Srpanj 19, 2025, 01:53:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tanganyka - pokusaj  (Posjeta: 12573 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Tanganyka - pokusaj
« u: Veljača 18, 2013, 20:48:22 poslijepodne »
Akvarij je 300 lit, 100x50x60
Rasvjeta je ostatak od morske, ali drzim samo 2 x 39 T5 upaljeno :)
Kamen je skupljen jednog kisnog dana na Premanturi gdje smo i ja i moj vjerni psic gadno pokisnuli :)
Filter je vanjski, jbg...neznam koji..ali, 1200 na sat i, jos sa malavcima mi se pokazao odlican.
Stream pumpa koja se vidi na slici je isto ostatak od morskog...ali, vidim da ovim mojim sitnim stanovnicima nikako ne pase pa je stavljena na timer i pali se samo preko dana i to svaka 2 sata na 5 minuta kako bi malo razbila povrsinu
Jedan pelcer velike valisnerije i jedan male(koja se na slici ne vidi) su dar dobrih ljudi
Stanovnici za sada (nadam se nece jos dugo biti sami) vrlo malenih 12-ak N.Leleupi
Scape...znam da ne pase ali, ja da se na glavu postavim neznam sloziti nista i nikako...pa, da me ubijes....da mi je barem Dellete negdje blize :):)
U odrazu na zalost se vide terariji...ali, dobro je i tako...jer, jedva sam si kcer nagovorio da mi slika akvarij...jbg, ja jednostavno neznam slikati sa tim pametnim fotoaparatima...
I ovdje cu iskoristiti priliku...ako netko ima nesto od Tanganyka ciklida...molim ga da me kontaktira pa da se dogovorimo...
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
Odg: Tanganyka - pokusaj
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2013, 21:56:49 poslijepodne »
Meni izgleda uredno.
Možda su ti te gromade malo prevelike, jer ako misliš stavljati još neke ciklide koji su ti na podu ili blizu njega neće imati mijesta.
Koliko ima cm toga pijeska od kamenja do prednjeg stakla.
a iza nebi stavio foliju?
lelupiji su se ljepo uklopili.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2013, 22:45:27 poslijepodne »
Dobro čovjek veli,smanji gromade
I ne predaj se tako lako lafe,kao ja ne mogu ovo ono.....napadni tank sa svih strana-moš ti to! :D :D

Offline KovaOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Re: Tanganyka - pokusaj
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2013, 07:24:55 prijepodne »
Lijepo je i uredno, pridružujem se kolegama mišljenju oko kamenja, pogotovo onaj što se naslanja na bočno staklo, jer vrlo brzo će ti leleupiji početi kopati ispod i zavlačiti se,pa da se ne bi urušilo i napravilo sr...
Nadam se da će se ponuda riba proširiti,pa ćeš uskoro popuniti aq tim predivnim ribama.
Samo se ne predaj,vjeruj uživati ćeš!!! Pratim projekt!! :)

LP

Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2013, 07:53:42 prijepodne »
Meni izgleda uredno.
Možda su ti te gromade malo prevelike, jer ako misliš stavljati još neke ciklide koji su ti na podu ili blizu njega neće imati mijesta.
Koliko ima cm toga pijeska od kamenja do prednjeg stakla.
a iza nebi stavio foliju?
lelupiji su se ljepo uklopili.
Ma iza je folija......rekoh, u odrazu te folije su terariji..ali, to je samo odraz....iza je crna pozadina :)
recimo da od kamenja do prednjeg stakla....mjesto na sredini koje sam zamislio za skoljkase...ima 30-ak cm sigurno :)
pula

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2013, 08:13:42 prijepodne »
Ma kamenje ćeš ionako preokrenuti 100 puta, što više sjediš ispred i gledaš dobiješ više ideja kako bi složio!  :up:

Mene samo jedno zanima, prema literaturi (ja imam samo jednog pa ne znam) Leleupiji nisu baš tolerantni jedni prema drugima tako da ne znam kako će biti kad počnu okršaji. Ja imam jednog i taj je gazda u svom dijelu akvarija, nitko ne smije prići njegovoj špilji!

