, ne kužim  -?

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #382 u: Svibanj 29, 2013, 21:12:15 poslijepodne »
Isprobaj pod vodom jer mirisom je tak, ja uvijek isprobam pod vodom

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #383 u: Svibanj 29, 2013, 21:30:52 poslijepodne »
da treba nekako mijesati smjesu, ostane nepromijesana i onda odjednom izreagira, kako to rijesiti??

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #384 u: Svibanj 29, 2013, 21:36:39 poslijepodne »
ma ne treba, nek odreagira sam na kraju. Nis se ne gubi s time niti se nis dobije da se stalno mucka.

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #385 u: Svibanj 29, 2013, 21:40:19 poslijepodne »
ma da, jedino kaj moram stalno narihtavat mjehurice.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #386 u: Svibanj 29, 2013, 21:54:54 poslijepodne »
napravio sam novu smjesu, sve spojeve sam dodatno zategnuo, a neke i zabrtvio (poljepio) i radio sam korak po korak kao u videu.
sad me baš zanima hoće li držati ili ne.

edit/:vi koji ste uzeli ovu pro verziju, na vrhu crijeva koje ide u bocu A ima neki uteg ili šta ?

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #387 u: Svibanj 29, 2013, 21:57:56 poslijepodne »
ima uteg keramicki.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #388 u: Svibanj 29, 2013, 22:29:15 poslijepodne »
ma da, jedino kaj moram stalno narihtavat mjehurice.
nemam taj problem, barem za sad. Kako namjestim tako ide stalno.

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #389 u: Svibanj 29, 2013, 23:17:21 poslijepodne »
ja sam problem pokušao riješiti ovako, limunska može samo na dno boce sa sodom , a proizvedeni co2 ide samo kroz nepovratni u bocu A, još je u test verziji i za sad funkcionira

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #390 u: Svibanj 29, 2013, 23:23:53 poslijepodne »
Ista stvar, nekad radi fino, u prosjeku jednom u sat vremena kiselina kapne i onda mir...
A nekad u jednom danu sva kiselina prijeđe u B i onta lagano troši sodu... sloj po sloj, što i nije problem...
nego je problem što i najmanja vibracija može uzrokovati komešanje slegnute sode i krene reakcija kojoj nema kraja... a pritisak na 3 pa i 3.5...

Što se tiće pritiska i boce (ovdje pricam o boci coca cole), može izdržati i do 10 bara, vjerovatno i više, tako da se toga ne morate bojati.
Zato proizvođač i spominje bocu coca cole.

Pokušati ću novo punjenje sastaviti sa više vode u A, da kiselina ne bude toliko jaka. Pa i ako mi sva kiselina prijeđe u B (vjerujem) da neće biti tako burna reakcija.
Isprobam pa javim.

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #391 u: Svibanj 30, 2013, 12:00:26 poslijepodne »
da upravo tako , nekad ide polako nekad ode sve, a imam osjećaj da mi i difusor na pumpi radi nekakv pod tlak koji mi vuče mjehuriće.... neznam.

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #392 u: Svibanj 30, 2013, 18:31:34 poslijepodne »
Moje iskustvo je da tlak u bocama od pocetnog postavljanja moze samo rasti. Osim ako spojevi negdje ne valjaju.
Ako pusta plin na boci s limunskom, onda tlak pada kroz vrijeme, te se ne uspjeva regenerirati. Opet, ako pusta previse na boci od sode, pre brzo sve ode u nju, izregira, i pre rano zavrsi proces.
Bitno je da crevo u soda boci ide do dna. Tako limunska vecinom zavrsi na dnu te izreagira sa sodom. Ako ne zavrsava na dnu, onda se slaze u slojevima te reagira postupno, sve sporije sto je vise smjese u soda boci.
Ja na pocetku procesa stiskam naizmjence boce, tako da potaknem stvaranje tlaka do 1-1.5 bara, bez ispustanja, a koristim 1.5 smjese u bocama od 2.5l.
Takav tlak mi se odrzava do pred kraj, kada pocnem svaki n-ti dan promuckati sve zajedno, a tlak raste do cca 3 bara. Dok ne pocne padati, pa mi onda traje jos 2-4 dana kad vise nema limunske, a sve izreagira.

CO2 je plin bez boje i mirisa. moze se namirisati jedino u velikoj koncentraciji kao kiselkast osjecaj, a to se ne desava u slucaju da pusta na spoju. Zato treba isprobati sa sapunicom spojeve, a ne mirisati.
Od kada je stigao moj pro paket, nisam nikad rastavljao spojeve, sve je zartvljeno "original". Kuglica na kraju cijevcice mi je plasticna i taman mi ulazi u nogicu boce, koja je naj niza toca boce, a jos gledam nagnuti bocu da se i iz ostalih nogica prelije kiselina u tu nogicu pa da se sto vise iskoristi.

Moj jedini problem je da je sve bilo super dok nisam stavio da difuzor bude ispod usisa u vanjski filter, i ako ide vise od 1 mjehur u sekundi, onda mi nakon malo vremena pocne glogotati zrak/voda u filteru. Isto tako mi se cini da se ne otapa dobro tako, tj, da se gomilaju mjehuri u filteru...

