Srpanj 30, 2025, 01:01:33 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Lijecenje, Hexamita i Ich istovremeno :(  (Posjeta: 1428 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Lijecenje, Hexamita i Ich istovremeno :(
« u: Ožujak 02, 2013, 03:10:22 prijepodne »
Pozdrav svima.

Imam nezgodnu situaciju....

Akvarij je 50l, aqua szut iz kita, pet centar. Startan je 01.12.2012, dakle ima oko 3 mjeseca. Bilje je raslo fino, vecina riba je sretno i zadovoljno...

Ali od kad sam startao akvarij, prve ribe, corydoras aeneus, izgleda da su imale hexamitu. Moguce je cak i da su druge ribe, barbusi albino, imale hexamitu.

Takodjer, sjecam se od samog pocetka da su se corydorasi ceskali o bilje i objekte po akvariju.

Pratim upitnik, pa cu napisati sve sto mogu, u detalje...

50 litara. Trenutno 32C (zbog ljecenja, vise o tome naknadno); inace 24-25C. Ne znam parametre vode, nemam testere, ali bilje je dosta uredno, algi malo, ustvari samo smedja prasnjava po anubiasu. Akvarij ima 3 mjeseca. Prve ribe su dosle oko 14-20 dana nakon startanja, corydoras aeneus. Obicno mijenjam 10% svaki tjedan, ali u zadnjih 2-3 tjedna 20-25% svaki tjedan; zbog ljecenja sam radio vece promjene vode, vise naknadno. Usisavam dno koliko mogu jer je gomila bilja trenutno, dno je dosta slabo dostupno, odnosno bilje se pocupa ili polomi ako puno manevriram.

Filter je iz kita, nekih 250l/h nominalno. Filter čistim tako da u vodi izvadjenoj iz akvarija izgnjavim spuzvu da izadje blato van, nikad ne pustam spuzvu van vode duze od par sekundi. Trenutno je samo spuzva iz filtera sav umjetni filter materijal. Tjesim se da gomila bilja i podloga isto radi puno posla. U nadi je spas.

Imam poprilican panj. Sluzi je bilo vrlo kratko po startanju akvarija, ali je brzo nestalo, jos prije prvih riba, ali ne od panja, meni je izgledalo vise da se sluz radi od raznih gumenih dijelova opreme. Grijac 50W iz kita. Zrak trenutno ide dosta solidno, upumpava ga sam filter (pojacana aeracija radi visoke temperature).

Nema CO2, jos uvijek. Od dodataka, inace, 30 kapljica ProFito otprilike jednom tjedno nakon izmjene vode, plus dnevno par ppm fosfora koji je falio biljkama. Sad zbog ljecenja nista ne dodajem. Bilje pati i propada, zbog nezadovoljstva kemijom i zbog visoke temperature. Pripremam vodu sa Dajana Start Plus, po uputi, na 25l vode 5ml.

Fauna:

