Lipanj 19, 2025, 22:38:33 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: novi ...i pitanje  (Posjeta: 3506 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivan v.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« u: Veljača 15, 2006, 13:32:00 poslijepodne »

pozdrav

zanima me nesto o hobotnici..

da li se moze uzeti i di koliki akvarij , hrana--itd...

moze li se hrana uzgajati..

uhlavnom ne zanimaju me toliko ribice koliko mozda cak i rakovi i te hobotnice-znam da ima jadranskih a i tropskih pa pomognite ak mozete..sve me zanima..

ivan

pozdrav

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
novi ...i pitanje
« Odgovori #1 u: Veljača 15, 2006, 13:56:00 poslijepodne »

koliko ja znam hobotnice imaju jednu veliku manu...kratko žive... majstori za bježanje pa treba imati dobro pokriven akvarij, jer su se u stanju i kroz najmanje rupe provući. Ima jedna zgodna priča kako je hobotnica u jednom istraživačkom labu po noći ispuzala iz pokrivenog akvarija, propuzala cijeli lab, ušla u akvarij sa nekim škampima ak se ne varam, za nju fine hrane u svakom slučaju, počistila akvarij i vratila se u svoj... ujutro znanstvenici nisu odma skužili di su račići nestali ..

evo slike iz haus des meers -Beč

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #2 u: Veljača 15, 2006, 14:05:00 poslijepodne »

bar se najela

super je...

a cuj...zanimaju me grabezljivci..ne ribe bas..a i rakove bi radje od riba..bile bi tu i ribice onda...ali ak bi hobotnicu..ne bi nis od tog moglo bit

daj mi reci jel bi akvarij od 1.10-1.20 ili1.30 m duzine i 60 i nesti dubine- i 80-90visine bio dosta za morski akvarij
pozdrav

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2006, 14:10:00 poslijepodne »

e pa kaj nema nekih manjih i da li one rastu ovisno i o velicini akvarija?

moram gibat-doci cu kasnije pa ak kaj saznas javi-fala
pozdrav

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2006, 17:11:00 poslijepodne »

e jos jedno pitanji-izgleda da nis od hobotnice-nasao sam stari forum o tome i nis od tog-...

e jel se moze akvarij tak uredit da se bazira na rakovoma-morski--???
pozdrav

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
novi ...i pitanje
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2006, 17:56:00 poslijepodne »
a frogfish, lionfish, seahorse tank??...ups... ovaj zadnji tu ne spada

Offline chap

• Punopravni član
novi ...i pitanje
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2006, 09:50:00 prijepodne »

Citat: Vedran

koliko ja znam hobotnice imaju jednu veliku
manu...kratko žive... majstori za bježanje pa treba imati dobro
pokriven akvarij, jer su se u stanju i kroz najmanje rupe
provući.

šta se tiće životnog vijeka hobotnice on i nije toliko kratak kod naše
obične jadranske tako da ona može poživit više godina. Ne pitajte
koliko točno ali ne može mi nitko reći da hobotnica od 15kg može
narasti, razmnožiti se i odapeti u manje od barem 5 g.

ove manje vrste hobotnica koje se spominju po raznim akvarističkim forumima vani uglavnom žive manje

znači naša jadranska nije loša za akvarija ali nema puno stanovnika koji mogu sa njom i naravno dobar dobar poklopac (mreža)

>>>>svaka budala ima svoje veselje<<<<<<<

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
novi ...i pitanje
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2006, 11:50:00 prijepodne »
hmmm..što jest-jest.. al mislim da znam tko bi znao nešto o navedenoj problematici ..khmm..mail to --->

Offline Bach

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
novi ...i pitanje
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2006, 12:18:00 poslijepodne »

Ciao Ivane,

Ha, navukla sam te

Dakle, morska, sad jos jedino ostaje pitanje - tropski ili jadranski... Puno ljudi ce ti savjetovati tropski (a posto si u ZGB mozda ce ti biti i lakse nabavljati zivinice nego roniti kod nas)... no ja sam vise za jadranski... meni osobno je ljepsi, zanimljiviji, iako se mnogi nece sloziti...

No, bez obzira na to na koji tip morskog se odlucis, zivinice koje stavljas unutra pripadaju istim grupama (onim navedenim u clanku sistematke na koji sam te uputila)... jedino je razlika u tome sto ces u tropski staviti uglavnom koralje i neke racice koji se mogu kupiti upet shopovima (morski tropski, javite se pa nadopunite ako sam sto propustila navesti) a u Jadranskom ces moci imati puno vecu tzv. bioraznolikost na nivou skupina... dakle i koraljei spuzve i rakove .... skoljke, puzeve, polihete, jezince, mahovnjake i jos milion drugih...

Pitao si me da li akvarij mozes bazirati na tome da ga uredis samo s npr. rakovima... mozes, ali je pitanje sta zelis od akvarija.

Vecina akvarista, s kojima se i ja slazem reci ce ti da bi akvarij trebao biti "priroda u malom"... rakovi u prirodi nikada ne dolaze sami... dakle, ako zelis kopirati prirodu probat ces kopirati sve... e sad... ti mozes baciti naglasak na rakove ako ti se svidaju ali bi onda morao paziti na nekoliko bitnih detalja...prije svega, kojeg raka staviti (koliko naraste, koliko je "jak", cime se hrani, u kakvom okolisu zivi itd.)