U svakom slučaju, pratim!  :up:

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2013, 08:16:05 prijepodne »
Ma kamenje ćeš ionako preokrenuti 100 puta, što više sjediš ispred i gledaš dobiješ više ideja kako bi složio!  :up:

Mene samo jedno zanima, prema literaturi (ja imam samo jednog pa ne znam) Leleupiji nisu baš tolerantni jedni prema drugima tako da ne znam kako će biti kad počnu okršaji. Ja imam jednog i taj je gazda u svom dijelu akvarija, nitko ne smije prići njegovoj špilji!

U svakom slučaju, pratim!  :up:
Ma i to znam.....ali, odlucio sam se na ovaj broj jer su full mali, neka se sami rijese sta i kako...:):) vjerojatno ce mi ostati(nadam se) jedan muzjak sa jednom do dvije zenkice....bo, nikad se nezna :) ja sam optimista :)
pula

Offline KovaOS

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2013, 08:50:19 prijepodne »
Kod mene, dva mužjaka i više ženkica funkcionira sasvim ok, svaki ima svoj dio, natjeravaju se svi, ali nikad okršaj sa posljedicama. Ženke kad se fajtaju,samo zinu jedna prema drugoj, i kao da se boje koja će prva uhvatit ovu drugu, ma koma su :)

LP

Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #8 u: Veljača 25, 2013, 14:12:27 poslijepodne »
Nevjerojatno kako me opalio ponovno onaj..pocetnicki zanos...sam sebi sam smjesan..ali, ovaj me postav veseli za poluditi...
Mislim da cu imati jedan problem...prevelika je kolicina svjetla...naime, imam lampu(ostalo od morskog) 4x 39T5...ali, drzim upaljen samo dvije.....upalio bi samo jednu..ali, ne mogu :)
Ima netko savjet kako da malo prigusim te lampe jer, pretpostavljem da ce me alge ubijati....
Cak bi i mijenjao lampu ako je neko zainetresiran za zamjenu....za neku sa T8 lampama....duzina je akvarija 100 cm
pula

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 25, 2013, 14:45:07 poslijepodne »
Mozda mozes isarafiti jednu lampu?! A mozes ju prekriti folijom ili cak prefarbati.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #10 u: Veljača 25, 2013, 14:55:43 poslijepodne »
Mozda mozes isarafiti jednu lampu?! A mozes ju prekriti folijom ili cak prefarbati.
ne ne...ako jedno odsarafim....onda ni druga ne radi(takve su prigusnice)....a, vidis...prefarbati....to se nisam ni sjetio.....
pula

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #11 u: Veljača 25, 2013, 14:56:53 poslijepodne »
ljep pocetak  :up: ..sto se tice prigusenja lampe, mozes ju zagusiti za crnim akrilnim sprejom. Postupak je da se na lampu naljepi izolir traka ... kako je T5 prilicno malog obujma, mislim 15 mm, naljepi se traka od npr. 7 mm po duzini ( ili koliko mislis da je dovoljno ) , ja sam radio sa T8 pa..; uzme se akrilni sprej i presprica lampa. Skine se izolir traka i davati ce prigusenije svijetlo u snopu od tih 7 mm sto je neprespricano. Ako se odustane od te ideje i nabavi se nova rasvijeta, sa razredjivacem se lagano skine akrilni sprej i nema beda sto se daljnje uporabe tice. Mozes se i prekriti pa nekim mjestima sa alu folijom ali meni je ova varijanta puno bolja.. Mislim da bi na tu litrazu bila dovoljna samo jedna T8 od 30 w , 90 cm i to sylvania aquastar jer su boje pod njom odlicne za ciklide. Cini mi se da netko na forumu prodaje glomat za ok novce  :up:
btw. ako ti ostane crnog mat akrilnog spreja mozes i prefarbati ulaz i izlaz od filtera da se stopi sa crnom pozadinom ..
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2013, 15:00:17 poslijepodne od galo »