6x corydoras aeneus, 4-5cm. Jedna mislim da se potrovala s necim jos s pocetka, kad je akvarij bio nov, i sada je osjetljivija. Mislim da je zenka, jer je veca od vecine. Tada na pocetku je dobila bakrenu boju i vecinom "spavala". Vrlo brzo se "oporavila". Od tada je proslo 2+ mjeseca, postala je zivahna kao i ostali, ali je boja trajno malo "ispranija" od ostatka ekipe. Sada vec jedno 2 tjedna ima periode kada stalno guta zrak na povrsini, ali uredno jede i pliva, nije napuhnuta, trenutno simptomi ceskanje i jedna "raspucala" peraja.
5x puntius tetrazona, velicine oko 2.5-3cm. Bilo ih je 7, ali su 2 krepala. Tad nisam znao sta je, sada sam uvjeren da je kriva hexamita. Prestali su jesti, jako smrsavili, skrivali se po kutevima i nakon par dana se izvrnuli, sa zutim trbuhom. U razmaku od 2 tjedna. Ostatak zivahan, jedu, naganjaju se.
1x platy, oko 3.5cm, do danas (RIP). Bio je zivahan, ali je pred oko tjedan i pol dana prestao jesti, sto je i pokrenulo cijelu potragu i proucavanje i lijecenje.
1x molly, oko 4cm, taj je ziv, jede ko lokomotiva, cupka bilje, alge, hranu. Bijel je pa se na njemu najlakse uoci ich.
1x SAE, taj jede ko singerica, kad je upaljeno svjetlo, stalno brsti nesto sto ja ni ne vidim.
2x amano kozica, koliko vidim, uredno grickaju nesto s panja, koji im je omiljeno mjesto u akvariju.
1x guppy ~1.5cm, beba koja je tek pred 3 dana dobila 2 tockice boje po repu. Marljivo skuplja male mrvice hrane i pliva po svuda.
4-8x beba ancistrusa, velicine od 1.5 do 2.5cm. U startu, pred oko 2-3 tjedna sam ubacio 8 komada (toliko sam ih dobio). Mali su i skrivaju se, procjenjujem da ih je bar oko 4-5 jos tu, za ostale ne znam. Uredno brste po staklu, panju, bilju, koliko ih vidim zivahni i aktivni.
~18x Malaysian Trumpet Snail. Brste otpad po dnu, poprilicno aktivni.
nepoznat broj malih okruglih puzica koji lice na minijaturne ramshorne, isto dosta aktivni. Oko 2-3mm.

Najveci teroristi su barbusi, ali na kratke periode. Tu i tamo pokoji gnjavi molyja koji se pravi da je drvo i umiri se okomito; kad barbus krene prema njemu trgne se i utekne. Sve ostale ribe su prebrze. Pokoji Barbus gricka coryjima peraje tu i tamo dok coryji spavaju, na sto cory pobjegne u grmlje.

Hrana kojom hranim je Dajana Tropical Basic i Dajana Colour flakes (naizmjence), plus Tetra TabiMin. Hranim Uglavnom jednom dnevno, navecer, male kolicine. Povremeno dodajem: Dajana Spirulina Tablets, JBL Novo Prawn. Od kad ih lijecim Dajana Immunal skoro svaki dan. Rok trajanja nije prosao niti jednoj hrani.

Zadnje stanje biljaka je da je Polysperma imala tockice koje su se pretvarale u rupice, i to je jedini simptom koji sam uocio. Nakon sto sam povisio tempereturu, stargrass blijedi i propada, vodena salata propada, polyspermi propada staro lisce. Nisam dodavao nikakvu kemiju za ubijanje algi jer je sve pod kontrolom, barem na oko, osim smedje prasnjave po anubiasima. Podloga je JBL AquaBasis Plus 3-5cm, pokriveno sa slojem crnog "ispoliranog" sljunka iz pet centra 1-2cm. Gnojenje sam vec opisao.

Bilja ima jako puno, od zadnjeg do prednjeg stakla, i od lijevog do desnog. Panj je u debelom drugom planu, cudno, znam. Jos ne znam kako se bilje izbacuje iz akvarija. :)
Od bilja: Echinodorus tenellus, watersprite, Ludwigia arcuata+repens hibrid, Alternanthera reineckii 'lilacina', Anubias barteri, 3-4 dobra rizoma, jos jedan mali anubias petite, vodenu salatu, vodenu leću(?), stargrass, nešto što liči na stargrass, ali sa užim listovima, Staurogyne Repens, Microsorum pteropus 'Windeløv', Bacopa monnieri, Rotala.

Oko 1/3 povrsine je bila pokrivena salatom i lecom. Od kad je visoka temperatura, povrsinsko bilje propada, vadim van sve sto vidim da propada, ukljucujuci listove polyperme, stargrassa, ludwigie, i alternanthere.

U zadnja 3 tjedna, promjena je samo taj beba guppy i bebe ancistrusi, ali oni definitivno nisu dosli bolesni. Mozda i jesu, ali sve upucuje da su dosli u bolesni akvarij, a ne da su oni zarazili akvarij.

Voda je bistra vec puna 2+ mjeseca. Prvi mjesec bi dan-dva bila vrlo blago mutna nakon promjene vode. Vise se ne zamucuje ni nakon ciscenja i promjene vode, ili ako se zamuti, samo od dignutog otpada, u roku par sati vise nema nicega vidljivog.

