Ciao Ivane,
Ha, navukla sam te

Dakle, morska, sad jos jedino ostaje pitanje - tropski ili jadranski... Puno ljudi ce ti savjetovati tropski (a posto si u ZGB mozda ce ti biti i lakse nabavljati zivinice nego roniti kod nas)... no ja sam vise za jadranski... meni osobno je ljepsi, zanimljiviji, iako se mnogi nece sloziti...

No, bez obzira na to na koji tip morskog se odlucis, zivinice koje stavljas unutra pripadaju istim grupama (onim navedenim u clanku sistematke na koji sam te uputila)... jedino je razlika u tome sto ces u tropski staviti uglavnom koralje i neke racice koji se mogu kupiti upet shopovima (morski tropski, javite se pa nadopunite ako sam sto propustila navesti) a u Jadranskom ces moci imati puno vecu tzv. bioraznolikost na nivou skupina... dakle i koraljei spuzve i rakove .... skoljke, puzeve, polihete, jezince, mahovnjake i jos milion drugih...
Pitao si me da li akvarij mozes bazirati na tome da ga uredis samo s npr. rakovima... mozes, ali je pitanje sta zelis od akvarija.
Vecina akvarista, s kojima se i ja slazem reci ce ti da bi akvarij trebao biti "priroda u malom"... rakovi u prirodi nikada ne dolaze sami... dakle, ako zelis kopirati prirodu probat ces kopirati sve... e sad... ti mozes baciti naglasak na rakove ako ti se svidaju ali bi onda morao paziti na nekoliko bitnih detalja...prije svega, kojeg raka staviti (koliko naraste, koliko je "jak", cime se hrani, u kakvom okolisu zivi itd.)
1. Koliko naraste - bitno ti je kako bi znao da li ti je akvarij dovoljno velik za tog raka jer bi stvarno bilo zalosno kada ga preraste pripraviti ga na buzaru

2. Koliko je "jak" - dosta ljudi na forumu je imalo problema s rakovima koji su im "dekorirali" akvarij tj. premjestali kamenje... sto je poprilicno opasno za ostatak tvog stana koji bi pri tome mogao poplaviti

... dakle, moras paziti da ti rak bude neki manji, poput kozica, rakova samaca, nocnog raka Ilia nucleus koji je presladakili Pachigrapsusa ili mozda (to bi se trebao javiti netko tko ima iskustva jer za njih ne znam koliko su umjetnicki raspolozeni) zezavce.... u svakom slucaju jastog, hlap, rakovica su sve poprilicno velike bestije koje mogu napraviti cuda u akvariju tako da ako se odlucis za njih moras JAKO paziti na to kako ces dekorirati akvarij... mislim, svi rakovi se vole skrivati tako da im moras staviti nekakvo kamenje, spiljice, ali moras paziti da ih nem ogu premjestati!
3. cime se hrani - da ti ne desetkuje akvarij ako imas sta drugo unutra... Ars ti je imao predivaj jadranski... bili smo mu donjeli par predivnih rakova koje je ubacio u akvarij da bi drugi dan pronasao pola kamenja na drugoj strani, precvikane moruzgve i sl.
4. okolis - eto ti gore napisano... moras im kopirati prirodni okolis, ako zivi u spilji (kao jastog i hlap) moras ima napraviti spiljice i sl.
U svakom slucaju puno ti je jednostavnije kopirati prirodu nego izolirano stavljati njene djelove... i inace je morski tezi nego slatkovodni, a ako jos eksperimentiras s njim velika je sansa za katastrofu

Dakle, sta da ti kazem? Sta da stavis u akvarij? Zelis li manje ili vece zivinice? Ako su vece (ako im uopce odgovara velicina akvarija) neces im moci imati vise od 1-2 primjerka pa bi ti akv. mogao biti malo dosadan... ako su manje... e to te ja pitam... tu vec mozemo razgovarati o SVEMU!

BTW, odusevio si me cinjenicom da te interesira sve osim riba... NAPOKON, bar jedan

... ah, vise nisam sama