Offline cipli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #12 u: Veljača 25, 2013, 15:18:25 poslijepodne »
 delbi uzmi foliju za pokrivati meso kad pečeš i namotaj po lampi kao prstenove napravi i eto ti prigušeno svijetlo a poslje ako ti treba samo skineš foliu i opet lampa normal

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #13 u: Veljača 25, 2013, 18:00:20 poslijepodne »
Ma alu foliju stavi na lampu kako ti pase. ;)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline KovaOS

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 25, 2013, 23:31:48 poslijepodne »
Ja sam isto zamračio sa alufolijom, samo sam namazao cijev sa uljem(jestivim), pa se folija kao zalijepi, čak sam pravio kružiće sa skalpelom tamo gdje sam htio da mi baca svjetlo ;)
Na jednom forumu sam vidio, da je jedan tip pvc cijev izbušio na mjestima na kojima je htio svjetlost u akvariju i u nju stavio neonku, mogu vam reći da je rezultat bio odličan, isto je imao tangu ;)

LP

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #15 u: Veljača 26, 2013, 07:46:43 prijepodne »
Ma...hahaha, okrenuo sam reflektore na lampama naopako...:) i za sada mi izgleda ok...pratiti cu kako ce se razvijati sa algama...vizualno, sada mi je full odlicna atmosfera u akvariju :)
pula

Offline pac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #16 u: Veljača 26, 2013, 08:36:45 prijepodne »
ja bi maknul ovaj veeeelki kamen s lijeve strane kaj se naslanja, a ove manje komade bi nagruval u desni dalji kut.
u jednom trenutnku sam slično postavio akvarij kak sam gore napiso i svim ukućanima je takva kombinacija bila najbolja jer ima dosta detalja, a opet se dobi vizualno veći akvarij, a i ribice se jasno vide, a one kaj se skrivaju znaš di su  :D
:D

more, rijeka il jezero, akvarij il bara, važno da je voda.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #17 u: Veljača 26, 2013, 16:38:48 poslijepodne »
weeeeeeeeeee...uplivalo malo jato leptosoma mplungu...full malih i, bas sam veseo za poluditi.....Sam sam sebi smijesan kako sam opet puko na akvaristiku...koliko me sve ovo povuklo...weeeeeeeee
Malene su...i, sada se samo malkice bojim da cu ih uspijeti uspjesno podignuti...a, sa druge se strane beskrajno radujem kako cu svakodnevno uzivati u njihovom razvoju....
Weeeeeeeeeeee...idemo dalje.....jos mi skoljkasi fale i, onda sreci nema kraja...
pula

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #18 u: Veljača 26, 2013, 18:20:20 poslijepodne »
Moram vani malo...poluditi cu od buljenja u akvarij i neprestanog brojanja ribica...za svaku se bojim...kakav magarac...srecom sada imamo druzenje akvarista pa cu podijeliti svoju radost i strahove sa ludjacima poput mene :)
pula

Offline 4r5eN

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Veljača 26, 2013, 21:19:59 poslijepodne »
Može kakva sličica pa da se veselimo skupa s tobom? :)

Offline zlatko__hr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • No Turbo,No Fun!
« Odgovori #20 u: Veljača 26, 2013, 23:35:29 poslijepodne »
Ma...hahaha, okrenuo sam reflektore na lampama naopako...:) i za sada mi izgleda ok...pratiti cu kako ce se razvijati sa algama...vizualno, sada mi je full odlicna atmosfera u akvariju :)
ajmo sused opali sliku,da i mi vidimo tu idilu
-Slavonija- :d032:-Istra-

