Srpanj 10, 2025, 17:10:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 142367 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #100 u: Ožujak 18, 2013, 16:17:53 poslijepodne »
Daj mi samo reci s cime si to punio? Naime, ima za kupiti soda bikarbona - prah, te limunska kiselina - kristali i tekucina.

Mogu samo rpetpostaviti da si sodu ostavio u prah obliku, a limunsku da otopis u vodi koliko ide, pa onda otopinu stavis u drugu bocu (zapravo prvu).

Molim te da me ispravis...

Hvala,

Marko

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #101 u: Ožujak 18, 2013, 19:13:49 poslijepodne »
sve je objašnjeno od početka teme, svaka otopina ide u svoju bocu, i daziranje je automatsko obzirom na pad tlaka....

Citat:
Krenuo sam na puštanje u pogon. miješa se u bocu A ( manometar ) ide 200 gr limunske kiseline i 600 ml vode, a u bocu B ide 200 ml vode i 200 gr sode bikarbone, sve se pošarafi. nakon toga se stisne boca A te se kroz spojno crijevo prelije malo limunske kiseline u bocu B, reakcija je poprilično burna, te se nedugo nakon toga stvoreni Co2 vrača po istom crijevu nazad u bocu A gdje stvara pritisak Co2. nakon toga otvori se ventil te zrak kada krene van iz boce B stvara podtlak koji ponovno vuće limunsku kiselinu iz A u B, nakon reakcije Co2 se vraća ( izjednačava tlak ) u bocu A te tamo raste pritisak na cca 2 bara. Mislim da će slike pojednostaviti moj tekst.

* P3060350.jpg (49.42 KB, 600x450 - (hitova: 64 ).)

* P3060351.jpg (45.82 KB, 600x450 - (hitova: 74 ).)

* P3060353.jpg (41.29 KB, 600x450 - (hitova: 65 ).)

Citat:
Nakon što se tlak natjerao na 1,75 bara, sistem sam spojio na svoj Diy diffusor, te igličastim ventilom namjestio cca dva mjehurića po sekundi. pušteno u pogon dana 06.03. u 17.42 sati. nakon sat vremena pogona pritisak je i dalje na 1,75 bara, a mjehurići idu istim kontinuitetom.

mislim da na ranijim stranicama ima i video ili link videa..

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #102 u: Ožujak 18, 2013, 22:45:14 poslijepodne »
Hehe, ja sam procitao sve, a nekako nisam zapamtio taj dio, a nisam ga kasnije uocio... Sorry, i hvala na ponavljanju...
Inace, gledajuci kemijski proces, bilo mi je logicno da imas limunsku u tekucem obliku, a sodu u prahu. Kad kapne par kapi limunske, zufzuf, stvori se tlak od co2, ali se stvara i voda, koja eventualno moze dodatno otopiti sodu. I tako kako limunska kaplje (a limunska ima dodatno jos vode u sebi), stvara se sve vise i vise vode, pa sam nekako mislio da inicjalno ne treba dodavati vode.

U svakom slucaju, hvala na ponavljanju recepta...

Marko

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #103 u: Ožujak 21, 2013, 08:16:28 prijepodne »
u nedjelju8 sam složio novu turu, danas je četvrtak, tlak nisam nabijao na više od , čini mi se da je bilo 1,6 bara, sada nakon 4 dana je na 1,2 bara i sve funkcionira 2 bps-a

Offline emacemac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #104 u: Ožujak 22, 2013, 23:07:24 poslijepodne »
to je držalo koliko vidim tvoj akvarij imaš mnogo biljaka, dakle zanima me na dugoročno koliki je prosječan trošak na mjesec tj godišnje s tom limunskom kiselinom i sa sodom

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Ožujak 23, 2013, 05:21:39 prijepodne »
meni trebaju tri smjese mjesečno, znaći 600 gr limunske i 600 gr. sode, 500 grama limunske je 15 kn a 1000 gr sode je 6 kn...