1. Koliko naraste - bitno ti je kako bi znao da li ti je akvarij dovoljno velik za tog raka jer bi stvarno bilo zalosno kada ga preraste pripraviti ga na buzaru

2. Koliko je "jak" - dosta ljudi na forumu je imalo problema s rakovima koji su im "dekorirali" akvarij tj. premjestali kamenje... sto je poprilicno opasno za ostatak tvog stana koji bi pri tome mogao poplaviti ... dakle, moras paziti da ti rak bude neki manji, poput kozica, rakova samaca, nocnog raka Ilia nucleus koji je presladakili Pachigrapsusa ili mozda (to bi se trebao javiti netko tko ima iskustva jer za njih ne znam koliko su umjetnicki raspolozeni) zezavce.... u svakom slucaju jastog, hlap, rakovica su sve poprilicno velike bestije koje mogu napraviti cuda u akvariju tako da ako se odlucis za njih moras JAKO paziti na to kako ces dekorirati akvarij... mislim, svi rakovi se vole skrivati tako da im moras staviti nekakvo kamenje, spiljice, ali moras paziti da ih nem ogu premjestati!

3. cime se hrani - da ti ne desetkuje akvarij ako imas sta drugo unutra... Ars ti je imao predivaj jadranski... bili smo mu donjeli par predivnih rakova koje je ubacio u akvarij da bi drugi dan pronasao pola kamenja na drugoj strani, precvikane moruzgve i sl.

4. okolis - eto ti gore napisano... moras im kopirati prirodni okolis, ako zivi u spilji (kao jastog i hlap) moras ima napraviti spiljice i sl.

U svakom slucaju puno ti je jednostavnije kopirati prirodu nego izolirano stavljati njene djelove... i inace je morski tezi nego slatkovodni, a ako jos eksperimentiras s njim velika je sansa za katastrofu

Dakle, sta da ti kazem? Sta da stavis u akvarij? Zelis li manje ili vece zivinice? Ako su vece (ako im uopce odgovara velicina akvarija) neces im moci imati vise od 1-2 primjerka pa bi ti akv. mogao biti malo dosadan... ako su manje... e to te ja pitam... tu vec mozemo razgovarati o SVEMU!

BTW, odusevio si me cinjenicom da te interesira sve osim riba... NAPOKON, bar jedan ... ah, vise nisam sama

Offline veseli

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2006, 12:29:00 poslijepodne »
Naše domaće hobotnice godinu dana nakon mrijesta teške su dva-tri kila. Ženke stavljaju jaja i odmah potom umiru, a muški žive dalje i nakon slijedeće godine bi trebali biti 5-7 kg. I tu je negdje i njima kraj. Zvuči nevjerovatno ali je istinito.
Pozdrav,
veseli

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
novi ...i pitanje
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2006, 12:51:00 poslijepodne »

zbilja fascinantna činjenica za ženke (čuo u nekom dokumentarcu ali nisam bio ziher) , iako mi nije jasna evolucijska logika iz svega toga ..losose još i kužim, ono, umore se uzvodno dok plivaju pa riknu od iscrpljenosti i nedostatka hrane, ali hobotnice..? biolozi, koje je objašnjenje za to , ako ga ima?

Offline chap

• Punopravni član
novi ...i pitanje
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2006, 13:11:00 poslijepodne »
ima objašnjenja,

a glasi da hobotnice nakon što proizvedu jaja prestaju sa hranjenjem i
izlaženjem i rupe. Jaja neko vrijeme drže u svojoj 'glavi' a nakon toga
ih okače o plafon svoje rupe i čuvaju dok se ne izlegu.

Inače nije baš da neće ništa pojest ali to nešto mora doći i upasti u rupu samo, inaće se one ne miču.

A to da odma uginu i nije baš uvijek slučaj, one često umiru od gladi i iscrpljenosti ali ne uvijek.

i opet ja, nije da žive samo dvije godine, jer kako onda narastu do 15kg, to se ne da izvesti u 2g.

>>>>svaka budala ima svoje veselje<<<<<<<

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2006, 13:20:00 poslijepodne »

pozdrav bachu i hvala ne informacijama

ali sve vise sumnjam urealizaciju akvarija jel sam malo gledao i pitao pa mi kazu da akvarij dodje otprilike 5000-6000 kuna-taj morski....i+ostali troskovi..

a to je "malo"skupo za studenta..
pozdrav

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2006, 13:25:00 poslijepodne »

a ja ne bih sad neki megalomanski ali ocito nema jeftinih morskih..

koliki je najjeftiniji-imanje bi rakove svakako..velikog mozda ak bi se nekak uklopio al opet da nije prevelik..trebam vidjeti slike tih svih pa ak ko zna di nek javi il posalje na

[email protected]

hvala
pozdrav

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
novi ...i pitanje
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2006, 13:35:00 poslijepodne »
pa moj karantenski od 75 litara se vrti samo sa biolife filterom, unutra je hrpa kozica, malih račića ,pistol shrimpova, ježeva ... iako se to baš i ne može naz vat akvarijem ima zanimljivih događanja unutra

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2006, 16:24:00 poslijepodne »

ma dama gle uzeo bih ja veci al nikak vecih dimenzija od 100x60-70x80-tak nekaj-ne znam koliko to litara-mislim oko 200..

a ja bi si tak poslozio da ima morski stih-podmorje a bila bi i pokoja ribica al ne bi ona bila u prvom planu..

a kak se cesto voda mijenja,koliko kosta ta sol i ...koliko bi izasao akvarij tih dimenzija..

kazem mene vise dno zanima neg ribe bas..
pozdrav

Offline ivan v.

• Novi član
  • *
novi ...i pitanje
« Odgovori #16 u: Veljača 16, 2006, 16:28:00 poslijepodne »
znam da to nije 500l al opet bih htio ak bi uzimao dodir mora...pa bar nekaj..
pozdrav