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #21 u: Ožujak 11, 2013, 12:47:38 poslijepodne »
dakle, prvo bi volio (ako procitaju) svima koji su pomogli u nabavci riba..puno puno zahvaliti...bas puno i od srca.... :zagrljaj:
Slike cu staviti kada nagovorim djecu da mi poslikaju...ja stvarno neznam....ali, hvalim se jer sam...otprilike zavrsio sa svime sto sam zelio....:)
Trenutno u akvariju plivaju 12 leleupija...prekrasne male zute ribice koje se jurcaju naokolo...bas gust za gledati
9 malenih leptosoma koje mi trenutno izgledaju kao male princeze njezne i krhke...drze se skupa osim jedne (najmanje) oja je nekako uvijek izolirana ali..ona mi je najdraza :)
Jutros u akvarij uplivali multici, neznam im broja jer sam i na posao kasnio dok sam ih primjereno aklimatizirao te pustio u akvarij...jedva cekam da dodjem doma pa da ih malo gledam...
Nabavio valisneriu i jedan prelijepi anubias(Hvala!) i, sada zaista bi to bilo to...mozda u planu jednom ako i kada bude(a budem li ja mogao :) nabavka nekih od Tanganyka gobby-ja...ali i sa trenutnim stanjem...ja presretan. Jos jednom...svima puuuuno hvala!
Vidjeti ce se na slikama...trenutno imam poprilicno problema sa algama ali...jasno je...uzrok je prejaka rasvjeta...nesto moram smisliti(a to mi je uvijek veliki problem)...ali, valjda cu rijesiti.
Kako je puno malih ribica, hranu im usitnjavam...a, priznajem, obilato hranim...pa mi se na povrsini radi odvratna gnjoba koju cu nadam se...rijesiti sa spravicom iz Aquashop-a :)
Uglavnom...ukratko...to bi bilo to...a, smisao posta je prvenstveno bila veeeeeeeeeeeeeelika zahvala svima koju su pomogli! Hvala!
pula

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #22 u: Ožujak 11, 2013, 16:31:34 poslijepodne »
Bogami...po cijenu da mi se svi smiju...ja sam ostao sokiran velicinom multica...naime, puno sam ja citao o njima...ali, nisam obracao paznju na velicinu...uvijek sam mislio..pa, koliko velika riba moze biti koja stane u puzevu kucicu?? eto...poprilicno velika :)
Hm...sada sam cak malo u strahu za ostale male ribice koje imam(leleupi a...posebno leptosome) jer...ovi mali'veliki' borci...ni ne gledaju skoljke, krstare 'opako' cijelim akvarijem....uf, iskreno se nadam da ce sve biti ok...
Trenutno je u akvariju...u najblazu ruku....kaos, svi sve ganjaju.....iskreno se nadam da ce se stvari posloziti :)
pula

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #23 u: Ožujak 11, 2013, 16:45:41 poslijepodne »
Bogami...po cijenu da mi se svi smiju...ja sam ostao sokiran velicinom multica...naime, puno sam ja citao o njima...ali, nisam obracao paznju na velicinu...uvijek sam mislio..pa, koliko velika riba moze biti koja stane u puzevu kucicu?? eto...poprilicno velika :)
Hm...sada sam cak malo u strahu za ostale male ribice koje imam(leleupi a...posebno leptosome) jer...ovi mali'veliki' borci...ni ne gledaju skoljke, krstare 'opako' cijelim akvarijem....uf, iskreno se nadam da ce sve biti ok...
Trenutno je u akvariju...u najblazu ruku....kaos, svi sve ganjaju.....iskreno se nadam da ce se stvari posloziti :)
divno,trebat ce vremena da se stvari posloze sad su borbe oko teritorija :)jedva cekam da i mene buudu morile te slatke muke :)

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #24 u: Ožujak 11, 2013, 16:54:15 poslijepodne »
ovo je jače od mene... ali, Delbi... 1, 2, 3...5...7...9  :P :D

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."