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Ožujak 23, 2013, 08:32:08 prijepodne »
znam da nije diy, ali smo sad na temi tih ebay kitova, ima u ponudi fluval CO2 mini kit do 57 l akvarij, unutra je 20 grama co2, cijena 28 dolara s poštarinom , tri nove boce su 20 dolara, ali nigde ne mogu pronači koliko dana to dura, jel ima tko iskustva sa tim fluvalom, može biti da ima i kod nas takav sistem za kupit , neznam

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Ožujak 23, 2013, 08:39:55 prijepodne »
Znači razlika između tog pro i običnog sistema je: naravno vidi se da je kvalitetniji i ljepši manometar i ventili, i koliko sam skužio da ovaj pro ima zaštitni ventil za pretlak- ono ako kojim slučajem sva tekučina otiđe u drugu bocu.    I to je to mislim.  Probao sam na ebay tražiti sve to pa kupit po dijelovima, bilo bi to puno dolara  :zagrljaj:

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Ožujak 23, 2013, 11:00:34 prijepodne »
da razlika je u tom igličastom ventilu, a do miješanja kompletnih smjesa nemože doći jer tlak drži iste razdvojene, odnosno kada tlak u boci A padne tek onda automatski dolazi do miješanja smjesa.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #109 u: Ožujak 23, 2013, 11:35:30 prijepodne »
znam da nije diy, ali smo sad na temi tih ebay kitova, ima u ponudi fluval CO2 mini kit do 57 l akvarij, unutra je 20 grama co2, cijena 28 dolara s poštarinom , tri nove boce su 20 dolara, ali nigde ne mogu pronači koliko dana to dura, jel ima tko iskustva sa tim fluvalom, može biti da ima i kod nas takav sistem za kupit , neznam
osim kaj je estetski OK, jedno skupo nista. 3 boce imas i po 15$ ali za ne novce napunis 10kg CO2 bocu. Inace, imas 2 verzije tog sistema. U vecoj ti dolaze boce od 88g, difuzor i jos ponesto ali taj je vec 90$ a 3 boce su oko 45$. Uglavnom, zaobidji osim ako bas nemas viska novaca.

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #110 u: Ožujak 25, 2013, 12:39:13 poslijepodne »
Ja zam narucio pro kmplet prije 6 dana, i stigao je danas. U glavnom, sve je vec spojeno, osim izlaznog creva.
Uzmes kokakola boce, izmjesas sadrzaje nutra prema receptu, zacepis gore cepove, zatvoris izlazni ventil, i prema uputama, stisnes bocu s limunskom. Stvar funkcionira...
Osim sitnog detalja, manometar mi ne pokazuje nikakve pomake, a boca je tvrda ko kamen...
Eto, cisto da znate trenutno stanje stvari.
Mozda sam ja nesto zanitao u 10 min koliko mi je trebalo da zmontiram sve zajedno, ali, to cu provjeriti popodne, pa javim.
Sam "slucaj" sam prijavio prodavatelju, pa cu vidjeti, mozda mi posalje samo manometar...

Inace, mislim da mozes komotno uzeti 2.5l boce kokakole, te u nutra smjesati duplu dozu... za duplo trajanje...

Javim rasplet...

Marko

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Ožujak 25, 2013, 15:15:38 poslijepodne »
pustaj zrak na ventilu, dok ti pod tlak ponovno ne povuce limunsku, ali ovaj put ce limunska sama proci iz boce u bocu, nakon sto kapne limunska zatvoris ventil, kada reakcija zavrsi, ponovno odvrni ventil kako bi povukao limunsku i tako dva tri puta dok se ne nabije na 2 bara

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #112 u: Ožujak 25, 2013, 15:22:46 poslijepodne »
Evo, budem popodne...
Ne kuzim zasto ne bi mjerio dobro, ali, ok :)
Provjerim pa javim...

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #113 u: Ožujak 25, 2013, 17:55:56 poslijepodne »
Ok, ovako, moram se korigirati.
Manometar radi ispravno. Kada sam se vratio s posla (4h nakon instalacije), tlak je porasao na cca 1.2 bara...

Uz dodatni poticaj ispustanja plina (prema uputama jurgen88-a), prelilo se dodatne kiseline, te se napumpao dodatni pritisak...

Sve u svemu, ja za sada zadovoljan...

Eto, prema sadasnjem iskustvu, narucis, dobijes paket, otvoris, izvazes kemikalije u boce, zacepis boce, spojis na akvarij, podesis broj mjehurica i to je to...
Podosta jednostavno i cisto.