Simptomi prije pocetka lijecenja, pred tocno tjedan dana:
- ribe kakaju smedji + bijeli sluzavi drek
- dvije ribe krepale nakon sto su se pocele skrivati i odbijale jesti, nasao sam ih na dnu, sa zutim trbuhom
- platy prestao jesti i poceo se skrivati
- ceskaju se o bilje i kamenje
- bijela zrna po perajama, kao zrna soli
- ostale ribe aktivne, zivahne, jedu, disu normalno
- dvije koze zive i zdrave (koliko vidim), aktivne uglavnom nocu, ali cesto i danju

Prvi simptom, ceskanje i bijeli drek sam uocio jos prvog dana, ali nisam znao sto znace :(
Zrna soli sam uocio pred mjesec i pol, kada je dosao molly u akvarij.

Zakljucak, imaju hexamitu i ich, istovremeno. :(

Sad, lijecenje, i cijela poanta ovog romana koji sam napisao.

Pred tjedan dana poceo sam stavljati medazol u akvarij. Temperatura na oko 28C, ugasio svjetlo na punih 5 dana, prije svega promjena vode od 50% i usisavanje. Prvi dan 250mg na 50l. Drugi dan isto. Treci dan 125mg. Cetvrti dan isto, ali temperatura na 30C. Peti dan nista osim temperature na 32C. Sesti dan 50% promjene vode i paljenje svjetla. Ribe vise ne kakaju sluzavo nego cisto smedje ili zeleno. Sedmi dan, danas, odnosno sad vec jucer, nista. Sutra opet 50% promjene vode i usisavanje. Plan je bio mjenjati 50% vode svaki drugi dan do pocetka druge ture medazola.

Trenutni simptomi:
- ceskanje o bilje i opremu, jace i ozbiljnije nego prije pocetka lijecenja
- vrlo rijetko bijelo zrno na perajama samo pokoje ribe
- ancistrusi prekriveni bijelim zrncima :(
- ancistrus ima napuhnut trbuh (?)

Nisam siguran da li je to napuhnut trbuh ili ne, ali cini mi se da je manje-vise takav od kad su dosli kod mene.

Sad nastupa pitanje. Kako ne vidim ancistruse puno i cesto, a pogotovo ne izbliza, do danas nisam primjetio da su jadni bas prekriveni ichom. Danas je onaj najveci dosao na prednje staklo, i ispruzio se u svoj svojoj velicini od 2.5cm na dosegu oka i foto aparata.

Plan mi je bio negdje u cetvrtak, za 5-6 dana krenuti sa drugom turom antibiotika, po preporukama koje sam nasao po forumima. Medjutim, bojim se da ce ich dokrajciti barem neke ancistruse.

Da li da krenem i sa lijecenjem Dajana Bioichtom sad u pauzi izmedju dvije ture antibiotika, ili ne?

Nadao sam se da ce temperatura smanjiti kolicinu icha, i koliko vidim, po barbusima i ostatku ekipe skoro nema nikakvih vanjskih simptoma, ali ancistrusi su jadni nastradali, barem onaj najveci od 2.5cm je. Prilazem sliku.

Da li ima ikakvog medjudjelovanja izmedju antibiotika, i, formaldehyde, methylene blue i malachite green, koji su baza za Bioicht?

Ako nema medjudjelovanja, startam sto prije. Bioicht isto treba unesti 2 puta u akvarij, u razmaku 5 dana. To se skoro preklapa sa drugom turom antibiotika, barem djelovanjem, ako ne unosom isti dan.

U svakom slucaju, zahvalan sam za bilo kakav savjet.

Znam da mi je filtracija preslaba. Znam da mi je strujanje vode preslabo, da imam premalo svjetla, previse bilja i previse riba. Sve je to plan rijesiti, korak po korak. Novi filter je u pripremi, nova rasvjeta isto, novi akvarij isto, i jos sto drugih stvari. Ali trenutno mi je najbitnije izljeciti ribe. Znam da sam ja kriv sto je sve ovo trenutno u ovom stanju. Da je sve bilo idealno, ribama bi imunitet radio i ne bi bilo no pomora ni pretjeranih simptoma. Ali kad si nov ne znas sve, pa s vremenom naucis. Imao sam dobar pocetak, ali nakon par mjeseci, problem, kako to vec uobicajeno bude.