Eto, moja dosadasnja zapazanja...

Offline Gallcro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #393 u: Svibanj 30, 2013, 19:56:55 poslijepodne »
Mislim da je problem u "novim" bocama od kole, jer cijevčica u B ne ide do dna... hmmm...
Probam produžiti pa ću vidjeti

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #394 u: Svibanj 30, 2013, 19:57:57 poslijepodne »
potopio cijeli sistem pod vodu i dobio sam to da mi voda ušla u manometar (tak mi i treba) a nigdje ne pušta, barem ne tu na spojevima.
vjerovatno pušta na dijelu gdje se spajaju cijevi od kita i moje sa difuzora.
a i čim pređe 2 bara crijevo pušta tlak van kroz prorez ispod manometra.
zanimljivo...

i da meni također cijev u boci B ne ide do dna.

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #395 u: Svibanj 30, 2013, 20:00:13 poslijepodne »
hmm, znaći ti uspiješ dobit 1,5 bara da ne puštaš zrak van iz boce sa sodom. da, interesantno. naime meni je 4 dan skočio tlak na 3 bara pa je sad pao na 2,5, a u međuvremenu nije povukao svu limunsku, tj palo je 0,5 bara tlaka a podtlak nije povukao limunske, a kako to objasniti, jer bilo kakav pad tlaka vuče limunsku, jel on bio sa 3,5 na 3 bara ili sa 1,5 na 1 bar. svaki pad tlaka mora vuči limunsku????? :dead:
« Zadnja izmjena: Svibanj 30, 2013, 20:03:59 poslijepodne od jurgen88 & Nija »

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #396 u: Svibanj 30, 2013, 20:39:29 poslijepodne »
hmm, znaći ti uspiješ dobit 1,5 bara da ne puštaš zrak van iz boce sa sodom. da, interesantno. naime meni je 4 dan skočio tlak na 3 bara pa je sad pao na 2,5, a u međuvremenu nije povukao svu limunsku, tj palo je 0,5 bara tlaka a podtlak nije povukao limunske, a kako to objasniti, jer bilo kakav pad tlaka vuče limunsku, jel on bio sa 3,5 na 3 bara ili sa 1,5 na 1 bar. svaki pad tlaka mora vuči limunsku????? :dead:
Objasnii mozes jedino tako da ti co2 izlazi na boci s limunskom ili na crevu koje spaja dvije boce. Tamo je i sigurnosni ventil, pa moze i na njemu. Jedino tada tlak moze padati a da ne povuce limunsku...

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #397 u: Svibanj 30, 2013, 22:52:18 poslijepodne »
potopio cijeli sistem pod vodu i dobio sam to da mi voda ušla u manometar (tak mi i treba) a nigdje ne pušta, barem ne tu na spojevima.
zanimljivo...

nista ti nebu manometru od vode jer je mehanizam u njemu od mesinga, nego ocito je da gubiš co2 na onom takozvanom sigurnosnom ventilu , jer taj ventil je bolje kak kaj nebum rekel kaj, jer ako ga gubiš vec na 2 bara, taj sigurnosni bi moral puštat van ajde na 3 i više bara, na dva bara je prepre rano da pušta van, to bude ti stalno problem

-i ono kaj stalno naglašavam je da taj igličasti ne propušta istu količinu co2 kod variranja tlaka, pa ga treba stalno rihtat, kod mog regulatora je protok neznatno promijenjen sa 1.5 bara pa čak do 6 bara

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #398 u: Svibanj 30, 2013, 23:06:07 poslijepodne »

je svaki pad tlaka mora povuc limunsku , jedino može biti da ti je na 3 bara sigurnosni pustio van pol bara, ili negdje drugdje, ili treča mogučnos da je povuklo limunsku u bocu B ali nije toliko odreagirala tj promiješala se da odreagira i napravi co2 koliko je u međuvremenu bio potrošen pa je pao tlak

-ima tu puno mogučnosti i sve ih treba uzeti u obzir, U SVEMU TOME ZAKLJUČAK JE: zbog nedovoljnog miješanja smijese nemamo stabilan tlak, ja sam to riješio jačim cijevima, boljim regulatorom da ne varira protok, sigurnosnim koji pušta tek na 6 bara da sačuvam co2
« Zadnja izmjena: Svibanj 30, 2013, 23:17:47 poslijepodne od emacemac »

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #399 u: Svibanj 30, 2013, 23:50:06 poslijepodne »
zanimljivo...

jer taj ventil je bolje kak kaj nebum rekel kaj, jer ako ga gubiš vec na 2 bara, taj sigurnosni bi moral puštat van ajde na 3 i više bara, na dva bara je prepre rano da pušta van, to bude ti stalno problem

da se ispravim, pušta koliko mogu ocijeniti oko 3 bara pa ispušta skroz do 2 bara gdje prestaje.
ma mislim da je kod mene problem što mi crijevo od kita ne ide u akvarij, već na to crijevo preko spojnice/razdjeljnika ide staro crijevo u tank.
i mislim da baš na toj spojnici pušta.
za vikedn cu se igrati malo sa time pa javim