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Ožujak 26, 2013, 01:24:08 prijepodne »
Ja sam nakon tjedan dana unutarnje borbe , listanja foruma i svakakvih iskustava i savjeta, naručio taj pro kit  :up: ,  + bubble counter i nepovratni ventil ( buduči da mislim to imat ispod u ormariću, i drop checker sa kemikalijom ( mada mi nije jasno jer u moj kao ide samo ta kemikalija i akvarijska voda, a u neke ide kemija + ph kemija + voda), mislim da mi bude dosta to jer imam 80 l akvarij

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Ožujak 26, 2013, 01:25:09 prijepodne »
da i niste rekli - niste morali platit carinu  :dead:

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Ožujak 26, 2013, 06:52:00 prijepodne »
ovo sa akvarijskom vodom mislis na DC, a carine nema jer je paket do 300 kn vrijednosti, makar ja nisam placao ni za skuplje

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #117 u: Ožujak 26, 2013, 09:59:45 prijepodne »
da i niste rekli - niste morali platit carinu  :dead:

Mene je samo docekalo u sanducicu (ako imas veci otvor, postar ce nagurati nutra) u obliku A4 koverte, malo deblje.
Carine nema, kako je spomenuto, jer je cijena ispod 300kn, iako, da, i meni prolaze skuplje stvari (osim recimo kroksica, koje zavrse s tuzbom, ako nisu kupljene u legitimnom corcs ducanu, a na njima pise crocs).

Offline grooverider

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Baška Voda/Zagreb
    • FullBusiness.hr
« Odgovori #118 u: Ožujak 26, 2013, 10:19:07 prijepodne »
Ne carine se paketi do 160kn a ne 300...

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #119 u: Ožujak 26, 2013, 10:21:23 prijepodne »
Ne carine se paketi do 160kn a ne 300...

Ja ti moram priznati da su moja iskustva razlicita... Da, "pise" da je carina iznad 160kn, ali...
Dobio sam paket oko 100kn sa postarinom, i morao platiti carinu, spediciju i jos hrpu drugih gluposti, a opet, dobio sam paket od 600kn, te nisam platio nista.
Jednostavno, nema nekog pravila :(

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Ožujak 26, 2013, 10:22:32 prijepodne »
ok onda, i uzeo sam rhinox 1000 difuser ( co2 ide kroz pore keramike, bilo je u jednoj temi da super otapa pa sam naručio)

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Ožujak 26, 2013, 10:26:58 prijepodne »
inače 160 kuna je piše u pravilniku u narodnim novinama, a carinjenje ili ne valjda ide prema onome- ovisi šta imaš i za koju namjenu, neki auto dio budeš uvijek platio carinu mislim

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #122 u: Ožujak 26, 2013, 10:27:43 prijepodne »
Ja sam nakon tjedan dana unutarnje borbe , listanja foruma i svakakvih iskustava i savjeta, naručio taj pro kit  :up: ,  + bubble counter i nepovratni ventil ( buduči da mislim to imat ispod u ormariću, i drop checker sa kemikalijom ( mada mi nije jasno jer u moj kao ide samo ta kemikalija i akvarijska voda, a u neke ide kemija + ph kemija + voda), mislim da mi bude dosta to jer imam 80 l akvarij
u nijedan DC ne ide akvarijska voda koliko ja znam. Vecina koristi kh4 otopinu i reagens ali imas i JBL koji po novome dolazi sa samo jednom tekucinom.

Offline emacemac

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Ožujak 26, 2013, 10:41:32 prijepodne »
kolko kužim ovu specifikaciju ide ta  kemija i akvarijska voda, možda sam u krivu   http://www.ebay.com/itm/180894962393?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #124 u: Ožujak 26, 2013, 10:47:09 prijepodne »
u nijedan DC ne ide akvarijska voda koliko ja znam. Vecina koristi kh4 otopinu i reagens ali imas i JBL koji po novome dolazi sa samo jednom tekucinom.
u novi JBLov ne ide kh4 samo regens iz bocice,tj on je vec il pomjesan il sta vec al znam da je doziranje vece i da ne ide kh4