Hvala za pomoc,
Viktor

P.S. Ne znam jos pravila na ovom forumu, je li dozvoljeno linkati vanjske stranice? Ovo sve je tank 852 na aquarium-manageru.

P.P.S. Slika cijelog akvarija ima koji tjedan, bilja je sada znacajno vise.
« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2013, 03:20:22 prijepodne od viktori »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Lijecenje, Hexamita i Ich istovremeno :(
« Odgovori #1 u: Ožujak 02, 2013, 19:17:29 poslijepodne »
Katastrofa..

Ne znam tko te savjetovao ali napravljen je kaos u akvariju.

Nikakvi antibiotici, nikakva haxamita.

Odmah napravi promjenu 80 posto vode i odmah szavi lijek za ich uz dodstak jedne cajne zlicice kuhonjske soli.

Cujemo se opsirnije u ponedjeljak.

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 03, 2013, 03:10:24 prijepodne »
Pozdrav!

Sad tek vidim sta si mi napisao.

Nije mi nitko dao nikakvu preporuku, sam sam trazio, citao i kopao prostranstvima interneta.

Kazes nije hexamita? Ribe su prestale kakati sluzavo nakon prve ture antibiotika i podizanja temperature.

Je li ich izazvao sluzavi bijeli izmet?

Sutra radim veliku promjenu vode i dodajem Bioicht.

Cujemo se jos. Hvala na trudu i savjetu.

Viktor

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 03, 2013, 09:28:01 prijepodne »
Sluzav izmet se pojavio kao znak stresnog stanja i lose kvalitrze vode a zbpg povisene razine nitraza, nitrits i fosfata u vodi.

Dakle, trebao si odmah poceti lijeciti protiv icha pa zato i predlazem da odmah promomjenis vodu i krenes sa lijecenjm.

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 04, 2013, 12:53:20 poslijepodne »
Jucer sam promijenio ~40l vode, oko 28 stupnjeva, grijac je do danas to opet digao na 32C. Dodao sam 10ml Bioichta (baza je formaldehyde, methylene blue i malachite green).

Danas sam u akvarijskoj vodi rastopio zlicicu soli i dodao i to u vodu, jucer sam zaboravio.

Onaj cory koji je od prije bio slab nece jos dugo. Sve ostale ribe i dalje plivaju veselo, aktivne su, jedu, i kakaju uglavnom smedji drek, tu i tamo zelenkast.

Kako dalje?

P.S.

Logistika za promjenu 40l vode na 28-32 stupnja je prava katastrofa.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Ožujak 04, 2013, 14:01:55 poslijepodne »
Liječenje protiv icha treba trajati 7 dana pa onda pauza od 14 dana pa onda opet druga tura liječenja od 5 do 7 dana.

Spuštaj temperaturu na 29 stupnjeva jer je ovo (32C) previsoka temperatura za corydorase i moglo bi se lako desiti da ti ribe nastradaju.

Uključi pojačanu aeraciju preko zračnog kamena.

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2013, 03:44:22 prijepodne »
Svaki dan dodajem Bioicht, ili samo ostavim dozu od prvog dana da djeluje 7 dana?

Na hrvatskom pise koliko se dodaje, ali ne niti kada se ponavlja, niti koliko, niti period/trajanje. Naravno da je hrvatska naljepnica preko uputa na nekim drugim jezicima...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2013, 09:55:54 prijepodne »
Ne znam za taj lijek ali dodaj trečeg dana još jednu trečinu preporučene doze.

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 05, 2013, 05:55:55 prijepodne »
Evo samo kratki update. Bolest je izlijecena, nema vise simptoma, ribe su zivahne i zdrave.

Nazalost, sva mladjarija stradala je u procesu lijecenja, i dva korica od mog orginalnog posta. Jedan dosta brzo nakon sto sam se inicijalno javio. Drugi je pred oko mjesec dana iz nepoznatih razloga samo nestao.

Hvala za svu pomoc.

Viktor